Voltcraft AT-400 automotive multimeter review

Gepost door Jeroen Vreuls op zaterdag 25 augustus 2012 18:28

Conclusie

Wat maakt deze multimeter een automotive meter? Als je naar de functies kijkt is dat vooral de toerental en contacthoek meting. Bij moderne auto's wordt het steeds moeilijker om met een inductieve sensor het toerental te meten wegens het ontbreken van een bougiekabel. Daarnaast heeft bijna iedere auto wel een toerenteller of kan het toerental uit de ECU uitgelezen worden. De contacthoekmeting is bij auto's van pakweg de laatste 20 jaar nutteloos. Uiteraard kunnen deze functies wel handig zijn bij het werken aan oldtimers, zowel auto's als motorfietsen.

Wat wel handig kan zijn voor automotive, is de duty-cycle, pulsbreedte, temperatuur, doorgang en uiteraard spanning/stroom meting. Ook dat de meter robuust is uitgevoerd en stof- en waterdicht is, is een voordeel voor een minder schone omgeving zoals in een autowerkplaats. Maar er zijn ook andere multimeters zonder het labeltje 'automotive' met deze functies en voor minder geld, zoals de Extech MN47, alhoewel die minder robuust is. Je moet dus zelf bepalen of je extra functies van de Voltcraft AT-400 nodig hebt. Wat betreft de prijs/prestatie verhouding biedt de AT-400 waar voor z'n geld.

Pluspunten

  • Robuust, IP67 (stof- en waterdicht)
  • Veel meetfuncties
  • Goede prijs/prestatie verhouding

Minpunten

  • Een aantal automotive functies zijn tegenwoordig minder relevant
  • Geen meetpennen speciaal voor automotive gebruik meegeleverd
  • Hoog burden voltage in 400 mA bereik

Wij danken Conrad voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar.

Reacties

Gepost door flash2b op zondag 26 augustus 2012 00:33

De Voltcraft AT-400 is gemaakt door CEM en is hetzelfde als de AT-9906DIS link: http://www.cem-instruments.com/en/pro/pro-556.html

Verder een mooie review, krijgen we dit in de toekomst vaker?

[Reactie gewijzigd op zondag 26 augustus 2012 01:11]

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.