Sturing voor toilet ventilatie

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 25 maart 2018 17:49

Hardware van de sturing

Hieronder het schema van de toilet ventilatie regeling.

Het schema van de sturingHet schema van de sturing

Voor de regeling van het geheel heb ik een PIC12F683 gebruikt. Op het schema kun je zien dat de twee ingangen voor de sensor en de start schakelaar via twee optocouplers gaat, de optocouplers zetten de 12 V signalen om naar 5 V voor de controller. De optocouplers dienen hier dus als levelshifters. De voedingsspanning voor de controller wordt verzorgd door een 78S05 spanningsregelaar. Met de twee potmeters is het toerental in te stellen van de regeling. De ene potmeter is voor het toerental tijdens afzuigen, en de andere potmeter is voor de instelling van het toerental voor de ventilatie.

De ventilator wordt aangestuurd door een MOSFET van het type IRF1405. Deze MOSFET wordt aangestuurd door een driver van het type IR4427. Het toerental van de ventilator wordt door middel van een PWM-signaal geregeld.

De voeding van het geheel wordt verzorgd door een stekkernetvoeding van 12 V DC / 1,5 A.

Er is ook een print voor de regeling gemaakt, dit is gedaan met Sprint Layout. De maat van de print is 110 x 75mm. Deze maat is gekozen omdat dit precies in een kastje past wat daar voor uitgekozen is. Het kastje heeft mooi afgeronde kanten en een vak in het midden voor eventueel een sticker of een frontplaatje. De schroeven van het deksel zit onder twee afschermingen die in de kast gedrukt kunnen worden, zo heeft het geheel een mooie uitstraling.

Print van de sturingPrint van de sturing

Op de print zijn de componenten te zien, en de aansluiting van de ventilator, de sensor, de puls schakelaar en de voeding.