Inrichting electronicalab

RAAF12

Golden Member

Op 9 september 2016 15:21:40 schreef Ledlover:
En doe wat aan brandveiligheid... Rookmelder en een CO2 of schuimblusser. Desnoods een emmer zand.
Het komt bij mij zo af en toe wel eens voor dat er iets onbedoeld begint te roken. Meestal bij het diagnosticeren van defecte apparatuur. Nog nooit vlammen gehad, maar de kans is er gewoon wel.

Haha en een beschermbril als je redelijke ouwe apparaten gaat aanzetten, ontploffende uit elkaar gescheurde grote aluminium buizen voedings elco's zonder veiligheidsventiel, de bekende RIFA condensators die uit elkaar knallen, meerdere malen: been there, done that. Tis altijd weer ff schrikken of je er zonder kleerscheuren of erger vanaf komt.

Vond nog die diff probe van prosje, kan je super veilig zien op de scope hoe de fase aansnijding van een 230V lampdimmer werkt. Ook educatief voor in het leerlingwezen.
http://www.circuitsonline.net/forum/show_image.html?http%3A//home.scar…

Interessant om te zien hoe iedereen zijn werkplek heeft ingericht. Blijft iets persoonlijks maar ik zie best veel bruikbare tips.

Gemiddelde TD van een elektronicazaak lijkt het met minder te moeten doen dan de hobbyisten hier. Ik ben onder de indruk.

Verlichting is wel een ding, brandblusser (goeie tip, staat in onze meterkast achter slot...) Wel even iets aan de rookmelder doen, die zit in de ruimte en meldt direct door.

Ruimte heeft over de hele lengte 2x58W tl armaturen als algemene verlichting. Die kan ik laten zitten en als extra verlichting wat LED lijnverlichting dichter op mijn handen. Loupelamp heb ik zo-ie-zo paraat.

Gereedschaptrolley (kantoorladeblok met 3 lades) gebruik ik nu ook. Reuze handig. Gebruik het vaak om grote stukken op te zetten. Staat iets lager dan het werkblad en als je er niet mee verder dan hoeft het niet van je werkblad getilt te worden.

Iemand nog advies over de hoogte van het werkblad? Ik kan wat bureaus kopen die in hoogte verstelbaar zijn 70-80cm denk ik. In mijn oude hok had ik geen ruimte voor een hoog blad maar hier is het wel een optie. Zijn er mensen met werkbladen op 1m hoogte? Hoe bevalt dat?

Als ik er verstand van had dan had ik het zelf wel gedaan.

Hangt er vanaf of je ook staande wilt kunnen werken aan je tafel.
Op m'n oude werk hadden we zulke assemblage/werk tafels.
Lastige eraan vond ik de stoelen, vooral de hoogte hiervan.
Natuurlijk zijn er stoelen voor, maar ik zit toch liever wat zachter. (Ook die zijn natuurlijk leverbaar maar het prijskaartje)

Voor herhalend werk (meerdere projecten naast elkaar) is de sta hoogte natuurlijk handig, weet alleen niet of je er als hobbyist er veel aan hebt.

Denk dat de meeste elektronica zaken niet zo'n uitgebreid arsenaal nodig hebben. Wat doen ze het meeste verkopen, en af en toe iemand helpen met bijvoorbeeld een kapotte/defecte adapter.

evdweele

Overleden

De hoogte is afhankelijk van of je zittend of staand wil werken.
Ik zit meestal te werken en dan is de hoogte van de bovenkant van het werkblad zodanig dat je onderarmen horizontaal op het werkblad rusten.

Je twijfelde nog over het aansluiten van de scheidingstrafo. De scheidingstrafo is zondermeer noodzakelijk als je aan apparaten werkt die direct uit het lichtnet worden gevoed.
Het voorkomt dat je kortsluiting maakt als je er een geaarde scoop op aansluit.
Maar die discussie is al uitgebreid gevoerd.

