Philips EE (Electronische Experimenteerdoos) nostalgie

Henry S.

Moderator

Op 29 januari 2012 14:07:23 schreef jippie:
Ik ben jaaaaaaaaaaaaaren geleden met een EE2003 begonnen en hoewel de dozen al lang niet meer compleet zijn, zitten verschillende onderdelen nog steeds in mijn grijpvoorraad. De veertjes, de blauwe plastic borden, transistoren en IC's doe ik eigenlijk niets meer mee.

Zelfs als ik de weerstanden tegenkom heb ik nog steeds zoiets van "die komt uit de EE-doos, die laat ik liggen".

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Op 9 februari 2012 18:54:27 schreef Henry S.:
[...]
Zelfs als ik de weerstanden tegenkom heb ik nog steeds zoiets van "die komt uit de EE-doos, die laat ik liggen".

Ik laat ze nog net niet liggen, maar inderdaad ik herken ze ook altijd meteen (en dan droom ik even weg) :)

Voor de aktieve prutsers onder Philips EE adepten: Sinds kort worden op de volgende link twee soorten Philips EE-montageplaatjes getoond welke tegen naar mijn mening redelijke kosten geproduceerd worden: http://www.rigert.com/ee-forum/viewtopic.php?f=6&t=1453 Aldaar ook de verkoopinformatie. Hieronder een beeld met toepassingsmogelijkheden:

http://www.rigert.com/ee-forum/download/file.php?id=1066

Vriendelijke groet,
Jurjen

joopv

Golden Member

Op 9 februari 2012 09:14:39 schreef joopv:
In oktober geeft Steef Koenen een lezing bij de VERON afd. Eindhoven over de Philips EE Bouwdozen.

Deze lezing is opnieuw ingepland naar 18 februari 2013.

Is er iemand die van plan is naar de VERON presentatie van Steef Koenen (Veron Eindhoven) op 18 februari te gaan? Ben zelf woonachtig in Zweden en kan er zeker niet bij zijn, maar misschien is er iemand die enige aardige anekdotes van hem hier kan weergeven?

/Jurjen

joopv

Golden Member

De bijeenkomsten van de VERON afd Eindhoven zijn verplaatst naar wijkgebouw "'t Slot" aan het Kastelenplein in Eindhoven.

De datum van deze lezing is verschoven naar 25 febr.

Feb 25
Lezing door Steef Koenen, PA0IB: "Philips bouwdozen" Wie had er niet een, of droomde er vroeger niet van: de bekende Philips Electronica Bouwdozen. Prachtige ontwerpen, die het nog deden ook! Minder bekend is daar ook daarbij zendamateurs betrokken waren. Steef Koenen, PA0IB, was er een van. En hij kan er prachtig over vertellen. Dat doet hij ook op maandag 25 februari om 20:00 in 't Slot.

Ik zal nog kijken of ik er naar toe ga, en dan wat aantekeningen kan maken.

Als je een opname wilt hebben, mail mij dan even dan krijg je het email adres van Steef van mij om dat te vragen / regelen.

Ooh nostalgie. Heb hier nog een stapel dozen staan. Misschien weer eens wat mee knutselen op een regenachtige zondagmiddag :P

Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage and those who manage what they do not understand
joopv

Golden Member

Nog even een heads-up voor deze lezing morgenavond. Iedereen is welkom - je hoeft geen lid van de veron te zijn - , maar als er veel CO'ers denken te gaan komen moet er wellicht een ander zaaltje gebruikt gaan worden in het wijkcentrum.

Hallo, ben zeker benieuwd naar enige anekdotes / impressies / quotes, als iemand bereid is enkele te posten, waarvoor alvast mijn hartelijke dank

Och hemel, de Philips EE experimenteerdozen...
Wat een nostalgie. Ja ook voor mij, die nog 'maar' 38 lentes telt!
Ergens half de jaren 80 de Philips EE2003 van mijn vader gekregen voor mijn verjaardag. Ik kan wel zeggen dat dat dé kick-start was voor mijn nog steeds gebezigde hobby!

Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Aanvankelijk begonnen met de schakelingen te bouwen, later ook de "beschrijving van de schakeling voor gevorderden" goed doorgelezen. Daarna pas/ook de theorie verder naar het begin van het boek. Ik moet zeggen: ik heb er zo veel mee geleerd, dat er op de MTS (jaren later) kwa analoge techniek vrij weinig nieuws werd verteld.

Het (toen) meest indrukwekkende 'project' wat ik ermee heb gebouwd is de FM radio. 15625x opnieuw moeten opbouwen, maar uiteindelijk met succes. :)

De minder leuke herinneringen aan de doos: ontbreken van uitleg over het aflezen van de (5-rings) keramische condensatoren (basiskleur lichtgroen) die veel te veel leken op de weerstanden (basiskleur lichtblauw). Het boek ging er blijkbaar vanuit dat er nog keramische buiscondensatortjes met tekst opdruk in de doos zaten.

Daarnaast ontbrak de smoorspoel.

Ik zou best wel weer een EE2003 compleet willen hebben, al is het maar voor de heb. Die doos is dé aanleiding voor mijn huidige carrière.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)
Henry S.

Moderator

De EE2003, daar begon het hier ook mee. Ik heb de EE2003 doos nog steeds, samen met de EE2010 doos. Achteraf had ik liever de EE2004 gehad, maar ik had het natuurlijk niet voor het zeggen, bedankt 'Sinterklaas'. De dozen zijn helaasniet meer compleet, en de transistors zijn al wat keren vervangen ;).

Idd ontzettend veel van opgestoken, eerst gewoon bouwen, vervolgens alles tig keer lezen. Een goede basis voor de analoge elektronica.

Toen de batterijen op waren, en ik een adapter vond, duurde het een tijdje voordat ik doorhad waarom batterijen toch beter werkten.

De FM radio werd met adapter bijv een super stoorzender, Ik had dat ding nog geen twee tellen aan en daar begon het gescheld naar boven al :+.

Een andere schakeling die me altijd bij gebleven is die van een zeer gevoelige versterker. Met een simpele dynamische microfoon er aan kon je daarmee zelfs geluiden van buiten beter horen dan zonder, en dat zonder feedback.

Met een los stuk draad op de ingang werd het een radio, oa Radio Moscow kwam dan tevoorschijn, hmmm radio wat leuk... Dat is nooit meer goed gekomen.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Op 25 februari 2013 18:29:09 schreef MNM(tm):
Daarnaast ontbrak de smoorspoel.

Weet je het zeker?
Ik heb ook jaren gedacht dat die ontbrak en er indertijd een losse bijgekocht.
Bleek die er achteraf wel in te zitten, maar in de vorm van een kwart watt weerstandje, helemaal grijs gekleurd.
Wist alleen nooit wat het was :)

Volgend project: funcgen met ad9833 afmaken...
Henry S.

Moderator

Ik had ook een grijze smoorspoel, en die kwam helemaal niet overeen met de plaatjes. Ook de LDR was een stuk kleiner (kwijtgeraakt).

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

'n Grijze in de vorm van een weerstandje? Euh... Kan ik me totaal niet herinneren. ;)

Och ja, die LDR! Dat was inderdaad zo'n klein bruin vierkant fragiel plakje met twee dunne draadjes eraan! :D

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)
Henry S.

Moderator

Volgens mij ben ik de zelfs twee keer kwijtgeraakt... 2e keer niet weer teruggevonden. Ze hadden beter de oude versie kunnen houden.

'Mostertjes' had ik bijna ook niet, de meesten waren vervangen voor nieuwere gele condensators.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Toen ik acht jaar oud werd kreeg ik een EE2040 cadeau van mijn ouders. Sindsdien heb ik heel wat schakelingen gebouwd, ontworpen en getest.

Was ideaal speelgoed voor een beginnende elektronicus, ik heb al mijn dozen nog en zal zo ook niet zomaar weg doen, stukje jeugdsentiment.

Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage and those who manage what they do not understand
RAAF12

Golden Member

Ik had de eerste serie EE bouwdoos de EE20
20 ontwerpen dus. De transistor draden braken gauw af en heb weleens een nieuwe AC126 moeten kopen. Orgeltje was ook leuk kon je lekker op pingelen.
Maar uiteindelijk ben je uitgebouwd en stond vnl. de radio op het bord.
Boekjes die erbij hoorden heb ik ook nog.
http://img694.imageshack.us/img694/372/25186980.jpg

Duidelijk te zien de spoorsmoel met de zigzagwikkeling en in die lekkere klevige was gedompeld.

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op vrijdag 1 maart 2013 17:33:35 (10%)

Interessant om te zien hoeveel Philips EE sentiment er nog leeft. Wat mij betreft begrijpelijk, ik gebruik mijn eigen dozen nog steeds, ook voor gebruik met nieuwe componenten zoals in onderstaand beeld (PICAXE-08M2 microcontroller - PIC12F1840 met bootloader en BASIC interpreter - op een zitje voor directe koppeling met een PC):

https://www.kranenborg.org/ee/picaxe/08m.jpg

En ook hier nog een voorbeeld van een project (Near-space Satellite in een pingpongbal) waarbij ik het Philips EE systeem als primair prototyping platform heb gebruikt (vooral begin en eind van de thread): www.picaxeforum.co.uk/showthread.php?9236-Picaxe-based-Satellite-PongS…

Is iemand bij de Veron avond afgelopen maandag (25 feb) in Eindhoven geweest om Steef Koenen over de vroege Philips EE-dozen te horen vertellen? Enige indrukken misschien?

Groet, Jurjen

Voor wie nog op zoek is naar dergelijke dozen: op de duitse Ebay (www.ebay.de) wordt nog steeds regelmatig spul aangeboden (soms meer, soms minder, maar op dit moment bijvoorbeeld veel). Dit is te vinden door de volgende zoekterm te gebruiken: philips ee

/Jurjen

Wat integratie van nieuwe componenten in het Philips EE systeem (en Schuco als opvolger) betreft heeft Frank Brennecke het een en ander aan interessant materiaal gepubliceerd op www.brennecke.org. Met name de volgende link vond ik de moeite waard: http://www.brennecke.org/?page_id=1039 . Daar staan onder "Neu" veel modules vermeld die ik zelf ook graag zou willen hebben, zoals bijvoorbeeld de AVR-Standardmodul die hieronder is weergegeven.

http://www.brennecke.org/wp-content/uploads/2012/11/IMG_5212.jpg

In veel gevallen is van de modules ook de bijbehorende print-layout gegeven, dus namaak zou niet al te moeilijk moeten zijn.

Jurjen
http://www.kranenborg.org/electronics

[Bericht gewijzigd door kranenborg op donderdag 2 mei 2013 23:55:57 (11%)

Tidak Ada

Golden Member

Wel geen Philips EE of Pionier, maar deze RCA mag er ook zijn:

http://www.uploadarchief.net/files/download/rca%20_radiodemo.jpgebay # 161021536782

(Niet schrikken van de prijs!)

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op maandag 13 mei 2013 08:21:17 (24%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
fred101

Golden Member

Wauw, dat is een mooi ding. Maar is dat een experimenteerdoos, lijkt meer een soort radio-only ding.
Ik had vroeger een Philipsdoos, dat was rond 1976 denk ik. Was compleet en de torren zaten op plaatjes. De diode was wit met een rode ring. Smoorpoel kan ik me niet meer herrineren.
Ik heb hem niet meer maar wat ik nog steeds niet uit mijn hoofd krijg is het veertjes systeem.

Volgens mij waren dat andere typen als in mijn huidige (in Rosmalen gekochte) doos ( meerde eigenlijk maar alles zat in een doos.) die veertjes moest je buigen en dan er iets tussen klemmen. En niet die tonveertjes met haak. In mijn geheugen was de grondplaat doorzichtig. Het was zeker Philips, ik heb het boek namelijk nog ( en ook wat van die veertjes, ik heb nooit en andere doos gehad dus die moeten haast van die philips zijn.

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2010/11/DSC_3126.jpg
Mijn huidige

Leuk idee om experimenteer bordjes voor die doos te maken. Is wel meer werk dan een breadboard maar je hebt meer ruimte en potmeters, schakelaars ect is wat makklijke. Ook zie je beter of alles vast zit.

