@maarten:
Ik zei ook tijdelijk vervangen en testen.
Dit topic is gesloten
@maarten:
Ik zei ook tijdelijk vervangen en testen.
Golden Member
Eindelijk af. Ik kreeg twee tek plugins. Een 1s1 welke defect was en wat onderdelen miste en een 1S2 welke er compleet naast stond en waarvan de pulsers niet werkte door een deukje in een afschermplaat (voor ik dat gevonden had ). De 1S1 was een heel gezoek, ik had hem vrij snel werkend maar er zat een DC offset in de feedback loop. En vind dan de oorzaak maar. Het bleek een 475 ohm weerstand te zijn die nu 850 ohm was. Dat zorgde voor 0,01V verschil op de sample brug wat uiteindelijk versterkt een 2V offset gaf. Verder was een zener in de negatieve 138V kapot waardoor hij op -144V stond. Dat bracht ook de boel uit ballans.
De 1S2 is een TDR 4,7GHz sample plugin. Het calibratie manual van deze plugin is, voorzichtig gezegd, klote. Daar klopt echt helemaal niks van. Ik bleek niet de enige te zijn die dat ervaren had dus ik heb op verzoek van de Tek scopes group een afregel manual gemaakt. De 1S1 een 1GHz sample plugin.
Maandag kreeg ik van een verzamelaar (waar ik twee AC meters voor gecalibreerd had) een bijpassende Hi-Z 1GHz cathode volger probe.
Overleden
Dit is de voeding:
Uit 1984, dus elko's toch maar eens visueel bekeken. Categorie afblijven.
Dat gaat dan hier in:
Niet zo gek dat je op 22kg uitkomt
De bovenkant:
Van boven naar onder: 2 ingangskaarten, een heleboel digitaal spul (TTL, veel static RAMs, nog veeel meer eproms en een stuk of 10 AM2901 4-bit ALUs). Onderaan een driverkaart voor wat uitgangen achterop en 2 voor de monitor. Dan beeldbuis en HV voeding (niet in gekeken).
Een close-up. Veel afregelpunten om af te blijven
En de voorkant:
Een stokoude Advantest fft analyser (100kHz), hier even aangesloten op een cd spelertje met 1kHz testsignaal.
Met 2 kanalen (aan in en uitgang van b.v. een versterkertje) heb je ook een netwerk analyser. Ding kan veel en de bediening is best lastig. Maar eens een keer goed voor gaan zitten.
Service manuals zijn zo te zien zo goed als onvindbaar (ook van modellen die er veel op lijken). Als het ding een keer niet meer werkt is het snel over en uit denk ik.
Beeldbuis is niet meer zo goed helaas. Heb ergens gelezen dat die ook voorkwam in game consoles. Maar eens op het net gaan zoeken waar dat ook al weer stond. Misschien is er hoop.
Er bestaan bijbehorende funktie generatoren, maar die zijn ook zo goed als ontvindbaar lijkt het. Jammer maar helaas. Die kan je syncen met de analyser en dan sweepen.
Nu maar eens een stellingrek kopen waar deze en nog een aantal andere zwaargewichten op kunnen. Ik durf maar 1 apparaat op het ikea kastje te zetten (22kg is al heel netjes).
Special Member
Op 20 februari 2012 22:04:37 schreef flash2b:
Het is een oldie, een Philips GM4260, 1000Hz sinus generator. Het kastje is een soort hamerslag, maar dan zwart glinsterend als kolen. Ik heb hem nog niet aan het net gehangen. Er zitten 2 buizen in.De generator hoort bij een meetbrug GM4140 en sensor GM4221 en kan dan de geleidbaarheid van vloeistoffen meten.
Meer: http://www.radiomuseum.org/r/philips_1000hz_generator_gm4260.html
De generator werkt nog !. Via de variac langzaam tot leven gebracht, en op de uitgang een mooie Sinus te zien. Echter is ie geen 1000Hz meer maar 978Hz, dus hij is in die 70 jaar wel wat verlopen !
Hoe diep meet de analyser ongeveer ? Nog interessant voor audio of is hij te oud ?
Overleden
Denk dat die zeker geschikt is. Moet tot -120dBV kunnen (1uVrms) met een dynamic range van 72dB. Er zitten ook audio zaken op als octave analysis.
