Nieuws

Nieuwe ARM9 microcontroller van ST met ethernet

Geplaatst op 4 juni 2006

STR912 ARM9 microcontrollerSTMicroelectronics heeft een nieuwe serie microcontrollers op de markt gebracht, die ethernet functionaliteit, veel geheugen, een ARM9-core en Flash geheugen combineert: de STR910F. De STR910F is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag om meer apparatuur via ethernet aan elkaar te koppelen. De microcontroller kan bijvoorbeeld ingezet worden in industriële besturingen, bewakingssystemen en automaten.

De ARM966E-S core waarmee de STR910F is uitgevoerd heeft twee aparte bussen voor code en data, waardoor deze gelijktijdig benaderd kunnen worden. Gecombineerd met snel Flash en SRAM geheugen zorgt dit voor een performance van maximaal 96 MIPS op 96 MHz.

De STR910F is uitgevoerd met grote geheugencapaciteiten om het werken met RTOS en TCP/IP stacks mogelijk te maken. De microcontroller heeft tot 96 kB SRAM geheugen en 544 kB Flash geheugen. Om snelle communicatie mogelijk te maken zijn 9 DMA-kanalen beschikbaar. De chip is verder uitgevoerd met onder andere USB, CAN, 3 UART/IrDA poorten, 2 I2C poorten en een 8 kanaals 10 bit AD-converter. De microcontrollers zijn beschikbaar in LQFP80 en LQFP128 behuizingen.

Reacties »

Nieuw boek van Elektuur: Audio-Elektronica

Geplaatst op 12 maart 2006

Audio-Elektronica van ElektuurTegelijkertijd met het boek Basiscursus Elektronica heeft Elektuur nog een boek uitgebracht: Audio-Elektronica. Met dit boek leert men audio elektronica begrijpen, ontwerpen en bouwen.

Audio-Elektronica behandelt onder andere basischakelingen met opamps, voedingen, filterschakelingen, voor- en eindversterkers, equalizers, limiters en effectapparaten. De werking van de schakelingen wordt begrijpelijk uitgelegd en de formules worden gegegeven zodat het mogelijk is om zelf aan de schakelingen te rekenen.

In het boek worden een flink aantal kant-en-klare schakelingen behandeld waarin de basisschakelingen terugkomen. Ook de kwalitatieve aspecten van de audio elektronica zoals ruis en vervormingen worden niet uit de weg gegaan. Verder worden normen en standaarden zoals decibel en RIAA uitgelegd.

Het nieuwe boek is 231 pagina's groot en is voor 29,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties (5) »

Basiscursus Elektronica van Elektuur

Geplaatst op 11 maart 2006

Basiscursus Elektronica van ElektuurElektuur heeft een nieuw boek uitgegeven: Basiscursus Elektronica. Dit boek geeft een inleiding in de (analoge) elektronica, waarmee men elektronicakennis voor "dagelijks gebruik" kan opdoen.

Basiscursus Elektronica is vooral bedoeld beginnende elektronici, hobbyisten of middelbare scholieren die een niet al te ingewikkelde inleiding in de elektronica willen hebben. Na het lezen van het boek heeft iedere beginner voldoende kennis op elektronische schema's te lezen en te begrijpen.

Het boek behandelt onder andere componenten zoals condensatoren, diodes en transistoren, transistorschakelingen, filters, versterkerschakelingen, opamps en voedingen. Ook de formules om aan verschillende schakelingen te rekenen worden behandeld.

Basiscursus Elektronica telt 232 pagina's en is bij de boekhandel en de webshop van Elektuur te koop voor € 23,50.

Reacties (3) »

Dutch DIY Audiodag 2006

Geplaatst op 21 februari 2006

Dutch DIY Audiodag 2006Op zondag 12 maart 2006 wordt voor de derde maal de Dutch DIY Audiodag georganiseerd. Deze dag zal geheel voor en door audio zelfbouw hobbyisten ingevuld worden.

Net zoals de vorige keer zal de audiodag voornamelijk ingevuld worden door professionals en gevorderde hobbyisten. Daarnaast zal er ook zelfgebouwde audio-apparatuur gedemonstreerd worden. Dit jaar zullen de demonstraties gecombineerd worden met zogenaamde thema-demonstraties, waarbij apparatuur van dezelfde categorie met elkaar vergeleken kan worden, zoveel mogelijk gebruik makend van een referentie audio-set.

De locatie van de Dutch DIY Audiodag is de Vrije School "Berkel en Ijssel" in Zutphen. De dag begint rond 10:00 uur. Kijk om je aan te melden en voor het programma op de site van de Dutch DIY Audiodag.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2006 in Rosmalen

Geplaatst op 16 februari 2006

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2006Op zaterdag 18 maart is in het Autotron te Rosmalen wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Dit jaar wordt de vlooienmarkt voor de 31ste keer georganiseerd. Er zullen dit jaar weer meer dan 320 stands op de markt staan. In 2005 bezochten ongeveer 4000 bezoekers de door het B.R.A.C. georganiseerde jaarlijkse vlooienmarkt.

Op de vlooienmarkt wordt zoals nieuwe als gebruikte apparatuur verkocht. Er zullen ook onder andere onderdelen, meetapparatuur en gereedschappen aangeboden worden. Verder is er natuurlijk ook de mogelijkheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

De vlooienmarkt is op zaterdag 18 maart in het Autotron in Rosmalen. De markt is geopend van 9:00 tot 15:30 uur. De kassa's zullen al om 8:00 uur open zijn. De entree bedraagt € 6,-- per persoon.

