Hallo,in Belgie noemt een opleiding aan de hogeschool,bachelor of master,
nu had ik gezien dat,dat in Nederland andere benaming heeft,kan iemand dit is uitleggen.
Hallo,in Belgie noemt een opleiding aan de hogeschool,bachelor of master,
nu had ik gezien dat,dat in Nederland andere benaming heeft,kan iemand dit is uitleggen.
Golden Member
Dat heet in NL denk ik hetzelfde?
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antw…
Golden Member
Tegenwoordig zijn de titels Europees gelijkgetrokken dacht ik, tot ongeveer 2000 heette dat anders, maar je mag de oude titels nog steeds gewoon gebruiken.
Bij technische opleidingen is dat als volgt:
HBO (tot ongeveer 1985 HTS): Ing. of Bachelor
TU (tot ongeveer 1985 TH): Ir. of Master
Zowel Ing. als Ir. noem je Ingenieur.
HBO = hoger beroepsonderwijs
HTS = hogere technische school
TU = technische universiteit
TH = technische hogeschool
Tegenwoordig wordt de naam TH ook wel door technische HBO opleidingen gevoerd, en ook mag een HBO opleiding zich als hogeschool presenteren, omdat het lang genoeg geleden is om geen verwarring met TU's op te leveren.
HBO opleidingen hebben ook Master programma's.
Ik kijk wat argwanend naar het hele fenomeen titels en studies. Ik was nou betrokken bij iemand die een Master avondopleiding deed en heb dagelijks veel te maken met academisch geschoolden uit heel Europa.
Ik kan zeker niet zeggen dat de kennis, kunde en intelligentie tegen de plinten klotst.
Een Master opleiding doe je bij mijn weten alleen aan een academische instantie, ofwel een universiteit. In dit geval dus TU. Bachelor is het eerste deel van die academische opleiding. Een HBO'er heeft na z'n afstuderen ook een Bachelor titel.
Eigenlijk zijn Bachelor en Master de internationale benamingen. In NL is het "ing" bij HBO en "ir" bij TU.
Hier in België is het ook niet altijd duidelijk.
Vroeger had je Graduaat, Industrieel ingenieur (Ing) en Burgerlijk ingenieur (Ir)
Graduaat en Industriël zijn hoge school terwijl burgerlijk universiteit was.
Nu is het inderdaad ook omgevormd naar Bachelor en Master.
Het vreemde vind ik wel dat een industriële ingenieur ook 2 master jaren heeft terwijl het geen universitaire opleiding is.
Op 21 mei 2022 08:24:39 schreef flipflop:
Een Master opleiding doe je bij mijn weten alleen aan een academische instantie, ofwel een universiteit.
Niet meer, er zijn meerdere HBO instellingen in NL die Master diploma's uitdelen (al dan niet terecht, maar dat geld ook voor sommige universitaire trajecten!).
Ik weet niet of je je met een HBO Master ook Drs. danwel Ir. mag noemen, danwel of universiteiten tegenwoordig nog een Drs of Ir titel verlenen.
Toen ik de TUDelft afmaakte kreeg ik een papiertje met aan een kant "Ir. Blurp" en aan de andere kant "Blurp, Msc."
Overigens was er altijd nog een manier om Ir te worden buiten de drie TU's: De voormalige Landbouwhogeschool in Wageningen, tegenwoordig Wageningen University.
Golden Member
Ik heb deze school in Hilversum niet afgemaakt maar na invoering van de Mammoetwet in 1968 werd de opleiding hernoemd tot Hogere en Middelbare Technische School voor Elektronica Rens & Rens. De diploma's werden hogelijk gewaardeerd in het bedrijfsleven.
Op 21 mei 2022 10:02:17 schreef blurp:
Niet meer, er zijn meerdere HBO instellingen in NL die Master diploma's uitdelen (al dan niet terecht, maar dat geld ook voor sommige universitaire trajecten!)...
Ik heb ff snel gegoogled. Zie inderdaad dat je op sommige HBO's een master traject kunt doen, zelfs in de avonduren. Ik zie dat meer als wat "vroeger" een Post-HBO opleiding genoemd werd. Het lijkt mij sterk dat je met zo'n Master ook een Msc/Drs titel krijgt, maar er gebeuren wel meer vreemde dingen in de wereld. Een Master opleiding "Sport en Beweging", right.
Ik het opgezocht: hier staan de regels
Met een master van een HBO mag je jezelf Master noemen.
Met een master van een universiteit mag je jezelf Master noemen, of Drs/Mr/Ir (afhankelijk van je afstudeerrichting)
Daarnaast mag je je, met een technische* HBO-Bachelor ook Ing noemen. Maar niet met een universitaire technische Bachelor!
