Nog heel veel meer ontwerptips en domme fouten

High met Henk

Golden Member

NEE Tidak,

dit is TORRETJE opnieuw opbouwen en dan Torretje als in motorblokje, niet als transistorretje of een beestje uit de biologie.
to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).
ik denk dat tidak bezig was over die waterleidingen met torentje omzetstukken
ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
Op 9 juni 2015 23:26:42 schreef hardbass:
Gevalletje "There i fixed it"

Dit was ergens een watertoevoer voor een wc.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/2442535/There%20i%20fixed%20it.jpg


*ZUCHT*

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 10 juni 2015 19:39:37 (2%)]

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)
Tidak Ada

Golden Member

Deze past ook wel in de rij:



Ik kwam het tegen in de service ruimte van de toiletten in een recent opgezette camping. Het hangt aan de waterleidingen.

Ik ben maar direct gaan meten, maar er bleek gelukkig 'geen vuiltje aan de lucht'.
We konden dus toch nog douchen....
Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com
Als dat voor-gasten-toegankelijk is, dan kan ik me voorstellen dat dit iets beter helpt dan geen bordje. Dan gaan grappige hollanders natuurlijk die kranen bedienen.....
four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Tidak Ada

Golden Member

Niet alle Nederlanders hebben meetapparatuur in de camper ;)
Maar als je het ziet denk je toch echt dat de waterleiding, die aan de andere kant van de muur aan de douches en het sanitair zit, onder spanning staat.

Overigens denk ik nu dat de waarschuwing meer op de kranen voor de zonnecollector slaan. Mooi netwerkje met shunts en zo... Alle buizen zijn van RVS.

De ruimte op de foto dient voor afwassen en (hand)wassen en is dus gewoon openbaar en toegankelijk. Aan de andere zijde van de muur een zeer net en schoon sanitairblok.
Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com
Op 10 juni 2015 22:26:54 schreef Tidak Ada:
Alle buizen zijn van RVS.




Dat kan ik me nauwelijks voorstellen....
Aluminium, wil ik nog wel geloven, maar RVS.....
Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? http://www.ledverlichting-ledverlichting.nl
Tidak Ada

Golden Member

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com
<OT> @tidak: je mailed vanaf een niet-bestaand adres.

on-topic: printje bestukt en gereflowed. Connectors er op gezet aangesloten op een USBkabel op m'n bureau: geen power-led -> niet goed.

Meten: Harde kortsluiting op de 5V. Labvoeding op 0.3V, 3A gezet, en meten waar het zou moeten zitten. (langs het "pad" van waar de stroom loopt vind je een "regelmatige" spanningsval.). Anyway... geen kortsluiting te vinden, maar hij moest in een bepaalde pin zitten. (verder doodlopend stuk 5V spoor naar die pin, waar een meetbare spanning over valt). Toch maar even overnieuw gesoldeerd... kortsluiting weg.

Weer aangesloten: nog steeds geen power led!... Met de multimeter in diode stand op de powerled: niets. Officieel in-circuit hoeft dat niet altijd te werken, maar in de praktijk zie je hem dan vaak oplichten. Deze niet dus. Led vervangen. Nog steeds niets.

Hints richting de 3.3V spannings-regelaar: ook een ander printje (zonder de through-hole componenten) doet niets als ik hem aansluit. Dus de regelaar losgesoldeerd: voila! nu kan ik de nieuwe led laten oplichten!

