Nieuws

Bouw zelf radio's: het Radio-bouwboek van Elektuur

Geplaatst op dinsdag 1 augustus 2006

Radio-bouwboek van ElektuurElektuur heeft een boek uitgebracht met schema's om zelf radio's te bouwen: het Radio-bouwboek. Het boek is geschreven door Burkhard Kainka, bekend van Die Bastelecke op zijn website.

Het zelf bouwen van radio's is al een oud thema in de elektronica. Voor veel elektronici was het knutselen met radio's de eerste kennismaking met elektronica. Tegenwoordig gebeurt dat ook met bijvoorbeeld de PC, microprocessoren en digitale techniek. Met dit boek wordt geprobeerd meer aandacht te geven aan het oude thema radio, dat goed gebruikt kan worden om de basis van de elektronica te leren.

Het boek begint met het oudste en simpelste ontvangerprincipe: de detectorradio. De simpelste varianten hiervan voeden zich alleen met energie uit de antenne en hebben geen externe voeding nodig. Het boek gaat verder met audion-ontvangers, HF-oscillatoren en superhet-ontvangers. Er worden zowel schema's met halfgeleiders als met buizen gegeven.

Ook digitale radio komt aan bod: het boek geeft een aantal schema's om DRM (Digital Radio Mondiale) ontvangers te maken. De PC-software om de digitale data te decoderen wordt ook behandeld. Voor het bespreken van antennetechniek is ook een hoofdstuk gereserveerd. Achter in het boek is de Visual Basic en Delphi broncode opgenomen van verschillende tools die in het boek gebruikt worden.

Het Radio-bouwboek is voor de prijs van € 29,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties »

120 W 6 kanaals klasse D referentieontwerp zonder koellichaam

Geplaatst op maandag 31 juli 2006

International Rectifier 120 W klasse D versterkerInternational Rectifier heeft een referentieontwerp voor een compacte 6 kanaals klasse D audioversterker ontwikkeld. Het ontwerp met het typenummer IRAUDAMP3 maakt gebruik van IRS20124S klasse D drivers en IRF6645 MOSFET's en kan 120 W leveren zonder dat een koellichaam wordt toegepast.

De IRAUDAMP3 heeft bij een uitgangsvermogen van 60 W een vervorming van slechts 0,01% THD. Bij 120 W wordt een efficiëntie van 94% gehaald. Deze prestaties worden bereikt door het IRS20124S IC, dat ongevoelig is voor ruis en fluctaties van de voedingsspanning. Het IC is uitgevoerd met een shutdown functie zodat de MOSFET's beschermd worden wanneer de uitgang kortgesloten wordt.

De DirectFET behuizing van de MOSFET's heeft een hogere thermische efficiëntie, waardoor de versterker zonder koellichaam kan. Twee kanalen van de versterker passen daarom op een oppervlakte van 29 cm². Het referentieontwerp is voor $ 995 te koop bij International Rectifier.

Reacties (4) »

Visual Basic boek voor elektronici van Elektuur

Geplaatst op maandag 3 juli 2006

Visual Basic for Electronics Engineering ApplicationsElektuur heeft een nieuw boek uitgegeven: Visual Basic for Electronics Engineering Applications. Het Engelstalige boek is geschreven door Vincent Himpe, die op het forum beter bekend staat onder de naam free_electron. In tegenstelling tot de meeste andere Visual Basic boeken behandelt dit boek niet alleen de programmeertaal, een groot deel van het boek gaat ook over het toepassen van Visual Basic voor elektronicatoepassingen.

In het eerste deel van het boek wordt de Rapid Application Development tool Visual Basic uitgelegd. Onder andere controls, events, objecten, de GUI, ActiveX en grafische manipulaties passeren de revue. Hierna volgt het tweede deel waarin wordt uitgelegd hoe Visual Basic met de buitenwereld kan communiceren. In dit deel komen interfaces zoals de seriële poort, parallelle poort, ethernet (TCP/IP), USB en ISA aan bod.

Het boek is geschikt voor Visual Basic 5.0, 6.0, .NET en 2005. De verschillen tussen deze versies worden ook besproken.

Het boek van 476 pagina's is in de webshop van Elektuur te koop voor 39,50.