Een vroegere collega heeft voor mij eens een stevige kast met legborden gemaakt om de meetinstrumenten op te plaatsen. Als materiaal voor het frame gebruikte hij vierkante stalen buis van 1 inch. Als alles vakkundig aan elkaar is gelast kan je daar honderden kilo's aan spullen op kwijt.
De legborden waren van 18mm dikke meubelplaat.

Omdat de hoogte van het tweede legbord van boven gelijk was aan de hoogte van het tafelblad creëer je zo een zee van ruimte en je houdt het tafelblad vrij voor de werkstukken.
Op de legplank(en) onder het tafelblad kan je spullen kwijt die je niet dagelijks gebruikt.
Wandcontactdozen kan je ook aan die opstand bevestigen.
Schetsje erbij ter verduidelijking.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
fred101

Golden Member

Ik zit met het zelfde dus dit wordt voor mij hopelijk ook een bruikbaar topic. Ik heb meer werkbank ruimte nodig. Ik wilde ook een stuk in mijn garage laten aftimmeren maar dat kan ik niet zelf en laten doen wordt te duur. Daarnaast ben ik bang voor de stookkosten en staat de garage een eind van het huis af. Ik werk steeds een uur en dan rust ik weer een uur dus moet ik swinters steeds door de kou naar buiten.

Mijn huidige te krappe lab ligt naast een soort tussenkamer/overloop waar nu voornamelijk troep, stapels kratjes met bv pcb's, sloopapparatuur, een buro, boekenrek en mijn werkbank met draai en frees spul. Veel spul wat ik zelden of nooit gebruik.

Mijn vrouw had het goede idee het daar op te ruimen, het meeste kan naar de garage of weg. Dan Een L vorm buro langs 2 van de 3 wanden, Dat zijn wel schuine wanden als in mijn lab. Er kunnen maar 2 a 3 planken boven maar dat is genoeg voor praktisch gebruik. Dan kan ik de boel nog bedienen zonder op te staan. voor de 3e muur komen mijn scoop karren (2 of 3 met daarop in ieder geval mijn Tek 576 en Tek 547 zodat ik die overdag in het gangpad kan parkeren voor meer ruimte of in dat pad naast de werktafel kan zetten als ik ze nodig heb) en daarboven nog wat planken voor de meest gebruikte grijpvoorraad onderdelen. (raco kastjes, vakken doosjes en koffertjes) Dingen als buizen, varco's, connectors, schakelaars, potmeters etc blijft in het huidige lab.

Het is ongeveer 3x4 meter maar 1x3 meter en 1 muur muur valt weg omdat het tenslotte ook nog de overloop/gang (naar mijn lab en de slaapkamer) is. Er zit ook een kantel dakraam boven de tafel met ventilatie klep waar ik een mooi de soldeerafzuiging aan kan koppelen.

Haar idee was niet om alles over te zetten maar om er een tweede lab te maken, puur voor reparatie en zelfbouw werk. Daar de soldeerspullen, gereedschap. De computer/monitor plaatsen zoals Marce aangeeft vind ik wel handig maar dat als alternatief, ik wil eerst proberen de monitor aan een zwenkarm te monteren. Boven de bank alleen de veel gebruikte meetapparatuur. (scoop, benchmeters, LCR meter, FG etc) En een of twee wisselplek voor tijdelijke opstelling van een meetapparaat.

In het huidige lab komen rekken voor kratjes en reparaties en weinig gebruikte makkelijk te verplaatsen apparatuur en dingen als decadeboxen etc. Als ik zoiets nodig heb pak ik het daar en zet het tijdelijk boven of op de reparatie werkbank.

In het huidige lab wordt de vrijgekomen ruimte verder gebruikt om een calibratie hoek te maken. Dat is een 19" rack met calibrators, wat planken voor de standaards en ander calibratie spul naast een werktafeltje.

Daarnaast een component test stuk met oa mijn meetbruggen.
En als laatste een stuk met RF spul zoals oa netwerk en spectrum analysers.

Ik vind GD's idee voor de soldeerbouten wel mooi.

