16 Volt CT voeding

Beste Forumleden, ik ben op zoek naar een 16 Volt CT (AC)voeding. Weet iemand hier iets over te vertellen. Bijvoorbeeld hoe je deze zelf maakt of waar deze te verkrijgen is. Deze is bestemd voor een Alesis Midiverb(1). Dit is een effectprocessor voor muziek (gitaren e.d.) Alvast bedankt!

Sine

Moderator

16V center tap is het zelfde als 2x8V in serie.

Enig idee van welke stroom de voeding moet kunnen leveren?

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

een AC voeding is niet heel moeilijk, transformator in een kastje bouwen en klaar.. welke stroom heb je nodig overigens?

http://poweradapter.co/mw411600500a-ac-adapter-16v-ac-500ma-...-3711.html

https://www.google.nl/search?q=16vac+adapter&source=lnms...mXis2i19M:

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Dank je, Sine. Kan het echt met twee 8 Volt trafo's in serie? Dat zou mooi zijn. Het zou om 1,5 Ampére gaan.

Op 28 april 2018 19:43:18 schreef testman:
een AC voeding is niet heel moeilijk, transformator in een kastje bouwen en klaar.. welke stroom heb je nodig overigens?

http://poweradapter.co/mw411600500a-ac-adapter-16v-ac-500ma-...-3711.html

https://www.google.nl/search?q=16vac+adapter&source=lnms...mXis2i19M:

Het gaat om een CT voeding, dus met drie draadjes waarvan één de nul is. 1,5 Ampére. Dank zover!

Op 28 april 2018 19:41:24 schreef Sine:
16V center tap is het zelfde als 2x8V in serie.

Enig idee van welke stroom de voeding moet kunnen leveren?

Dank je, Sine. Kan het echt met twee 8 Volt trafo's in serie? Dat zou mooi zijn. Het zou om 1,5 Ampére gaan.

Ps. Ik moet nog even wennen aan antwoorden in een forum... Hopelijk gaat dit goed

Hubie

Special Member

https://ia800707.us.archive.org/22/items/synthmanual-alesis-...l_text.pdf

16 Volt CT 800 mA zegt het pdf.(of bedoelen ze hier 800mA per wikkeling? Of juist 400 mA per wikkeling?

Op 28 april 2018 19:43:18 schreef testman:
een AC voeding is niet heel moeilijk, transformator in een kastje bouwen en klaar.. welke stroom heb je nodig overigens?

http://poweradapter.co/mw411600500a-ac-adapter-16v-ac-500ma-...-3711.html

https://www.google.nl/search?q=16vac+adapter&source=lnms...mXis2i19M:

Dank je, Testman. Ik ga kijken tussen de links die je stuurde of er tussen zit wat ik zoek.

Sine

Moderator

Ik zou zelf een ringkern trafo nemen met twee 8V secundaire wikkelingen, een doosje er omheen en een paar zekeringen en je bent klaar.

@Hubie 800mA inderdaad.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Op 28 april 2018 19:54:28 schreef Hubie:
https://ia800707.us.archive.org/22/items/synthmanual-alesis-...l_text.pdf

16 Volt CT 800 mA zegt het pdf.(of bedoelen ze hier 800mA per wikkeling?

Klopt Hubie, dat zou voldoende zijn, maar ik las ergens dat je daar beter wat boven kunt zitten.

Op 28 april 2018 19:55:46 schreef Sine:
Ik zou zelf een ringkern trafo nemen met twee 8V secundaire wikkelingen, een doosje er omheen en een paar zekeringen en je bent klaar.

@Hubie 800mA inderdaad.

Ja, Sine. Maar die moet ik dan vast zelf wikkelen? Of is zoiets te koop? Ik kom alleen maar bij Hammond trafo's terecht die worden verkocht door Mouser. Je had het over 2 8 Volt trafo's in serie. Dat lijkt mij de eenvoudigste oplossing.

Ik ga twee 8 Volt trafo's in serie proberen. Lukt dit niet dan laat ik het weten. Lukte het wel, dan ook. Enorm bedankt allemaal.

Sine

Moderator

Met 'in serie' bedoelde ik wikkelingen in serie, hele trafo's in serie werkt natuurlijk ook, zorg wel dat je niet de eentje onder spanning kunt hebben en de andere niet, een halve voeding kon die midverb wel eens niet leuk vinden.

Ringkern is blijkbaar moeilijk in 8V, maar een geschikte blok trafo is makkelijk te vinden :

https://www.conrad.nl/p/printtransformator-2-x-115-v-2-x-8-v...ck-1390794

Zorg er voor dat je hem primair en het liefst ook secundair zekert !! Ik heb al eens een kortgesloten trafo door een kunststoffen kastje zien zakken ! Een brand is dan niet meer heel ver weg.

