Nieuws

Winnaar Elex DVD bekend

Geplaatst op woensdag 29 november 2006

De winnaar van de Elex DVD van onze prijsvraag is bekend. Het is Martijn geworden. Hij gaf als antwoord 8999 van bezoekers, wat het dichtste lag bij het goede antwoord 8908 bezoekers. Martijn kan dus binnenkort de Elex DVD op de deurmat horen ploffen.

Aan de prijsvraag hebben in totaal 109 leden deelgenomen. Er werden antwoorden gegeven variërend van 46 tot 3.662.685 bezoekers op 15 november, waarbij het laatste duidelijk iets te optimistisch is en het eerste iets te weinig.

Reacties »

Circuits Online stapt over op eigen server

Geplaatst op dinsdag 31 oktober 2006

Sinds een tweetal weken draait de website van Circuits Online op een eigen server. Tot nu toe stond de website op een shared server, waar nog een groot aantal andere websites gebruik van maakten.

Omdat de site steeds groter groeit en steeds meer bezoekers krijgt, hebben wij besloten dat het tijd werd voor een eigen server. Het is een 1U Pentium 4 server geworden, met een 3.0 GHz processor en 1 GB geheugen. Er zitten twee 160 GB SATA harde schijven in, die in RAID 1 geconfigureerd zijn. Als OS wordt Linux gebruikt, verder zijn Apache, MySQL en PHP geïnstalleerd.

De Circuits Online server 1

De Circuits Online server 2

De Circuits Online server 3

De server is mede gefinancierd door alle donaties die wij in de afgelopen jaren mogen hebben ontvangen. Bij deze willen wij alle donateurs, en in het bijzonder Wim Roedinkholder, heel erg bedanken voor hun donatie. Zonder deze donaties was het niet mogelijk geweest om deze volgende stap in de ontwikkeling van Circuits Online te zetten.

Elex DVDPrijsvraag: win een Elex DVD!

Om de komst van onze eigen server te vieren hebben we besloten om een prijsvraag te organiseren. Met deze prijsvraag kun je een Elex DVD winnen, beschikbaar gesteld door Elektuur. Het enige dat je hoeft te doen, is het antwoord op de volgende vraag te raden:

Hoeveel bezoekers heeft Circuits Online op 15 november 2006?

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag. Diegene die het juiste antwoord geeft of er het dichtste bij zit wint de Elex DVD.

De prijsvraag kan tot en met 14 november ingevuld worden. De kleine lettertjes: het aantal bezoekers wordt gemeten met Google Analytics. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Reacties (19) »

ROBORAMA

Geplaatst op zaterdag 21 oktober 2006 4 November 2006 organiseert de Hcc robotica gg de eerste Nederlandse Roborama wedstrijd.
Er worden dan wedstrijden gehouden in de disciplines:
- Heen en weer
- Lijnvolgen
- T-tijd
- Blikken
- Mini-sumo

klik HIER om naar het topic te gaan op het CO-forum

De wedstrijd zal plaatsvinden in buurtcentrum 't Dok in Nieuwegein.

Reacties »

National introduceert audio opamp met zeer lage vervorming

Geplaatst op zaterdag 7 oktober 2006

De National LM4562 audio opampNational Semiconductor heeft een nieuwe audio opamp op de markt gebracht die een vervorming van 0,00003% THD+N heeft. De opamp met het typenummer LM4562 maakt samen met de onlangs geïntroduceerde LM4702 deelt uit van een nieuwe serie high-performance audio halfgeleiders van National.

De LM4562 is door de lage ruis, lage vervorming en grote voedingsspanningsbereik van 34 V geschikt voor toepassing in professionele en high-end audio apparatuur, zoals A/V-receivers, voorversterkers en mixers. De opamp heeft een gain bandwidth product van 55 MHz en een slew-rate van 20 V/µs. De maximale uitgangsstroom van de LM4562 is 45 mA, de common-mode en power supply rejection (CMRR en PSRR) zijn typisch meer dan 120 dB.

De dual opamp LM45652 is verkrijgbaar 8-pins SOIC, DIP en TO-99 metalen behuizingen. Begin 2007 zullen enkele en quad versies van de opamp beschikbaar zijn.

