Voltcraft AT-400 automotive multimeter review

Gepost door Jeroen Vreuls op zaterdag 25 augustus 2012

De buitenkant

De AT-400 heeft een rubberen rand wat ervoor zorgt dat ie een kleine val wel zal overleven. Ook blijft meter hierdoor stil liggen als je terwijl ie op tafel ligt aan de bereikschakelaar draait. Aan de achterkant is er ruimte om de meetpennen in te klikken.

De meter kan met door een beugel uit te klappen rechtop gezet worden. Hij staat dan redelijk stabiel, al moet het bedienen van de bereikschakelaar (afhankelijk van de ondergrond) met beleid gedaan worden omdat ie anders gaat schuiven en kan omvallen.

Het display van de AT-400 met ingeschakeld backlightHet display van de AT-400 met ingeschakeld backlight

Het LCD heeft 20 mm digits die goed afleesbaar zijn. Onder de digits zit nog bargraph display waarmee trends sneller te herkennen zijn. Je kunt ook achtergrondverlichting voor het LCD aanzetten, dat blijft branden tot je het weer uit zet. Jammer genoeg is de achtergrondverlichting niet gelijkmatig, omdat er maar aan één kant van het LCD een LED zit.

De bijgeleverde meetsnoeren zijn van redelijk goede kwaliteit. Op de pennen kun je kapjes schuiven om het grootste deel van de pennen te isoleren. Dat is nodig om aan de beveiligingscategorieën CAT III en CAT IV te voldoen, maar het is ook handig als er veel geleiders in de buurt zitten waar je aan het meten bent. Het kost wel wat moeite om de stekkers van de meetsnoeren goed in de multimeter te prikken, ze gaan namelijk nogal stroef omdat ze de bussen van de multimeter stof- en waterdicht moeten afsluiten.

Het is jammer dat er geen automotive meetpennen meegeleverd worden. De meetpennen zijn namelijk ongeschikt om gebruikt te worden met de meeste automotive connectors die waterdicht zijn. Om toch aan deze connectoren te meten zijn zogenaamde backprobe pennen verkrijgbaar, dunne pennetjes die achterin de connector gestoken worden. Ook kun je gebruik maken van piercing clips, bijvoorbeeld de Hirschmann KLEPS 2700. Deze clips snijden door de isolatie heen, maar de beschadiging is zo klein dat je deze niet terug ziet als je clips verwijderd. Ook was een krokodilklem wel handig geweest om aan het chassis aan te sluiten als ground.

De meetingangen van de multimeterDe meetingangen van de multimeter

Nog iets over dat stof- en waterdicht: de meter is IP67, wat betekent dat ie stofdicht is en 30 minuten lang 1 meter onder water overleeft. Je moet dan volgens Voltcraft wel de niet gebruikte meetbussen afdichten met de bijgeleverde doppen.