Om nog een duit in het zakje te doen;
Heb je je toonregeling-print aan je randaarde hangen? Dan ben ik benieuwd hoe het het klinkt als je een geaarde bron aansluit op de versterker (zoals een pc met onboard audio)
Dit topic is gesloten
Om nog een duit in het zakje te doen;
Heb je je toonregeling-print aan je randaarde hangen? Dan ben ik benieuwd hoe het het klinkt als je een geaarde bron aansluit op de versterker (zoals een pc met onboard audio)
Op 16 april 2013 15:35:49 schreef Super®:
Maar waar gaat de warmte naartoe? Je hebt nu een oven gemaakt
Zoals ik al aangaf wil ik in de bovenplaat nog wel ventilatie openingen maken, ik ben er alleen nog niet aan uit hoe ik dat wil gaan doen.
En de warmte-ontwikkeling viel mij tot nu toe reuze mee, maar dat komt wellicht omdat ik hem nog niet een hele avond op maximaal vermogen heb laten draaien.
Op 16 april 2013 15:42:43 schreef Jochem:
... Je kunt met deze constructie wel een mooie koeltunnel maken, maar je zult hem wel fanless willen houden.
Ik wil hem inderdaad fanless houden, anders had een koeltunnel een hele goede optie geweest.
Op 16 april 2013 16:22:59 schreef Super®:
Om nog een duit in het zakje te doen;
Heb je je toonregeling-print aan je randaarde hangen? Dan ben ik benieuwd hoe het het klinkt als je een geaarde bron aansluit op de versterker (zoals een pc met onboard audio)
Goed gezien: de voorversterker hangt aan randaarde. De bouwbeschrijving schrijft dit voor en aangezien ik er zelf ook geen fan van ben had ik het eerst zonder geprobeerd. Maar juist dán is er brom, met randaarde is hij mooi stil.
De welbekende aardlus bij werken met een pc met on-board audio heb ik nog niet gehad, maar dat komt waarschijnlijk doordat hier vrijwel nergens randaarde zit. Mocht ik er last van krijgen bij een wel geaarde pc, heb ik twee van die ground-isolators, zoals die ook vaak in de car-audio worden toegepast.
"had ik het eerst zonder geprobeerd. Maar juist dán is er brom, met randaarde is hij mooi stil."
Raar, maar als het werkt....
Op 16 april 2013 17:30:36 schreef Super®:
"had ik het eerst zonder geprobeerd. Maar juist dán is er brom, met randaarde is hij mooi stil."
Raar, maar als het werkt....
Dat vond ik dus ook heel raar. Zoals je zegt: maar als het zo werkt.
Deze had ik al een hele tijd geleden beloofd (foto's zijn klikbaar):
Dit is een GPS tracker voor in roeiboten. De tracker is voorzien van een SIM908 GPS/GSM module, ATmega1284 microcontroller, MPU6050 gyroscoop+accellerometer, HMC5883 magnetometer en uiteraard een accu. Dit alles in een IP67 doosje (een Hammond 1555FF17GY).
Dit laatste prototype heeft nog een LiIon accu, maar voortaan zullen de trackers voorzien worden van LiPo accu's.
Momenteel hangt dit exemplaar nog aan een paar navelstrengen voor ontwikkelingsdoeleinden (twee FT232 printjes om de UARTS af te luisteren, en een BitWizard Multio als AVR ISP MKII programmer).
Ook zie je op de eerste foto dat er een stukje draad uit mijn ISP connector mist. Deze pin hangt op mijn programmer namelijk aan de 5V, maar op mijn tracker aan de 3V3.
Edit: Oh, er zijn ook een hoop test/meetpunten te zien; through-hole gat, kortgesloten weerstand footprint, en weer een gat. Door het smalle spoortje tussen de weerstandpads door te snijden, kan ik verschillende stromen meten of signalen onderbreken. Als dat niet meer nodig is, kan ik de footprint voorzien van een 0Ω overbruggingsweerstand.
Er zijn tevens een hoop onderdelen niet bestukt; de microSD connector, een schakelende 5V voeding, en 4 sensoren. Ik heb footprints voor een heel scala aan sensoren op de print gezet, wederom voor testdoeleinden.
Valt dit nog onder hobby of zien we over een half jaar "Rowtracks" in de schappen liggen? Het ziet er indrukwekkend uit!
Dit is hobby met semi-commercieel belang.