Andere '1117-33 genomen die er op gesoldeerd (nu NCP1117 ipv SPX1117). Weer niets! Totdat ik een andere USB kabel nam. Kennelijk vorige week deze USB kabel uit m'n PC getrokken. :-(

@tidak hieronder: bounced ook.
Update: Je mailserver zegt: Geadresseerde bestaat niet. Of misschien is je bericht spam, Of er is iets met een blacklist, maar ik zeg niet welke. Beste Tidak, aan jou de taak om het uit te zoeken. Mij kan het niet schelen dat JIJ geen mail ontvangt.
four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Tidak Ada

Golden Member

OT
@rew:
Dat ik mogelijk door de settings van mijn Outlook, zoals ik die in Portugal heb moeten instellen (Zie topic daarover in de koffiecorner) om mail de deur uit te kunnen krijgen.
Wat staat er in de header van mijn mail? Stuur anders wat je zeggen wilt even naar het adres in mijn profiel ;)
/OT
Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com
allé, ben weer eens sterk bezig geweest.

in men arduino digitaal dashboard van de golf heb ik een knopje toegevoegd met de mogelijkheden in een menu wat aan te passen.

knopje erin gesoldeerd, weerstandjes erbij, software herschreven en alles in de auto weer ingebouwd.
geen display die oplicht, beetje rook uit het printje.... DAMN weer een arduino opgerookt.
ff de boel nagekeken, is echt niks mis, alles nog eens extra uitgemeten, dan de software in en gezien dat ik de digitale ingang niet als ingang heb gezet. die hangt met 10K aan +5V dus dacht dat ik die daarmee opgerookt had.

software aangepast en men arduino nano uit mijn RS232 handheld gehaald zodat ik toch weer wat gegevens heb op de rit naar huis. software erin, ingeplugt op printje en via usb blijft alles werken.

steek alles in de auto, nog steeds niks op het scherm en alweer een rookwolkje uit de arduino. AAAAAAAAAARH nr 2 weg.
alweer de print nagekeken en wat zie ik, de isolatie van 2 draadjes was doorgesmolten en het metaal raakt net. hierdoor kwam de keiharde 5V voedingsspanning op de SDA/SCL input.

nu versta ik niet direct waarom dat daarom oprookt? die werkt toch ook op 5V?
thuis een nieuwe arduino samen gestoken, en ermee in de auto. alles werkt nu, alleen met RTC antwoord niet meer op de SDA/SCL poort. die is dus blijkbaar ook opgerookt (nieuwtje besteld in china)
ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
Als het goed is, staan pinnen standaard op "input" (want dat is de veilige setting), en met een 10k weerstand in serie naar 5V gaat dat ding daar echt niet stuk van, dat had je toch kunnen weten lijkt me.

Ah, wel, dit is tenslotte het domme fouten topic ;-)

Als jij die SDA en SCL lijnen hard aan de 5V hangt, en de microcontroller probeert die laag te trekken, gaat er veel te veel stroom lopen door die pin, waardoor de output stage stuk gaat, en als je pech hebt wordt het ding zo heet dat hij helemaal het loodje legt.

Draden van buitenaf direct aan een I/O pin hangen is sowieso een slecht idee, maar helaas wordt dat soort dingen wel redelijk gestimuleerd in de Arduino "community". Zeker in een auto is dat toch wel vragen om problemen; bij een ingang is een serieweerstandje toch wel het minste, en bij een uitgang naar de buitenwereld is een MOSFET of bipolaire toch in combinatie met een polyswitch of zo vaak ook wel een goed idee, en simpel uitvoerbaar.
Een manager is iemand die denkt dat positieve feedback goed is
ik dacht eerst dat die input met 10K aan VCC het probleem was omdat ik geen andere defecten terugvond. toen de 2de arduino in rook opging, wist ik wel dat er iets anders fout zat.

de +5V draad die ik had bijgesoldeerd voor het drukknopje lag bovenop een andere kabel (SDA/SCL, weet niet juist welke pin het was).
tijdens het solderen is de isolatie van beide kabels te warm geworden en smelte open. de metalen kern raakte elkaar. daarom kwam die input pin op 5V VCC te hangen.

ik heb dat niet zo aangesloten, het gebeurde doordat 2kabels elkaar raakten

de µC begon binnen de 5sec gewoon te roken en brande door. de 4ledjes begonnen te branden. µC doet niks meer en wordt ook op usb niet meer herkend.