Reacties (5) »

Masterclass high-end audioversterkers ontwerpen van Elektuur

Geplaatst op 12 december 2005

Elektuur organiseert op zaterdag 11 maart en zaterdag 25 maart 2006 twee masterclasses over het ontwerpen van high-end versterkers. Audiospecialist Bruno Putzeys zal ingaan op het ontwerpen van high-end halfgeleiderversterkers. Menno van der Veen zal high-end versterkers met buizen gaan behandelen. De cursus probeert de kennis van het ontwerpen van audioversterkers over te dragen op een nieuwe generatie audio-ontwerpers, audiofielen en zelfbouwers.

Bruno Putzeys heeft gewerkt als hoofd engineer bij het Philips Digital Systems Labs te Leuven. Hij wordt gezien als een van de beste ontwerpers van klasse-D versterkers ter wereld. Ir. Menno van der Veen is bekend van zijn boek Moderne High-End buizenversterkers en zijn zelfontwerpen ringkern-uitgangstransformatoren.

De masterclass voor halfgeleiderversterkers zal op 11 maart 2006 gegeven worden. De masterclass voor buizenversterkers is op 25 maart 2006 aan de beurt. Beide masterclasses vinden plaats in Den Bosch. De deelnamekosten zijn € 99,-- per masterclass. Bij deelname ontvang je het nieuwe boek Audio par excellence gratis.

Reacties »

Nieuwe ezine i-TRIXX voor liefhebbers van techniek

Geplaatst op 9 december 2005

Segment B.V., bekend van het tijdschrift Elektuur, heeft een nieuwe ezine i-TRIXX gelanceerd. i-TRIXX richt zicht op liefhebbers van (computer)techniek, de tweakers, modders en DIY'ers, die een bovengemiddelde belangstelling hebben voor elektronica, ICT, gadgets, gaming en internet.

i-TRIXX biedt de lezer nieuws, links, recensies en aanbiedingen. Lezers kunnen commentaar geven op de ezine of suggesties doen.

Je kunt je op de ezine abonneren door naar de site van i-TRIXX te gaan en daar de instructies te volgen.

Reacties (6) »

Kleine 10 A DC/DC-converter van Linear

Geplaatst op 4 december 2005

Linear Technology LTM4600Linear Technology introduceert een complete 10 A DC/DC-converter in een kleine LGA behuizing. De zogenaamde µModule LTM4600 meet slechts 15 x 15 x 2,8 mm en is de eerste in een serie van µModules van Linear. De LTM4600 heeft een ingebouwde spoel en is daarom eenvoudig in te zetten in onder andere blade servers, medische apparatuur en netwerk routers.

De LTM4600 heeft een groot voedingsspanningbereik van 4,5 tot 28 V. De uitgangsspanning kan van 0,6 tot 5 V ingesteld worden. De converter kan 10 A (piek 14 A) leveren bij een efficiëntie van maximaal 92%. De enige externe componenten die nodig zijn voor de werking zijn een ingangs- en een uitgangscondensator en een weerstand. Het is mogelijk om 2 µModules parallel te schakelen zodat er 20 A stroom geleverd kan worden. De LTM4600 is verder tegen kortsluiting en overspanning beveiligd.

Reacties (7) »

Nieuwe microcontrollers in de PIC18F serie

Geplaatst op 21 november 2005

Microchip Technology heeft onlangs een aantal nieuwe microcontrollers aan de PIC18F serie toegevoegd. De typenummers van de nieuwe PIC-controllers zijn de PIC18F8622, PIC18F8527, PIC18F6622 en de PIC18F6527. De controllers hebben een extra seriële poort en een snellere AD-converter tegen een 30% lagere prijs. Door het gebruik van nanoWatt technology is het stroomverbruik in sleep-mode 40% lager dan vorige generaties. Tijdens het gebruik is het stroomverbruik 50% lager. Door de combinatie van prijs, features en stroomverbruik zijn de microcontrollers geschikt voor apparatuur met batterijvoeding, industriële- en consumententoepassingen.

Microchip Technology logoDe PIC18F8622 serie is uitgerust met een 10-bit 100 kilosample/s AD-converter. Voor de communicatie zijn de chips uitgerust met twee synchrone en twee asynchrone seriële poorten. Verder hebben de controllers ook een interne oscillator van 8 MHz, 48 of 64 kB Flash geheugen, 4 kB RAM en 1kB EEPROM.

De PIC18F8622 serie is compatible met de MPLAB ontwikkelomgeving van Microchip en kan goed met C-code geprogrammeerd worden. De PIC18F8622 en PIC18F8527 zijn beschikbaar in een 80-pin TQFP behuizing, en de PIC18F6622 en PIC18F6527 zijn verkrijgbaar in een 64-pin TQFP behuizing.

Reacties »

Nieuw boek van Elektuur: 35 Elektuur Toppers

Geplaatst op 31 oktober 2005

35 Elektuur ToppersDe grote reeks van Elektuur boeken is wederom uitgebreid met een nieuw exemplaar: 35 Elektuur Toppers. Dit boek bevat een selectie van de vele projecten die in Elektuur de laatste jaren de revue zijn gepasseerd.

35 Elektuur Toppers bestaat uit 35 populaire Elektuur projecten. Hieronder bevinden zich zowel makkelijke als moeilijke digitale en analoge projecten. Naast serieuze toepassingen vinden ook speelse toepassingen een plekje in het boek.

In het boek zijn onder andere de volgende projecten terug te vinden: accu-revitalisator, PICee-ontwikkelsysteem, GSM-detector, 89S8252 flash-board, 20/40 MHz logic analyser, audioversterker Crescendo, dataspion, GameBoy digitale sampling oscilloscoop, digitale HF-wattmeter, condensator ESR-tester, AM-ontvanger, LED-kerstboom, stappenmotorsturing.

Het 270 pagina's tellende boek is voor € 29,50 op de website van Elektuur of in de boekhandel te koop.

Reacties »