Zal het een keer moeten uitproberen. B.v. ruisvloer van een dac bekijken en dither aanpassen. Ruis zie je dan wijzigen (met dither=binnen audio band lager, erboven hoger). Ooit al eens met een echte SA bekeken.
Special Member
Deze funktie generator heb ik sinds kort erbij. Het is een Trio FG-271 (identiek aan BK Precision BK3020) sweep/function generator (made in USA). Hoewel het een oudje is, doet hij het nog prima. Op de achterzijde zit er een aansluiting om via een regelbare spanning de uitgaande frequentie aan te sturen voor bijvoorbeeld FM modulatie. Ook handig is dat er een uitgang op zit, welke evenredig met het sweep signaal meeloopt, dat is handig voor het 'doorsweepen' met een scope in XY modus. Kwa bediening is het echt een gemakkelijk apparaat, lekker veel analoge regelaars en echt een jaren 70 design.
Ook dit heb ik erbij (Rosmalen). Een Simco M3 wristband checker. Dit is eigenlijk een ohm meter welke 'OK' aangeeft als de weerstand van de armband drager zich tussen de 750KΩ en 10MΩ bevind. Van binnen duidelijk een Japans ontwerp.
Als laatste iets heel speciaals (Rosmalen). Een Triplett Local Loop Tester model 4 special (speciaal gemaakt voor Belgacom). Dit is meter om het analoge telefonie eind van hoofdverdeler (MDF) naar ISRA punt door te 'fluiten'. Demping, stroom en ruis kunnen worden gemeten (in True RMS !). Ook kan je er AC/DC spanning en weerstand me meten. Ik heb hem gekocht op de CO stand helemaal compleet inclusief franse beschrijving en de beschermkap.
Je kan hem ook als sinus generator gebruiken, want hij levert een mooi stabiel signaal.
Ik moet nog een setup maken met een 450Ω en 600Ω omschakelbare dummy. Dan kan ik de transmissie kwaliteit van een 'lijn' meten. Ik heb een uitgebreide technische beschrijving van het nederlands telefoon netwerk (inclusief alle technische specificaties), echter niet van het belgische net. Als iemand dit heeft hou ik me aan bevolen. Ik vind deze meter echt een lust voor het ook, en hij is ook heel degelijk gemaakt.
Golden Member
Flash, gefeliciteerd met die belgacom meter. Die had ik gelijk zien liggen en dacht, mooie multimeter voor de collectie. Maar iemnd zei, dat is een tekefoon test ding du ik heb niet verder gekken en hem terug gezet. Stom achteraf, maar gelukkig is hij goed terecht gekomen
Ik moet ook nog wat fototjes maken. Ik heb een Japans multimetertje van Yamoto gehad. Is uit 1965. Bakeliet achtig kastje, heel klein. Ziet er uit als een kwaliteits ding. Heeft een C meetfunctie ( waarvan ik niet weet hoe, waarchijnlijk net als mijn jaren 60 Unigor 4P met een externe spanning, maar ook een schaal waar H bij staat.
Van die Unigor is trouwens ook erg weinig te vinden. In ieder geval geen manual.
Special Member
Ja de Belgacom meter is in goede handen. Gelukkig kunnen redden van de meetinstrumenten magneet !
Unigor 4P handleiding: http://www.rainer-foertig.de/td/Unigor%204p%20TD.pdf
Edit:
Tidak,gevonden met google.
@flash:
Waar heb jij die link gevonden ?
Als ik op de site ben kan ik hem niet meer vinden sinds Reiner een tijd afwezig is geweest.
Ook als ik van jou link terug ga kan ik geen Unigor handleidingen vinden, noch Unigor meters.
Ja de Belgacom meter is in goede handen. Gelukkig kunnen redden van de meetinstrumenten magneet !
Heb jij dan een µ-metalen scherm ?
Golden Member
Een µ-metalen scherm helpt niet tegen die magneet
@rbeckers:
Kan best nog een metertje tussendoor, hoor
heb er ook een meter bij , een ( voor mij ) zeldzaam batterijloos model van hartmann&braun multavi II . van een ex ptt'er gekregen die er zelf mee werkte destijds. het is een degelijk zwaar ding met alleen draaischakelaar en wat weerstanden onderin het apparaat .
