Primare P30 Processor Voorversterker


als je met de AB het volume regelt, blijft de dc op de uitgang dan wel weg? ik zit te denken aan de tikjes die je soms hoort met volume regelen via een rotary encoder. het ic wat de volume regeling doet, maakt die geluidjes. gezien je even dc meet maar weer inzakt na het loslaten van de knop zou je daar aan gaan denken.

q4 heeft iets met de volumeknop te maken, dat die spanning mist kan de reden al zijn. q4 wordt aangestuurd door de saa1064t led driver via een multi output, daar kan ook een probleem liggen. q3 heeft eenzelfde functie, je kunt dat eens vergelijken.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Als ik met de AB het volume regel gebeurt het ook.
Eigenlijk gaat hij pas over de zeur als ik "snel" de volume knop bedien.

Vervolgens maakt het niet uit of ik AB gebruik of met de knop het volume regel, zodra ik positie 2 of 0 "raak" krijg ik die piek.

Als ik het volume heel langzaam bedien of niet bedien komt de storing niet voor. Zal vanavond even naar de Q4 / Q3 kijken. Helaas heb ik daar niet zo een vervanger voor liggen om even te testen.

Ik zie trouwens net dat jij Q4/Q3 op de Display Print bedoeld?
Ik had het over Q4 op de 12v Remote uitgang in het andere schema (pagina 5 uit het SM)

als die Q4 niet werkt, dan heb je alleen geen werkende remote, ik mag aannemen dat die normaal niet nodig is. deze schakelt alleen andere apparaten mee als de preamp stby wordt gezet of geheel uitgezet wordt.

probeer eens een digitale ingang, is die goed, dan zoek het voor het deel waar analoog en digitaal in de versterker gaan. wrs de bronkeuze schakeling..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Probleem doet zich niet voor als er een digitale ingang gekozen is.

dan moet je gaan zoeken waar het fout gaat in de analoge input totaan waar deze samenkomt met de digitale inputs. de processor zet het digitaal om naar analoog. bij keuze van een analoge bron, komt de storing daar vandaan, of uit een ic verder in de lijn richting analoge inputs. kun je bijv de toonregeling uitschakelen? dat wil ook weleens helpen om een deel van het circuit uit te kunnen sluiten.

heb je geen storing op de rec_out als je aan het volume draait? rec out is dan wel een vaste niveau uitgang, maar kan er toch last van hebben. als er een opamp lekt naar de voeding kun je ooit ver moeten zoeken.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Tnx!

Toonregeling is niet aanwezig de Rec-out uitgang vertoont het fenomeen niet.

Ik ga even verder spitten.

Herstel.

Hij doet het ook als er een digitale bron is gekozen (mist hier ook daadwerkelijk een bron op speelt. Als ik een analoge bron kies waar niets op aangesloten zit gebeurd het.

Kies ik een digitale aansluiting welke leeg is gebeurd er niets, kies ik er een waar een bron op aangesloten zit wel. Rec out blijft blanco.

Dan toch het circuit rondom de opamp?

EricP

mét CE

Nou is audio niet mijn 'main business', maar zou U46 op pag 5 van die manual een probleem kunnen zijn? Dat is de digitale volume regeling en het zou natuurlijk best kunnen dat daar om welke reden dan ook rottigheid in zit - dat zou alles mi. verklaren...

Kun je die eens koelen (freeze spray) of warmstoken en kijken of het dan erger / beter wordt?

Uiteraard ook ff kijken of alle spanningen daar zijn zoals ze moeten zijn.

Om het zeker te weten, zou je dat IC kunnen 'pootje lichten' (ik neem aan dat het SMD is) en met apehaar L en R verwisselen - het probleem moet dan mee verwisselen.

Als ik hem bij R140 en R132 oppak en hier de kanalen wissel richting de opamp, dan wisselt het probleem mee.

De ingangsignalen L+R op de U46 (3310) zijn beide gelijk 2.3Volt. Aangezien het bij maar 1 van de 2 kanalen het probleem voordoet is en de aansturing naar de CS3310 voor beide hetzelfde lijkt het mij in deze ic te zitten?

Mag ik deze conclusie trekken?

[Bericht gewijzigd door Arcoruig op 17 januari 2017 21:08:24 (46%)]

EricP

mét CE

Waarschijnlijk wel. Je zou nog eens bij R192 & R194 kunnen kruisen om vast te stellen dat (of :) ) het probleem dan niet mee verhuist. Als het dan blijft zitten, dan denk ik dat je de dader hebt.

Top!

