Show your projects! Part 4.

Dit topic is gesloten

GJ_

Moderator

Op 17 juni 2007 12:57:07 schreef MMSoft:
Ik vraag mij af of elektronica als een PIC onder geschikt materiaal valt ?

Als jij kunt aantonen dat de veiligheid gewaarborgt is wel. Bij jouw schakeling zie jij zelf ook wel een aantal punten waarop hij dus zou afvallen. Maar er zijn tegenwoordig erg veel elektronische oplossingen inclusief programmeerbare. En dat dat niet altijd dure (Pilz) oplossingen moeten zijn bewijst een fabrikant als Jocab.

Op 17 juni 2007 13:52:43 schreef GJ_:
En dat dat niet altijd dure (Pilz) oplossingen moeten zijn bewijst een fabrikant als Jocab.

Who the hell is Jocab?

Als machinebouwer zal je wel verantwoordelijk gesteld worden als er iets misloopt dus geef mij maar Pilz, Sick, SafeGuard, ...

Misschien ook Jocab maar Jocab ken ik (nog) niet!

Never forget the KISS principle: Keep It Stupid Simple!!

Als jij kunt aantonen dat de veiligheid gewaarborgt is wel. ...

Daar waag ik mij niet aan.

Misschien ook Jocab maar Jocab ken ik (nog) niet!

Ik had er ook nog nooit van gehoord.

Vandaag weer wat flinke vooruitgangen gemaakt met m'n ambilight bordje Chameleon (meer info op de Chameleon website). Eerder al heb ik alle programmeersoftware af gemaakt, het bordje is nu volledig via USB te programmeren, zowel de AVR als de MAX II CPLD. Om te kijken of de video goed gesampled wordt door de TVP5150AM1 heb ik een kleine FIFO buffer gemaakt die steeds wat pixels van een frame sampled en deze via de AVR en USB naar de PC stuurt. Omdat het bordje geen RAM heeft (niet nodig voor het uiteindelijke doel) en het videosignaal te snel en te groot is om direct naar de AVR te sturen moet ik het doen met 16 pixels (32 bytes) per frame (1/25 s). Het te samplen beeld moet dus stil staan en het duurt enkele minuten voordat het beeld binnen is. Niet erg praktisch dus maar wel mooi om even te testen.

Een eerste test was met m'n camera die een composiet uitgang heeft. Kleurrijke foto genomen (50%):
http://chameleon.madwizard.org/images/content/software/test/cd_original.jpg

Toen laten samplen door het bordje. Het resultaat was dit:
http://chameleon.madwizard.org/images/content/software/test/cd_sampled.jpg
(verticaal vergroot omdat het een half (interlaced) frame was)

Een probleem dus nog, op vaste intervals strepen. De strepen bleken verschoven te zijn (als je ze allemaal opschuift klopt het beeld weer) en werden veroorzaakt door de FIFO die ongewenst een paar keer werd uitgelezen tijdens het initialiseren en niet gereset daarna. Een reset voor het uitlezen bleek de oplossing.
http://chameleon.madwizard.org/images/content/software/test/cd_good.jpg
De lijnen rechts zijn embedded sync signalen, het zwarte is de sync zelf.

De kwaliteit is niet al te best maar ik had ook al op een TV gezien dat de camera een vrij slecht composiet signaal uitgeeft. Na wat geklooi met m'n PC was het gelukt deze een S-video signaal te laten genereren en dit gaf heel wat betere resultaten.

Het orginele plaatje (50%)
http://chameleon.madwizard.org/images/content/software/test/pctest_original.jpg
Een vrolijke achtergrond en de welbekende plaat van free_electron als testmateriaal :)

Gesampled door Chameleon (1 half frame dus uitgerekt)
http://chameleon.madwizard.org/images/content/software/test/pctest_sampled.jpg
De lijnen rechts zijn weer sync signalen.

Halve frame horizontaal gescaled voor de goede verhouding
http://chameleon.madwizard.org/images/content/software/test/pctest_scaled.jpg

Uitvergroot detail (half frame nog steeds dus uitgerekt)
http://chameleon.madwizard.org/images/content/software/test/pctest_detail.jpg
De lichte randjes om het zwarte poppetje zitten in het orgineel ook, het is geen reflectie oid.

