Nieuws

Fairchild brengt kleinste 6A converter op de markt

Geplaatst op woensdag 30 mei 2007

De Fairchild FAN2106Fairchild Semiconductor heeft onlangs de FAN2106 op de markt gebracht. Dit IC is de eerste in een nieuwe familie van DC/DC-converters met geïntegreerde regelelektronica, MOSFET's en diode. De familie van IC's, door Fairchild TinyBuck genoemd, zit in een ultra compacte MLP (molded leadless package) behuizing, die slechts 5 x 6 mm groot is.

De FAN2106 kan werken met voedingsspanningen van 3 tot 24 V. De uitgangsspanning kan vanaf 0,8 V worden ingesteld. De maximaal geleverde stroom van de converter is 6A en er kan een maximaal rendement van 95% worden behaald.

Het IC is bedoeld voor toepassing in onder andere set-top boxes, kabelmodems, LED-verlichting, notebooks en blade servers. Volgens Fairchild heeft de FAN2106 door de kleine behuizing in vergelijking met vergelijkbare oplossingen 50% minder ruimte nodig.

Reacties »

Boek PIC Microcontrollers van Elektuur

Geplaatst op zaterdag 26 mei 2007

PIC Microcontrollers van ElektuurElektuur heeft onlangs het boek PIC Microcontrollers op de markt gebracht. In dit boek zijn 50 projecten met PIC microcontrollers te vinden waarmee je op een leuke manier de hardware en de software van de PIC microcontrollers leert kennen.

In de 50 projecten maak je kennis met de mogelijkheden die de microcontrollers bieden, zoals I/O, A/D conversie, RS232 verbindingen, RAM en EEPROM geheugen en timers. Enkele voorbeelden van projecten die in het boek aan bod komen zijn een alarm, rader, klok, VU-meter, RGB-fader en een lichtkrant.

In het boek worden vier verschillende PIC microcontrollers gebruikt: de PIC12F675, PIC16F628, PIC16F876A en de PIC16F877A. De microcontrollers worden geprogrammeerd met de open source programmeertaal JAL. Dit is een krachtige maar toch eenvoudig te leren programmeertaal die speciaal voor microcontrollers is ontwikkeld. Net als JAL is de overige software die in het boek gebruikt wordt ook gratis te downloaden.

Het boek is bedoeld voor studiedoeleinden, als naslagwerk en voor het praktijk brengen van de projecten. Alle commando's van JAL zijn in het boek terug te vinden.

PIC Microcontrollers telt 446 pagina's en is voor € 37,50 te koop in de webshop van Elektuur en de boekhandel.

Reacties (8) »

Philips Lumileds brengt kleine heldere LED op de markt

Geplaatst op donderdag 12 april 2007

De Luxeon Rebel power LEDPhilips Lumileds heeft onlangs de Luxeon Rebel power LED op de markt gebracht. De LED maakt gebruik van nieuwe behuizing waardoor de afmetingen van de LED klein gehouden konden worden.

De Rebel LED werkt op een stroom van 350 tot 1000 mA. Bij 350 mA heeft de LED een hoge efficiëntie van 70 lumen per Watt. Bij hogere stromen stijgt de lichtopbrengst tot 160 lumen. Naast de standaard InGaN en AlInGaP kleuren wordt de Luxeon Rebel ook geleverd in warm wit, neutraal wit en koel wit. De keramische behuizing kan een maximale junction temperatuur van 150 °C verdragen.

Met afmetingen van 3 x 4,5 mm is de LED veel kleiner dan andere power LED's. De LED chip zelf is slechts 1 mm² groot. Door de kleine afmetingen kunnen de armaturen en printplaten een stuk kleiner uitgevoerd worden. Volgens Philips Lumileds geeft de LED het meeste licht per Watt, dollar en vierkante millimeter.