Verder zit ik daar schuin boven de meterkast. Ik wil een kastje aan de muur met daarin een 3 autofuses, 2 hoofdschakelaars, 3x een ALS, overspanning beveiliging en een scheidingstrafo. Een voor "groepje" zonder schakelaar voor verlichting en standaards, een met schakelaar voor het meetspul en de derde met schakelaar voor de patiënten (met grote noodknop en een weekijzeren stroommeter op/boven de tafel)

Rene's rode stopcontact vind ik wel een goede, evenals noodverlichting.

Twans idee van die paneeltjes op tafel is iets waar ik al lang over loop te denken. Zijn uitvoering is wel heel erg mooi maar zoveel stopcontacten etc vlak bij elkaar heb ik niet nodig. Wel handig voor bv de variac. Ik dacht zelf meer modulair/plugin achtig, Ideaal voor zelfbouw meetspul. Alles op een gezamelijke voeding met een soort steekplug, zodat ik alleen maar een frontje hoef te maken. Ook handig voor dingen als dummyloads, een luidspreker, serie gloeilamp, powermeter, variac etc.

R-yens idee gebruik ik nu al, alleen hebben mijn kastjes ook een schakelaar. Die kunnen dan ook mooi in zo'n plugin systeem

Leuk al die ideetjes

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Leuke topic ik ben ook aan het kijken voor herinrichting.
Ik heb nu een tafel op een hoogte van 78cm voor proef de andere werktafel is 72cm bureau hoogte.
Verleden jaar nieuwe stoelen aangeschaft deze zijn in hoogte instelbaar maar niet lekker geschikt voor 72cm vandaar.
Ik heb twee tafels tegenover elkaar een van 5 meter en een van 2.3 meter.
Verder een tafel van 3 meter op bureau hoogte voor het teken werk op de computer en simulaties.
De diepte van de twee tafels is 1.2 meter met diepe apparatuur hou je genoeg werkplek over en je kan nog gemakkelijk bij de knoppen.
Planken heb ik niet meer heb ik wel gehad maar vond ik niet makkelijk.
Ik werk nu ook met een trolley hier in kan ik de apparatuur zetten die op een bepaald moment nodig heb.
Mijn ervaring is dat je vaak de verkeerde meetapparatuur bij elkaar heb staan dus ik bouw mijn meetopstelling op met hetgeen ik opdat moment nodig heb.
Verder heb ik boven twee 19"kasten en beneden een voor het time frequentie gebeuren.
Verlichting is uiteraard van belang loupelamp beveiliging scheidingstrafo maar ik maak ook zelf 230 Volt dus ook gescheiden van het net als het moet op accu 540Ah 24 Volt input.
Verder laden kasten onder de werktafels en laden kastjes aan de muur kabel houders voor de meet kabel en snoeren het grote materiaal bewaar ik beneden hier heb ook de kolomboormachine draaibank ets apparatuur reflow oven en grover gereedschap.
Maar ook ik heb van diverse al leuke ideeën kunnen lezen over de soldeerbout welke inderdaad altijd in de weg staat :(

Groet Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
evdweele

Overleden

Over stoelen en de juiste zithouding zijn hele boeken volgeschreven ;-)
Even zoeken leverde dit lijstje op:

1. juiste zithoogte
2. juiste zithoek
3. juiste zitdiepte
4. juiste armleggerhoogte en breedte
5. juiste lendenondersteuning

Lees het hele artikel op http://www.ergonomiespecialist.nl/pages/55488/de_juiste_zithouding.htm…

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
mel

Golden Member

En voor de apparatuur van Fred: heb je een berekening voor de vloerbelasting erop losgelaten? :)
Maar dit is maar een geintje hoor.
Ik vind wel dat ieder zijn werkplek moet inrichten zoals het het beste uitkomt voor hem/haar.
En ja, ik denk dat menig professionele werkplaats zn ogen uitkijkt bij de diverse "amateurs"
(mij kostte het ook veel tijd en moeite om het zover te krijgen, en ik zou heel verdrietig worden als dit zou afbranden of zo).