Veel beter dus, de kwaliteit is nog beter dan ik verwachtte. Uiteindelijk zullen er alleen wat kleurgemiddelden berekend moeten worden maar het is wel leuk om het zo even te testen :)

zow, dat is een mooi project!

vooral dat sample'en van video zie je niet vaak.
is jou systeem zo snel genoeg dat je er bijvoorbeeld weer led's mee aan kan sturen en zo doende een videoscherm zou kunnen bouwen?

IF you can't convince them, then confuse them!

[madwizard's ambilight]
Dat doet me denken aan de tijd dat de vrijer van één van m'n dochters met zijn eindwerk bezig was: een video-framegrabber ( het joch bracht meer tijd door in m'n werkkamer dan bij m'n dochter :-) ). Op zich niet zo'n probleem, ware het niet dat de school enkel 32k*8 RAM's ter beschikking had, die bovendien te traag waren voor het doel. Dat laatste probleem werd opgelost door voor elke kleur 2 blokken RAM te gebruiken die om beurten --via buffers-- aangesproken werden.
Afin, het resultaat bestond uit een 19"-rack, gevuld met 10-tal eurokaartjes en de nodige voeding. Maar het werkte!

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

@madwizard,
Prachtig hoe je vooruit gaat in dit project! Ik heb veel waardering voor je inzet en je resultaten.

Omdat ik zo weinig ervaring heb overgehouden van software ( was bijna uitsluitend assembler motorola) moet ik mij eerder beperken tot de hardware zoals een CPLD of FPGA. Vandaar mijn vraag of je dit ook niet kunt doen zonder die AVR maar enkel met een cyclone. Ik ga ervanuit van wel omdat berekeningen ook geen probleem zijn. Maar gezien je echt heel diep in deze materie zit kun je waarschijndelijk andere redenen geven waarom het eenvoudiger is om een AVR bij te plaatsen.

Op 17 juni 2007 20:24:01 schreef Jeroen Boere:
is jou systeem zo snel genoeg dat je er bijvoorbeeld weer led's mee aan kan sturen en zo doende een videoscherm zou kunnen bouwen?

Qua videverwerking moet je je er niet te veel van voorstellen, de CPLD die er op zit kan maar een beperkte hoeveelheid logica aan. Het videosignaal is digitaal YCbCr, dat zou je dan naar RGB moeten omzetten en waarschijnlijk is dat al teveel voor de CPLD. Maar met een FPGA zou zoiets wel moeten lukken. Het is wel een vrij eenvoudig signaal. De chip decodeert het analoge signaal en geeft op een 27MHz klok steeds 8 bits naar buiten. Dat zijn gemultiplext Y, Cb en Cr samples uit het beeld in groepen van 4 bytes. Er zijn speciale 4-byte codes die de sync condities aangeven. Alles wat je nodig hebt zit dus in het 8-bits signaal.

Met een FPGA en een LCDtje kan je er leuke dingen mee doen, bijvoorbeeld een mini TVtje maken ofzo :) Maar dan heb je wel ook wat snel RAM nodig, en dat is bij een CPLD maar heel beperkt gezien je geen interne RAM hebt en elke bit RAM een logic element kost. De 32 byte FIFO die er nu in zit neemt bijvoorbeeld al de helf van het ding in.

Op 17 juni 2007 21:09:45 schreef pros:
Afin, het resultaat bestond uit een 19"-rack, gevuld met 10-tal eurokaartjes en de nodige voeding. Maar het werkte!

Creatieve oplossing, maar gelukkig heb ik het op een halve eurokaart weten te houden :).

Op 17 juni 2007 21:29:50 schreef fotoopa:
Prachtig hoe je vooruit gaat in dit project! Ik heb veel waardering voor je inzet en je resultaten.

Dank je, dat is overigens wederzijds :)

Vandaar mijn vraag of je dit ook niet kunt doen zonder die AVR maar enkel met een cyclone. Ik ga ervanuit van wel omdat berekeningen ook geen probleem zijn. Maar gezien je echt heel diep in deze materie zit kun je waarschijndelijk andere redenen geven waarom het eenvoudiger is om een AVR bij te plaatsen.

