Overstroomrelais, hoe werkt dat precies?

Hallo,

Ik ben geïnteresseerd in de werking van een overstroomrelais, maar heb nog wat vragen...
Ik heb een semi-offgrid zonne-energie systeem opgezet, waarmee ik een deel van mijn energie zelf op kan wekken. Dit heeft een limiet in de te gebruiken apparatuur. Nu wil ik een boiler opwarmen op zonne-energie en als dat gebeurt is een voorraadvat. In mijn speurwerk hoe dat te realiseren stuitte ik op het overstroomrelais. Dit is mijn eerste kennismaking met het gebruik van relais, dus dat levert wat vragen op. Ik begrijp dat ik de boiler hierop aan kan sluiten en op het wisselcontact het voorraadvat. Beide verbruiken 1.500 watt. Aangezien er in mijn situatie niet meer mag worden verbruikt dan 1.600 watt, zou dat gelieerde amperage ingesteld kunnen worden op het relais. Volgens de beschrijving gaat dan de boiler functioneren en het voorraadvat wordt uitgezet. Als de boiler klaar is zou de opwarming van het voorraadvat automatisch beginnen.
Mijn vragen:
- Als ik het goed heb begrepen wordt het totale verbruik (1.500 + 1.500) gemeten en vergeleken met het ingestelde amperage?
- Als dit de 1.600 watt overschrijdt wordt het voorraadvat uitgeschakeld?
- Ik begrijp dat het relais zorgt dat er niet meer dan 1.600 watt wordt gevraagd, maar betekent dat dan niet dat het voorraadvat telkens aangaat en weer uit, omdat dan blijkt dat de 1.600 watt wordt overschreden, enzovoorts?
- Ik heb de betreffende plaatjes bijgesloten en zou graag de verschillende aansluitingen willen snappen; (A1 en A2, B1 en B2, 12, 14 en 11.

Een heel verhaal, zo, ik hoop dat iemand wat wil verduidelijken voor een relais-leek.

Hartelijke groet,
Arnold

GJ_

Moderator

A1 A2 is de voeding van het relais
B1 B2 is de ingang van welke de stroom word gemeten.

Als de stroom boven de ingestelde waarde komt voor een periode langer dan ingesteld schakelt het relais.
Als jij hem instelt op iets minder dan de stroom van één boiler kan het werken: de boiler gaat aan, het apparaat dat word gestuurd via het contact gaat uit. Tot de boiler weer uit gaat, dan kan hij weer aan. Je moet uiteraard niet beide apparaten via het relais in- en uit laten schakelen.

Ook is het onverstandig de een stroomvretert direct op dat relais te zetten. Dat relais zou ik gebruiken om een magneetschakelaar te schakelen die het zware werk mag doen.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op woensdag 17 maart 2021 16:33:04 (24%)

Ok, duidelijk. Dus als het apparaat dat via het contact geschakeld wordt meer dan de opgegeven waarde verbruikt (terwijl de boiler uit is) blijft ie gewoon aan?
Wat vind je een stroomvreter; het gaat mij om een voorraadvat/boiler van max. 1.400 watt.
Weet je nog wat de functie is van nummer 12?
Alvast weer dank.

Hallo,
Ik zou een antwoord nog op prijs stellen ;) Waarschijnlijk is het voor een professional duidelijk, maar tsja als beginner heb je soms nog wat informatie nodig.
Met name gaat het mij om de stroom van het geschakelde apparaat. Als de boiler uit is en het geschakelde apparaat aangaat (en beide apparaten verbruiken evenveel bv 1500 watt) wordt er toch ook meer dan de ingestelde waarde (bv 1300watt) verbruikt? Ik zou het graag helemaal willen begrijpen en hoop nog wat te horen!

"nummer 12" is het normally closed contact van het relais.

Soms heb je iets wat AAN moet zijn als ... (het relais activeert) dan kan je dat aansluiten op nummer 14, terwijl als iets UIT moet zijn als ... (het relais activeert), dan gebruik je contact 12.

Soms wil je wisselen tussen twee dingen, dat kan ook, dan sluit je de ene op 12 en de andere op 14 aan.

Ik heb je originele probleem niet gelezen. Even geen tijd voor.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
mvdk

Golden Member

Wat is een semi offgrid?
Anyway, ik ga ervan uit dat het de bedoeling is om eigen stroom zo efficient mogelijk te gebruiken, en er toch een netkoppeling is.

