Show your projects! Part 4.

Dit topic is gesloten

hallo,

Dit is het projectje dat we gemaakt hebben in het 2de jaar professionle batchelor elektro mechanica.

http://www.uploadarchief.net/files/download/tom%20van%20heirsele%2011.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/tom%20van%20heirsele%2012.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/tom%20van%20heirsele%2013.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/tom%20van%20heirsele%2014.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/tom%20van%20heirsele%2015.png

dit is een shothouder met licheffect. De µC stuurt de ledjes aan i.f.v. de inhoud van de shouthouder.
Verder hebben we ook een matrijs gemaakt waarmee we de vorm konden bekomen d.m.v. warm vervormen van accrylaat

MVG
Tom

Op 23 mei 2007 14:48:04 schreef Red-E:
@madwizard waar heb je dat dan laten maken? en hoe moet je de schama's aanleveren?? gewoon een eagle schema + pcb-layout?

Bij LEDsee. Je moet in principe Gerber bestanden aanleveren (voor meer info daarover zoek het forum even door, staat genoeg), eventueel kan een Eagle board file ook geloof ik, maar dan heb je minder zekerheid over hoe het resultaat wordt (welke lagen gebruikt worden e.d.). Gerber is de standaard. Schema hoeven ze niet te hebben, daar kunnen ze niets mee.

Op 23 mei 2007 14:41:04 schreef Mathieuke:
Ok, dat is dus echt geen geld hé voor zo een kwaliteit !

Klopt, helaas kan de levertijd wel wat langer worden dan op de site staat omdat de fabriek wel eens printjes laat liggen totdat er meer in een keer gedaan kunnen worden. En mijn printjes waren eerst vergeten (kwam ik na 5 weken achter), maar dat kan een eenmalige fout zijn.

@tom v.h.: volgensmij hebben we dat hier regelmatig voorbij zien komen met vragen. of is het een standaard project en moet iedereen het doen?

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Op 23 mei 2007 15:05:14 schreef MAH:
@tom v.h.: volgensmij hebben we dat hier regelmatig voorbij zien komen met vragen. of is het een standaard project en moet iedereen het doen?

hij had er een topic over lopen

jep, ik heb hier wel wat vragen gesteld omtrent dit onderwerp. Hiervoor wil ik jullie wel eens bedanken.

Dit is geen standaard project. We hebben dit zelf gekozen en we hebben dit ontwerpen met 4 personen. We zijn gestart van 0. Het moeilijkste was de matrijs maken en het gepaste materiaal vinden voor de behuizing.

Tom

[Bericht gewijzigd door Tom v.h. op woensdag 23 mei 2007 15:18:07

Op 22 mei 2007 22:19:58 schreef Aart:
Knutsel van mij: LED-lampions voor in de Soos :)
Geen rocket science, wel leuk om te maken.

Dan meen je dat je thuis iets hebt gemaakt wat nog niemand anders heeft, het lijkt tog verdacht veel op wat ik ooit ontworpen heb:

http://www.electronicks.nl/ambi.JPG

Uiteindelijke resultaat:

http://www.electronicks.nl/img/Ambiplant.jpg

Wat het is??

Een plantentrolly die van kleur veranderd, bij mij staat er thuis gewoon een speaker op.. Door op de knop aan de zijkant te duwen blijft de huidige kleur staan.

Verder zitten er op de printplaat nog enkele gaten zoals men kan zien. Dit is voor een latere upgrade, er moet een max232 inkomen waardoor deze ook met de computer geregeld kan worden.

In theory there's no diffrence between theory and practice, in practice there is!

http://www.xs4all.nl/~hummel3/electro/IMG_5082.jpg

http://www.xs4all.nl/~hummel3/electro/IMG_5084.jpg

Vandaag mijn lichtkrant afgemaakt :) werkte in 1 keer :) heeft eigelijk geen bedoeling maar vond het wel leuk om een keer te doen :) een echte bestemming heb ik er niet voor :)

Ik heb ook nog een filmpje :)

http://www.xs4all.nl/~hummel3/electro/MVI_5081.avi

(ps net zeuren over al die kabels :) zag geen andere optie dan deze)

Klopt het dat de bovenste rij helemaal niet aangestuurd wordt ? Omdat je eigenlijk 1 bitje tekort komt toevallig ?