@Thevel, die ja ;)

@quintes.abc, met de edit https://www.circuitsonline.net/images/icons/edit_message.pngknop kun je een post wijzigen, dat voorkomt een hele berg van je eigen posts achter elkaar.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Dag Sine. Twee trafo's van 9 Volt in serie werkt perfect.
Ik ga ze goed voorzien van zekeringen en in een mooi kastje bouwen. Het werkt perfect.
Ik ken soortgelijke schakelingen wel met 9 Volt batterijen in een IC circuit. Maar serie-geschakelde AC trafo's is nieuw voor mij. Nooit te oud om te leren dus. (En ja, een temperatuur beveiliging wordt ook ingebouwd.
Hartstikke bedankt! Tot Later.

Ik heb eigenlijk nog wel een vraag: Als ik twee trafo's in serie zet, moet ik dan de de uitgangs-Ampérages bij elkaar optellen? Of blijft 2 x 800 mA toch gewoon 800 mA? Het wordt dan toch 1600? Soms voel ik me echt een beetje dom hierin...

Het blijft 800mA. Stroom loopt door de serieketen en is dus overal gelijk.

Ik vind het persoonlijk geen fraaie oplossing, 2 trafos. Had zo mooi met 1 enkele gekund. Maar goed.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Dank je, flipflop. ik ben het met je eens, maar ik kan zo'n enkele niet vinden...

Sine

Moderator

Een paar posts omhoog kijken ;)

https://www.conrad.nl/p/printtransformator-2-x-115-v-2-x-8-v...ck-1390794

Of je HAD al twee 8V trafo's ? dan is er natuurlijk geen reden die niet te gebruiken.

[Bericht gewijzigd door Sine op 29 april 2018 13:50:36 (25%)]

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Ja, deze had ik zopas al bekeken. Ik heb totaal geen verstand van deze trafo's. Ik sluit de twee soldeerpinnetjes aan de primaire kant gewoon aan op 230 volt want 2x 115 is 230... Begrijp ik dat goed? en aan de secundaire kant zitten dan drie pinnetjes...

het zou me niet verbazen als dat ding ook op DC 16V werkt met middentab. het is een audioapparaat, die maakt er symetrische DC voeding van doorgaans.

een ringkerntrafo is het handigste, kun je makkelijker een middentab bijmaken als dat bij een bloktrafo gaat.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ja, testman, dat lijkt mij ook. Maar ik vind het een beetje griezelig om van alles te proberen. Als ik in de Midiverb kijk dan zie ik diodes en elco's zitten die samen erg veel weg hebben van een gelijkrichterschakeling. Maar dan 2 keer.

Ik moet nu weg, ik hoop vanavond nog wat te lezen. Ik heb in ieder geval al een hoop bijgeleerd van jullie. Dank daarvoor!

[Bericht gewijzigd door Sine op 29 april 2018 15:31:21 (21%)]

Sine

Moderator

Op 29 april 2018 13:56:11 schreef quintes.abc:
Ja, deze had ik zopas al bekeken. Ik heb totaal geen verstand van deze trafo's. Ik sluit de twee soldeerpinnetjes aan de primaire kant gewoon aan op 230 volt want 2x 115 is 230... Begrijp ik dat goed? en aan de secundaire kant zitten dan drie pinnetjes...

Bij deze zitten er aan beide kanten vier, twee per wikkeling, en beiden moeten in serie.

@testman,
Nee, als dat al werkt is de DC spanning meer dan 16V, die apparaten werken intern niet zelden op +-15V
Een ringkern is leuk, maar ik kon ze zo snel niet vinden in 8V met een niet compleet overkill vermogen, 9 wel, maar dat kon al wat veel zijn.
Waarom een middenaftakking bij een blok moeilijker moet zijn dan bij een ringkern is mij een compleet raadsel.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

bij een ringkern met enkele secundaire spanning een tab bijmaken is niet moeilijk, heb dat vaak zat gedaan. met scherpe meetpennen uitmeten wat het midden is en die wikkeling naar buiten halen, lak eraf schrappen en draadje erop solderen. dit gaat bij grote ringkernen makkelijker, secundaire wikkeldraad is dikker.

dat de AC voeding met CT intern hoger uitvalt als gelijkgerichte DC had ik ook al bedacht, dan neem je eerder een 18VDC CT voeding..

ik moet de AC netvoeding nog tegenkomen die levert wat erop staat bij oudere apparaten. een 12VAC trafo levert eerder 15VAC door een hogere netspanning, ook onder last. daar kan dat oudere spul tegen met de lineare spanningsregelaars.

de redenen zijn om voor een AC netadapter te kiezen: geen polariteit, adapter kan compacter blijven, klok functie in t apparaat welke 50Hz nodig heeft, of men maakt er een heleboel aparte voedingspanningen van, oa bose doet dat voor het gescande display, en dan heb je AC nodig..

[Bericht gewijzigd door testman op 29 april 2018 15:50:51 (17%)]

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Sine

Moderator

Da's wel erg houtje-touwtje als je gewoon een 2x8V trafo kunt kopen is het niet?

Je weet totaal niet wat die midiverb intern doet, dus ik zou geen vreemde dingen gaan verzinnen, ik heb zelf een ander model dat 1x9V AC wilt hebben, waarom? Geen idee. Zolang voer ik hem dan ook gewoon netjes met 9V AC

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.