Reacties (1) »

Compendium Elektrotechniek van Elektuur

Geplaatst op maandag 25 september 2006

Compendium Elektrotechniek van ElektuurIn samenwerking met Universiteit Twente heeft Elektuur het Compendium Elektrotechniek en Elektronica uitgebracht. Dit ruim 600 pagina's tellende naslagwerk is niet alleen goed geschikt voor studenten elektrotechniek maar ook voor iedereen die professioneel of voor de hobby bezig is met elektrotechniek of elektronica en snel wat theoretische of praktische informatie moet opzoeken.

Het boek is verdeeld in twee delen: theorie en praktijk. In het theoretische gedeelte komt wiskunde, informatica, fysica, meettechniek, signalen en elektronica aan de orde. Het praktijkgedeelte bestaat uit informatie over componenten, voedingen en audio/video- en computeraansluitingen. In dit deel is onder andere informatie te vinden over pinouts van diverse connectoren, de verschillende types weerstanden en condensatoren en basisinformatie van diverse types transistoren, MOSFET's, triacs en thyristors.

Het compendium is samengesteld door studenten van de Elektrotechnische Studievereniging Scintilla en docenten van de Universiteit Twente. Het boek is voor € 34,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties (3) »

Nieuwe driver voor krachtige eindversterkers van National

Geplaatst op zondag 24 september 2006

De National LM4702National Semiconductor heeft een nieuwe driver voor eindversterkers op de markt gebracht: de LM4702. De driver kan vermogenstransistoren of darlingtontransistoren aansturen, zodat vermogens van meer dan 300 W per kanaal geleverd kunnen worden. De LM4702 kan gevoed worden met maximaal 200 V, waardoor de driver zeer geschikt is voor toepassing in eindversterkers met hoge vermogens.

De LM4702 is beschikbaar in drie versies. De LM4702C is voornamelijk bedoeld voor toepassing in stereo audioapparatuur en AV-receivers. De LM4702B heeft een groter voedingsspanningsbereik en is bedoeld voor high-end versterkers, gitaarversterkers en actieve luidsprekers. Voor ultieme high-end en professionele toepassingen is er de LM4702A in een vergulde TO-3 behuizing die aan militaire specificaties voldoet. Deze laatste versie is momenteel nog in ontwikkeling.

Door gebruik te maken van de LM4702 hoeft er geen discrete driver meer ontworpen te worden en kan met weinig componenten een eindversterker opgebouwd worden. Het referentie ontwerp AN-1490 van National, dat met een LM4702 is opgebouwd, heeft een vervorming van 0,0006% THD+N met een belasting van 8 Ω.

Reacties »

Bouw zelf radio's: het Radio-bouwboek van Elektuur

Geplaatst op dinsdag 1 augustus 2006

Radio-bouwboek van ElektuurElektuur heeft een boek uitgebracht met schema's om zelf radio's te bouwen: het Radio-bouwboek. Het boek is geschreven door Burkhard Kainka, bekend van Die Bastelecke op zijn website.

Het zelf bouwen van radio's is al een oud thema in de elektronica. Voor veel elektronici was het knutselen met radio's de eerste kennismaking met elektronica. Tegenwoordig gebeurt dat ook met bijvoorbeeld de PC, microprocessoren en digitale techniek. Met dit boek wordt geprobeerd meer aandacht te geven aan het oude thema radio, dat goed gebruikt kan worden om de basis van de elektronica te leren.

Het boek begint met het oudste en simpelste ontvangerprincipe: de detectorradio. De simpelste varianten hiervan voeden zich alleen met energie uit de antenne en hebben geen externe voeding nodig. Het boek gaat verder met audion-ontvangers, HF-oscillatoren en superhet-ontvangers. Er worden zowel schema's met halfgeleiders als met buizen gegeven.

Ook digitale radio komt aan bod: het boek geeft een aantal schema's om DRM (Digital Radio Mondiale) ontvangers te maken. De PC-software om de digitale data te decoderen wordt ook behandeld. Voor het bespreken van antennetechniek is ook een hoofdstuk gereserveerd. Achter in het boek is de Visual Basic en Delphi broncode opgenomen van verschillende tools die in het boek gebruikt worden.