[Bericht gewijzigd door testman op maandag 12 maart 2012 21:02:57 (13%)
Golden Member
Ook een leuke meter, Testman.
De "buit" van Rosmalen
Uit 1965, niks over te vinden.
De bekende Unigor.
Tweede wereldoorlog meetbrug
Alles van Mans gehad samen met twee TM500 plugins
50 ohm calibration Fixture, cadeau gekregen van Elmow
Hoogspanning van Tidak Ada
Geruild met Guido em Sparky
Gekocht, mooie binnenkant: http://www.pa4tim.nl/?p=3163
Overleden
Fred, weer veel, bijna teveel, meetapparatuur.
Zo'n Tek rek heb ik ook staan. Wel met andere plugins.
Overleden
Huh, een PG505 en AM502. Die komen toch niet van sparkygsx of van mij?
En wat moet je nu met drie van die PG's (ik had toch nog een dubbele gezien)?
[Bericht gewijzigd door guidob op dinsdag 13 maart 2012 21:45:32 (14%)
Golden Member
Rene, ik moet jou wel voorblijven natuurlijk
guidoB, die twee andere PGs komen van Schimanski. Nog voor ik wist dat ik met sparky die TM504 zou ruilen.
Ik heb nu twee FG's, dit omdat ze dan kunnn sweepen. Die ene met open zijkant is trouwens niet goed. Frequentie is veel hoger dan schaal, loopt tot 4MHz en hij heeft een onbedoelde DC offset. Maar verder doet hij het wel gewoon.
Dan een 50MHz pulser, dat is een dubbel plugin. Die heeft heel veel mogelijkheden en is voor het gewone werk. Een snelle 250 MHz Tr < 1ns pulser ( eindelijk een echt snelle pulser, ik had tot nu toe niet sneller dan 100 MHz) en een 10 KHz hoogspanningspulser ( 0-80V)
Van die laatste heb ik ook de jaren 60 voorloper. Die is met GR connectors uitgerust en gaat nog hoger in spanning. Die 50 en 250 MHz worden de vervangers voor mijn Phlips 100 MHz pulser. Die is net een plugin smaller dan de TM504 dus met een klein beetje meer plaats heb ik nu alle pulsers onder handbereik. Het cabinet staat op mijn voeding naast mijn Hameg en 7603 dus lekker onder handbereik.
Vanmiddag er even mee gespeeld. Is erg mooi spul. De tweede harmonische lag bij de FG lager dan 40 dB ( FFT dus niet echt super betrouwbare meting, de 3e was niet meer zichtbaar. Ook behoorlijk precies af te stemmen in amplitude en frequentie. De schaalverdeling is een redelijke indicatie. Bij 15 goed gezet is het 1,8 ipv 1 in het begin en 30,2 op het einde. Ben blij dat ik de 4 vaks heb gekozen.
Overleden
Ik moet die van mij nog nakijken en afregelen. Heeft ook nog wat werk nodig. Het voordeel van die 500 modules is dat het ook buiten de kast kan. De achterkant is meestal alleen voeding. Dus even buiten de kast op een externe voeding en je komt overal aan. Hoef je niet te proberen met een 7000 plugin.
Ik vraag me af of het schakelaartje, ook bij die FG op jouw foto, origineel is. Staat in ieder geval niet in mijn manual.
Tijd voor nog een TM503 (of 4) Dan alle pulsers bij elkaar en het LF spul bij elkaar. Dat wisselen ook altijd.. Leuk dat je de snelle pulser goed kan gebruiken.
De 7a13 ziet er ook weer prima uit, ik heb alle kapotte knoppen verwisseld. En het ding werkt ook nog eens helemaal (ff snel overal aan gedraaid, geen gare relays gevonden). Valt me wel op dat het ding veel meer ruis heeft dan 7a22. Vergelijk je 7a13 maar eens met die am502 op dezelfde stand (de gevoeligste stand van de 7a13) met alle ingangen op gnd. Zal wel door het grote verschil in bandbreedte komen (1 tov 75MHz).
