Nieuws

Nieuw klasse-D versterker IC van National

Geplaatst op zaterdag 10 februari 2007

De LM48510 van National SemiconductorNational Semiconductor heeft een nieuw klasse-D versterker IC op de markt gebracht. Het IC, het eerste van een serie nieuwe Boomer® klasse-D IC's, is bijzonder omdat het ook bij bijna lege batterijen het volledige uitgangsvermorgen kan leveren. Dit is mogelijk door een boost converter die in het IC is ingebouwd.

Het IC, de LM48510 is door de kleine afmetingen en het kleine aantal benodigde externe componenten is het vooral geschikt voor toepassing in mobiele apparatuur, zoals GPS systemen, media spelers en mobiele telefoons. De LM48510 kan met een voedingsspanning van 3 V maximaal 1,2 W vermogen leveren aan een 8 Ω luidspreker. Aan een 4 Ω luidspreker kan het IC maximaal 1,7 W leveren met minder dan 1% harmonische vervorming.

De LM48510 heeft verder een shutdown mode waarin weinig stroom verbruikt wordt. Ook heeft de uitgang een kortsluitbeveiliging en is het IC thermisch beveiligd. Het IC is verkrijgbaar in een 0,5 mm-pitch, 16-pin LLP behuizing.

Reacties »

Tweede deel van High-End Buizenversterkers van Elektuur

Geplaatst op maandag 18 december 2006

High-End Buizenversterkers 2 van ElektuurElektuur heeft het tweede deel van het boek High-End Buizenversterkers op de markt gebracht. Het boek is een vervolg op het bekende Moderne High-End Buizenversterkers met ringkern-transformatoren geschreven door Menno van der Veen.

Het boek gaat dieper in de theorie van buizenschakelingen dan het eerste deel. Formules en modellen voor buizen en transformatoren worden uitgebreid besproken in het theoretische eerste gedeelte van het boek. Hier is onder andere informatie te vinden over de instelling van SE schakelingen, triode en penthode balansversterkers en fasedraaiers.

Het tweede gedeelte van High-End Buizenversterkers 2 gaat meer in op de praktische kant. In dit deel worden onder andere de fabrieksversterkers Quad II en Le Miracle besproken. Verder staan er in het boek een aantal buizenschakelingen die door Menno van der Veen zijn ontworpen. Ook wordt de combinatie van buizenversterkers met elektrostatische luidsprekers behandeld.

High-End Buizenversterkers 2 is voor € 44,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties »

Elektuur brengt Audio Special uit

Geplaatst op maandag 18 december 2006

De Elektuur Audio Special 1Elektuur heeft onlangs de Elektuur Audio Special 1 uitgebracht. Dit is een speciale uitgave die vol staat met nog niet eerder gepubliceerde bouwontwerpen en artikelen over high-end audio.

In de special zijn bouwontwerpen opgenomen van buizenversterkers, luidsprekers en halfgeleiderversterkers. De besproken buizenversterkers zijn een Double Ended 6C33-B stereo versterker, een Single Ended versterker met 300B triode, een 73 Watt symmetrische versterker met EL156, de TubeSociety TS-VV-2006 voorversterker, een 100 Watt monoblock versterker met KT88 buizen en een 6336A Stereo triode balans eindversterker. Deze buizenversterkers zijn onder andere ontworpen door Bert Fruitema en Menno van der Veen.

De luidsprekerontwerpen die in de Audio Special zijn opgenomen zijn de Cyburgs’ Needle, de Golden Ratio Monitor, de ScanSpeak Maxima, de Granna, de Speaker & Co Mini-Reference, de ScanSpeak Reference Monitor SE, de Extremon en de Classic & Classic XL.

De halfgeleiderversterkers zijn in de special vertegenwoordigd door de ExtremA en de MinimonO. De ExtremA is een 100 W klasse-A versterker ontworpen door Sander Sassen en Bruno Putzeys. De MinimonO is een klasse-D versterker in kitvorm die gebruik maakt van een klasse-D module van Hypex. In de special is verder nog een artikel opgenomen over het correct voeden van audio schakelingen.

