Vakantietijd, Philips EE-tijd!
Voor mij is het belangrijk dat een project niet alleen werkt maar er ook fraai uitziet (die twee aspecten zijn ook enigszins gerelateerd ...). Ik wilde al langer proberen een ontvangerschakeling (Philips EE-2013, FM-ontvanger met aanraakafstemming) op slechts een bordje te krijgen. Omdat er ook betere superregs zijn dan de originele versie heb ik dat ook gelijk meegenomen.
Wel, het is allemaal gelukt, en het resultaat wat betreft bedradingsschema en montage is hier te zien:
(Laatste beeld in High-res: https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM18Compact_1_HighRes… )
Hieronder volgt het schakelschema, Philips EE-adepten zullen een groot deel herkennen. Zoals genoemd is voor een andere superreg-implementatie gekozen (zie ook hier voor verwijzingen: https://rigert.com/ee-forum/viewtopic.php?t=502) omdat dan de gevoeligheid van de schakeling regelbaar is.
(Het schema in hoge resolutie: https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM-Superreg-SB.JPG )
Enigszins opvallend zijn de drie diodes bij OP3. Deze hebben te maken met een beperking van de bijna prehistorische LM3900: de maximale uitgangsspanning van de opamps ligt ca. 1V onder Vcc, dus zeker geen rail-to-rail. Bovendien heeft ook het gele plaatje met de LM3900 een diode ter bescherming van de LM3900 waardoor er nog een extra 0.5V verloren gaat. Omdat bij gebruik van deze nieuwe HF-schakeling in het geheel de opamp-uitgang zo dicht mogelijk bij Vcc moet kunnen komen (de sperspanning van de BB110-varicap is dan heel laag en daarmee de capaciteitsvariatie per mV het grootst, op die manier krijgen we een groot ontvangerbereik), worden de drie diodes gebruikt op de OP3-uitgang 1.5V op te krikken. Natuurlijk betekent dit ook dat de uitgang niet dicht bij GND komt, maar in dat bereik verandert de capaciteit nauwelijks meer.
Het gebruik van de LM3900 Quad-Opamp heeft in de Philips EE2001 serie veel voordelen. Er zijn met vier Opamps natuurlijk interessante schakelingen te bouwen. Maar het feit dat de aansluitingen van de Opamp op het gele plaatje hoger liggen maakt het mogelijk om in "etages" te bouwen, en dat was precies wat nodig was om alles op een bordje passend te krijgen, zoals de volgende beelden laten zien:
Nog enige opmerkingen:
- Het bedradingsschema heb ik zelf gemaakt, met behulp van Tor Gjerde's templates (Xfig) en het Win32-programma WinFig als Xfig-vervanger. Tor zal ze binnenkort beschikbaar maken zodat men zelf nieuwe schema's kan maken.
- Het gebruik van 3D-printing is ook binnengedrongen in de Philips-EE community op het rigert.com forum (waar het gravitatiepunt van de Philips EE experimentalisten op dit moment ligt, zie hier: https://rigert.com/ee-forum/index.php ). De console die ik gebruik is daar een voorbeeld van. Een blik op Ebay.de met zoekterm "Philips EE" levert mogelijkheden voor aanschaf op en zo ben ik er ook aangekomen.
Met vriendelijke groet,
Jurjen
http://www.kranenborg.org/electronics