Golden Member
Mijnj 7A13 ruist net zoveel maar dat is logisch. Hoe smaller de bandbreedte hoe lager de ruisvloer. Doe maar eens bij een SA. Tussen smalste en breedste filter kan wel 30-40 dB schelen.
De E plugin is behoolijk ruisvrij, maar daar kan je de bandbreedte een paar Hz maken en bij 100 uV/div moet dat ook wel.
Ik gebruik vrij weinig differentiaal metingen. Maar een enkele keer is het wel handig of nodig. Maar heb me er nog niet echt in verdiept in al de mogelijkheden/voordelen. Wat de 7A13 en W plugin doen is feitelijk de voorganger van de cursor meting. Ik heb ook en slidenback differentiaal plugin voor de 547. Daarmee kun je een DC offset maken om het DC component van een signal af te trekken, maar dan tot wel 2000 divisies. En soort power versie van de 7A13.
Een tweede cabinet komt er misschien wel eens. Dit is een mooi systeem. Dan een 250 MHz countermodule, toch wel handig bij de generators, een voeding module, een LF spectrum analyser ( als die er is) , THD meter en currentprobe versterker ( mocht ik de 6042 niet goed krijgen).
Dat wisselen stelt niet veel voor en de ongebruikte plugins staan gewoon boven op een kast. Handig hoor. Had ik veel eerder aan moeten beginnen.
Overleden
Een LF SA als plugin bestaat wel, maar dan wel voor je andere tek plugin systeem 7L5 voor de 7000 serie, 0 tot 5MHz.
Of een 5L4 tot 100kHz met tracking generator. Maar dan moet je aan de 5000 series scopes beginnen Al is die wellicht nog zeldzamer dan de 7L5.
Bij deze een overzicht, er zijn er wel meer op het net.
http://www.barrytech.com/tektronix/tektm500/tektm500.html
[Bericht gewijzigd door guidob op woensdag 14 maart 2012 01:34:32 (24%)
Op 13 maart 2012 23:10:30 schreef fred101:
Had ik veel eerder aan moeten beginnen.
Told you so
AA501 is een leuk ding. Zie je zo nu en daan ook nog redelijk betaalbaar verschijnen.
Mijn nieuwe aanwinst:
Het is een PM5190 die ik in Rosmalen voor €150 op de kop heb getikt. Eenmaal thuisgekomen bleek er echter nog het een en ander mis te zijn:
1) Van de amplitude klopte geen zak, als je 19,9V instelde kwam er maar 10 uit. Dit schaalde echter wel lineair mee met het ingestelde voltage.
2) Op de blokgolf zat een enorme offset.
3) De TTL uitgang deed het niet.
Er moest dus nog het een en andere gerepareerd worden, en dat is allemaal gelukt.
1) Dit bleek een rotte instelpotmeter in de voeding voor het analoge deel. Hierdoor draaide het hele analoge deel op ca 11V ipv 20V.
2) Ook dit was een rotte potmeter.
3) Dit was een kapot buffer ic. Ik heb de nieuwe maar in een voetje geplaatst, dit zal vast niet de laatste keer zijn dat hij stuk is.
Eigenlijk moet ik nu alles opnieuw calibreren maar daar heb ik de juiste meetapparatuur niet voor. Ik heb hem nu maar zo goed en kwaad als dat ging met mijn rigol scoopje weer enigszins goed gezet. De amplitude instellingen kloppen dus nog niet precies (het zit er een paar procent naast), maar het is stukken beter dan dat het was.
Op 15 januari 2012 20:51:43 schreef rbeckers:
[afbeelding]
Hoeft geen uitleg bij.
Is het probleem met de common mode noise al opgelost bij deze Hamegs?
Golden Member
Zo`n soort spectrum analyser heb ik ook staan, een Advantest SD345A Of van spectral dynamics.
Ze hebben in ieder geval het eea gemeen.
Van de SD345A heb ik een volledige servicemanual liggen inclusief calibratie en schema`s.
Heb het apparaat alleen nog niet fatsoenlijk werkend gekregen. Eerst ooit maar eens een adaptertje maken zodat ik de insteekkaarten naar buiten kan brengen (werkend)...
Als het niets wordt met die FFT analysator van je, wil ik graag even met je babbelen guidob!
Dit topic is gesloten