De Elektuur Audio Special is te koop in de boekhandel en in de webshop van Elektuur voor € 15,90.

Reacties »

Conrad Electronics schrapt verzendkosten

Geplaatst op donderdag 30 november 2006

Een van de drempels bij het online shoppen zijn de verzendkosten die bij iedere bestelling gerekend worden. Conrad Electronics neemt nu dit nadeel weg door vanaf 1 december geen verzendkosten meer te berekenen. Conrad doet dit bij alle bestellingen die betaald worden met iDeal, een internetbetaalsysteem waar alle grote Nederlandse banken aan deelnemen.

Conrad Electronics logoConrad heeft ook iets gedaan aan de tweede grote ergernis bij online shoppen: het tijdstip waarop de bestelling thuis wordt afgeleverd. Voortaan kunnen pakketten worden opgehaald bij één van de 400 DHL servicepoints in het land. De servicepoints zijn te vinden in winkels, tankstations, boekhandels of stomerijen. Per e-mail of SMS krijg je dan een bericht dat de bestelling afgehaald kan worden.

Reacties (12) »

Winnaar Elex DVD bekend

Geplaatst op woensdag 29 november 2006

De winnaar van de Elex DVD van onze prijsvraag is bekend. Het is Martijn geworden. Hij gaf als antwoord 8999 van bezoekers, wat het dichtste lag bij het goede antwoord 8908 bezoekers. Martijn kan dus binnenkort de Elex DVD op de deurmat horen ploffen.

Aan de prijsvraag hebben in totaal 109 leden deelgenomen. Er werden antwoorden gegeven variërend van 46 tot 3.662.685 bezoekers op 15 november, waarbij het laatste duidelijk iets te optimistisch is en het eerste iets te weinig.

Reacties »

Circuits Online stapt over op eigen server

Geplaatst op dinsdag 31 oktober 2006

Sinds een tweetal weken draait de website van Circuits Online op een eigen server. Tot nu toe stond de website op een shared server, waar nog een groot aantal andere websites gebruik van maakten.

Omdat de site steeds groter groeit en steeds meer bezoekers krijgt, hebben wij besloten dat het tijd werd voor een eigen server. Het is een 1U Pentium 4 server geworden, met een 3.0 GHz processor en 1 GB geheugen. Er zitten twee 160 GB SATA harde schijven in, die in RAID 1 geconfigureerd zijn. Als OS wordt Linux gebruikt, verder zijn Apache, MySQL en PHP geïnstalleerd.

De Circuits Online server 1

De Circuits Online server 2

De Circuits Online server 3

De server is mede gefinancierd door alle donaties die wij in de afgelopen jaren mogen hebben ontvangen. Bij deze willen wij alle donateurs, en in het bijzonder Wim Roedinkholder, heel erg bedanken voor hun donatie. Zonder deze donaties was het niet mogelijk geweest om deze volgende stap in de ontwikkeling van Circuits Online te zetten.

Elex DVDPrijsvraag: win een Elex DVD!

Om de komst van onze eigen server te vieren hebben we besloten om een prijsvraag te organiseren. Met deze prijsvraag kun je een Elex DVD winnen, beschikbaar gesteld door Elektuur. Het enige dat je hoeft te doen, is het antwoord op de volgende vraag te raden:

Hoeveel bezoekers heeft Circuits Online op 15 november 2006?

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag. Diegene die het juiste antwoord geeft of er het dichtste bij zit wint de Elex DVD.

De prijsvraag kan tot en met 14 november ingevuld worden. De kleine lettertjes: het aantal bezoekers wordt gemeten met Google Analytics. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Reacties (19) »

ROBORAMA

Geplaatst op zaterdag 21 oktober 2006 4 November 2006 organiseert de Hcc robotica gg de eerste Nederlandse Roborama wedstrijd.
Er worden dan wedstrijden gehouden in de disciplines:
- Heen en weer
- Lijnvolgen
- T-tijd
- Blikken
- Mini-sumo

klik HIER om naar het topic te gaan op het CO-forum

De wedstrijd zal plaatsvinden in buurtcentrum 't Dok in Nieuwegein.