Moet prima kunnen met een Cyclone, zeker nog op dit moment is de AVR voornamelijk de aansturing van de CPLD via de UART (USB). Voor het uitlezen van de video doet de AVR weinig meer dan een uitlees commando geven (4-bits seriele interface met de CPLD), wachten op een interrupt van de CPLD, FIFO uitlezen (8-bits parallel, asynchroon lezen/schrijven) en de gelezen bytes weer naar de UART sturen. Dat zou je ook in een FPGA kunnen zetten maar een CPLD heeft natuurlijk veel minder ruimte voor al dat.

In de rest van de AVR zit nu een UART controller met handshaking en een simpel commando systeem met checksums, code om de video chip te initialiseren via I2C en code om de CPLD te programmeren via USB.

Uiteindelijk zal de CPLD een set kleurengemiddelden gaan maken van het beeld (zeg 64 stuks, 8x8 over het beeld) en dat naar de AVR sturen. De AVR zal daar dan de juiste ambilight kleuren mee bepalen. Dat kan waarschijnlijk ook wel in een FPGA.

Zelf werk ik al heel lang met AVRs en is het voor mij dus een snelle manier om iets op te zetten. Zeker zoiets als initialisatie via I2C commando's is gewoon makkelijk op te zetten in software. In een FPGA zou ik daar waarschijnlijk ook een soort softcore voor gebruiken. In dit project is een CPLD gebruikt omdat dat eenvoudig is, je hebt geen extra PROM nodig en het is goedkoop (hoewel cyclones niet heel veel verschillen qua prijs). Als je echter veel verwerking moet doen heb je weinig aan een CPLD, dan zou ik gewoon een FPGA pakken. Voor dit project zal de meeste verwerking in de AVR gebeuren. Hopelijk is de CPLD groot genoeg maar anders valt er nog wel wat te spelen met de kleurendiepte of de resolutie van de LED PWM kanalen die er ook nog in komen.

Ja dat dacht ik ook. Zou heel zeker gaan in mijn DE1 board omdat daar heel veel extra geheugen opzit en ik nog eens 20.000 LE's heb voor de logica ipv de 570 van je CPLD. Daar zitten ook nog eens 26 embedded 9x9 bit hardware multipliers in. softcore zie ik weer niet zitten omdat je dan weer naar de software oplossingen moet gaan en die per definitie heel veel resources van je chip vragen.

Enfin, zal eerder voor in de winter maanden zijn want nu liggen er nog te veel projecten die iets hogere prioriteit hebben.

help

Golden Member

Op 16 juni 2007 23:43:48 schreef elektro_freak:
//offtopic
@help, ik zie daar gebogen plexiglas, hoe doe je dat ? (aan die 2 potmeters)

Dit is gedaan op een speciaal apparaat wat daarvoor gemaakt is. Maar het is inderdaad ook goed mogelijk om het met een verfstripper of een andere apparaat wat hete lucht blaast te doen ...

Op 17 juni 2007 00:02:59 schreef Eagle Eye:
@help ; in welk programma heb je de printen getekend ?

De printen zijn allemaal getekend in UltiBoard

Op 17 juni 2007 13:48:51 schreef Red-E:
[...]
@help: hoe heb je die led dan op die header aangesloten??

Ik heb het op de plek van de header (dus de header zelf zit er niet op) gemonteerd. Er zijn drie pad's de middelste is de Vcc en de twee buitenste zijn de GND, een van de twee buitenste pad's heb ik losgekrast van de GND en daar heb ik de - (platte kant)van de led in gestoken, de + van de led zit in het padje ernaast (Vcc) Vervolgens heb ik een weerstand gepakt van E470 en die in het overgebleven GNDgaatje gestoken en hem omgebogen zodat deze aan het - pootje van de led te solderen was.

Ik hoop dat dit een beetje duidelijk is en anders zal ik even kijken of ik een duidelijke foto kan maken ...

Sine

Moderator

Als je regelmatig een plaatje plexi omzet kun je daar in 10 minuten een heel simpel buighoutje voor klussen ...

http://members.home.nl/guidomennen/buighoutje.jpg

Twee houten latjes, stukje constantaandraad er tussen en stroom erdoorheen jassen.

5 minuten bakken ( aan twee kanten bij dikker plexi ) en buigen maar !

werkt perfect :)

buigseltje :

http://members.home.nl/guidomennen/nixieplex.jpg

Anoniem

mooie klok sine!
mijn handen jeuken om weer eens iet te gaan doen...
waar kan je eigenlijk dat constantaandraad halen?