*Of landbouwkundige... Jaja, we zijn de Hogere Tractor Academie nog niet vergeten.
Golden Member
In België is één en ander toch wel verschillend van de situatie in Nederland.
Bij de Masters is er onderscheid tussen:
- Master industriële wetenschappen. Dit is het vroegere Industrieel Ingenieur en hierbij mag je de titels Ing. en MSc gebruiken.
- Master in de ingenieurswetenschappen of Burgerlijk Ingenieur. Hierbij mogen volgende titels gebruikt worden: Ir. en MSc
Bij een Bachelor mag je in België de titel BEng gebruiken en mag je jezelf Gegradueerde noemen. Je mag jezelf niet ingenieur noemen en ook niet de titel Ing. gebruiken (strafbaar). Uiteraard mag je wel op je werk een functietitel als bijvoorbeeld "testingenieur" voeren maar in de praktijk ben je dus gewoon technicus/technieker (technoloog kan ook maar wordt zo goed als niet gebruikt).
Qua waardering in het bedrijfsleven is een Bachelor in België veel minder hoog gewaardeerd dan een HBO in Nederland. Dikwijls is het qua waardering gelijk met TSO (MBO in NL) met een zilveren randje.
Op 21 mei 2022 18:43:38 schreef McAwesome:
Qua waardering in het bedrijfsleven is een Bachelor in België veel minder hoog gewaardeerd dan een HBO in Nederland. Dikwijls is het qua waardering gelijk met TSO (MBO in NL) met een zilveren randje.
Kan je dat staven, of is het louter gevoelsmatig?
Zie Paulinha_B
in de praktijk ben je dus gewoon technicus/technieker (technoloog kan ook maar wordt zo goed als niet gebruikt).
Zou men zich ook "technica" mogen noemen, of zelfs "techniekster"? Het lijkt me lastig dat vrouwen niet voor hun vrouw-zijn zouden mogen uitkomen.
Golden Member
Op 21 mei 2022 18:53:20 schreef Robbe de Smet:
[...]Kan je dat staven, of is het louter gevoelsmatig?
Het is voor een stuk gevoelsmatig maar ook op basis van wat ik in de praktijk zie. In België zie je veel Bachelors werk op TSO- (en zelfs BSO-) niveau uitvoeren. Voor veel bedrijven maakt het exacte diploma ook niet uit dus je kan met een Bachelordiploma wel doorgroeien naar een interessantere functie maar dat geldt evenzeer voor een TSO-diploma als je echt goed bent.
Nogal wat (technische) Masters komen daarentegen terecht in functies die minder met techniek te maken hebben (ik ken zelfs meerdere met een ingenieursdiploma die nu in de sociale sector zitten!). In België is een Masterdiploma een Masterdiploma en dikwijls telt vooral het diploma en maakt de specialisatie niet uit. Je kan net zo goed beleggingsadviseur bij een bank worden met een Master Ingenieurswetenschappen, dan met een Master Toegepaste Economische Wetenschappen of zelfs Geologie/Vulcanologie. Bij Bachelors wordt wél naar de specialisatie gekeken, vooral bij de overheid dan.
Bij de overheid wordt je met een Bachelordiploma ingeschaald op functieniveau B. Middelbaar onderwijs is C en alles daaronder D. Master of hoger wordt ingeschaald op niveau A (Attaché). In principe zijn alle functies op de niveaus B, C en D uitvoerend. Alleen vanaf niveau A kan je doorgroeien naar beleidsfuncties.
Bij bijvoorbeeld Dekimo valt op dat zij in België nogal snel een Master of zelfs Doctoraat vragen voor bepaalde functies terwijl je bij hun Nederlandse vestigingen al eerder wegkomt met een HBO-opleiding. Die Masters of Doctors mogen dan wel schoolverlaters zijn qua ervaring. Blijkbaar vinden zij vooral kennis van wiskunde erg belangrijk heb ik mij laten vertellen. Toch allemaal wat vreemd.
Golden Member
Op 21 mei 2022 19:10:18 schreef big_fat_mama:
[...] Zou men zich ook "technica" mogen noemen, of zelfs "techniekster"? Het lijkt me lastig dat vrouwen niet voor hun vrouw-zijn zouden mogen uitkomen.
Een vrouwelijk arts noem je toch ook niet artsin of artseres.
Een vroedman bestaat ook niet.
Golden Member
Het lijkt me lastig dat vrouwen niet voor hun vrouw-zijn zouden mogen uitkomen.
//Offtopic, wij hebben van HR het verzoek gekregen om binnen Teams (chat) en Outlook te implementeren dat mensen standaard een onderschrift kunnen kiezen :
Pronounced as He/Him of
Pronounced as She/Her
Iets van alle tijden natuurlijk in een internationaal bedrijf met een Amerikaanse collega : Lindsay (man) , Italiaanse collega : Michaele (man) of mijn Rotterdamse (tante) Cor.
