Opwaarderen 3 Fase 230V 3X 25A naar 3X35 tbv Elektrische CV ketel./warmtepomp.

hier in de regio worden alle hoofdgasleidingen vervangen, nieuwe zijn geschikt voor waterstof, staat er ook op. ook huisaansluitingen worden vervangen, die zijn veelal ook een 50-60 jaar oud intussen. dat leidingnet is straks dus allesbehalve gedateerde ouwe rommel, daar kun je wel iets anders mee gaan doen.

ik sprak mensen die nu een jaar in nieuwbouw zitten, warmtepomp en gasloos. warmtepomp maakt herrie, kunt niet slapen met het raam open, als er iemand in huis aan het douchen is, dan rammelt de warmtepomp zo hard in huis dat de tv niet meer te horen is. heb je geen eigen dak is het sowiso niet interessant, want zonder panelen op dak is het met de huidige energie tarieven al veel te duur. laat staan een oud huis, dat is amper te stoken met een warmtepomp. en heb je de benzineprijzen gezien? daar ligt de gasprijs aan gekoppeld en ook de elektraprijzen, die gaan dus stijgen. ook koperprijzen zijn momenteel histrisch hoog, rood koper 6,70€ de kilo. ofwel als je je cv systeem gaan vervangen voor een warmtepomp kost ook dat al meer..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Waterstofgas is leuk bedacht. Maar het productieproces heeft geen hoog rendement. Dan ben je als land beter af door te te gaan stoken met elektrische kachels, dat rendement is groter.
En het grote probleem met het zogenaamde overschot omzetten in waterstof, is dat je er dan afhankelijk van wordt. En je dus op sommige daltijden (met name in de winter) juist extra energie in moet gaan stoppen om waterstof te maken. En als je het jaarrond wilt gaan bufferen heb je enorme opslagen nodig, met alle risico's die erbij komen.

Spanning staat en stroom gaat!

Op 19 maart 2021 00:23:04 schreef meander:
Dan ben je als land beter af door te te gaan stoken met elektrische kachels, dat rendement is groter.

Dan blijft de grote vraag: waar komt die elektriciteit vandaan? Die vraag is nog steeds niet opgelost. M.a.w. de overheid weet het ook niet en daarom hebben ze nog geen totaalplan voor de z.g. energietransitie.

Dan ben je als land beter af door te te gaan stoken met elektrische kachels, dat rendement is groter.

Dan blijft de grote vraag: waar komt die elektriciteit vandaan?

België achterna, kerncentrales met accumulatie verwarming in de huizen ?

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Op 19 maart 2021 10:16:26 schreef KlaasZ:
[...]Dan blijft de grote vraag: waar komt die elektriciteit vandaan

Klopt helemaal. Alleen als je massaal aan de waterstof gaat maak je dat probleem nog eens groter, omdat het rendement niet bijzonder hoog is.
Het grote probleem van al deze zogenaamde oplossingen is dat het allemaal erg leuk en simpel klinkt, maar de werkelijkheid veel complexer ligt dan men denkt.

Spanning staat en stroom gaat!

hoorde recent van een klant die een verzwaring wilde aanvragen, naast dat je daar nu 53 weken op kunt wachten, kon het gewoon niet daar, alles in dat gebied zat vol, er was geen ruimte meer op het stroomnet meer. er moest uitgebreid worden, maar ja mankracht, tijd, geld enz..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Vandaag in dagblad van het noorden; de verplichting is een misverstand. En de raad rekende met een gemiddeld kostenplaatje van 30,000€. De raad had +/- handtekeningen van verontruste bewoners gekregen,

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?
mvdk

Golden Member

Op 19 maart 2021 18:50:16 schreef testman:
(...)
naast dat je daar nu 53 weken op kunt wachten,
(...)

Weet je hoeveel tijd het kost om vergunningen te krijgen? Het zijn de gemeentes en de waterschappen die dingen vertragen.

kon het gewoon niet daar, alles in dat gebied zat vol, er was geen ruimte meer op het stroomnet meer. er moest uitgebreid worden, maar ja mankracht, tijd, geld enz..