Dat weerstandsdraad heb ik is bij de conrad gekocht, prijs valt wel mee (er zijn misschien goedkopere opties...)
link

Hoeveel stroom moet er door de weerstanddraad om 5mm plexi te buigen?

Sine

Moderator

Hangt helemaal van de weerstand van de draad af he ?

Het balkje wat je daar ziet stook ik in de regel met een 14V aan 2,6A
Zeg een goede 35W per 20cm

ik heb vandaag 2 looplichtjes gemaakt.

Deze met 8 rode leds.
En met een knipperled als Clock.

http://www.uploadarchief.net/files/download/looplicht%20624973148.jpg

En deze met 5 groene leds, hij gaat heen en weer door 6 diodes.
En ook met een knipperled als Clock.

http://www.uploadarchief.net/files/download/looplicht%20624973142.jpg

Ik wilde nog filmpjes posten maar dat ging niet, omdat je maar een bestand van 500kb kan uploaden op het uploadarchief.

[Bericht gewijzigd door Stijn M. op vrijdag 22 juni 2007 17:25:10

Een project van mijn kant :

Wat is het ?
Het is een laser DAC die ik nagebouwt heb van www.lumax.de

Wat kun je ermee ?
Ik stuur hier mijn galvo's mee aan binnenkort (hopelijk)

Ik zie lege IC voetjes
Dat kan kloppen, Een dac had ik niet nodig
En die 2 kleine zijn DMX en daar wil ik later een losse dongle voor bouwen

Wie heeft die mooie print gemaakt
Hiervoor wil ik graag Turbokeu bedanken

Genoeg gezeurt we willen pics
Dat kan :

http://www.roelke.nl/dac2.jpg

De bovenkant van de print

http://www.roelke.nl/dac1.jpg

en de onderkant van de print

http://www.roelke.nl/dac3.jpg

en de scoop in X Y modes
de DAC tekent het vierkantje

AVR powerd
Elektro/laser/lichtdude enzo* http://yoshinon.dnstje.nl/

Ik heb de displays voor men labvoeding maar is wat verder afgemaakt:
http://www.elektronicastynus.be/Projecten/labvoeding/labvoeding_display_2.jpg
http://www.elektronicastynus.be/Projecten/labvoeding/labvoeding_display_1.jpg
http://www.elektronicastynus.be/Projecten/labvoeding/labvoeding_display_3.jpg
Ik moet nog 2 zenerdiodes gaan halen en dan kan ik het inbouwen.
Voor meer info over dit project zie:
http://www.elektronicastynus.be/Projecten/labvoeding/index.php

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--
Sine

Moderator

Aah, "mijn" trusty ICL7107 ontwerpje zie ik ..
( komt uit een Hartmann & Brown paneelmeter )

Dat blijft imho een van de soepelste voltmeters, een hele verbetering op de CA3162

Waren de oude voltmeters niet meer te recycelen ?

De signaal en voedings massa moeten bij elkaar in de buurt blijven, meestal verbind ik ze met elkaar.

[Bericht gewijzigd door Sine op donderdag 21 juni 2007 23:06:11

Op 21 juni 2007 23:01:24 schreef Sine:
Aah, "mijn" trusty ICL7107 ontwerpje zie ik ..
( komt uit een Hartmann & Brown paneelmeter )

Jep klopt

Dat blijft imho een van de soepelste voltmeters, een hele verbetering op de CA3162

Waren de oude voltmeters niet meer te recycelen ?

Die waren heeel slecht gesoldeert en die print was bijna evengroot als de frontplaat waardoor ik geen potmeters kon bijzetten. Dus maar effe opniuw gemaakt.

De signaal en voedings massa moeten bij elkaar in de buurt blijven, meestal verbind ik ze met elkaar.

Ok dan verbind ik ze ook even.

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--

@stynus, jij slikt wel wat soldeerdampen zeker ?
nooit bang om een draad verkeerd te zetten ?
Werk je niet beter met dunnere draad ?

[Bericht gewijzigd door elektron_ op donderdag 21 juni 2007 23:14:02

beetje gek

Ik heb een afzuiging daarvoor :p
En die draden zijn met een tang gestript als je dat bedoelt ;).
Over die draden verkeerd: dat gebeurd zelden eerder dat ik draden vergeet.
En dit is dunne draad voor mij :p (Zijn draadjes van flatcable)

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--

Dit topic is gesloten