Maar schijnt nu ineens een dingetje te zijn.
ik vind het een hele ellende nu. vele scholen voldoen nu niet meer aan de bachelor erkende lesprogrammas en dan doe je een opleiding voor niks.
ik heb vroeger een erkend graduaatsdiploma behaalde met een officieel lesprogramma (slechts een aantal scholen voldoen aan de regels, de mijne in brussel dus ook. had bepaalde lessen zelf van een prof van de VUB).
ergens in 2005 hebben ze die master en bachelor ingevoerd.
het probleem was: ik zat vast in een 3jaar erkend lesprogramma en studeerde af in 2005.
de studenten die na mij komen waren al met het nieuwe modulaire lesprogramma bezig dat geen erkende bachelor was.
in belgie zijn de graduaat diplomas voor 2005 overgegaan naar bachelor.
https://www.vlaanderen.be/onderwijs-en-vorming/diplomas-en-getuigschri…
alle opleidingen na 2005 moeten het nieuwe erkende lesprogramma hebben om zich bachelor te mogen noemen. mijn diploma is IN 2005 uitgereikt op een lesprogramma van 2003 (toen ik startte) en bijgevolg een 'ongeldig' graduaatdiploma en mag ik me geen bachelor noemen.
als de overheid een functie zoekt van programmeur met een bachelor diploma, is mijn diploma wel geldig om aan de ingangsexamens mee te doen (wegens erkend lesprogramma), maar op mijn werk (federale overheid) is mijn diploma NIET herkend om de hogere weddeschaal te krijgen omdat er in 2005 geen graduaat meer bestond, dus dat 'vodje papier' is evenveel waard als een rol wc papier
hup, 3jaar in de vuilbak...
Op 21 mei 2022 19:10:18 schreef big_fat_mama:
[...] Zou men zich ook "technica" mogen noemen, of zelfs "techniekster"? Het lijkt me lastig dat vrouwen niet voor hun vrouw-zijn zouden mogen uitkomen.
Het lijkt me nogal irrelevant of een ingenieur (of technieker) een piemel heeft man of vrouw is.
Dat werkt twee kanten op: Een ingenieur anders behandelen vanwege diens geslacht* is net zo goed fout als een ingenieur die het relevant vind om zijn of haar geslacht te benadrukken.
De enige uitzondering die ik wil maken is iemand die klassieke talen gestudeerd heeft, die mag zich doctoranda noemen
*Of genderindentiteit.
Golden Member
En als een (Vrouwelijke) Mr. zich op LinkedIn ineens Meesteres gaat noemen krijgen we ook hele rare misverstanden
Special Member
Op 21 mei 2022 02:44:19 schreef maartenbakker:
HBO = hoger beroepsonderwijs
HTS = hogere technische school
TU = technische universiteit
TH = technische hogeschool
Eind jaren negentig is de aanduiding HTO (Hoger Technisch Onderwijs) ook in gebruik geweest voor de HTS. Ik weet niet of LTO en MTO ook gebruikt werden.
Tegenwoordig wordt de naam TH ook wel door technische HBO opleidingen gevoerd
Ja, TH Rijswijk
Maar ook dat is alweer een poosje verleden tijd, want die is opgegaan in de Haagse Hogeschool.
Op 21 mei 2022 08:09:42 schreef K7Jz:
Ik kijk wat argwanend naar het hele fenomeen titels en studies. Ik was nou betrokken bij iemand die een Master avondopleiding deed en heb dagelijks veel te maken met academisch geschoolden uit heel Europa.
Ik kan zeker niet zeggen dat de kennis, kunde en intelligentie tegen de plinten klotst.
Idem hier, te maken met een aantal academici uit diverse landen, maar het kennis niveau is om te huilen soms. De intelligentie echter om iets uit te zoeken is er echter meestal wel, maar parate kennis...
Hallo,fcapri
,je kan toch een verkort vervolgtraject doen van graduaat naar proffesionele bachelor.
je krijgt vrij veel vrijstellingen.
welke graduaat heb je juist gevolgt ?
Op 21 mei 2022 02:44:19 schreef maartenbakker:
TU (tot ongeveer 1985 TH): Ir. of Master
Tot en MET september 1986. Ik heb 1 maand aan de TH gestudeerd.
Qua waardering in het bedrijfsleven is een Bachelor in België veel minder hoog gewaardeerd dan een HBO in Nederland. Dikwijls is het qua waardering gelijk met TSO (MBO in NL) met een zilveren randje.
Heb je het leerplan al gezien in belgie,180 studiepunten,alles komt uitgebreid aan bod.