Brengt me op en idee. Je kan het ook omdraaien, het arduino shield idee. Boardjes met opamps, torren, uPs ect ( of wat plaatjes met losse IC voeten en headerstrips waar je net als op een breadboard draad in kan steken. Die dan wat van die gleuven op de hoeken ( met standaard afmeting zodat je er flink wat naast elkaar kan zetten) zodat je ze op dat philips board kan zetten ( blijft het stabiel bij elkaar. Heb je potmeters, schakelaars, en gebruik je de veertjes as voedingsrails. Dan ben je af van dat gepriegel met het steeds verplaatsen van veren en proberen al die onderdelen in het zelfde veertje te krijgen. Zet er ook nog een plaatje met breadboard bij en je hebt een heel universeel systeem.
Ook kan je zo plaatjes maken met soldeervlakken of massavlsk en zo met wat ( opbouw kritisch) RF werk in dead bug combineren.
Ik heb zo een buizen experimenteer systeem gemaakt. Een achterwand met connectors, schakelaars ect en dan een paar balkjes war ik pcbtjes in kan prikken. Ik hen er met varcos, buisvoetjes, potmeters ect. Verder overal soldeervlakken bij. Ook plaatjes met alleen soldeervlakken. De onderdeeltjes en tussenverbiningen worden gesoldeerd.
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2010/11/breadboard_voor_klein.…
Buizenbreadboard

Commercieel systeem, buizen variant van het philips idee. Deze was voor radio en ik heb zelfs de RCD vergunning voor de school er nog bij)
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2010/11/DSC_2950.jpg

sorry, fotos van mijn site waren toen nog geen forum formaat

[Bericht gewijzigd door Henry S. op maandag 13 mei 2013 19:57:38 (1%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Tidak Ada

Golden Member

Als ik het goed heb begrepen kan je met die RCA kit ook verschillende radio's maken.
Duidelijk is dat dat systeem met die veertjes niet alleen door Philips is gebruikt.

Je zou eens moeten Googelen op microprofessor. Dat is een leer systeem voor µP's uit de jaren 70-80.

Dat buizen breaadbord van jou is ook erg mooi! Moet je eens laten zien als ik weer eens langs kom!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Komende dinsdag krijg ik een tweetal technisch georienteerde leerlingen van 14-15 jaar op bezoek op mijn werk (ABB Research, Västerås, Zweden) voor een impressie van onze manier van werken. Aangezien ik met grote transformatoren werk kwam het opeens in mij op om philips EE2005 schema 7.01 eens in elkaar te gaan zetten en ter plekke te demonstreren: http://ee.old.no/2000/constructions/7.01.pdf
Ik had deze nog nooit gebouwd en ga zodadelijk beginnen, maar dat deze schakeling voor het demonstreren van draadloze energieoverdracht ook daadwekelijk erg goed functioneert blijkt uit de volgende Youtube video (vind het wel humor om te zien hoe de ontvangsspoel als een soort buitenaards ruimteschip lijkt te willen landen ...): http://www.myvideo.de/watch/6889676/Energieuebertragung_durch_Hochfreq…

Ik vind het interessant om te merken hoezeer nostalgie mijn activiteiten bepaalt. De volgende beelden geven de huidige schakeling weer (EE-fanaten herkennen de specifieke schakeling al onmiddelijk aan het eerste beeld):
https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE2003_MW_Ontvanger_clos…
https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE2003_MW_Ontvanger_clos…

en hier een beeld van de console in vol ornaat:
https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE2003_MW_Ontvanger_over…

Mijn hobbyruimte is niet op een vaste plek en missschien niet optimaal ingedeeld, maar ik leg al mijn dozen uit en voila, aan de slag ermee, als gelukkige bezitter van een grote en mooie verzameling:
https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE_overzicht.jpg
O temps, suspends ton vol ...

Met vriendelijke groet,
Jurjen
https://www.kranenborg.org/electronics

PS, de auteur van de voornoemde video heeft wel een beetje weirde combi van Philips EE en Fischertechnik gemaakt, ik had dit niet kunnen bedenken: http://www.myvideo.de/watch/6631573/PHILIPS_EE_Fischertechnik_CD_USB_P…