Zie vorige antwoord.

Op 19 maart 2021 22:24:27 schreef mvdk:
[...]
Weet je hoeveel tijd het kost om vergunningen te krijgen? Het zijn de gemeentes en de waterschappen die dingen vertragen.
[...]
Zie vorige antwoord.

nee hoor, dat is puur een volgeboekt rooster bij de netbeheerder en gebrek aan mankracht. die 53 weken was een 5 maanden terug nog 42 weken wachttijd. of dat nu een nieuwe trafo was of van 3x80A naar een eigen veld van 160A. als je van 3x25 naar 3x 35A gaat of van 1x25 naar 3x25A gaat het een stuk sneller, maar komt er graafwerk aan te pas dan kun je wachten..

ik weet 1 geval waar men op de gemeente moest wachten om de 10KV onder de weg door te mogen leggen, maar ook dat ging uiteindelijk vrij vlot.

en dus gaan die 53 weken wachten niet op voor bovengenoemd geval waar geen ruimte op het 10kV net of middenspanningnet meer is, maar de standaard wachttijd voor een verzwaring.

[Bericht gewijzigd door testman op vrijdag 19 maart 2021 22:33:27 (11%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
evelo

Golden Member

Nou ja, ik hoor al mijn ganse werkcarrièrre dat het crisis is maar wel tegelijkertijd veel werk.

Ik was gisteren aan het werk samen met een telecom-technieker en die gaf na 5 min een volledige uitleg over de inhoud van zijn job, de verloning en of hij mocht mijn naam doorgeven want ze zoeken nog mensen...

Ik zal het maar in mijn achterhoofd houden voor als ik nog eens van job wil veranderen :)

Als je al ziet hoelang het duurt om alle meters te vervangen voor een slimme, kun je een beetje nagaan hoelang het hele net verzwaren gaat duren. Er zijn gewoon te weinig mensen om dat snel te kunnen uitvoeren.
En dan is het wisselen van een meter nog een relatief makkelijk klusje, bij het verzwaren van het net komt veel meer kijken. Van het ontwerpen en uitrekenen, het aanvragen van vergunningen, tot het uiteindelijk graven in de grond. Dat is een grote klus waar het nodige technisch personeel voor nodig is. En laat dat nou net schaars zijn.

Spanning staat en stroom gaat!
mvdk

Golden Member

Ik ben nou tien jaar weg uit het bedrijf, maar in die jaren dat ik er werkte, had ik een redelijk zicht op wat er gebeurde. Nu zit er in die schakelhuizen telemetrie, stroomwaardes door de afgaande kabels worden continu gemeten, er is daardoor een beter zicht op hoogste waardes en op welke tijdvakken die hoogste waardes bereikt worden. Daar hadden ze vroeger geen zicht op. Met de handmatige opnames had men geen idee wanneer die gelijktijdigheid plaatsvond. Anyway, op distributieniveau, dat is, de 400/230 kabels, daar heb je ruim de tijd voor, in sómmige netdelen.
In oude netdelen, (oud is, van vóór 1990,) bij mijn bedrijf, liepen LS kabels van huisje naar huisje. In het ene huisje patronen erin, in het ander huisje open. Op die manier had je een soort reserve: je kon omschakelen. Je kan nu beginnen met dat soort verbindingen in het midden te knippen: daarmee verdubbel je de capaciteit van de kabel. Op sommige plekken zul je een huisje moeten bijplaatsen, daar voer je dan de kabels in die daar in de nabijheid op eind liggen, op antenne, zoals de zuiderburen zeggen.
Er zal af en toe hier en daar een probleem zijn, dat los je dan op.
Het is altijd nog een kleiner probleem dan de opgaaf begin jaren 60, de gassificatie. Wat de gebruiker daarvan gemerkt heeft, was het vervangen of ombouwen van gas apparaten. Het oude gasnet kon voor grote delen wel gebruikt blijven worden, maar ging toch wel lekken. Het oude stadsgas was nogal nat, hield daarmee de pakkingen dicht. In ons oude stadsgasnet werd het ingekochte aardgas nog zo'n tien jaar lang door een bevochtiger gehaald, om daarmee grote lekkage's te voorkomen. Toen uiteindelijk de slechte delen waren vervangen kon dat gestopt worden.