Reacties »

National introduceert audio opamp met zeer lage vervorming

Geplaatst op zaterdag 7 oktober 2006

De National LM4562 audio opampNational Semiconductor heeft een nieuwe audio opamp op de markt gebracht die een vervorming van 0,00003% THD+N heeft. De opamp met het typenummer LM4562 maakt samen met de onlangs geïntroduceerde LM4702 deelt uit van een nieuwe serie high-performance audio halfgeleiders van National.

De LM4562 is door de lage ruis, lage vervorming en grote voedingsspanningsbereik van 34 V geschikt voor toepassing in professionele en high-end audio apparatuur, zoals A/V-receivers, voorversterkers en mixers. De opamp heeft een gain bandwidth product van 55 MHz en een slew-rate van 20 V/µs. De maximale uitgangsstroom van de LM4562 is 45 mA, de common-mode en power supply rejection (CMRR en PSRR) zijn typisch meer dan 120 dB.

De dual opamp LM45652 is verkrijgbaar 8-pins SOIC, DIP en TO-99 metalen behuizingen. Begin 2007 zullen enkele en quad versies van de opamp beschikbaar zijn.

Reacties (1) »

Compendium Elektrotechniek van Elektuur

Geplaatst op maandag 25 september 2006

Compendium Elektrotechniek van ElektuurIn samenwerking met Universiteit Twente heeft Elektuur het Compendium Elektrotechniek en Elektronica uitgebracht. Dit ruim 600 pagina's tellende naslagwerk is niet alleen goed geschikt voor studenten elektrotechniek maar ook voor iedereen die professioneel of voor de hobby bezig is met elektrotechniek of elektronica en snel wat theoretische of praktische informatie moet opzoeken.

Het boek is verdeeld in twee delen: theorie en praktijk. In het theoretische gedeelte komt wiskunde, informatica, fysica, meettechniek, signalen en elektronica aan de orde. Het praktijkgedeelte bestaat uit informatie over componenten, voedingen en audio/video- en computeraansluitingen. In dit deel is onder andere informatie te vinden over pinouts van diverse connectoren, de verschillende types weerstanden en condensatoren en basisinformatie van diverse types transistoren, MOSFET's, triacs en thyristors.

Het compendium is samengesteld door studenten van de Elektrotechnische Studievereniging Scintilla en docenten van de Universiteit Twente. Het boek is voor € 34,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties (3) »

Nieuwe driver voor krachtige eindversterkers van National

Geplaatst op zondag 24 september 2006

De National LM4702National Semiconductor heeft een nieuwe driver voor eindversterkers op de markt gebracht: de LM4702. De driver kan vermogenstransistoren of darlingtontransistoren aansturen, zodat vermogens van meer dan 300 W per kanaal geleverd kunnen worden. De LM4702 kan gevoed worden met maximaal 200 V, waardoor de driver zeer geschikt is voor toepassing in eindversterkers met hoge vermogens.

De LM4702 is beschikbaar in drie versies. De LM4702C is voornamelijk bedoeld voor toepassing in stereo audioapparatuur en AV-receivers. De LM4702B heeft een groter voedingsspanningsbereik en is bedoeld voor high-end versterkers, gitaarversterkers en actieve luidsprekers. Voor ultieme high-end en professionele toepassingen is er de LM4702A in een vergulde TO-3 behuizing die aan militaire specificaties voldoet. Deze laatste versie is momenteel nog in ontwikkeling.

Door gebruik te maken van de LM4702 hoeft er geen discrete driver meer ontworpen te worden en kan met weinig componenten een eindversterker opgebouwd worden. Het referentie ontwerp AN-1490 van National, dat met een LM4702 is opgebouwd, heeft een vervorming van 0,0006% THD+N met een belasting van 8 Ω.

Reacties »