Ik ga eens kijken waar ik ergens een CS3310-KS kan bestellen en of het überhaupt te doen is dit met een conventioneel soldeerstation (ERSA-RDS80) te doen is.

Zodra ik de IC heb vervangen kom ik weer in de lucht.

Gr Arco

EricP

mét CE

Heb je nou nog verder geexperimenteerd? Voedingsspanningen gecontroleerd etc? Of gok je toch gewoon op dat IC?

Aan de ene kant gok ik de IC, aan de andere kant is de conclusie op basis van:

- Probleem doet zich voor op 1 kanaal.
- circuit na deze IC is uitgesloten door wisseling van kanaal vanaf de 3310.
- Symptomen zijn gelijk bij zowel de analoge als de digitale ingangen.
- Voedingen zijn voor een groot deel nagemeten.
- Voedings condensatoren zijn nagemeten.

Hierin neem ik aan dat ik de encoder voor het volume uit sluit omdat het enkel bij 1 kanaal aanwezig is en zowel met de AB als met de knop de probleem aanwezig is. Record-out uitgang heeft het probleem niet (hier is de volumeregeling niet actief). Blijf ik van de volume regeling af nadat ik de voorversterker aangezet heb (deze start op volume stand 5) blijft hij spelen zonder problemen. Pas als ik een aantal keer snel aan de volumeknop gedraaid heb ontstaat het probleem.

Enige "maar" in het verhaal is volgens mij het aansturen van de CS3310 door de volume regeling, dit signaal is digitaal, ik kan dit niet meten met mijn DMM.

Mocht ik iets over het hoofd zien, of als het wijs is nog meer door te testen, dan hoor ik het graag.

Ben maar hobbyist op dit vlak, dus een foutje of iets over het hoofd zien is door mij snel gemaakt.

Gr Arco

EricP

mét CE

Je conclusie lijkt terecht. Echter, ik heb wel wat jaren reparatie-ervaring (al is het dan niet specifiek met audio) en ik heb geleerd dat zelfs wanneer je 'zeker' bent van je diagnose, de electronica je toch nog wel eens een loer draait.
Dus vandaar de suggestie: wissel ook de ingangen eens om en kijk of het dan niet mee verhuist... Waarschijnlijk niet. Als het een 30 cent IC zou zijn wat gewoon in het bakje ligt, dan zou ik er ook geen moeite voor doen. Maar assumption is the mother of all fuck-ups.

En eh... het is jouw tijd, geld en apparaat. Dus als je het (net als ik soms) 'zeker weet'... vooral vervangen :) (en anders... vooral zoveel mogelijk uitsluiten!)

Je hebt gelijk.

Ik zal vanavond de ingang nog even wijzigen en dit uit te sluiten.

R192 en R194 gewisseld en daarmee blijf het probleem op dezelfde uitgang aanwezig.

Hoe waarschijnlijk is het dat U21 (PCF8574A) hier nog een rol in speelt?
Dit omdat hier ook de niet werkende Q4 op uit komt (van de niet werkende 12V Remote)

Of mag de CS3310 nooit zo'n signaal uitsturen, wat er ook aan de aansturing van deze ic zit?

Of met andere woorden, is in de 12V remote de Q4 stuk? Of is de U21 stuk en werkt daarom de 12v remote niet meer. En zorgt U21 dat ik een verkeerde aansturing op de cs3310- krijg?

[Bericht gewijzigd door Arcoruig op 18 januari 2017 20:25:48 (21%)]

EricP

mét CE

R192 en R194 gewisseld en daarmee blijf het probleem op dezelfde uitgang aanwezig.

Daarmee lijkt het redelijk zeker dat de betreffende 3310 het probleem veroorzaakt.

Hoe waarschijnlijk is het dat U21 (PCF8574A) hier nog een rol in speelt?

Ik verwacht niet dat die een rol speelt. Data-wise staan alle 3310's in serie. Er wordt gewoon een stel bits heen geclocked. Het zou wel erg toevallig zijn als dat invloed zou hebben.

Dit omdat hier ook de niet werkende Q4 op uit komt (van de niet werkende 12V Remote)

Als we het over dezelfde Q4 hebben... Dat doet die iets met een display. Ander paar mouwen.

Of mag de CS3310 nooit zo'n signaal uitsturen, wat er ook aan de aansturing van deze ic zit?

Daarvoor zou je de datasheet door moeten spitten. Ik *denk* dat het niks meer is dan een digitale potmeter, met wat extra functies zoals een MUTE. Je zou verwachten dat die nooit iets met DC mag doen... (tenzij het natuurlijk op de ingang staat...).