Je moet eerst een keuzetabel maken. Je hebt drie dingen. Je paneeltjes, je boiler, je voorraadvat. Die laatste twee kunnen niet gelijktijdig. Maar je begint met detecteren of er genoeg stroom beschikbaar is om die boiler op te gaan warmen. De stroom door de paneeltjes opgewekt, moet dus eerst ergens anders heen. Als er genoeg stroom word opgewekt, zorgt het stroomrelais ervoor dat de boiler opgewarmd word. Aan het boilerelement zit een relais parallel, contact daarvan schakelt het element in het buffervat. Dat tweede relais maakt dat heel even beide elementen zullen zijn ingeschakeld.

Bedankt voor de antwoorden! Ja semi-offgrid is en systeem dat onafhankelijk van het net kan functioneren (ook als de netstroom dus afwezig is), maar ook het net als (secundaire) bron kan gebruiken.
Ik snap de antwoorden, maar blijf toch met mijn vraag zitten:
"Als de boiler uit is en het geschakelde apparaat aangaat (en beide apparaten verbruiken evenveel bv 1500 watt) wordt er toch ook meer dan de ingestelde waarde (bv 1300watt) verbruikt?" Kortom ik snap het stroomrelais nog niet helemaal:
Ik begrijp dat er een waarde ingesteld wordt (bv 1400 watt). De boiler van 1500 watt gaat aan. Als deze klaar is en dus uit gaat, kan het voorraadvat aan. Deze gebruikt ook 1500 watt. Gaat het relais dan niet gelijk weer uit omdat de ingestelde waarde van 1400 watt is bereikt? En als je de ingestelde waarde op bv 1600 watt zet, gaat dan niet voortdurend het voorraadvat aan en gelijk weer uit?
Het zal ongetwijfeld aan mijn gebrek aan kennis liggen, maar vandaar mijn vraag :S

mvdk

Golden Member

U blijft geobsedeerd op de werking van het stroomrelais. Dat is het simpelste onderdeel. Dat relais neemt u de taak uit handen om, als de zon gaat schijnen, de boiler in te schakelen, en als het donker word weer uit.
Je kan op dat relais een aantal zaken instellen, maar dat heeft meer betrekking op waar de stroom vandaan komt, dan waar het naar toe gaat.
U heeft het alleen maar over die twee verwarmingselementen, maar we weten niets over hoeveel stroom er opgewekt word. 500W, 1500, 2500?
Geen idee.
Hoe zitten die paneeltjes gekoppeld aan die boilers? (Ik noem beide voor het gemak boilers).
Waar blijft de door de paneeltjes opgewekte stroom als beide warmwatervaten op temperatuur zijn? Blijft dat warmwatervat doorwarmen zodat het water gaat koken? Koken vraagt ook om energietoevoer, maar je hebt er waarschijnlijk niets aan. Daarom veronderstel ik dat daar ook een thermostaat in zit.
Kortom, hoe ziet die installatie eruit?
En zoals GJ al zegt, dat contact van het stroomrelais is niet geschikt om direct de verwarmingselementen te schakelen.

Nou geobsedeerd: ik wil graag weten hoe ik het precies aan moet sluiten. Tis mijn eerste keer...
In mijn systeem heb ik de volgende omvormer:
https://allo.solar/onduleur-hybride-3-2kw-80a-mppt-24v-230v-vm-ii-supe…
Deze combineert invoer uit zonnepanelen, het net en eventueel accu's en geeft 230 volt als uitvoer. Deze uitvoer gaat naar een klein stoppenkastje die bijna het hele huis voedt. Het totaal niet meer dan 3200 watt. Licht, vaatwasser, stopcontacten en boiler, voorraadvat. We letten op de grote apparaten niet tegelijkertijd te gebruiken, ook afgezekerd. Als de 6 panelen (1800 watt) niet genoeg leveren wordt dit door het net aangevuld tot maximaal 3200 watt.
De boiler/voorraadvat gaan aan als er genoeg zon is (via een omgekeerde schemerschakelaar) en hiervoor wilde ik dus regelen dat na de boiler ook het voorraadvat worden opgewarmd. Beiden hebben een thermostaat en stoppen dus als de ingestelde temperatuur is bereikt . Ik lever niet terug aan het net.
Volgens de specificaties van het overstroomrelais kan het relais max 10A schakelen. Mijn boiler is slechts 1500 watt en het voorraadvat ook. Ze zijn niet tegelijkertijd aan door het nog te installeren overstroomrelais. Is 1500 watt dus al teveel voor het relais?
Dus tja, vandaar mijn vragen.....Ik weet nog niet hoe ik het relais moet aansluiten en via trial and error vind ik ook zo wat....