Ja dit klopt waarom weet ik ook niet want volgens de bouw beschrijving is ie wel nodig ? had me anders 10 ledjes gescheeld :)

[Bericht gewijzigd door Gerwinh op donderdag 24 mei 2007 00:22:07

Hoe heb je de mix van 2Rood 1Blauw 1Groen "bedacht". Want ik ben op het moment met een sfeer lamp bezig, maar ik krijg het niet helemaal voor elkaar om de kleuren mooi te mengen...

Mijn eerste inspiratie waren eigenlijk de toegepaste LED's van een van de sponsors rechts, 5 mm 120o in diverse kleuren van een paar honderd mcd, voor `drie keer nix'. Prima om een bol vanbinnenuit te belichten :)

Toen ze binnenkwamen heb ik er wat mee geëxperimenteerd, vanwegen hun lagere lichtopbrengst en mogelijk ook de slechtere zichtbaarheid van de kleur (diep, 660 nm) rood besloot ik er daar steeds twee van in serie te zetten om genoeg helderheid te halen. Ook qua spanning komt dat handig uit.

Hoe het traploos mengen uitpakt weet ik nog niet echt, ik ben van plan morgen even een driekanaals PWM doosje te maken om de bollen handig te kunnen testen.
De PWM sturing over DMX zal ook 3x8 bits voor RGB zijn, zonder slimme dingen. Het ziet er naar uit (heb er nog geen praktijkervaring mee) dat LJ vrij aardige RGB mogelijkheden kent.

Op 23 mei 2007 23:49:48 schreef Gerwinh:
[afbeelding]

[afbeelding]

Vandaag mijn lichtkrant afgemaakt :) werkte in 1 keer :) heeft eigelijk geen bedoeling maar vond het wel leuk om een keer te doen :) een echte bestemming heb ik er niet voor :)

Ik heb ook nog een filmpje :)

http://www.xs4all.nl/~hummel3/electro/MVI_5081.avi

(ps net zeuren over al die kabels :) zag geen andere optie dan deze)

Ik zag dat je een 's' vergeten bent in je filmpje (www.circuit s online.nl). Wel cool gedaan, het werkt goed.

Op 24 mei 2007 00:45:26 schreef richardbloe:

Ik zag dat je een 's' vergeten bent in je filmpje (www.circuit s online.nl). Wel cool gedaan, het werkt goed.

En het is .net!

Heb snel even die tekst erin gezet :) dus dat kan kloppen en .nl werkt ook hoor :)

Op 23 mei 2007 14:54:51 schreef madwizard:Bij LEDsee.

Madwizard wil je misschien ook nog tips geven wat betreft de beste prijs/kwaliteit verhouding qua dikte van het koper en het soort plating?

En hoe moet ik dit verstaan?

Please buy only 1. You do not need to pay when you buy! You will receive my contact information after you bought 1

Staat onderaan op de site.
Hoe heb jij er dan meerdere gekocht?

Ik ben dan wel geen Madwizard maar heb ook al genoeg PCBs bij niels laten maken. Dus misschien heb je hier wat aan ;).

Je moet hem gewoon een mailtje sturen op n_woeldens[A]yahoo_punt_com_punt_cn. Met daarin je gerber files. Daarnaast gewoon welke opties je wilt hebben en welke verzendmethode.

Het beste is gewoon de standaard 1.5mm met 35um koper. Je moet altijd gold plating nemen anders is het niet RoHS compelent. Bij grote borden (min 12x6cm) kan je er ook een organisch laagje op laten smeren. Maar dit blijft maar een paar maanden goed (dacht ik). Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Eventuele andere opties zoals andere kleur zet je er ook in. Dan krijg je een mailtje terug met hoeveel het gaat kosten. Alleen de productie tijd is in praktijk altijd wat langer dan daar staat. Zo is standaart 1.5~2 weken. Maar 90% dat dit er 2.5~3 zijn. Daarom doe ik voor mijn SKs altijd quick + DHL dan heb je het gegarandeert in 14 dagen. Anders in een week of 4 of 5.

@Madwizard: Ze zijn inderdaad erg mooi gelukt. Maar ik had dan ook de eer om ze maandag al in het echt te zien :). Vroeg me alleen af wat voor knopjes je gebruikt. Knopjes met 5 aansluiting kom je niet zo snel tegen.

[Bericht gewijzigd door xantus op donderdag 24 mei 2007 11:01:48

Xantus: jij had je Altera- en FTDI-printjes tegelijkertijd laten maken toch (en nog 1 als ik het me goed herinner). Hoe doe je dat? 3 gerbers sturen en 3x 20 euro setupkosten betalen?

