Sturing voor toilet ventilatie

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 25 maart 2018 17:49

Mechanische opbouw

Hoe bouwen we zoiets nu om? Aan het frame zelf hoeft niets veranderd te worden, ik heb er alleen een extra plaat aluminium op gemaakt om de lucht afvoerpijp aan te monteren.

Het T-stukHet T-stuk

Het T-stuk is van het type rond 50 x 50 x 50mm en heeft een rubberen afdichting, je hoeft het T-stuk dus niet te lijmen. Nadat het geheel gemonteerd is, is het een paar maal ingesmeerd met vloeibaar rubber. Dit is gedaan als extra om eventueel lekken tegen te gaan, want eenmaal ingebouwd kom je er niet makkelijk meer bij zonder iets te slopen.

De PVC-pijp die naar boven loopt voor de afzuiging is wel gelijmd en in rubber beugels opgehangen tegen trillen of contact geluid, deze beugels zijn aan de aluminium plaat bevestigd die aan de zijkant van het frame zit. Voor de bochten zijn vier 45 graden bochten gebruikt voor een betere luchtstroom.

Hieronder is te zien hoe de pijp is bevestigd.

De afzuigpijpDe afzuigpijp

Boven op het frame kun je de buisventilator zien zitten samen met het koolstoffilter. De ventilator en het filter heb ik bij Clo-vent vandaan. Het filter is gegarandeerd voor ± 5 jaar gebruik, en moet daarna vervangen worden. Dit is zonder sloopwerk te doen, omdat het plateau dat boven de ombouw komt weggehaald kan worden. Dit plateau ligt op een dun kit randje, dit plateau heb ik uit een stuk basalt laten zagen. Omdat de ventilator boven op de spoelbak zit, is de ombouw ± 10 cm hoger dan normaal, maar dat is zeker niet storend.

Je zet het systeem aan met een puls schakelaar, door eenmaal te drukken gaat de ventilator draaien. De ventilator is (indien nodig) weer te stoppen met dezelfde puls schakelaar. De snelheid waarmee de ventilator gaat draaien is in te stellen met een potmeter op de print. Tijdens gebruik draait de ventilator bijvoorbeeld op halve snelheid, als er nu doorgetrokken wordt gaat de ventilator voor ± 30 seconden uit (omdat er dan water door de stortpijp gaat), na 30 seconden gaat de ventilator op een hogere ingestelde snelheid draaien voor een bepaalde tijd. In dit geval is dat twee minuten. Daarna slaat de ventilator af en is het afzuigproces klaar voor nieuw gebruik.

Als er doorgetrokken wordt, wordt er door een sensor die achter de spoelknop gemaakt is, een puls aan de controller gegeven. Die sensor heb ik gemaakt van een nylon M10 bout en een reed switch. De sensor wordt bediend door een magneet die in het doortrek systeem van het toilet is gemaakt. De sensor wordt bediend door beide doortrek knoppen, dus zowel voor de grote spoeling als de kleine spoeling.

De standaard bediening van Geberit kun je alleen aan en uit zetten met een drukknop, die blijft ook niet na draaien en gaat ook niet vanzelf uit na een bepaalde tijd. Op dit systeem zitten er dus ook nog extra functies op.

Reed switch met nylon boutReed switch met nylon bout

Ik heb de kop van de bout af gezaagd en een gat van rond 7 mm erin geboord op de draaibank, dan past de reed switch er goed in. Aan de reed switch zijn een paar draden gesoldeerd en het geheel is ingegoten in de nylon bout met twee componenten epoxy lijm. Het geheel wordt gemonteerd met twee M10 moeren boven in de stortbak. De magneet is op de hevel van de drukknop gemonteerd, zodat de sensor door beide spoel knoppen bediend wordt.

Hieronder zie je de sensor ingebouwd boven in de stortbak.

De sensor ingebouwdDe sensor ingebouwd