Sturing voor toilet ventilatie

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 25 maart 2018

Inleiding

Dit artikel gaat over het aanpassen van een Geberit UP-100 frame. Geberit heeft ook standaard toilet afzuigsystemen, maar die zijn behoorlijk duur. Daarom heb ik besloten om zelf een dergelijk systeem te maken. Dit is eigenlijk alleen mogelijk bij een nieuw systeem. Als je dit bij een systeem wil doen dat al in gebruik is, is dat eigenlijk niet te doen.

Het afzuigsysteem werkt op deze manier. De afzuiging geschied door de spoelpijp van het toilet, de nare lucht wordt uit de toiletpot gezogen via de spoelpijp. Achterop de ventilator zit een koolstoffilter die de nare lucht neutraliseert. De uitgeblazen lucht komt via een rooster onder het toilet weer in de toilet ruimte, zoals je op de onderstaande tekening kunt zien.

Diagram van de toilet ventilatieDiagram van de toilet ventilatie

Het enige wat eigenlijk veranderd moet worden is de spoelpijp van het toilet. Tussen de spoelpijp van de pot en de stortbak wordt een T-stuk gemonteerd, waar de afzuigpijp en de ventilator met koolstoffilter aan komt te zitten. Op deze manier circuleert de lucht door het systeem.