Ik ben namelijk met een aantal dingen bezig die dus allemaal een ander printje moeten hebben, en overal heb ik er maar 1 van nodig. Dat wordt dus vrij kostbaar als dat zo is en kan ik beter naar Olimex (Een paar Eagle .BRDs en een image hoe ze het moeten panelizen -> ideaal :) ). Van Niels heb ik echter nog geen duidelijk antwoord :)

Mijn nieuwste projectje wordt iets dat de status van 32 afzonderlijke pinnetjes laat zien op een 8x8 duo color ledmatrix.
Ik heb een raidcontroller in de computer met 16 activity- en 16 error-leds/ Of ja, aansluitingen voor leds.
De bijbehorende harde schijven zitten 4 naast elkaar, 4 boven elkaar in de computer.
De led-matrix gaat dan ook in blokjes van 2x2 leds laten zien wat een schijf aan het doen is :) Omdat de maxtrix gemultiplexd is, moet daar iets tussen. Ik heb eens rondgekeken wat ik nog heb liggen, en ik kwam op een ATmega 165 uit :P

http://tweakers.net/ext/f/73a92764675fcb19d493aff059cee4fd/full.jpg
Het is meer een work-in-progress, maar wel zo goed als af. Tevens mijn eerste probeersel met Eagle3D+Povray :P

Het had waarschijnlijk best als single layer gekunnen (onderkant heeft alleen voeding, ISP en UART), maar dat is lastig solderen (tenzij ik de SMD dingen aan de andere kant zet dan de pinheaders) en het prijsverschil is erg klein, en wat andere dingen die op stapel staan zijn ook dual layer :P

De 4-polige headers zijn UART (linksboven, volgens Xantus' FTDI-breakout-bordje-layout), floppy-powerconnector (linksonder) en de 4 pinnen van de ATmega165 die ik nog niet in gebruik heb (boven, rechts van de ISP-connector).
Op de 16polige header die Eagle3D niet kent komt de matrix (16 polig had ik nog liggen, 12 (of 24) niet :P)

De witte rechthoekjes onder, die Eagle3D ook niet kent (heb ik zelf getekend dus zo gek is dat niet :P ) zijn 4 afzonderlijke 10 Ohm weerstanden in 1 0603 package.

Het had een stuk smaller gekunnen, maar op deze breedte zitten bestaande bevestigingsgaten :P

Xantus: jij had je Altera- en FTDI-printjes tegelijkertijd laten maken toch (en nog 1 als ik het me goed herinner). Hoe doe je dat? 3 gerbers sturen en 3x 20 euro setupkosten betalen?

Ik ben namelijk met een aantal dingen bezig die dus allemaal een ander printje moeten hebben, en overal heb ik er maar 1 van nodig. Dat wordt dus vrij kostbaar als dat zo is en kan ik beter naar Olimex (Een paar Eagle .BRDs en een image hoe ze het moeten panelizen -> ideaal ). Van Niels heb ik echter nog geen duidelijk antwoord

Niels had net gereageerd op je vraag ;).
Ik heb het zoals hier uitgelegd gedaan. Prijs voor opstarten was voor 3 printjes dus €20 + 2*€5 = €30. Hoe je het paneel maakt, maakt niet veel uit. 9 van de 10 keer doen ze het toch opnieuw omdat het kleiner, beter, anders kon. Je betaald alleen wel voor de grote de door jouw aangeleverde gerber. Dus je moet wel zorgen dat het zo klein mogelijk is.

Paul,

Waarom geen ULN2803 in smd (0.44@reichelt) ipv al die losse torren ?

ATmega 165, beetje overkill, ik doe dit met ATTiny2313 + 2 x 74HC595 + 2 x ULN2803

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

De eerste paar regels van je POV file, kan je ook aanvinken dat het printje op z'n kop wordt getekend, kan je ook de componenten aan de onderkant zien ;).

Verder kan je in eagle, als je die ulp runt, aanvinken dat je custom componenten hebt. Hier kan je dan die rechterconnector ook vinden. Shrouded pinheader geloof ik.