alexandre

Golden Member

Ik heb een verzwaring van 1x25 naar 3 fase aangevraagd. Begin oktober vorig jaar. Zou gerealiseerd worden in de week voor kerstmis. Veel commotie, weg gedeeltelijk afgesloten, gegraven in de tuin met een mini graver. Wegdek ingefreesd. Tracé ondertussen gewijzigd, graafmachine op ander plek grof aan het werk. Boomwortels gevonden, manschappen pakten de boel in en vertrokken met stille trom. Netbeheerder en aannemer met veel mankracht aanwezig maar ook deze specialisten vertrokken met achterlaten van grote gaten in de tuin.

Inmiddels 3 maanden verder, na veel telefonisch overleg en inspectie door de specialisten is deze week tot weer een ander tracé besloten. Inmiddels is er een kabel gelegd. Over twee weken wordt er weer gefreesd in het asfalt en aangesloten. Dus 7 maanden. Het betreft een nieuwbouw wijk met enkele historische boerenwoningen waar wij er een van hebben. Afstand meterkast tot kabel in wegdek ongeveer 15 meter.

Verder zijn er plannen om het gasnet hier te gaan vernieuwen. Weer alles open, overal nieuwe dienstleidingen.

Snel van het gas af, ik zie het niet zitten.
Alexandre

Op 18 maart 2021 12:08:33 schreef redguuz:
Nu betaal ik ca € 20,90 / maand voor een 3 x 25A aansluiting, dit wordt meer dan een factor 3 groter ( € 77,45) voor 3 x 35A en zelfs € 112,41 voor 3 x 50A.

10A aansluiting waar ik naar geïnformeerd heb voor mijn losse garage (200m van mijn huis) kost 92€ per jaar geloof ik. Is dus 250€/jaar goedkoper. (en even >1000€ aansluitkosten, maar die vergeet ik even).

Maar als ik daar wil gaan klussen is 10A misschien niet genoeg, daarom kijk ik naar een tweedehands Victron 3000W of 5000W inverter. Maar als ik toch die inverter zou kopen, kan ik ook de aansluiting gewoon niet aanvragen en alleen op de zonnepanelen draaien... (Zo draait het nu, 185Wp, >300Ah aan 12V accu's en een 200W inverter voor de TL-LED verlichting (op 230V voor het geval dat ik toch ooit een aansluiting aanvraag))

Zou je die 10A aansluiting ook thuis kunnen krijgen? Ideaal voor de Belgen met hun capaciteits aansluiting. Gooi er 5000€ tegenaan voor een 48V 10kWh accu (2 Tesla modules van 5,3kWh) en 5000€ voor drie inverters (driefasen 15kW systeem) en je kunt bijna hetzelfde als met een 3x25A aansluiting.

En die investering (10k€) verdien je in 40 jaar terug. Oh wacht. Ik heb de fout in mijn plan gevonden geloof ik...

ik begreep dat een ploeg die kleine hoofd aansluitingen maakt momenteel maar 1 aansluiting per dag mag maken door de corona. werden er ook eens aderhulzen gebruikt. dat doen netbeheerders anders nooit, hop frotten zo de 10mm2 vds in de meter.

dat op plaatsen het energienet te krap is weten ze wel, maar er wordt niks aan gedaan zolang het nog te managen is. in boxtel kwam enige jaren terug dat grote datacenter van de rabobank, toen kwam er ineens een trafostation van 150/25kV bij daar. dat hele gebied had geen schakelstation in de buurt zitten. er is toen vanuit oirschot een 150kV grondkabel gelegd vanaf het hoogspanningsnet.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@ Hunnebedbouwer,

MBT de "van het Gas af verplichting":

De Gemeente kan je nu inderdaad nog niet dwingen, maar als de concept Energiewet door 2de en 1ste kamer is geloodst, kan de Landelijke Overheid de Gemeenten de "Onteigening van jouw gasaansluiting" dwingend opleggen.

