Nieuws

Elektuur brengt DVD uit met alle Elex nummers

Geplaatst op dinsdag 6 juni 2006

Elex DVDElektuur heeft een DVD uitgebracht met daarop alle nummers van het blad Elex. Elex was vanaf 1983 tot 1993 het kleine zusje van Elektuur. In Elex werd elektronica op een niet te ingewikkelde manier uitgelegd, waardoor het blad goed geschikt was voor beginnende elektronica-hobbyisten.

Omdat er nog steeds veel vraag was naar de artikelen en schakelingen uit de Elex tijdschriften, heeft Elektuur besloten alle 120 nummers in PDF vorm op een DVD te zetten. Samen staan in de nummers ruim 1400 artikelen, tips en trucs. Met een index per nummer en een gerubriceerd overzicht is het gewenste artikel snel op te zoeken. De PDF bestanden zijn verder makkelijk af te drukken.

De artikelen zijn ingedeeld in rubrieken zoals audio en video, HF, hobby, licht- en geluidseffecten en meten en thuislab. Ook staan er informatieve artikelen in de nummers, met daarin basisschakelingen en de theorie van de elektronica.

De Elex DVD is voor 29,90 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties (2) »

Kleinste klasse AB versterker ter wereld van National

Geplaatst op maandag 5 juni 2006

LM4995 audio versterker van NationalOnlangs heeft National Semiconductor een kleine 1,3 W mono klasse AB versterker geïntroduceerd. De LM4995 zit in een SMD behuizing die slechts 1,25 x 1,25 mm meet. Het IC is vooral bedoeld voor toepassing in mobiele telefoons en PDA's.

Met een voeding van 5 V kan de LM4995 een uitgangsvermogen van 1,3 W leveren in een 8 Ω luidspreker, met een vervorming van minder dan 1%. In rust verbruikt het IC 1,6 mA, waarmee de levensduur van batterijen verlengd wordt. In shutdown mode wordt er 0,01 µA stroom verbruikt.

De LM4995 heeft geen bootstrap condensatoren of snubber netwerken nodig, waardoor het aantal externe componenten tot een minimum beperkt wordt. Het IC heeft een thermische beveiliging en elimineert klikken tijdens het in- en uitschakelen van de voedingsspanning. De versterking van het IC is met behulp van weerstanden extern instelbaar.

Reacties (5) »

Nieuwe ARM9 microcontroller van ST met ethernet

Geplaatst op zondag 4 juni 2006

STR912 ARM9 microcontrollerSTMicroelectronics heeft een nieuwe serie microcontrollers op de markt gebracht, die ethernet functionaliteit, veel geheugen, een ARM9-core en Flash geheugen combineert: de STR910F. De STR910F is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag om meer apparatuur via ethernet aan elkaar te koppelen. De microcontroller kan bijvoorbeeld ingezet worden in industriële besturingen, bewakingssystemen en automaten.

De ARM966E-S core waarmee de STR910F is uitgevoerd heeft twee aparte bussen voor code en data, waardoor deze gelijktijdig benaderd kunnen worden. Gecombineerd met snel Flash en SRAM geheugen zorgt dit voor een performance van maximaal 96 MIPS op 96 MHz.

De STR910F is uitgevoerd met grote geheugencapaciteiten om het werken met RTOS en TCP/IP stacks mogelijk te maken. De microcontroller heeft tot 96 kB SRAM geheugen en 544 kB Flash geheugen. Om snelle communicatie mogelijk te maken zijn 9 DMA-kanalen beschikbaar. De chip is verder uitgevoerd met onder andere USB, CAN, 3 UART/IrDA poorten, 2 I2C poorten en een 8 kanaals 10 bit AD-converter. De microcontrollers zijn beschikbaar in LQFP80 en LQFP128 behuizingen.

Reacties »

Nieuw boek van Elektuur: Audio-Elektronica

Geplaatst op zondag 12 maart 2006

Audio-Elektronica van ElektuurTegelijkertijd met het boek Basiscursus Elektronica heeft Elektuur nog een boek uitgebracht: Audio-Elektronica. Met dit boek leert men audio elektronica begrijpen, ontwerpen en bouwen.

Audio-Elektronica behandelt onder andere basischakelingen met opamps, voedingen, filterschakelingen, voor- en eindversterkers, equalizers, limiters en effectapparaten. De werking van de schakelingen wordt begrijpelijk uitgelegd en de formules worden gegegeven zodat het mogelijk is om zelf aan de schakelingen te rekenen.

In het boek worden een flink aantal kant-en-klare schakelingen behandeld waarin de basisschakelingen terugkomen. Ook de kwalitatieve aspecten van de audio elektronica zoals ruis en vervormingen worden niet uit de weg gegaan. Verder worden normen en standaarden zoals decibel en RIAA uitgelegd.

Het nieuwe boek is 231 pagina's groot en is voor 29,50 te koop in de webshop van Elektuur.

Reacties (5) »

Basiscursus Elektronica van Elektuur

Geplaatst op zaterdag 11 maart 2006

Basiscursus Elektronica van ElektuurElektuur heeft een nieuw boek uitgegeven: Basiscursus Elektronica. Dit boek geeft een inleiding in de (analoge) elektronica, waarmee men elektronicakennis voor "dagelijks gebruik" kan opdoen.

Basiscursus Elektronica is vooral bedoeld beginnende elektronici, hobbyisten of middelbare scholieren die een niet al te ingewikkelde inleiding in de elektronica willen hebben. Na het lezen van het boek heeft iedere beginner voldoende kennis op elektronische schema's te lezen en te begrijpen.

