Nieuws

Audio opamps met 0,00003% vervorming van National

Geplaatst op zaterdag 28 juli 2007

De LME49860 en LME49720 van NationalNational Semiconductor heeft onlangs twee families HiFi audio opamps geïntroduceerd. De opamps kenmerken zich door de zeer lage vervorming van 0,00003% THD+N en vullen het high-performance audio assortiment van National aan, naast de bekende LM4562.

De 44 V familie bestaat uit een 8-pins SOIC en DIP versie van de dual opamp LME49860. De single LME49710, dual LME49720 en de quad LME49740 opamp vormen samen de 34 V familie. De single en dual versies zijn verkrijgbaar in 8-pins SOIC, DIP, en TO-99 behuizingen. De quad opamp is verkijgbaar in een 14-pins SOIC of DIP behuizing.

Bij de specificaties valt naast de lage vervorming ook het lage ruisniveau (2,7 nV/√Hz), de slew rate van 20 V/µs en de 55 MHz gain bandwidth op.

De opamps zijn bedoeld voor toepassing in A/V receivers, voorversterkers, subwoofers en mengpanelen. Daarnaast kunnen de opamps ook ingezet worden bij veeleisende toepassingen in de meettechniek en industrie.

Reacties (2) »

Draadloze communicatietechnologie van Elektuur

Geplaatst op zaterdag 2 juni 2007

Draadloze communicatietechnologie van ElektuurElektuur heeft een nieuw boek op markt gebracht over draadloze communicatietechnologie. Het boek geeft een overzicht van het actuele aanbod aan draadloze communicatietechnieken. Technieken die in het boek aan bod komen zijn onder andere WiFi, DECT, Bluetooth, RFID, IrDA en UWB (Ultra Wide Band).

Het eerste deel van het boek bevat de theoretische achtergrond voor de besproken technieken. In dit deel wordt de ontstaansgeschiedenis van de technieken beschreven. Verder worden onder andere het OSI-netwerkmodel, verschillende modulatievormen en de eigenschappen van HF-signalen behandeld.

In het tweede praktische deel van Draadloze communicatietechnologie worden een drietal bouwprojecten gepresenteerd, waarmee de beschreven technieken in de praktijk gebracht kunnen worden. De gebruikte draadloze technieken zijn Bluetooth, ZigBee en UWB. Het boek bevat tenslotte een begrippenlijst waar men meer informatie over een onderwerp of begrip kan vinden.

Draadloze communicatietechnologie is geschikt als naslagwerk, als basis voor een studie en kan bijvoorbeeld goed van pas komen bij het selecteren van een draadloze techniek voor een nieuwe toepassing. Het boek telt 393 pagina's en is voor € 34,50 te koop in de webwinkel van Elektuur.

Reacties »

[LEES!]gevaarlijke gezichtsbruinerlampen in omloop

Geplaatst op donderdag 31 mei 2007

Het betreft hier een waarschuwing voor het gebruik van gezichtsbruiners met TL buizen uit een bepaalde periode.

Ondanks dat Circuits Online forum deelnemers hoogstwaarschijnlijk het apparaat niet meer als gezichtsbruiner gebruiken, is het desondanks nog wel zeer goed mogelijk is dat iemand dergelijke buizen in zijn (print)belichtings bak heeft gemonteerd en alsnog mogelijk ernstig letsel op kan lopen.

Meer info, zie onderstaand (ingescanned) artikel uit de Consumentengids:

bruiningslamp

Reacties (2) »

Fairchild brengt kleinste 6A converter op de markt

Geplaatst op woensdag 30 mei 2007

De Fairchild FAN2106Fairchild Semiconductor heeft onlangs de FAN2106 op de markt gebracht. Dit IC is de eerste in een nieuwe familie van DC/DC-converters met geïntegreerde regelelektronica, MOSFET's en diode. De familie van IC's, door Fairchild TinyBuck genoemd, zit in een ultra compacte MLP (molded leadless package) behuizing, die slechts 5 x 6 mm groot is.