mvdk

Golden Member

De boiler/voorraadvat gaan aan als er genoeg zon is (via een omgekeerde schemerschakelaar)

Ik probeer uw installatie te doorgronden. Wat is het grote bezwaar van terugleveren aan het net? Staat er iemand van het elektriciteitsbedrijf naast u om dat te controleren? Waar blijft de elektriciteit die opgewekt word door de paneeltjes als de omgekeerde schemerschakelaar nog niet besloten heeft om de boiler op te gaan warmen?
En waarom nog dat stroomrelais installeren als er al iets zit om de stroom te meten (de lichthoeveelheid)?

Nou, ik woon op het platteland in Frankrijk. Het komt hier regelmatig voor dat de stroom uitvalt voor eén of meerdere dagen. Vanuit dat idee zocht ik naar een mogelijkheid tot back-up om in mijn eigen energie te voorzien. De systemen die hier terugleveren worden automatisch uitgeschakeld als de stroom uitvalt en daar zou ik dus niets aan hebben. Bovendien is er nogal veel regelgeving waardoor je de installatie door een vakman moet laten aan leggen. Dat zou ook veel duurder worden dus. Ik heb een autonoom systeem, die niets teruglevert en daarom ook niet aan bureaucratie is gebonden. Bovendien vind ik het een erg leuk project. In de accu's heb ik minimaal geïnvesteerd, die gebruik ik niet in het dagelijkse leven, vanwege de hoge kosten. Deze zet ik alleen in bij calamiteiten.
Naast back-up mogelijkheid wil ik er de grote energievreters mee voeden, te weten de boiler, in de zomer de zwembadpomp en wasmachine, vaatwasser en dergelijke. Dat werkt ook eigenlijk prima, alleen moet dat in mijn systeem wel volgordelijk gebeuren en liefst met zon, anders wordt de stroom vanuit het net betrokken Vandaar dat de boiler verwarmd moet worden als er voldoende zon is. Daarnaast heb ik nog een voorraadvat die door mijn zelfbouw zonneboiler wordt opgewarmd. Dit voorraadvat wil ik ook opwarmen, maar alleen als de boiler klaar is; de panelen leveren 'maar' maximaal 1800 watt. Aangezien ik niet zelf de stekkers wil verwisselen dacht ik dit met een overstroomrelais te doen: als er voldoende zon is wordt de boiler opgewarmd en als deze klaar is automatisch het voorraadvat.
Door deze keuze heb ik nu dus dit systeem, die ook al zou ik het willen niet terug kan leveren.

Maarre, is die 1500 watt teveel voor het relais denk je? In de documentatie wordt 10A genoemd.

"frankrijk"... Kijk, dat is context die wel eens nuttig is. Nederlanders snappen niet waarom je zou willen voorkomen dat je teruglevert: Terugleveren betekent gewoon dat je die stroom later voor het zelfde geld weer kan gebruiken. In accus stoppen: Er zijn altijd verliezen dus krijg je minder terug dan je had, maar in het net opslaan kan je altijd precies even veel terug gebruiken dan dat je geleverd hebt.

Maar in frankrijk, onder bepaalde voorwaarden, krijg je iets van 8-10 cent voor je geleverde kWh, terwijl je net als in nederland 20+ cent moet betalen als je hem afneemt. Als je helemaal geen teruglevercontract hebt, dan kan het zijn dat je inderdaad het terugleveren tot een minimum moet zien te beperken.

Op 19 maart 2021 18:42:35 schreef ArnoldF:
Maarre, is die 1500 watt teveel voor het relais denk je? In de documentatie wordt 10A genoemd.

Een relais van 10A kan 10A OHMSE BELASTING zo'n 100000 keer schakelen. Ziet er uit als een groot getal, maar daar kan je bij de juiste omstandigheden zo aanzitten. Stel je hebt een dag van 8 uur iedere minuut dat de zon weg en weer terug is. 500 schakelmomenten. 200 van die dagen (een paar jaar) en hij is op.

ALs het niet ohms is, dan slijt ie veel harder. De boiler zal wel redelijk ohms zijn, maar de rest? Ik weet het niet.

Als ie 10A 100000 keer kan schakelen, mag je op een miljoen rekenen als ie maar 1A hoeft te schakelen. Vandaar dat een ruime marge t.o.v. de max helemaal niet verkeerd is.