Beloften van de gemeentend dat zij dit NIET zullen doen, kunnen (en zullen zij) dan ook niet waarmaken!
Hier in Assen, nam mevr. L. Dekker, Wethoudster, al het voortouw door hiermee aanvankelijk te dreigen, maar na een enorme commotie van de wijk (4000 woningen, 1000+ inwonerspetities) heeft zij dit dreigement even ingeslikt.

Statements van de een bepaalde politieke partij (in een brief naar alle officiele bezwaarders), dat men niet gedwongen "van het gas afgesloten " zal worden , kan tzt NIET waargemaakt worden (is enkel politieke propaganda).

Waartoe de Gemeente wel toe verplicht volgens de Wet, is het uitvoeren van een MER (Milieu Effect Rapportage), waarin alternatieve opties benoemd dienen te worden, vervolgens bestudeerd dienen te worden door onafhankelijke gerenommeerde Ingenieursbureau's en vervolgens de Meest Milieu Vriendelijke Optie gedefinieerd wordt (en uitgevoerd)..

De Gemeente is hiertoe volgens de Wet verplicht.

Zij kan niet zomeer een "ALL ELECTRIC " variant kiezen, als deze optie, die MEER CO2 produceert, de omgeving opzadelt met het geluid van 4000 warmtepompen en bovendien de inwoners/eigenaars opzadelt met een eigen bijdrage van €60 000 - € 80 000!

Het is het oude liedje. Overheden verzinnen iets, in dit geval dat we van het gas af moeten, maar ze beseffen niet wat het allemaal gaat kosten. Het wordt tijd dat er eens een echte techneut in de regering gaat zitten die zijn medeministers kan voorrekenen wat hun bedenksels voor consequenties hebben.

ik heb een oudere woning, deze was gerenoveerd in je jaren 70. werd verwarmt met 4 accumulatoren (8KW-7,5KW en 2x 5,5KW).
door problemen met de accumulatoren heb ik deze gesloopt en een pelletkachel van 4kW gezet.

sinds 2weken heb ik ook een lucht-lucht warmte pomp in huis. 8KW buitenunit, 2x 4KW binnenin gezet (1 in keuken, 1 in woonkamer).
dit toestel kan het huis makkelijk zat opwarmen . 22-23°C is geen probleem zelfs als het vriest buiten.

energieverbruik is ook enorm veranderd nu.
op weekbasis had ik 130-145kWh dagtarief, 180-260kWh nachttarief (bovenverdieping is snachs met electrische radiatoren verwarmt 2x 1500W) en 90-120kWh exlusief nacht.

nu met warmte pomp heb ik 140-155kWh dagtarief, 150-180kWh nachttarief en 0kWh snachts

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Hoi FordCapri,

1) Kun jij je Energieafname laten zien op uurbasis, als je wilt?
(elektriciteitsafname voor de warmtepomp opgesplitst van het totaal?

2) Kun jij svp de onderstaande berekening checken:

++++++

Op 18 maart 2021 (0 graden buiten/ 20 graden binnen) gebruikte ik 7.2 m3 /etmaal Gas (= ~ 72 KwHr) / etmaal elektriciteit equivalent ) voor verwarming/douche/tapwater, zie onderste grafiekje uit de "Slimme Meter".

En 10 KWhr /etmaal aan electriciteit. (15 KwHr maximaal, als het wasdag is (droger, wasautomaat) en de oven aanstaat, zie bovenste grafiekje. (Piekbelasting niet meer dan 5-6 Kw ).