De FAN2106 kan werken met voedingsspanningen van 3 tot 24 V. De uitgangsspanning kan vanaf 0,8 V worden ingesteld. De maximaal geleverde stroom van de converter is 6A en er kan een maximaal rendement van 95% worden behaald.

Het IC is bedoeld voor toepassing in onder andere set-top boxes, kabelmodems, LED-verlichting, notebooks en blade servers. Volgens Fairchild heeft de FAN2106 door de kleine behuizing in vergelijking met vergelijkbare oplossingen 50% minder ruimte nodig.

Reacties »

Boek PIC Microcontrollers van Elektuur

Geplaatst op zaterdag 26 mei 2007

PIC Microcontrollers van ElektuurElektuur heeft onlangs het boek PIC Microcontrollers op de markt gebracht. In dit boek zijn 50 projecten met PIC microcontrollers te vinden waarmee je op een leuke manier de hardware en de software van de PIC microcontrollers leert kennen.

In de 50 projecten maak je kennis met de mogelijkheden die de microcontrollers bieden, zoals I/O, A/D conversie, RS232 verbindingen, RAM en EEPROM geheugen en timers. Enkele voorbeelden van projecten die in het boek aan bod komen zijn een alarm, rader, klok, VU-meter, RGB-fader en een lichtkrant.

In het boek worden vier verschillende PIC microcontrollers gebruikt: de PIC12F675, PIC16F628, PIC16F876A en de PIC16F877A. De microcontrollers worden geprogrammeerd met de open source programmeertaal JAL. Dit is een krachtige maar toch eenvoudig te leren programmeertaal die speciaal voor microcontrollers is ontwikkeld. Net als JAL is de overige software die in het boek gebruikt wordt ook gratis te downloaden.

Het boek is bedoeld voor studiedoeleinden, als naslagwerk en voor het praktijk brengen van de projecten. Alle commando's van JAL zijn in het boek terug te vinden.

PIC Microcontrollers telt 446 pagina's en is voor € 37,50 te koop in de webshop van Elektuur en de boekhandel.

Reacties (8) »

Philips Lumileds brengt kleine heldere LED op de markt

Geplaatst op donderdag 12 april 2007

De Luxeon Rebel power LEDPhilips Lumileds heeft onlangs de Luxeon Rebel power LED op de markt gebracht. De LED maakt gebruik van nieuwe behuizing waardoor de afmetingen van de LED klein gehouden konden worden.

De Rebel LED werkt op een stroom van 350 tot 1000 mA. Bij 350 mA heeft de LED een hoge efficiëntie van 70 lumen per Watt. Bij hogere stromen stijgt de lichtopbrengst tot 160 lumen. Naast de standaard InGaN en AlInGaP kleuren wordt de Luxeon Rebel ook geleverd in warm wit, neutraal wit en koel wit. De keramische behuizing kan een maximale junction temperatuur van 150 °C verdragen.

Met afmetingen van 3 x 4,5 mm is de LED veel kleiner dan andere power LED's. De LED chip zelf is slechts 1 mm² groot. Door de kleine afmetingen kunnen de armaturen en printplaten een stuk kleiner uitgevoerd worden. Volgens Philips Lumileds geeft de LED het meeste licht per Watt, dollar en vierkante millimeter.

Reacties (3) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2007 in Rosmalen

Geplaatst op zaterdag 24 februari 2007

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2007Op zaterdag 17 maart aanstaande organiseert de Bossche Radio Amateur Club voor de 32ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De vlooienmarkt, waar wederom meer dan 320 stands te vinden zullen zijn, werd in 2006 door meer dan 4500 bezoekers bezocht. Het evenement, dat ook vanuit het buitenland steeds meer belangstelling krijgt, vindt plaats in het Autotron te Rosmalen.

Op de radiomarkt naast gebruikte ook nieuwe apparatuur aangeboden. Er zijn onder andere onderdelen, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Verder is de vlooienmarkt ook een mooie gelegenheid om oude bekenden te ontmoeten en gezellig bij te praten.