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
RAAF12

Golden Member

Rookmelders zijn een goed begin.
ot/ Ik ken geen amateurs die zelf een Sprinkler installatie hebben hangen! Ik had een keer bijna brand toen ik met een verfafbrander bezig was. Droge strootjes onder het pannendak vatte vlam. Pannetje water voorkwam erger.

Buiten kan je wel water gebruiken maar met spanning heb ik toch liever een poeder blus apparaat :)
Maar inderdaad die heb ik ook zowel boven als beneden.
Ik denk dat de veiligheid begint bij een ordentelijke werkplek.
Maar @fred101 is het niet mogelijk om een soort sluis te maken ;)

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
pa3gws

Golden Member

Op 9 september 2016 18:56:02 schreef electron920:
heb ik toch liever een poeder blus apparaat :)

In combinatie met elektronica kan je beter een schuimblusser nemen.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
pietplof

Golden Member

Mijn ,,lab" is voorzien van een optische rookmelder en is aangesloten op een heuse brandmeldcentrale ( 230 V) met accu's als noodstroomvoorziening.
Op deze centrale zijn nog 22 andere melders aangesloten.
Het alarm gaat via een zg slow whoop en deze hangt in de hal van ons huis.
Ook een beginnende brand in de werkplaatsen wordt op tijd gemeld.
De afstand van woonkamer naar de werkplaatsen is ongeveer 30 meter.

Eventuele brand(en) ga ik te lijf met , de verboden, BCF blussers.
Er hangen in elke werkplaats twee van die dingen.
Geweldige bluskracht en geen nevenschade.

Nog een opmerking over het solderen. Het station. ( weller) staat achter een paneel en de bediening ervoor. Schakelaars voor soldeerstation, voor de soldeerzuiger en voor het bedienen van de vacuumpomp ( staat op vijf met afstand op de zolder).
De bout hangt in een houder die weer is gemonteerd op een soort arm van een bureaulamp.
Geen snoer op mijn werkplek en geen boutstandaard op de werkplek.

festina lente

Op 9 september 2016 19:00:20 schreef pa3gws:
In combinatie met elektronica kan je beter een schuimblusser nemen.

Schuimblusser? Dat is bij elektronica ook niet ideaal. Eerder een CO2-blusser zou ik zeggen, maar dat is wel wat duurder dan een poeder-blussertje.
edit: Tja, het beste is natuurlijk zo'n mooie BCF blusser als Pietplof, maar dat is alleen weggelegd voor mensen met stiekeme toegang tot dit soort spul ;)..

Verder: we hebben al een werkplek-topic (met vele voorgangers) om de foto's in te verzamelen en ideeën op te doen.

If you want to succeed, double your failure rate.

@ pietplof,

Is dat goedje wat in no time de zuurstof doet verdwijnen :'-(

@ Jochem,

Ik heb even gekeken het zijn CO2 blussers maar ze zijn ook wel verlopen |:(

[Bericht gewijzigd door electron920 op vrijdag 9 september 2016 19:28:35 (37%)

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

De inrichting hangt natuurlijk vooral af van wat voor dingen je gaat doen. Ben je bijvoorbeeld regelmatig met grote apparaten in de weer, dan moet je daar ook ruimte voor hebben. En bijvoorbeeld een karretje zodat je niet telkens hoeft te schuiven met het ding.

Voor het algemeen: Neem een werktafel van 80-100cm diep. Dat lijkt veel, maar als ik de mogelijkheid zou hebben zou ik er iig 1 volle plaat multiplex in zetten (1.22x2.44 meter). Daarnaast nog een deel van minder diepe voor de computer. Werkblad vrij houden tot minimaal een cm of 50-70 er boven. Je materiaal voor je apparatuur is één van mijn grootste ergernissen. Hou ook een plek voor wat veel gebruikt gereedschap, eventueel op een scharnierend deurtje oud. En een tweede monitor op een armpje die je kan richten zodat je onder tijd makkelijk naar de datasheet kan kijken. Veel licht is al vaak genoemd en zeker belangrijk. Natuurlijk een koelkastje onder de werkbank voor de locktide en een verfrissing voor de eigenaar.