Het boek behandelt onder andere componenten zoals condensatoren, diodes en transistoren, transistorschakelingen, filters, versterkerschakelingen, opamps en voedingen. Ook de formules om aan verschillende schakelingen te rekenen worden behandeld.

Basiscursus Elektronica telt 232 pagina's en is bij de boekhandel en de webshop van Elektuur te koop voor € 23,50.

Reacties (3) »

Dutch DIY Audiodag 2006

Geplaatst op dinsdag 21 februari 2006

Dutch DIY Audiodag 2006Op zondag 12 maart 2006 wordt voor de derde maal de Dutch DIY Audiodag georganiseerd. Deze dag zal geheel voor en door audio zelfbouw hobbyisten ingevuld worden.

Net zoals de vorige keer zal de audiodag voornamelijk ingevuld worden door professionals en gevorderde hobbyisten. Daarnaast zal er ook zelfgebouwde audio-apparatuur gedemonstreerd worden. Dit jaar zullen de demonstraties gecombineerd worden met zogenaamde thema-demonstraties, waarbij apparatuur van dezelfde categorie met elkaar vergeleken kan worden, zoveel mogelijk gebruik makend van een referentie audio-set.

De locatie van de Dutch DIY Audiodag is de Vrije School "Berkel en Ijssel" in Zutphen. De dag begint rond 10:00 uur. Kijk om je aan te melden en voor het programma op de site van de Dutch DIY Audiodag.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2006 in Rosmalen

Geplaatst op donderdag 16 februari 2006

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2006Op zaterdag 18 maart is in het Autotron te Rosmalen wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Dit jaar wordt de vlooienmarkt voor de 31ste keer georganiseerd. Er zullen dit jaar weer meer dan 320 stands op de markt staan. In 2005 bezochten ongeveer 4000 bezoekers de door het B.R.A.C. georganiseerde jaarlijkse vlooienmarkt.

Op de vlooienmarkt wordt zoals nieuwe als gebruikte apparatuur verkocht. Er zullen ook onder andere onderdelen, meetapparatuur en gereedschappen aangeboden worden. Verder is er natuurlijk ook de mogelijkheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

De vlooienmarkt is op zaterdag 18 maart in het Autotron in Rosmalen. De markt is geopend van 9:00 tot 15:30 uur. De kassa's zullen al om 8:00 uur open zijn. De entree bedraagt € 6,-- per persoon.

Reacties (5) »

Masterclass high-end audioversterkers ontwerpen van Elektuur

Geplaatst op maandag 12 december 2005

Elektuur organiseert op zaterdag 11 maart en zaterdag 25 maart 2006 twee masterclasses over het ontwerpen van high-end versterkers. Audiospecialist Bruno Putzeys zal ingaan op het ontwerpen van high-end halfgeleiderversterkers. Menno van der Veen zal high-end versterkers met buizen gaan behandelen. De cursus probeert de kennis van het ontwerpen van audioversterkers over te dragen op een nieuwe generatie audio-ontwerpers, audiofielen en zelfbouwers.

Bruno Putzeys heeft gewerkt als hoofd engineer bij het Philips Digital Systems Labs te Leuven. Hij wordt gezien als een van de beste ontwerpers van klasse-D versterkers ter wereld. Ir. Menno van der Veen is bekend van zijn boek Moderne High-End buizenversterkers en zijn zelfontwerpen ringkern-uitgangstransformatoren.

De masterclass voor halfgeleiderversterkers zal op 11 maart 2006 gegeven worden. De masterclass voor buizenversterkers is op 25 maart 2006 aan de beurt. Beide masterclasses vinden plaats in Den Bosch. De deelnamekosten zijn € 99,-- per masterclass. Bij deelname ontvang je het nieuwe boek Audio par excellence gratis.

Reacties »

Nieuwe ezine i-TRIXX voor liefhebbers van techniek

Geplaatst op vrijdag 9 december 2005

Segment B.V., bekend van het tijdschrift Elektuur, heeft een nieuwe ezine i-TRIXX gelanceerd. i-TRIXX richt zicht op liefhebbers van (computer)techniek, de tweakers, modders en DIY'ers, die een bovengemiddelde belangstelling hebben voor elektronica, ICT, gadgets, gaming en internet.

i-TRIXX biedt de lezer nieuws, links, recensies en aanbiedingen. Lezers kunnen commentaar geven op de ezine of suggesties doen.

Je kunt je op de ezine abonneren door naar de site van i-TRIXX te gaan en daar de instructies te volgen.

Reacties (6) »

Kleine 10 A DC/DC-converter van Linear

Geplaatst op zondag 4 december 2005

Linear Technology LTM4600Linear Technology introduceert een complete 10 A DC/DC-converter in een kleine LGA behuizing. De zogenaamde µModule LTM4600 meet slechts 15 x 15 x 2,8 mm en is de eerste in een serie van µModules van Linear. De LTM4600 heeft een ingebouwde spoel en is daarom eenvoudig in te zetten in onder andere blade servers, medische apparatuur en netwerk routers.

De LTM4600 heeft een groot voedingsspanningbereik van 4,5 tot 28 V. De uitgangsspanning kan van 0,6 tot 5 V ingesteld worden. De converter kan 10 A (piek 14 A) leveren bij een efficiëntie van maximaal 92%. De enige externe componenten die nodig zijn voor de werking zijn een ingangs- en een uitgangscondensator en een weerstand. Het is mogelijk om 2 µModules parallel te schakelen zodat er 20 A stroom geleverd kan worden. De LTM4600 is verder tegen kortsluiting en overspanning beveiligd.

Reacties (7) »