Ik zit op mijn roeivereniging in een tijdwaarnemingscommissie, die de tijdwaarneming voor ongeveer 15 roeiwedstrijden per jaar verzorgt. Die wedstrijden betalen wel geld voor deze diensten, maar persoonlijk krijgen we er niks voor. Al het geld dat binnen komt is bestemd voor meer "speelgoed".
Deze trackers zullen primair ingezet worden als aanvullende dienst bij de tijdwaarneming, maar als het goed loopt is er uiteraard een kans dat we ze ook gaan verkopen.
Ergens volgende maand willen we een eerste "grote" test draaien met ongeveer 20 trackers. Als dit allemaal goed gaat wil ik de productie verder opschroeven.
Gaaf hoor, ik hoop dat je prototype naar wens functioneert. Hoe heb je voor ogen om de data (live) uit te lezen?
De data wordt over een GPRS verbinding naar onze server gestuurd, en daar in een MySQL database gegooid. Vanaf dat punt is het niet meer mijn pakkie an, maar dat van een van mijn collega's.
Het doel is om uiteindelijk om bootjes live op een kaart te kunnen volgen, en ook leuke grafiekjes en tabelletjes te kunnen tonen.
Oh, en het prototype lijkt naar wens te functioneren. Gisteren heb ik spullen besteld voor de eerste serie.
[Bericht gewijzigd door Tommyboy op vrijdag 19 april 2013 17:38:19 (15%)
Golden Member
Een paar weken geleden belde mijn vader me dat bij hun op de camping de slagboom(besturing) "overleden" was en op het moment dat hij open moest gaan vol in sluiting ging. Dit was het schema wat beschikbaar was :
Na een uurtje (in de sneeuw) doorgebracht te hebben voor de kast met een schema wat niet helemaal meer klopte toch maar de knoop doorgehakt om de kast compleet te reviseren.
Slagboom opengezet en het bestaande paneel er uitgetrokken (her-bedraden thuis bij de kachel werkt toch iets prettiger).
Bovendien zijn schroefzekeringen niet het handigste tijdens foutzoeken in een paneel met sluiting.
In overleg met GJ_ (nog steeds veel dank voor het beantwoorden van de telefoon en de nodige tips via mail) besloten om er een Logo! in te plaatsen.
Vorig weekend (het was gelukkig mooi weer)het nieuwe paneel teruggezet, aangesloten en getest.
De slagboom werkt nu weer echter de lusdetectoren hebben wat kuren. De lusdetectoren die gebruikt werden blijken na wat rondstruinen op Internet zo'n 30 jaar (!) oud te zijn, en intern zijn de relais inmiddels toch wel erg zwart . Hiervoor is inmiddels een nieuwe besteld.
Dit was mijn 2e "PLC" ervaring met functieblokken en mijn eerste met de Logo!.
Een paar dingen geleerd :
- Ondanks dat er tussen de relais voor op en neer (3 fasen motor) in het Logo! programma een kruislingse beveiliging zat blijkt dat de externe magneetschakelaars toch wat trager dan gedacht en kwam het voor dat de Logo! net iets te snel was en de automaat er uittikte. Dit is inmiddels vervangen door dit meteen op de magneerschakelaars te doen.
- In eerste instantie geen rekening mee gehouden dat de lusdetectoren soms ook reageerden op bepaalde type fietsen of skelters van kinderen, dit is aangepast doordat de ingangslus nu 5 seconden bekrachtigd moet zijn wil de boom reageren (dit lijkt lang maar volgens mijn Pa hebben de mensen toch vakantie als ze op de camping waren ).
- Deze week nog wat kleine aanpassingen zoals een sleutelschakelaar om de "nachtvergendeling" te overbruggen, een "max. looptijd" (in eerste instantie even uitgelaten om het niet te complex te maken) en een "automatische dichtloop na x minuten" mocht de boom om wat voor reden open blijven staan.
Proper, ik zou voor die omhoog/beneden eventueel een mechanische vergrendeling kopen en dat tussen de 2 contactoren zetten. Als 1 contactor actief is kan de andere niet aantrekken, ook kun je dat elektrisch oplossen door een NC contact te gebruiken van de andere contactor.
Golden Member
ook kun je dat elektrisch oplossen door een NC contact te gebruiken van de andere contactor.
@Damic,
Dat is inderdaad zoals ik het nu opgelost heb.
