Chinese shops .. en hun rariteiten Deel 2

High met Henk

Special Member

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

@eSe, mooi ding en ingenieus uitgevoerd ;)

Op 25 februari 2021 12:09:06 schreef eSe:
[...]

@R-P Misschien toch supercaps?

Ehhhh. Ik zit me af te vragen of het NiMH's zijn... (Er rammelde wat, daarom even opengeschroefd, stukjes plastic afgebroken bij montage, dus beetje afhankelijk van jullie ideeën gaat ie waarschijnlijk toch terug).

Uit de doos een spanning van 4,30V (4,28 op andere meter) op de aansluitingen van de LiPo/NiMH/Pb/nucleaire cellen.
Dus die blokken zijn parallel en 4,3V. Een enkele LiIon cel zou al met gemak 4V en 2400mAh zijn en hier kunnen er wel 4 van die cellen inzitten, twee per blok. Op het blok zit geen enkele markering (misschien aan de onderzijde maar ik krijg ze niet zonder geweld los).

Weer een obscuur apparaat, is de 8€ aanschaf denk ik niet waard.

maartenbakker

Special Member

Ik zie een 400V senseocondensator. Daar zou ik als ik jou was een 630V, liever 1000V MKP of voor serieschakeling vrijgegeven X2 inzetten.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Hoeben

Golden Member

Schema: 230, via beruchte seriecondensator naar brugcel met 4 1000V diodes naar een elco van 220u 25V. Dan moet er nog iets zitten wat zenert, is moeilijker zichtbaar.

Als die condensator even doorslaat kan dat wel eens heel interessant worden.

maartenbakker

Special Member

Uitsluitend in geval van NiMH hoeft er geen zener aanwezig te zijn want dat doen de cellen zelf. Echter geldt alsnog dat de condensator niet moet doorslaan dus een zekering en een betere seriecondensator vereist zijn.

Echter in geval van parallelgeschakelde blokken die 4,3V geven vrees ik het ergste en zouden het lithiumbatterijen kunnen zijn. Zorg dan dat je de laadspanning begrenst op 4,1 a 4,2V en zet er eventueel een crowbar op voor als hij door een storing over de 4,3V gaat.

Of dat de moeite is voor zo'n goedkoop kreng? Ik zou eerder geneigd te zijn om 1 van de 2 accupacks te openen zodat je zeker weet waar je aan toe bent.

Het zouden bijvoorbeeld ook 4V loodaccu's kunnen zijn. Dat is op de weegschaal al vast te stellen.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 27 februari 2021 14:22:42 (55%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Hoeben

Golden Member

In ieder geval zou ik het niet op de netspanning durven te laten staan als ik van huis ben.

Op 27 februari 2021 14:18:01 schreef maartenbakker:
Het zouden bijvoorbeeld ook 4V loodaccu's kunnen zijn. Dat is op de weegschaal al vast te stellen.

Daar had ik nog niets eens aan gedacht... Ondanks dat ik ook een low-budget kruimelzuiger heb waar een 6V 4Ah lood-accu in bleek te zitten (opvolger van een B&D met NiCd of NiMH).

Het weegt 573 gram, maar zoals gezegd willen de accu's niet los. Ding gaat met zo veel kritiek en onzekerheid lekker terug.

Ik heb 'm al weer dichtgeschroefd, anders had ik hem even op 3,7V kunnen proberen. (Ik heb genoeg matige (en ook goede) 18650 cellen en USB-laadbordjes, kan altijd nog als terugbrengen te lastig is (winkel 20km verderop dus ga er niet voor heen-en-weer rijden))

Plaatje van Google/Ali van een 4V 1200mAh lood accu. Gewicht varieert maar van 60 tot 100g, maar ik denk inderdaad dat het een lood-accu is (vergelijkbaar klepje voor bijvullen/overdrukventiel-afdekking en "+" en "-" markering).
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT3oM0IpSewbKfE3EJpYTr33Ht0MPC49laxGg&usqp=CAU

Op 27 februari 2021 14:18:01 schreef maartenbakker:
en zet er eventueel een crowbar op voor als hij door een storing over de 4,3V gaat.

Ehh.... dat is niet zomaar goed advies. Afhankelijk van de lithium cellen kan de crowbar kapot (ja, ik snap, dat is niet de bedoeling, maar... echt de mogelijkheid bestaat dat zomaar de batterij "wint"). En als ie niet kapotgaat dan vliegen de cellen in de fik omdat je ze VEEL te snel ontlaad. Het simpelste is een zekering tussen de crowbar en de cellen.

Ook loodcellen willen wel eens een redelijk potje kunnen vechten.....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
maartenbakker

Special Member

Je hebt gelijk. Mijn redenatie was dat overspanning altijd uit de lader komt, maar dom genoeg even niet aan gedacht dat de cellen zelf dan ook gewoon hun lading gaan dumpen. Dat zou je dan weer met een zekering kunnen oplossen maar het blijft gepruts om een potentieel slecht ontwerp recht te breien.

Maar ook daar maar niet op vertrouwen. Terugsturen is de beste oplossing.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 27 februari 2021 20:15:43 (34%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik weet niet goed, hoe ik hier een nieuw bericht moet maken, maar misschien gaat het zo goed.