Ben benieuwd naar een fotootje als het af is.

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

blusser heb ik 1 langs de deur. ook een oude bcf blusser, halon nekt elektronica niet zoals poederblussers dat doen. die zijn in 2004 al afgekeurd meen ik. jaarlijks keuren bij grote instellingen en bedrijven, elke 10 jaar grote keuring en bij 20 jaar gaan ze eruit.

2 rookmelders in de hobbyruimte, 1 zit samen met de andere melders in huis op een plc, en 1 op 230V in het hobbyhok die lokaal veel herrie maakt.

miss als je veel meetapparaten hebt, dat een overspanning beveiliging nodig is, om de steeds vaker voorkomende inslagen in de zomer voor te zijn..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ha testman,

Ja dat is hem halon dat is een gevaarlijk goedje toen ik 16 jaar geleden in Amsterdam bij COLT werkte de backbone van Europa daar stonden in de node 48 van die groene cilinders.
Op een dag kregen we training wat je moest doen als het mis ging en die cilinders open gingen ik geloof 20sec om de ruimte te verlaten anders O-)
Voor de aarding heb ik toen ik hier kwam wonen een schone aarde laten slaan.
Ik vindt de aarde vandaag de dag in oudere wijken slecht met de kunststof water buizen.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Let niet op de rommel.... Maar... Dit is het dan.....

Als ik er verstand van had dan had ik het zelf wel gedaan.

@ tfteetje,

Kan je de hele ruimte gebruiken?
Ik zou eerst een plattegrond maken dan kan je makkelijk de opstelling wijzigen.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

begin met een fietsenrek :P

die 60's archiefkasten zijn ook fijn. lekker stevige kasten zijn dat. die hadden ook nog een dichte zijwand in de laden. zit op t werk ook veel gewichtig spul in..

[Bericht gewijzigd door testman op vrijdag 9 september 2016 20:41:25 (76%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Wordt een beetje schuiven met alles. Te veel fietsen (je bent Hollander of niet..) maar vooral te veel zooi. Alles moet naar de andere garage. Deze is groter maar helaas ook voller. Een deel kan dan weer terug.

Voor de sfeer en uitstraling is een mooie vloer en geschilderde wanden wel een goed begin. Ik ontkom er dus niet aan het gehele hok te ontruimen...

Archiefkasten helaas al open zijkant-uitvoering. Niet openmaken want dan valt de helft er uit.

Mag helamaal opgebruikt worden, mits vrouw nog plekje in de nis heeft voor boodschappentassen en lege flessen.

[Bericht gewijzigd door tfteetje op vrijdag 9 september 2016 20:53:59 (11%)

Als ik er verstand van had dan had ik het zelf wel gedaan.
fred101

Golden Member

Hier ook een rookmelder, brandblusser, branddeken en een doos pleisters ;-) Overigens mbt veiligheid voor de losse schuurtjes/garages, het is niet verkeerd (stromend) water in de buurt te hebben. Handig als je contactspray in je ogen krijgt

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Tidak Ada

Golden Member

Op 9 september 2016 19:13:46 schreef Jochem:
[...]
edit: Tja, het beste is natuurlijk zo'n mooie BCF blusser als Pietplof, maar dat is alleen weggelegd voor mensen met stiekeme toegang tot dit soort spul ;).[....]

Heb ik ook! :P

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Halon, das goed spul!
Blijft je electronica prachtig mooi bij. Wel ff op tijd wegwezen. Waar Halon is, is geen zuurstof. Dus ook geen vuur.

Als ik er verstand van had dan had ik het zelf wel gedaan.
maartenbakker

Golden Member

Halon blust niet zozeer door zuurstof weg te nemen (het neemt natuurlijk wel zuurstof weg) maar door de verbrandingsreactie tegen te houden.

Wel een mogelijk vervelende bijkomstigheid is dat het in heet vuur omgezet kan worden in fosgeen, wat niet echt een fijn gas is (zelfde geintje als met lassen en sommige remmenreinigers).

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."