Het Radio-bouwboek is voor de prijs van € 29,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties »

120 W 6 kanaals klasse D referentieontwerp zonder koellichaam

Geplaatst op maandag 31 juli 2006

International Rectifier 120 W klasse D versterkerInternational Rectifier heeft een referentieontwerp voor een compacte 6 kanaals klasse D audioversterker ontwikkeld. Het ontwerp met het typenummer IRAUDAMP3 maakt gebruik van IRS20124S klasse D drivers en IRF6645 MOSFET's en kan 120 W leveren zonder dat een koellichaam wordt toegepast.

De IRAUDAMP3 heeft bij een uitgangsvermogen van 60 W een vervorming van slechts 0,01% THD. Bij 120 W wordt een efficiëntie van 94% gehaald. Deze prestaties worden bereikt door het IRS20124S IC, dat ongevoelig is voor ruis en fluctaties van de voedingsspanning. Het IC is uitgevoerd met een shutdown functie zodat de MOSFET's beschermd worden wanneer de uitgang kortgesloten wordt.

De DirectFET behuizing van de MOSFET's heeft een hogere thermische efficiëntie, waardoor de versterker zonder koellichaam kan. Twee kanalen van de versterker passen daarom op een oppervlakte van 29 cm². Het referentieontwerp is voor $ 995 te koop bij International Rectifier.

Reacties (4) »

Visual Basic boek voor elektronici van Elektuur

Geplaatst op maandag 3 juli 2006

Visual Basic for Electronics Engineering ApplicationsElektuur heeft een nieuw boek uitgegeven: Visual Basic for Electronics Engineering Applications. Het Engelstalige boek is geschreven door Vincent Himpe, die op het forum beter bekend staat onder de naam free_electron. In tegenstelling tot de meeste andere Visual Basic boeken behandelt dit boek niet alleen de programmeertaal, een groot deel van het boek gaat ook over het toepassen van Visual Basic voor elektronicatoepassingen.

In het eerste deel van het boek wordt de Rapid Application Development tool Visual Basic uitgelegd. Onder andere controls, events, objecten, de GUI, ActiveX en grafische manipulaties passeren de revue. Hierna volgt het tweede deel waarin wordt uitgelegd hoe Visual Basic met de buitenwereld kan communiceren. In dit deel komen interfaces zoals de seriële poort, parallelle poort, ethernet (TCP/IP), USB en ISA aan bod.

Het boek is geschikt voor Visual Basic 5.0, 6.0, .NET en 2005. De verschillen tussen deze versies worden ook besproken.

Het boek van 476 pagina's is in de webshop van Elektuur te koop voor 39,50.

Reacties (4) »

Galvanische scheiding voor IC van Analog

Geplaatst op zaterdag 1 juli 2006

ADuM1250 van Analog DevicesWederom wees Ibanez ons op het nieuws dat Analog Devices als eerste ter wereld een aantal bidirectionele I²C isolatoren op de markt heeft gebracht. Volgens Analog Devices bespaard de ADuM125x serie tot 80% printplaatruimte en is het de goedkoopste oplossing voor een I²C galvanische scheiding.

I²C is een seriële 2-draads bus die voornamelijk wordt gebruikt voor communicatie tussen IC's. Voor de galvanische scheiding van I²C worden normaal gesproken optocouplers gebruikt, maar deze oplossing zorgt voor hogere kosten door de extra elektronica die het bidirectionele signaal splitst in twee unidirectionele signalen. Met de ADuM125x serie is er slechts één component nodig om de galvanische scheiding te realiseren.

De isolatoren, de ADuM1250 en ADuM1251, zijn gebaseerd op de iCoupler technologie van Analog Devices. Met deze techniek kunnen microtransformatoren in het chip substraat geïntegreerd worden. Beide chips hebben een isolatiespanning van 2,5 kV en worden geleverd in een 8-pins SOIC behuizing. De maximale datasnelheid van de isolatoren is 400 kbps.

Reacties (1) »