Reacties (4) »

Galvanische scheiding voor IC van Analog

Geplaatst op zaterdag 1 juli 2006

ADuM1250 van Analog DevicesWederom wees Ibanez ons op het nieuws dat Analog Devices als eerste ter wereld een aantal bidirectionele I²C isolatoren op de markt heeft gebracht. Volgens Analog Devices bespaard de ADuM125x serie tot 80% printplaatruimte en is het de goedkoopste oplossing voor een I²C galvanische scheiding.

I²C is een seriële 2-draads bus die voornamelijk wordt gebruikt voor communicatie tussen IC's. Voor de galvanische scheiding van I²C worden normaal gesproken optocouplers gebruikt, maar deze oplossing zorgt voor hogere kosten door de extra elektronica die het bidirectionele signaal splitst in twee unidirectionele signalen. Met de ADuM125x serie is er slechts één component nodig om de galvanische scheiding te realiseren.

De isolatoren, de ADuM1250 en ADuM1251, zijn gebaseerd op de iCoupler technologie van Analog Devices. Met deze techniek kunnen microtransformatoren in het chip substraat geïntegreerd worden. Beide chips hebben een isolatiespanning van 2,5 kV en worden geleverd in een 8-pins SOIC behuizing. De maximale datasnelheid van de isolatoren is 400 kbps.

Reacties (1) »

5 nieuwe precisie en low-cost opamps van Analog

Geplaatst op maandag 12 juni 2006

AD866x opamp van Analog DevicesIbanez tipte ons dat Analog Devices een aantal nieuwe opamps op de markt heeft gebracht. De opamps hebben een groot voedingsspanningsbereik van 5 tot 16 V.

De eerste twee opamps zijn de AD8662 en AD8664, respectievelijk een dual en een quad versie van de AD8661, een precisie opamp met een lage offset van maximaal 100 µV. De opamps hebben een rail-to-rail uitgang en een bandbreedte van 4 MHz. Ze zijn bedoeld voor toepassing in sensoren in auto's, medische instrumenten en motorbesturingen. De opamps zijn verpakt in een LFCSP (lead frame chip scale packaging) behuizing die 3 x 3 mm meet en daarmee 70% kleiner is dan een SOIC behuizing.

Voor toepassingen waarin kosten een grotere rol spelen, heeft Analog Devices de AD8665, AD8666 en AD8668 op de markt gebracht. Deze opamps zijn meer algemeen inzetbaar, bijvoorbeeld voor filtering, het aansturen van A/D-converters en AC-gekoppelde toepassingen waar een laag ruisniveau en een groot voedingsspanningsbereik van belang zijn. De enkele opamp AD8665 is beschikbaar in een kleine 5-pins SOT-23 behuizing.

Reacties (3) »

Elektuur brengt DVD uit met alle Elex nummers

Geplaatst op dinsdag 6 juni 2006

Elex DVDElektuur heeft een DVD uitgebracht met daarop alle nummers van het blad Elex. Elex was vanaf 1983 tot 1993 het kleine zusje van Elektuur. In Elex werd elektronica op een niet te ingewikkelde manier uitgelegd, waardoor het blad goed geschikt was voor beginnende elektronica-hobbyisten.

Omdat er nog steeds veel vraag was naar de artikelen en schakelingen uit de Elex tijdschriften, heeft Elektuur besloten alle 120 nummers in PDF vorm op een DVD te zetten. Samen staan in de nummers ruim 1400 artikelen, tips en trucs. Met een index per nummer en een gerubriceerd overzicht is het gewenste artikel snel op te zoeken. De PDF bestanden zijn verder makkelijk af te drukken.

De artikelen zijn ingedeeld in rubrieken zoals audio en video, HF, hobby, licht- en geluidseffecten en meten en thuislab. Ook staan er informatieve artikelen in de nummers, met daarin basisschakelingen en de theorie van de elektronica.

De Elex DVD is voor 29,90 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties (2) »

Kleinste klasse AB versterker ter wereld van National

Geplaatst op maandag 5 juni 2006

LM4995 audio versterker van NationalOnlangs heeft National Semiconductor een kleine 1,3 W mono klasse AB versterker geïntroduceerd. De LM4995 zit in een SMD behuizing die slechts 1,25 x 1,25 mm meet. Het IC is vooral bedoeld voor toepassing in mobiele telefoons en PDA's.