Op 23 mei 2007 23:49:48 schreef Gerwinh:
[afbeelding]

[afbeelding]

Vandaag mijn lichtkrant afgemaakt :) werkte in 1 keer :) heeft eigelijk geen bedoeling maar vond het wel leuk om een keer te doen :) een echte bestemming heb ik er niet voor :)

Ik heb ook nog een filmpje :)

http://www.xs4all.nl/~hummel3/electro/MVI_5081.avi

(ps net zeuren over al die kabels :) zag geen andere optie dan deze)

Schematje? en waar stuur je het mee aan?

Een atx voeding is geen labvoeding, en je kunt er geen auto mee starten ook

Op 24 mei 2007 09:40:42 schreef SMD lover:
Madwizard wil je misschien ook nog tips geven wat betreft de beste prijs/kwaliteit verhouding qua dikte van het koper en het soort plating?

Xantus heeft het eigenlijk al gezegd, standaard is gewoon 1.5mm en 35u koper. Ik neem ook altijd gold plating, soldeert perfect en blijft lang goed. Bovendien erg mooi en kost bijna niets extra.

En hoe moet ik dit verstaan? [...] Staat onderaan op de site. Hoe heb jij er dan meerdere gekocht?

Dit gaat over het bestellen bij ebay. Het is niet echt een product dus als je 10 printjes wil moet je niet 10 ebay bestellingen gaan doen maar gewoon 1. Je kunt ook gewoon direct mailen naar Niels.

Op 24 mei 2007 10:08:42 schreef xantus:
Daarom doe ik voor mijn SKs altijd quick + DHL dan heb je het gegarandeert in 14 dagen.

Wat helaas niet zo bleek bij deze SK :) Ik weet niet hoe gegarandeerd die snelle levering is en of ze dat niet evengoed laten liggen bij de fabriek. Wel jammer dat er zoveel problemen waren met jouw printjes en die van mij hebben er ook twee maanden over gedaan. Dat heeft me toch wel iets minder positief over ledsee gemaakt. Het is natuurlijk wel lekker goedkoop maar ze moeten niet meer dit soort fratsen gaan uithalen.

@Madwizard: Ze zijn inderdaad erg mooi gelukt. Maar ik had dan ook de eer om ze maandag al in het echt te zien :).

Ja nog eerder dan ik zelfs :)

Vroeg me alleen af wat voor knopjes je gebruikt. Knopjes met 5 aansluiting kom je niet zo snel tegen.

Komen van een reichelt IA af (LSG serie van Schurter), een van de weinige knopjes die ik had liggen. Omdat het een prototype is maakt het niet zo veel uit maar in de volgende versie komen daar zeker wat meer standaard knopjes op. Ik geloof dat de 5e pin aan de behuizing zit, heeft niet echt een functie.

Belichtingsbak :D

Het was nog een vrij nieuwe scanner, dus hij is aardig plat. Alles paste nét.

http://img267.imageshack.us/img267/1026/img00009ut7.jpg
http://img266.imageshack.us/img266/1826/img00010hq0.jpg
http://img395.imageshack.us/img395/4992/img00014po6.jpg
http://img120.imageshack.us/img120/2130/img00012wi3.jpg

Totale kosten: 10 euro

Gemaakt van het bekende recept: kapotte scanner + gezichtsbruiner. Oude scanner had ik nog, gezichtsbruiner kostte 10 euro.

Op 24 mei 2007 20:11:14 schreef madwizard:
Xantus heeft het eigenlijk al gezegd, standaard is gewoon 1.5mm en 35u koper. Ik neem ook altijd gold plating, soldeert perfect en blijft lang goed. Bovendien erg mooi en kost bijna niets extra.

Tenzij je het zelf wil doen - dan val je achterover van de prijs voor een kitje. Anderzijds ligt hier nog een boel goud (enkele tientallen grammen, dus). Zou galvaniseren een haalbare optie zijn voor een bleu wat chemie e.d. betreft?

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 24 mei 2007 21:02:02 schreef pros:
[...]
Tenzij je het zelf wil doen - dan val je achterover van de prijs voor een kitje. Anderzijds ligt hier nog een boel goud (enkele tientallen grammen, dus). Zou galvaniseren een haalbare optie zijn voor een bleu wat chemie e.d. betreft?

Galvaniseren is met zink. Ik weet niet de smelttemeratuur van zink (ben even te druk om het op te zoeken) Maar als je die kunt bereiken met je bout is er niets aan de hand denk ik. Alleen weet ik niet wat een zink/tin/lood mengsel doet..

Dit topic is gesloten