Het gas per etmaal (7.2 m3) wordt vrijwel lineair opgestookt in een periode van 7 uur, dus 1.1 m3/hr max belasting ofwel= 72 KWHr Elektra / (in 7 uur) dus maximale vermogen = 10.3 Kw?
De maximale belasting van de andere electrische gebruikers was 5-6 Kw max (dus mijn 17KW aansluiting (230V 3x25A) wordt nu 6/17 = 35 %, belast tijdens piekbelasting.

Klopt de volgende berekening? :

Het vermogen van mijn CV Combiketel gasketel is 30 Kw.

Als ik dus (18-3-2021) 7 m3 gas in 7 uur gebruik, betekent dat mijn CV combi ketel op 10.3/30 = 34% van zijn maximale vermogen draaide.?

(NB
Toen er sprake was van de Elfstedentocht, een paar weken eerder, Buiten -15 graden C, Binnen + 20 graden) moest de ketel natuurlijk harder draaien; helaas heb ik van deze periode geen data (had toen nog geen data acquisitie uit de "Slimme Meter").

Vraag 2

Als ik dus de gas CV ketel door een Elektrische CV/combiketel zou (moeten) vervangen, zou ik dan met een 15 Kw (elektrische Combi ketel) uitkomen) en zou ik dan kunnen volstaan met mijn 3 x 25A aansluiting (= 17Kw) (met automatische piek voorrang aan de andere gebruikers?

(NB de CV gas ketel is maar gedeeltelijk (grotendeels 7 uur) "AAN" ; ik neem aan dat de Elektrische ketel langer kan draaien zonder veel te slijten); De benodigde belasting is voor verwarming lager, maar voor de douche draait (zeg 5 minuten) de ketel op hoger (het hoogst?) vermogen.

Of zie ik iets over het hoofd? Rekenfout /redenatiefout??

NB
Aangezien ik waarschijnlijk niet langer dan 10 jaar in dit huis woon, is een warmtepomp niet goedkoper voor mij (integendeel).
(Dan zou ik een met factor 2 (in de winter: COP=2 volgens de warmtepomp branche ( Niet volgens de kleurrijke folders, die en factor 4 geven onder deze condities) ) minder elektrische energie opsouperen, maar de warmtepomp verdient zichzelf NIET terug en heeft veel meer onderhoud nodig..
(En is bovendien na waarschijnlijk na 15 jaar totaal versleten).

NB2
Mijn huis is goed geïsoleerd (Energie Label A) en heeft vloerverwarming op de benedenverdieping (daarom blijf het beneden de hele dag warm, nadat het (via de vloerverwarming weer 7 uur /etmaal opgestookt is).
De bovenverdieping wordt niet verwarmd (behalve de douche en alleen incidenteel een hobbykamer).

Graag jullie visie of ik een gedwongen "van het Gas Af" kan behappen met mijn electrische 230V 3X25A aansluiting?

DANK!!

ik heb geen slimme meter, ik heb enkel metingen op de momenten dat ik een foto nam van de tellers :-).
daarmee dat ik meer per week tel en zelf gemiddelde per maand (maar heb de warmtepomp nog geen maand)

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
evelo

Golden Member

Op 18 maart 2021 17:52:15 schreef evelo:
Het blijft een moeilijk onderwerp.

Aan de ene kant daalt de warmtebehoefte jaar na jaar wegens klimaatverandering, compacter wonen, betere isolatietechnieken.

Aan de andere kant stijgen de prijzen voor complexere technieken.

Ik denk zelf dat je een opdeling moet maken tussen stedelijk en buitengebied. Elk met hun voor- en nadelen.

Stedelijk:
- fossiele uitstoot zal op termijn niet meer toegelaten worden. En eerst ontmoedigd door prijsstijgingen.
- Nutsvoorzieningen zullen redelijk betaalbaar blijven wegens het compacte wonen.

Buitengebied:
- je mag je zin doen en zelf kiezen welk systeem je gebruikt om te verwarmen.
- nutsvoorzieningen zullen duur worden.