Reacties (3) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2007 in Rosmalen

Geplaatst op zaterdag 24 februari 2007

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2007Op zaterdag 17 maart aanstaande organiseert de Bossche Radio Amateur Club voor de 32ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De vlooienmarkt, waar wederom meer dan 320 stands te vinden zullen zijn, werd in 2006 door meer dan 4500 bezoekers bezocht. Het evenement, dat ook vanuit het buitenland steeds meer belangstelling krijgt, vindt plaats in het Autotron te Rosmalen.

Op de radiomarkt naast gebruikte ook nieuwe apparatuur aangeboden. Er zijn onder andere onderdelen, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Verder is de vlooienmarkt ook een mooie gelegenheid om oude bekenden te ontmoeten en gezellig bij te praten.

De radiomarkt is geopend van 9:00 tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs is in vergelijking met het vorige jaar niet veranderd en bedraagt € 6,-- per persoon. Meer informatie over de Landelijke Radio Vlooienmarkt is te vinden op de website.

Reacties »

Masterclass High-End Buizenversterkers

Geplaatst op maandag 12 februari 2007

Masterclass High-End BuizenversterkersOp zaterdag 10 maart 2007 organiseert Elektuur een masterclass High-End Buizenversterkers. De cursus wordt gepresenteerd door Menno van der Veen, bij audio liefhebbers bekend van zijn boeken over high-end buizenversterkers.

In de masterclass gaat Van der Veen in op de voorspelbaarheid en waarneembaarheid van specificaties van buizenversterkers. Dit onderwerp wordt ook besproken in zijn boek High-End Buizenversterkers 2, maar in de cursus wordt er dieper op de materie ingegaan. Menno van der Veen zal in de masterclass modellen presenteren waarmee de eigenschappen van de buizenversterker in het hoorbare domein van 20 Hz tot 20 kHz worden onderzocht. Uit deze modellen volgen stabiliteitsvoorwaarden waar de versterker minstens aan moet voldoen. Ook de koppeling tussen buizen en de uitgangstransformator wordt gemodelleerd. Verder wordt de toepassing van tegenkoppeling en de hoorbare gevolgen ervan besproken.

De masterclass vindt plaats op zaterdag 10 maart 2007 in Eindhoven. Op de website van Elektuur kun je inschrijven voor de masterclass.

Reacties »

Nieuw klasse-D versterker IC van National

Geplaatst op zaterdag 10 februari 2007

De LM48510 van National SemiconductorNational Semiconductor heeft een nieuw klasse-D versterker IC op de markt gebracht. Het IC, het eerste van een serie nieuwe Boomer® klasse-D IC's, is bijzonder omdat het ook bij bijna lege batterijen het volledige uitgangsvermorgen kan leveren. Dit is mogelijk door een boost converter die in het IC is ingebouwd.

Het IC, de LM48510 is door de kleine afmetingen en het kleine aantal benodigde externe componenten is het vooral geschikt voor toepassing in mobiele apparatuur, zoals GPS systemen, media spelers en mobiele telefoons. De LM48510 kan met een voedingsspanning van 3 V maximaal 1,2 W vermogen leveren aan een 8 Ω luidspreker. Aan een 4 Ω luidspreker kan het IC maximaal 1,7 W leveren met minder dan 1% harmonische vervorming.

De LM48510 heeft verder een shutdown mode waarin weinig stroom verbruikt wordt. Ook heeft de uitgang een kortsluitbeveiliging en is het IC thermisch beveiligd. Het IC is verkrijgbaar in een 0,5 mm-pitch, 16-pin LLP behuizing.

Reacties »

Tweede deel van High-End Buizenversterkers van Elektuur

Geplaatst op maandag 18 december 2006

High-End Buizenversterkers 2 van ElektuurElektuur heeft het tweede deel van het boek High-End Buizenversterkers op de markt gebracht. Het boek is een vervolg op het bekende Moderne High-End Buizenversterkers met ringkern-transformatoren geschreven door Menno van der Veen.

Het boek gaat dieper in de theorie van buizenschakelingen dan het eerste deel. Formules en modellen voor buizen en transformatoren worden uitgebreid besproken in het theoretische eerste gedeelte van het boek. Hier is onder andere informatie te vinden over de instelling van SE schakelingen, triode en penthode balansversterkers en fasedraaiers.