[Bericht gewijzigd door rew op vrijdag 19 maart 2021 20:10:14 (36%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ok, bedankt, het wordt me steeds duidelijker. Wat voor schakelaar zou daar dan tussen moeten? Heb je daar een voorbeeld van? En slijt die dan niet net zo hard?

mvdk

Golden Member

Dankie rew, voor je bijdrage. Er werd een beetje weinig response gegeven op dit topic, zodoende heb ik een beetje zitten trekken om info.
Het word me een beetje duidelijk nu. Er zijn meer bezoekers hier geweest die iets vergelijkbaars hebben, of willen hebben, Daar hoopte ik een beetje op dat die wat van zich zouden laten horen.
GJ heeft geadviseerd om niet het stroomrelais zelf de last te schakelen, lijkt mij ook niet verstandig. Beter het stroomrelais een magneetschakelaar, (een andere naam voor een relais, met dikkere contacten) laten bekrachtigen, en daarmee schakelen.
Oh, wat mis ik de tekeningetjes van- ik kan niet op z'n naam komen. GerardMonique
Anyway, iemand met een schema?

Edit: maar ik ben nog steeds nieuwsgierig/belangstellend: waar blijft de 300 Watt die als de panelen 1800 Watt leveren en de boiler daarvan 1500 Watt gebruikt? Waar gaan die 300 Watt?

Nou met die 300 watt gebeurt in principe niets. Het nadeel van mijn systeem is dat je niet alles kan gebruiken zonder een grote hoeveelheid accu's te laden. Vandaar dat ik probeer om de energie zo veel mogelijk te gebruiken en bijvoorbeeld vast te leggen in een voorraadvat. Ik heb het systeem nu een jaar en wil het vervolmaken.
Zo zou ik mijn kleine stoppenkast (max 16A totaal) iets aan willen passen. Daarin wil ik ook een overstroomrelais installeren met op de prioritaire uitgang alle groepen, behalve de boiler/voorraadvat en op het schakelcontact de boiler/voorraadvat. Als er dan geen grote apparaten verbruiken zou automatisch de boiler op moeten gaan warmen en daarna het voorraadvat. Als er een andere grote gebruiker aangaat stopt deze opwarming. Op die manier kan ik de 'gaten' opvullen en bijna alle opgewekte energie gebruiken. Lijkt je dit wat?
Overigens is mijn systeem wel goed rendabel omdat aanschaf en installatie relatief goedkoop waren.

PS: Kun je ook een solid state relais gebruiken tussen het stroomrelais en het aan te sturen apparaat? Of moet dat een magneet schakelaar zijn? En hoe zou je die dan moeten aansluiten?

mvdk

Golden Member

Heb je al een beetje in dit topic gesnuffeld?
https://www.circuitsonline.net/forum/view/153798

Ja sorry, ik heb er niet zoveel verstand van, ik trek een beetje aan antwoorden van je, in de hoop dat de specialisten op dit forum het overnemen.. ;)

Dank je, ga ik doen! Tja ik heb er helemaal geen verstand van, maar ik weet al meer dan toen ik begon. Het stroomrelais heb ik nu werkend: super ding! Nu de rest nog...

Vandaar dat de boiler verwarmd moet worden als er voldoende zon is.

Extra spiraal in je boiler en zonnecellen met ingebouwde collector, installatie word er een stuk simpeler van. Beter rendement voor je zonnecellen ook.

https://www.zonne-paneel.net/hybride-zonnepanelen/

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Tsja, das ook mooi, maar ik heb nu al dit systeem... ;)

Ok, ik heb nu een 'omgekeerd' schemerrelais geïnstalleerd, die dus bij voldoende zon geactiveerd wordt. Deze activeert op zijn beurt een overstroomrelais, die er voor zorgt dat eerst de boiler wordt opgewarmd en daarna het voorraadvat. Werkt uitstekend!
Enige overblijvende vraag is nu: zijn er meerdere mogelijkheden om beide relais met elkaar te verbinden zodanig dat het schemerrelais zo min mogelijk wordt belast. Of is er maar een mogelijkheid? Kun je bv de uitvoer van het schemerrelais naar de A1 en A2 van het overstroomrelais sturen en de line rechtstreeks naar de B1 en B2 van het overstroomrelais? Maakt dat uit voor de belasting van het schemerrelais?

[Bericht gewijzigd door ArnoldF op woensdag 24 maart 2021 20:27:43 (19%)