De radiomarkt is geopend van 9:00 tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs is in vergelijking met het vorige jaar niet veranderd en bedraagt € 6,-- per persoon. Meer informatie over de Landelijke Radio Vlooienmarkt is te vinden op de website.

Reacties »

Masterclass High-End Buizenversterkers

Geplaatst op maandag 12 februari 2007

Masterclass High-End BuizenversterkersOp zaterdag 10 maart 2007 organiseert Elektuur een masterclass High-End Buizenversterkers. De cursus wordt gepresenteerd door Menno van der Veen, bij audio liefhebbers bekend van zijn boeken over high-end buizenversterkers.

In de masterclass gaat Van der Veen in op de voorspelbaarheid en waarneembaarheid van specificaties van buizenversterkers. Dit onderwerp wordt ook besproken in zijn boek High-End Buizenversterkers 2, maar in de cursus wordt er dieper op de materie ingegaan. Menno van der Veen zal in de masterclass modellen presenteren waarmee de eigenschappen van de buizenversterker in het hoorbare domein van 20 Hz tot 20 kHz worden onderzocht. Uit deze modellen volgen stabiliteitsvoorwaarden waar de versterker minstens aan moet voldoen. Ook de koppeling tussen buizen en de uitgangstransformator wordt gemodelleerd. Verder wordt de toepassing van tegenkoppeling en de hoorbare gevolgen ervan besproken.

De masterclass vindt plaats op zaterdag 10 maart 2007 in Eindhoven. Op de website van Elektuur kun je inschrijven voor de masterclass.

Reacties »

Nieuw klasse-D versterker IC van National

Geplaatst op zaterdag 10 februari 2007

De LM48510 van National SemiconductorNational Semiconductor heeft een nieuw klasse-D versterker IC op de markt gebracht. Het IC, het eerste van een serie nieuwe Boomer® klasse-D IC's, is bijzonder omdat het ook bij bijna lege batterijen het volledige uitgangsvermorgen kan leveren. Dit is mogelijk door een boost converter die in het IC is ingebouwd.

Het IC, de LM48510 is door de kleine afmetingen en het kleine aantal benodigde externe componenten is het vooral geschikt voor toepassing in mobiele apparatuur, zoals GPS systemen, media spelers en mobiele telefoons. De LM48510 kan met een voedingsspanning van 3 V maximaal 1,2 W vermogen leveren aan een 8 Ω luidspreker. Aan een 4 Ω luidspreker kan het IC maximaal 1,7 W leveren met minder dan 1% harmonische vervorming.

De LM48510 heeft verder een shutdown mode waarin weinig stroom verbruikt wordt. Ook heeft de uitgang een kortsluitbeveiliging en is het IC thermisch beveiligd. Het IC is verkrijgbaar in een 0,5 mm-pitch, 16-pin LLP behuizing.

Reacties »

Tweede deel van High-End Buizenversterkers van Elektuur

Geplaatst op maandag 18 december 2006

High-End Buizenversterkers 2 van ElektuurElektuur heeft het tweede deel van het boek High-End Buizenversterkers op de markt gebracht. Het boek is een vervolg op het bekende Moderne High-End Buizenversterkers met ringkern-transformatoren geschreven door Menno van der Veen.

Het boek gaat dieper in de theorie van buizenschakelingen dan het eerste deel. Formules en modellen voor buizen en transformatoren worden uitgebreid besproken in het theoretische eerste gedeelte van het boek. Hier is onder andere informatie te vinden over de instelling van SE schakelingen, triode en penthode balansversterkers en fasedraaiers.

Het tweede gedeelte van High-End Buizenversterkers 2 gaat meer in op de praktische kant. In dit deel worden onder andere de fabrieksversterkers Quad II en Le Miracle besproken. Verder staan er in het boek een aantal buizenschakelingen die door Menno van der Veen zijn ontworpen. Ook wordt de combinatie van buizenversterkers met elektrostatische luidsprekers behandeld.

High-End Buizenversterkers 2 is voor € 44,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties »