Nieuws

Dutch DIY Audiodag 2006

Geplaatst op dinsdag 21 februari 2006

Dutch DIY Audiodag 2006Op zondag 12 maart 2006 wordt voor de derde maal de Dutch DIY Audiodag georganiseerd. Deze dag zal geheel voor en door audio zelfbouw hobbyisten ingevuld worden.

Net zoals de vorige keer zal de audiodag voornamelijk ingevuld worden door professionals en gevorderde hobbyisten. Daarnaast zal er ook zelfgebouwde audio-apparatuur gedemonstreerd worden. Dit jaar zullen de demonstraties gecombineerd worden met zogenaamde thema-demonstraties, waarbij apparatuur van dezelfde categorie met elkaar vergeleken kan worden, zoveel mogelijk gebruik makend van een referentie audio-set.

De locatie van de Dutch DIY Audiodag is de Vrije School "Berkel en Ijssel" in Zutphen. De dag begint rond 10:00 uur. Kijk om je aan te melden en voor het programma op de site van de Dutch DIY Audiodag.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2006 in Rosmalen

Geplaatst op donderdag 16 februari 2006

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2006Op zaterdag 18 maart is in het Autotron te Rosmalen wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Dit jaar wordt de vlooienmarkt voor de 31ste keer georganiseerd. Er zullen dit jaar weer meer dan 320 stands op de markt staan. In 2005 bezochten ongeveer 4000 bezoekers de door het B.R.A.C. georganiseerde jaarlijkse vlooienmarkt.

Op de vlooienmarkt wordt zoals nieuwe als gebruikte apparatuur verkocht. Er zullen ook onder andere onderdelen, meetapparatuur en gereedschappen aangeboden worden. Verder is er natuurlijk ook de mogelijkheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

De vlooienmarkt is op zaterdag 18 maart in het Autotron in Rosmalen. De markt is geopend van 9:00 tot 15:30 uur. De kassa's zullen al om 8:00 uur open zijn. De entree bedraagt € 6,-- per persoon.

Reacties (5) »

Masterclass high-end audioversterkers ontwerpen van Elektuur

Geplaatst op maandag 12 december 2005

Elektuur organiseert op zaterdag 11 maart en zaterdag 25 maart 2006 twee masterclasses over het ontwerpen van high-end versterkers. Audiospecialist Bruno Putzeys zal ingaan op het ontwerpen van high-end halfgeleiderversterkers. Menno van der Veen zal high-end versterkers met buizen gaan behandelen. De cursus probeert de kennis van het ontwerpen van audioversterkers over te dragen op een nieuwe generatie audio-ontwerpers, audiofielen en zelfbouwers.

Bruno Putzeys heeft gewerkt als hoofd engineer bij het Philips Digital Systems Labs te Leuven. Hij wordt gezien als een van de beste ontwerpers van klasse-D versterkers ter wereld. Ir. Menno van der Veen is bekend van zijn boek Moderne High-End buizenversterkers en zijn zelfontwerpen ringkern-uitgangstransformatoren.

De masterclass voor halfgeleiderversterkers zal op 11 maart 2006 gegeven worden. De masterclass voor buizenversterkers is op 25 maart 2006 aan de beurt. Beide masterclasses vinden plaats in Den Bosch. De deelnamekosten zijn € 99,-- per masterclass. Bij deelname ontvang je het nieuwe boek Audio par excellence gratis.

Reacties »

Nieuwe ezine i-TRIXX voor liefhebbers van techniek

Geplaatst op vrijdag 9 december 2005

Segment B.V., bekend van het tijdschrift Elektuur, heeft een nieuwe ezine i-TRIXX gelanceerd. i-TRIXX richt zicht op liefhebbers van (computer)techniek, de tweakers, modders en DIY'ers, die een bovengemiddelde belangstelling hebben voor elektronica, ICT, gadgets, gaming en internet.

i-TRIXX biedt de lezer nieuws, links, recensies en aanbiedingen. Lezers kunnen commentaar geven op de ezine of suggesties doen.

Je kunt je op de ezine abonneren door naar de site van i-TRIXX te gaan en daar de instructies te volgen.

Reacties (6) »

Kleine 10 A DC/DC-converter van Linear

Geplaatst op zondag 4 december 2005

Linear Technology LTM4600Linear Technology introduceert een complete 10 A DC/DC-converter in een kleine LGA behuizing. De zogenaamde µModule LTM4600 meet slechts 15 x 15 x 2,8 mm en is de eerste in een serie van µModules van Linear. De LTM4600 heeft een ingebouwde spoel en is daarom eenvoudig in te zetten in onder andere blade servers, medische apparatuur en netwerk routers.

De LTM4600 heeft een groot voedingsspanningbereik van 4,5 tot 28 V. De uitgangsspanning kan van 0,6 tot 5 V ingesteld worden. De converter kan 10 A (piek 14 A) leveren bij een efficiëntie van maximaal 92%. De enige externe componenten die nodig zijn voor de werking zijn een ingangs- en een uitgangscondensator en een weerstand. Het is mogelijk om 2 µModules parallel te schakelen zodat er 20 A stroom geleverd kan worden. De LTM4600 is verder tegen kortsluiting en overspanning beveiligd.

Reacties (7) »

Nieuwe microcontrollers in de PIC18F serie

Geplaatst op maandag 21 november 2005

Microchip Technology heeft onlangs een aantal nieuwe microcontrollers aan de PIC18F serie toegevoegd. De typenummers van de nieuwe PIC-controllers zijn de PIC18F8622, PIC18F8527, PIC18F6622 en de PIC18F6527. De controllers hebben een extra seriële poort en een snellere AD-converter tegen een 30% lagere prijs. Door het gebruik van nanoWatt technology is het stroomverbruik in sleep-mode 40% lager dan vorige generaties. Tijdens het gebruik is het stroomverbruik 50% lager. Door de combinatie van prijs, features en stroomverbruik zijn de microcontrollers geschikt voor apparatuur met batterijvoeding, industriële- en consumententoepassingen.

Microchip Technology logoDe PIC18F8622 serie is uitgerust met een 10-bit 100 kilosample/s AD-converter. Voor de communicatie zijn de chips uitgerust met twee synchrone en twee asynchrone seriële poorten. Verder hebben de controllers ook een interne oscillator van 8 MHz, 48 of 64 kB Flash geheugen, 4 kB RAM en 1kB EEPROM.

De PIC18F8622 serie is compatible met de MPLAB ontwikkelomgeving van Microchip en kan goed met C-code geprogrammeerd worden. De PIC18F8622 en PIC18F8527 zijn beschikbaar in een 80-pin TQFP behuizing, en de PIC18F6622 en PIC18F6527 zijn verkrijgbaar in een 64-pin TQFP behuizing.

Reacties »

Nieuw boek van Elektuur: 35 Elektuur Toppers

Geplaatst op maandag 31 oktober 2005

35 Elektuur ToppersDe grote reeks van Elektuur boeken is wederom uitgebreid met een nieuw exemplaar: 35 Elektuur Toppers. Dit boek bevat een selectie van de vele projecten die in Elektuur de laatste jaren de revue zijn gepasseerd.

35 Elektuur Toppers bestaat uit 35 populaire Elektuur projecten. Hieronder bevinden zich zowel makkelijke als moeilijke digitale en analoge projecten. Naast serieuze toepassingen vinden ook speelse toepassingen een plekje in het boek.

In het boek zijn onder andere de volgende projecten terug te vinden: accu-revitalisator, PICee-ontwikkelsysteem, GSM-detector, 89S8252 flash-board, 20/40 MHz logic analyser, audioversterker Crescendo, dataspion, GameBoy digitale sampling oscilloscoop, digitale HF-wattmeter, condensator ESR-tester, AM-ontvanger, LED-kerstboom, stappenmotorsturing.

Het 270 pagina's tellende boek is voor € 29,50 op de website van Elektuur of in de boekhandel te koop.

Reacties »

Start Design contest Microchip

Geplaatst op dinsdag 2 augustus 2005 Wouter Van ooijen (www.voti.nl) tipte ons over het volgende:
Microchip, jullie welbekend van de populaire PIC microcontrollers start op 1 augustus 2005 een designcontest.
Elke maand heeft zijn eigen thema, die maand zijn er voor de beste inzendingen van de betreffende maand een hoop prijzen te verdelen.
Elke deelnemer krijgt bij het meedoen een prijs van 10% korting op een aan te schaffen ontwikkeltool.

Onderstaand zijn de verschillende thema's te vinden:

•Augustus : Household Appliances
•September : Remote Applications
•Oktober : Low-Cost Disposable Applications
•November : Personal Electronics
•December : Electronic Toys & Gadgets

Degene die het beste ontwerp heeft van alle inzendingen over de gehele contest zal een uitgebreid toolpakket met samples van Microchip IC's krijgen.

Voor meer informatie:

Microchip Design contest

Reacties (6) »

Nieuwe CD-ROM 1001 Schakelingen van Elektuur

Geplaatst op maandag 23 mei 2005

CD-ROM 1001 Schakelingen van ElektuurElektuur heeft het aanbod van boeken en CD-ROM's uitgebreid met een CD-ROM met iets meer dan 1000 schakelingen in PDF-formaat. De schakelingen zijn afkomstig uit de populaire Halfgeleidergidsen van Elektuur. De Halfgeleidergidsen verschijnen ieder jaar in het juli-augustus nummer van Elektuur en bevatten elke keer ongeveer 100 kleinere elektronicaprojecten.

Bij iedere schakeling op de CD-ROM hoort een complete beschrijving. In de meeste gevallen wordt ook een onderdelenlijst en printplayout meegeleverd. De schakelingen zijn onder andere verdeeld in de rubrieken meten en testen, audio en video, PC-hardware en -periferie, hobby en modelbouw, huis en tuin en microprocessoren. De uitgebreide inhoudsopgave zorgt ervoor dat snel de gewenste schakeling gevonden kan worden. Verder wordt Acrobat Reader meegeleverd zodat de artikelen, schema's en printlayouts bekeken en afgedrukt kunnen worden.

De CD-ROM 1001 Schakelingen is onder andere te koop in de webshop op de site van Elektuur voor een bedrag van € 39,50.

Reacties (8) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2005 in Rosmalen

Geplaatst op dinsdag 8 maart 2005

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2005Op zaterdag 19 maart 2005 organiseert de VERON afdeling Den Bosch weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron in Rosmalen. De 30ste editie van deze meest bezochte gebeurtenis op radioamateur gebied in Nederland zal niet onopgemerkt voorbijgaan. In 2004 kwamen er meer dan 4500 bezoekers af op de vlooienmarkt met meer dan 320 stands.

Op de vlooienmarkt zal zowel gebruikte en nieuwe apparatuur aangeboden worden. Ook kunnen onder andere nieuwe onderdelen, meetinstrumenten, antennes en hobbygereedschappen gekocht worden. Verder is de markt ook een gelegenheid om oude bekenden te ontmoeten.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 tot 15:30u. De entreeprijs bedraagt € 6,-- per persoon. Kijk voor meer informatie op de site van de BRAC.

Reacties (2) »