fout is eruit en het digitaal dashboard doet het weer, alleen krijg ik geen correcte tijd meer uit de RTC (vermoedelijk ook die SDA/SCL lijn kapot)
ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
Ik begrijp dat je dat niet met opzet zo had aangesloten, ik wilde vooral uitleggen waarom het ding daardoor stuk gaat. Overigens verbaast het me wel dat hij ook echt ging roken, ik heb zulke fouten ook meer dan eens gemaakt, en meestal wordt de controller flink heet, maar doet hij het nog wel achteraf.

Ik had laatst een fuck-up: wat ik dacht dat een ground was op een experimenteerprint, bleek toch 12V te zijn. Een 74hc86 hing dus tussen de 3V3 en 12V, en dat vond de DSP die eraan zat niet zo leuk. Ik rook wat, en toen ik aan de DSP voelde had ik direct een mooie, perfect vierkante brandblaar op mijn vinger. Die 74hc86 heeft het, bizar genoeg, gewoon overleeft, en de logic analyser die eraan hing gelukkig ook.
Een manager is iemand die denkt dat positieve feedback goed is
vandaag ff het printje bekeken. de 5V is rechtstreeks op SCL gekomen.
de eerste print die rookte was mijn RTC clockje
http://img.dxcdn.com/productimages/sku_222910_1.jpg

daar zitten 2 IC's op die met I2C communiceren.
de DS3231 (temperatuur en clock IC)
de 24C32 (eprom IC).
ik had gehoopt dat de eprom de geest had gegeven en de lijn bezet hield, dus die eraf. helaas nog steeds geen antwoord van de DS3231.

de 2de arduino die rookte, rookte op zichzelf want die DS3231 zat toen nog niet ingeplugt. er is dus geen communicatie naar buiten, die RTC hangt gewoon aan de arduino op het main printje
ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
Het aan de 5V hangen van een signaal lijn is veelal niet een "rook-klasse" voorval.
Iedereen (vooral hier) doet zenuwachtig over het kortsluiten van outputs, bijvoorbeeld twee outputs aan mekaar.

De AVR heeft gewoon een output mosfet met een 30 Ohm RDSON. Bij 5V daarover gaat er 166mA lopen. Dat is fors meer dan "absolute max" voor 1 pin. Bovendien ga je gegarandeerd over de 100 of 140mA max total VCC/GND current heen. En toch is er meer nodig om hem te slopen.

Vervolgens houdt ie het veel langer vol als je niet 100% van de tijd aan die draad zit. Is je SCL permanent hoog (short-naar-VCC), hoort ie gewoon z'n clockjes te doen: een paar procent van de tijd probeert ie de pin laag te trekken, loopt er een te grote stroom en wordt de boel warm. Van 1 I2C pin short-naar-VCC verwacht ik niet dat ie kapot gaat. m.i.: Dit was niet de enige fout, dubbelcheck de boel voordat je hem weer aanzet. (testen met currentlimit op 40mA?)
four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
zit al een andere arduino in sinds gisterenavond en die doet het wel (nadat ik die short verwijderd had).
enkel de RTC pcb is eraan en moet van china afkomen
ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
@REW: precies, zeker met AVRs heb ik de ervaring dat ze het meestal wel blijven doen. Ik heb exemplaren gehad waarvan de DIP-32 behuizing (zo'n hele grote) te heet was om aan te pakken (verkeerd om in het voetje...), en de chip zelf was dus nog veel heter dan dat, en daarna doen ze het meestal nog wel.