Ik woon zelf in de stad en momenteel ongeveer 4000kWh nodig per jaar om te verwarmen op aardgas.
Wanneer de gasketel ’op’ is zou ik die willen vervangen door een zo eenvoudig mogelijke elektrische cv.

Verbruik/kostprijs zou ik verder willen verlagen door:
- zomer/winter compartimentering.
- ramen vervangen naar drievoudig glas, eventueel luiken plaatsen.
- stoken wanneer de elektriciteitsprijs zo laag mogelijk is, warmte bufferen in de vloer(vv). Voor mij hoeft de temperatuur in huis niet stabiel te zijn tot op 1 graad. Ik heb geen probleem met schommeling tussen pakweg 17 en 23 graden.

Er schuift al wat..

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/23/8-pioniersgemeenten-pleiten-vo…

Oja, warmtenetten. Dat hadden ze bij ons in de wijk ook bij de bouw van de huizen. Maar is al snel vervangen door individuele CV-ketels.
Het probleem was dat het buizennet slecht was aangelegd en dat een redelijk nauwkeurige warmtemeter een veelvoud kost van een gasmeter.

waar al stadverwarming ligt, wordt dat ook hergebruikt. heb dat gezien in t centrum van eindhoven, waar de stadsverwarming op de oude philips elektriciteits centrale draait. oude gebouwen weg, maar de nieuwbouw krijgt toch een aansluiting op dat stadsverwarming net. er is ook wat overcapaciteit, immers draaien de philips fabrieken er niet meer op.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Evelo,

Hoeveel m3 gas per jaar gebruik je?

Je zegt 4000 KwHr per jaar; dit is ongeveer 400 m3 gas. Is dit correct??
Ikzelf gebruik 1700 m3 gas per jaar, mijn buren zelfs 2200 m3 gas per jaar.

Onze huizen zijn goed geïsoleerd (Eenergielabel A), maar wel vrijstaand.

Kloppen jouw getallen of heb jij een appartement (hoeveel m2 oppervlak? ) en heb jij dan zijburen en boven/beneden buren?

Graag jouw antwoord (als je dat wil delen)?

++++++++

Bovendien: verwarmen met elektriciteit wordt juist "enabled" door Kern Energie, iets wat wij in NL absoluut niet willen.

Rutte onze PM, heeft onlangs een balletje opgegooid voor extra kerncentrales wat een storm van protest ontketende.

Zie ook discussie in Europees Parlement, waarin Aardgas opgewaardeerd wordt tot Groene Energie (bijlage)..

NB
ALL Electric verwarmen ("van het gas af") leidt tot MEER CO2 ipv minder!!
Beter is te kijken naar het gebruik van a) (groen) Waterstof gas (H2) als energiedrager voor individuele verwarming of wijkverwarming , b) hybride warmtepomp systemen met het gebruik van groen gas /of waterstofgas en/of c) een warmtenet (al of niet met ondersteuning van waterstofgas of groen gas))
als alternatief , omdat deze opties veel beter aansluiten op de bestaande
verwarmingsstructuur van de bestaande huizen en de energie infrastructuur
(zie Enexis rapporten m.b.t. de huidige en zeker toekomstige
capaciteitsproblemen in de elektrische netten!)

evelo

Golden Member

Net nog even gekeken: vorig jaar kwamen we uit op 384m³ aardgas.
Dat is wel met warm waterproductie inbegrepen; boiler 100L voor douche en afwassen, drie personen.

Het gaat hier over een compacte rijwoning: +/- 130m², overal vv, 10cm vloerisolatie, 25cm vlasisolatie hellend dak, 12cm pur isolatie plat dak.
We hebben er ook geen probleem mee dat de temperatuur wat schommelt in huis, in de winter tussen de 18 en 20gr. Ik laat de verwarming vroeg beginnen met opwarmen zodat de vloer warm is als we opstaan, in de namiddag hebben we veel zon in huis.

Die 4000kWh is dus een ruime afronding van mij. (hoogcalorisch gas, dus ongeveer x11 doen voor kWh)