Ha ok, overgelezen blijkbaar :|
nu er een logo is ingezet, heb je dan geen kastverwarming nodig ? de oude regeling was best bestand tegen -20 met alleen wat analoge tijdrelais..
dat de lusdetectoren lang zijn meegegaan is een geluk, de modere gaan vaker stuk. een familielid van me heeft in het gebouw waar ze woont al 4x die lusdetector stukgehad in 7 jaar tijd. elke keer ging er een periode aan vooraf van vage reacties op het openen van de deur( in dit geval)
Nu je het zegt logo kan niet tegen werk temperaturen onder 0°C. Alleen opslag en transport kan hij tegen -40°C tot +70°C.
Golden Member
heb je dan geen kastverwarming nodig ?
Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben , nalezende in de spec. is deze inderdaad gespecificeerd tussen de 0 en 55 graden. Raar trouwens dat de (nieuwe, ook volledig electronische ) loop detectoren gespec'ed zijn tussen de -20 en +60.
Moderator
Dat kon wel eens meevallen ... het LCD gaat niet meer lekker werken bij dat soort lage temperaturen, maar verder.
USB lader met zonnepanelen. Isc = 0,67A en Uoc = 5,05V.
Werkt perfect. Zelf de zonnecellen gesneden met een glassnijder. Het heeft lang geduurd tegen dat het wat begon te lukken, vele zonnecellen zijn ook gesneuveld. Ik heb van de 10 cellen die ik gekocht heb er nog 3 over. Dit door onhandigheid, slordigheid en onwetendheid hoe het precies moet.
Nu ik het wat onder de knie heb, en er nog weinig sneuvelen, ga ik een groot zonnepaneel maken. Cellen van 4,1Wp ga ik in 2 snijden en proberen 40 halve cellen in serie zetten.
Verwacht wordt dan (maximum) dat ik 20V bij 4A ga hebben. 80W dus. Heb ook een solar inverter besteld, die 300W kan terugduwen in het net.
Van de 'brol' die ik overhad heb ik dan dit paneeltje gemaakt.
Levert 410mA, hier word een iphone-lader opgeladen ermee. Werkt ook met een digitale camera.
Spanning bij het laden zakt tot ongeveer 4,4V.
http://users.skynet.be/fa296995/foto.JPG
Volgens de specs zouden de cellen die ik eerst gekocht heb (en voor deze lader gebruik) 3,6W moeten leveren. In de praktijk is het echter anders. De Voc klopt (0,6V) maar de Isc niet (8A terwijl ik uiterst-maximaal zo'n 6A haalde).
[Bericht gewijzigd door Henry S. op zondag 21 april 2013 16:09:58 (0%)
in die regelkasten voor stoplichten zit ook verwarming, die is niet om de lcd goed te houden, maar het vocht uit de kast te houden. als de ochtendzon erop staat na een vorstnacht krijg je condensvorming..
desnoods zet je de logo in een apart kastje ( grote lasdoos bijv )met een kleine verwarming erin, scheelt stroom tov de hele kast verwarmen.
Logo even uit elkaar schroeven, PCB voorzien van conformal coating, en de boel weer assembleren. Ben je van de condens ook niet meer bang.
Andere oplossing kan zijn om een vermogensweerstand IN de logo-behuizing zelf te monteren.
Leuk project verder.. weer eens wat anders
Zo als beloofd de update over de labvoeding die nog niet helemaal af was.
Vandaag netjes een nieuwe paneel meter ontvangen na dat de defecte was retour gezonden. Helaas is het wel een ander type. Deze is veel groter dan de andere die ik had. Vervelende was dat alles op het bakje alles uitgelijnd was. En het de backlight is wit ipv. blauw.
Ondanks dat ben ik erg blij. Dat ik niet elke keer de multimeter aan moet hangen om het Voltage te bepalen. Kan nu lekker op de meter zelf. hier wat foto's
Dat wit display misstaat helemaal niet, hoor. Het steekt mooi af, zonder overdrijving.
Mee eens !
Een kleiner display was zelfs ugly geweest !
Nu strookt het heel netjes
Overleden
Na zoveel jaar maar een project gepost.
0805/2012 - 0402/1005 SMD Project.
Zonder pasta
0805/2012
0402/1005
Met Pasta
0805/2012
0402/1005
Met onderdelen
0805/2012
0402/1005
Complete print 115 x 107mm
1005, foei, dat is echt klein.
Wat is het eigenlijk behalve een mooie PCB?
Dit topic is gesloten