Een I/O lijn hard kortsluiten naar een spanning hoger dan 5V is wel heel snel einde oefening, als die bron flink stroom kan leveren. Juist daarom zet ik bij ingangen altijd een weerstand van 1k of zo in serie, daar merk je niets van zolang de frequentie niet extreem hoog zijn, en op die manier kun je die draad kortsluiten naar een 12V voeding of zo zonder schade.
Een manager is iemand die denkt dat positieve feedback goed is
Ontwerptip, of domme fout: Bij een schakelaar voor mechanische ventilatie, kun je, als die op 2 harder blijkt te draaien dan op 3, ook alleen het plaatje met de 2 en de 3 omdraaien. In plaats van het hele ding van / uit de muur te halen en de draden te wisselen.

Ik heb dus allebei gedaan, om er vervolgens achter te komen dat het probleem niet weg, en het plaatje niet symmetrisch was. Dus alsnog plaatje omgedraaid. Anyway, weer wat geleerd.
Blog // Backwards Lightspeed Bus: i*i=-1, so iic=-c.
High met Henk

Golden Member

okee vandaag mijn blunder.

Ik dacht mijn CV ketel (Remeha Calenta) even te servicen..
Service kit besteld en hele ding weer mooi en netjes maken.

Stap 1: Ging perfect. Even nieuwe ontsteekpennen erin
Stap 2: ging ook goed, branderkamer en alles netjes mooi schoonmaken.
Stap 3: Ging behoorlijk minder. Vergeten de waterpomp van de vloerverwarming uit te zetten... Loopt de hele CV leeg..........

ALLES RECHT DE KETEL IN....

Waar de blunder met electronica.... HEle printplaat ook zeiknat.

alles met de Föhn van de buren netjes gedroogd.

Zet hem in elkaar, blijkt de meegeleverde klem niet goed. WEER een fontein in mijn ketel. Aardlek eruit....

Weer alles netjes droog en gepoogd af te vullen, maar 1 afdichting blijkt niet fris meer.

Toch even een bevriende CV specialist gebeld (die toevellig ook hobby electronicus is) en de ketel nu mechanisch goed in elkaar laten zetten..

Toen was de print wel droog geföhnd....DACHT ik....

HV trafo aansluiting leek nog wel zwembad in de ketel en het contact van het opsteekprintje (Wat volgens mij de burn sequence verzorgt) zat nog helemaal vol water in de insteek connector..

Al met al lang bezig geweest, maar de PCB was nog heel..... LUCKY ME!!!
Had een hele dure service beurt kunnen worden.

Handige tip: LAat het servicen over aan mensen die dat kunnen (niet ik dus)
to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).
LOL, zelfkennis is begin van de wijsheid :)

Je leert er van en vergeet het (hopelijk) nooit meer.
High met Henk

Golden Member

even vergeten: zolder stond ook voor de helft blank, overloop en trap zijn ook zeiknat.. leuk hoor vloerbedekking...

en idd, dit was een onvergetelijke ervaring....

[Bericht gewijzigd door High met Henk op 20 september 2015 19:42:37 (18%)]

to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).
Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
bprosman

Golden Member

leuk hoor vloerbedekking

En dan te bedenken dat die rare Engelsen het in de badkamer leggen.
De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
Jochem

Golden Member

Dan waren we samen aan de ketel bezig gisteren. :)

Die van mij betrof geen servicebeurt, maar ging onverwacht in storing. Na activatie pomp zei het apparaat geen CV-zijdige drukverhoging te meten. Ik ben er nog steeds niet achter wat het is. Pomp draait, de afgelezen (statische) druk loopt een klein beetje op, maar na 4 pogingen dan toch de foutmelding en daarom weigert hij de brander aan te zetten.

Ik heb ook alles los gehad, druk van het systeem pomp eruit, druksensor eruit, drieweg-klep eruit, maar niks gevonden. Een beetje waterballet heb je altijd, dus een teiltje en een handdoek zijn geen overbodige luxe. Maar ik snap niet helemaal hoe de pomp van jouw vloerverwarming kan veroorzaken dat je ketel leeg loopt. De pomp van mijn vloerverwarming stond ook aan, maar dat zou geen verschil mogen maken.
Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.