Of met andere woorden, is in de 12V remote de Q4 stuk? Of is de U21 stuk en werkt daarom de 12v remote niet meer. En zorgt U21 dat ik een verkeerde aansturing op de cs3310- krijg?

Dat verhaal Q4 snap ik ff niet. Je hebt er 12V op staan. Ik neem aan op de collector. Als de basis dan omhoog getrokken wordt, zou de emitter moeten volgen. Als het ding niet werkt, dan mis je een stuk display. Ik zie nu ff geen relatie met die tik.

Wellicht heeft de oorzaak van het defect wel een relatie...

Q4 lijkt me geen kritische tor. Zo'n beetje alles wat een handvol mA's kan leveren, gaat dat wel trekken. Maar eerst maar eens kijken of je aan die 3310 kunt komen...

Ik heb het over een andere Q4... (handig dat dit meermaals voorkomt...)
Als je op pagina 5 van de SM naar de 12v Remote kijkt zie je daar ook een Q4 (BMBTA92) deze zit aan de U21 (PCF8574A) welke weer aan de CS3310 zit.

Ik bedoel dus niet de Q4/Q3 om de display.

CS3310-KS zou volgende week binnen moeten zijn.

EricP

mét CE

Als je een text search doet, kom je ook bij dat display uit. Het zou natuurlijk te simpel zijn als dat de enige zou zijn :)

Ik heb geen flauw idee wat '12V remote' zou moeten doen. Het torretje is een hoeren-torretje: enige wat er speciaal aan is, is dat het een redelijk hoge spanning kan hebben.

Maar goed, je kunt het makkelijk meten. De basis moet laag zijn om de tor +12V naar buiten te laten doorzetten. Kijk of die tor inderdaad open gestuurd wordt in de situatie waarin dat zou moeten.
Als dat zo is, dan kun je ook kijken of die tor in geleiding komt.
Meten of er aangestuurd wordt, doe je op U21. De constructie wat creatief: R88 en R87 vormen een spanningsdeler op het moment dat de boel aangestuurd wordt. Dat impliceert dat pin 4 van U21 naar 12V getrokken zou worden als de boel 'uit' gaat. Diode D17 voorkomt dat.
Het enige waarvan ik verwacht dat het stuk zou gaan, is die tor. Het ding is gespect op 100mA. Als je iets raars op de uitgang doet, is het gelijk gebeurd.
Meet ff wat er op U21 gebeurt, evt. met R87 los. Als de aansturing daar wel is, dan kun je makkelijk verder zoeken. Als die er niet is... Dan zou er 1 pin van U21 dood kunnen zijn. Lijkt me niet waarschijnlijk, maar het kan natuurlijk wel...
Gelukkig kosten die chippies niks. Dus dat kun je experimenteel wel vaststellen als het echt moet. D17 is wel van belang om U21 binnen spec te houden. Waarschijnlijk gaat het ook wel een tijd goed op de interne protectie dioden, maar die zijn nadrukkelijk niet bedoeld voor dit soort mishandeling.
Mocht om welke reden dan ook D17 in sluiting liggen, dan is het natuurlijk ook einde oefening. Als je die pin van U21 niet 'laag' krijgt, dan kun je ook nog D17 en R87 demonteren dan meten...

Even snel gemeten:

Ik heb op de tor, aan de E 12V (zowel met de unit op standby als ingeschakeld) op de B 11,2V als de unit op standby staat en 10,6V als deze ingeschakeld is. op de C in beide situaties +/- 0.2V.

Als ik op de R87 meet heb ik daar aan de kant van U21 0.2V met unit op standby 5V en met de unit ingeschakeld 0.2V. (daarmee lijkt U21 dus te schakelen?)

Op R87 aan de kant van de tor heb ik in standby de eerder genoemde 11.2V en ingeschakeld de 10.6V.

Ik heb geen weerstanden los gehad.

Vandaag de spullen binnen gehad. De CS3310 van de Front kanalen vervangen en de Q4 (Uit het 12v remote circuit) vervangen en alles (volume regeling & inschakeltrigger) werkt weer naar behoren.

Dank voor de hulp!

Gr Arco

Hi Arcoruig!

Can you help me with the service manual for P30?
I have one with a few problems and that will help me a lot.
Thank you in advance!

Op 19 november 2018 23:24:50 schreef Torrevado:
Hi Arcoruig!

Can you help me with the service manual for P30?
I have one with a few problems and that will help me a lot.
Thank you in advance!

I restored the link,

http://www.arcoruighaver.nl/prive/P30ServiceManual.PDF

Will take it down in couple of days.

Regards,
Arco

Thank you Arco!
You made my life much easier and I'll save a lot of time from now on.
Much appreciate!
All the best!