Het tweede gedeelte van High-End Buizenversterkers 2 gaat meer in op de praktische kant. In dit deel worden onder andere de fabrieksversterkers Quad II en Le Miracle besproken. Verder staan er in het boek een aantal buizenschakelingen die door Menno van der Veen zijn ontworpen. Ook wordt de combinatie van buizenversterkers met elektrostatische luidsprekers behandeld.

High-End Buizenversterkers 2 is voor € 44,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties »

Elektuur brengt Audio Special uit

Geplaatst op maandag 18 december 2006

De Elektuur Audio Special 1Elektuur heeft onlangs de Elektuur Audio Special 1 uitgebracht. Dit is een speciale uitgave die vol staat met nog niet eerder gepubliceerde bouwontwerpen en artikelen over high-end audio.

In de special zijn bouwontwerpen opgenomen van buizenversterkers, luidsprekers en halfgeleiderversterkers. De besproken buizenversterkers zijn een Double Ended 6C33-B stereo versterker, een Single Ended versterker met 300B triode, een 73 Watt symmetrische versterker met EL156, de TubeSociety TS-VV-2006 voorversterker, een 100 Watt monoblock versterker met KT88 buizen en een 6336A Stereo triode balans eindversterker. Deze buizenversterkers zijn onder andere ontworpen door Bert Fruitema en Menno van der Veen.

De luidsprekerontwerpen die in de Audio Special zijn opgenomen zijn de Cyburgs’ Needle, de Golden Ratio Monitor, de ScanSpeak Maxima, de Granna, de Speaker & Co Mini-Reference, de ScanSpeak Reference Monitor SE, de Extremon en de Classic & Classic XL.

De halfgeleiderversterkers zijn in de special vertegenwoordigd door de ExtremA en de MinimonO. De ExtremA is een 100 W klasse-A versterker ontworpen door Sander Sassen en Bruno Putzeys. De MinimonO is een klasse-D versterker in kitvorm die gebruik maakt van een klasse-D module van Hypex. In de special is verder nog een artikel opgenomen over het correct voeden van audio schakelingen.

De Elektuur Audio Special is te koop in de boekhandel en in de webshop van Elektuur voor € 15,90.

Reacties »

Conrad Electronics schrapt verzendkosten

Geplaatst op donderdag 30 november 2006

Een van de drempels bij het online shoppen zijn de verzendkosten die bij iedere bestelling gerekend worden. Conrad Electronics neemt nu dit nadeel weg door vanaf 1 december geen verzendkosten meer te berekenen. Conrad doet dit bij alle bestellingen die betaald worden met iDeal, een internetbetaalsysteem waar alle grote Nederlandse banken aan deelnemen.

Conrad Electronics logoConrad heeft ook iets gedaan aan de tweede grote ergernis bij online shoppen: het tijdstip waarop de bestelling thuis wordt afgeleverd. Voortaan kunnen pakketten worden opgehaald bij één van de 400 DHL servicepoints in het land. De servicepoints zijn te vinden in winkels, tankstations, boekhandels of stomerijen. Per e-mail of SMS krijg je dan een bericht dat de bestelling afgehaald kan worden.

Reacties (12) »

Winnaar Elex DVD bekend

Geplaatst op woensdag 29 november 2006

De winnaar van de Elex DVD van onze prijsvraag is bekend. Het is Martijn geworden. Hij gaf als antwoord 8999 van bezoekers, wat het dichtste lag bij het goede antwoord 8908 bezoekers. Martijn kan dus binnenkort de Elex DVD op de deurmat horen ploffen.

Aan de prijsvraag hebben in totaal 109 leden deelgenomen. Er werden antwoorden gegeven variërend van 46 tot 3.662.685 bezoekers op 15 november, waarbij het laatste duidelijk iets te optimistisch is en het eerste iets te weinig.

Reacties »