Met een voeding van 5 V kan de LM4995 een uitgangsvermogen van 1,3 W leveren in een 8 Ω luidspreker, met een vervorming van minder dan 1%. In rust verbruikt het IC 1,6 mA, waarmee de levensduur van batterijen verlengd wordt. In shutdown mode wordt er 0,01 µA stroom verbruikt.

De LM4995 heeft geen bootstrap condensatoren of snubber netwerken nodig, waardoor het aantal externe componenten tot een minimum beperkt wordt. Het IC heeft een thermische beveiliging en elimineert klikken tijdens het in- en uitschakelen van de voedingsspanning. De versterking van het IC is met behulp van weerstanden extern instelbaar.

Reacties (5) »

Nieuwe ARM9 microcontroller van ST met ethernet

Geplaatst op zondag 4 juni 2006

STR912 ARM9 microcontrollerSTMicroelectronics heeft een nieuwe serie microcontrollers op de markt gebracht, die ethernet functionaliteit, veel geheugen, een ARM9-core en Flash geheugen combineert: de STR910F. De STR910F is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag om meer apparatuur via ethernet aan elkaar te koppelen. De microcontroller kan bijvoorbeeld ingezet worden in industriële besturingen, bewakingssystemen en automaten.

De ARM966E-S core waarmee de STR910F is uitgevoerd heeft twee aparte bussen voor code en data, waardoor deze gelijktijdig benaderd kunnen worden. Gecombineerd met snel Flash en SRAM geheugen zorgt dit voor een performance van maximaal 96 MIPS op 96 MHz.

De STR910F is uitgevoerd met grote geheugencapaciteiten om het werken met RTOS en TCP/IP stacks mogelijk te maken. De microcontroller heeft tot 96 kB SRAM geheugen en 544 kB Flash geheugen. Om snelle communicatie mogelijk te maken zijn 9 DMA-kanalen beschikbaar. De chip is verder uitgevoerd met onder andere USB, CAN, 3 UART/IrDA poorten, 2 I2C poorten en een 8 kanaals 10 bit AD-converter. De microcontrollers zijn beschikbaar in LQFP80 en LQFP128 behuizingen.

Reacties »

Nieuw boek van Elektuur: Audio-Elektronica

Geplaatst op zondag 12 maart 2006

Audio-Elektronica van ElektuurTegelijkertijd met het boek Basiscursus Elektronica heeft Elektuur nog een boek uitgebracht: Audio-Elektronica. Met dit boek leert men audio elektronica begrijpen, ontwerpen en bouwen.

Audio-Elektronica behandelt onder andere basischakelingen met opamps, voedingen, filterschakelingen, voor- en eindversterkers, equalizers, limiters en effectapparaten. De werking van de schakelingen wordt begrijpelijk uitgelegd en de formules worden gegegeven zodat het mogelijk is om zelf aan de schakelingen te rekenen.

In het boek worden een flink aantal kant-en-klare schakelingen behandeld waarin de basisschakelingen terugkomen. Ook de kwalitatieve aspecten van de audio elektronica zoals ruis en vervormingen worden niet uit de weg gegaan. Verder worden normen en standaarden zoals decibel en RIAA uitgelegd.

Het nieuwe boek is 231 pagina's groot en is voor 29,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties (5) »

Basiscursus Elektronica van Elektuur

Geplaatst op zaterdag 11 maart 2006

Basiscursus Elektronica van ElektuurElektuur heeft een nieuw boek uitgegeven: Basiscursus Elektronica. Dit boek geeft een inleiding in de (analoge) elektronica, waarmee men elektronicakennis voor "dagelijks gebruik" kan opdoen.

Basiscursus Elektronica is vooral bedoeld beginnende elektronici, hobbyisten of middelbare scholieren die een niet al te ingewikkelde inleiding in de elektronica willen hebben. Na het lezen van het boek heeft iedere beginner voldoende kennis op elektronische schema's te lezen en te begrijpen.

Het boek behandelt onder andere componenten zoals condensatoren, diodes en transistoren, transistorschakelingen, filters, versterkerschakelingen, opamps en voedingen. Ook de formules om aan verschillende schakelingen te rekenen worden behandeld.

Basiscursus Elektronica telt 232 pagina's en is bij de boekhandel en de webshop van Elektuur te koop voor € 23,50.

Reacties (3) »