Ik heb namelijk een leuk batterij pakje gevonden.

https://nl.aliexpress.com/item/32816885638.html

Weet iemand een goedkopere verzend methode ;-)

rob040

Golden Member

Minimaal 200 stuks voor $ 1000?
Past niet door de brievenbus...

Op 27 februari 2021 17:59:49 schreef rew:
[...]Ehh.... dat is niet zomaar goed advies. Afhankelijk van de lithium cellen kan de crowbar kapot (ja, ik snap, dat is niet de bedoeling, maar... echt de mogelijkheid bestaat dat zomaar de batterij "wint"). En als ie niet kapotgaat dan vliegen de cellen in de fik omdat je ze VEEL te snel ontlaad. Het simpelste is een zekering tussen de crowbar en de cellen.

Ook loodcellen willen wel eens een redelijk potje kunnen vechten.....

Shuntregelaar ipv crowbar? Dus wel "wegstoken", maar niet de spanning (al te ver) omlaag trekken.

En dan zorgen dat je met n mA laad, en met >n mA kan wegshunten... Zodat je de laadstroom wegshunt èn de cel een klein beetje (niet teveel) ontlaad, tot de spanning voldoende gedaald is.

Basicly een weerstand parallel aan de cel zetten op moment dat de spanning over de ? V komt (4,25 V bijvoorbeeld). En dan zorgen dat die weerstand bij die spanning >n mA laat lopen. Zeg 22 Ohm om bijna 200 mA te laten lopen. En dan laden met maximaal 100 mA ofzo.

Dan kun je ook serie-packs balanceren door de al volle cellen zo te shunten en nog even door te laden tot alle cellen vol zijn.

(Het is niet eens mij eigen idee, ik heb wel eens naar een bestaande balancer gekeken die zo werkte).

Eluke.nl // Backwards Lightspeed Bus: i*i=-1, so iic=-c.
blackdog

Golden Member

Hi eSe, :)

Kan je mij vertellen waarom je Supercaps hebt gebruikt voor je RPI setup en niet een andere energie voorziening zoals Li-Ion accu's?

Verder netjes gebouwd!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
eSe

Honourable Member

@blackdog De reden is simpel. Ik huur een appartement in een woning met 2 appartementen en beneden een winkel. De elektriciteits meters staan beneden met op de meters een briefje gekleefd: op de linker (in grote letters) WINKEL en op de rechter APPARTEMENTEN en boven mijn hoofdautomaat NIET UITSCHAKELEN -> SERVER

3 maal raden welke zekering ze eerst afzetten als er ergens in de winkel moet gewerkt worden :(

Dit gebeurt zelden, een keer om de 2 jaar als ze weer wat gaan herinrichten, maar toch. En af en toe een spanningsdip in het net. Ik woon in het commerciele hart van de stad, veel winkels, café's, resto's...

Er heeft altijd een oude laptop als server gediend, maar na 12 jaar 24/24 7op7 te draaien heeft die het 2 jaar geleden opgegeven.

Ik heb dan een systeempje gebouwd met een RPI3, verleden jaar vervangen door een RPI4.Ik wou eens wat anders proberen en in de plaats van batterijen dacht ik aan supercaps. Na wat rekenen zat ik met 100F goed voor bijna 3 minuten met de RPI3. Met de RPI4 is het een stuk minder lang +/- 2 minuten. Maar het geeft mij de tijd om naar beneden te gaan en de zekering terug op te zetten.

Batterijen zijn niet nodig, als de spanning uitvalt kan ik toch niets meer doen, geen DSL modem, geen monitor...

Lang verhaal, en eigenlijk een beetje (veel) offtopic.

Groetjes,
eSe

Het jammerlijkste aspect van het leven nu is dat de wetenschap sneller kennis vergaart dan de maatschappij wijsheid. Asimov, Isaac
brains

Golden Member

Ik dacht vanochtend ineens, ik heb die batterijen al eens ergens eerder gezien in een artikel (ik denk op jestineyong.com) en dat waren loodaccus. Die persoon was ook verbaasd en ze waren zeldzaam en niet te krijgen in zijn land.
Ik zie nu dat ik niet de enige was met dat gedacht ;)
Maar als dit in een Nederlandse winkel gekocht dan maar weer eens het bewijs dat hier ook genoeg gevaarlijke electronica te koop is. Dat is niet beperkt tot zelf import via ome Ali of dergelijke.
Er is zelfs de moeite gedaan voor een Nederlandse verpakking.
Ben benieuwd naar waar je het gekocht hebt, is het bij een winkel keten?
Ik vraag me af, heeft het zin om ergens te melden dat dit gevaarlijke producten zijn? Ik denk dat gezien het feit dat er genoeg van dit soort gevaarlijk spul te koop is via NL winkels er toch weinig aan gedaan wordt door overheid.
Zouden we daar als techneuten zelf niets aan kunnen doen als de overheid op dit vlak in de steek laat?

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

Zoals de advertentie staat moet je 200000 dollar betalen voor 200 van die batterijtjes. Dat is ruimschoots aan de prijs. (*) Als er "lot of 200" had gestaan dan kosten ze $5 per stuk. Dat is betaalbaar. Ik heb er dan niet 200 tegelijk nodig, en zou graag eerst weten of ze een beetje aan de specs voldoen.

200 stuks van 6 cellen weegt 200*6*50 g = 60 kg.

Vervoer kost in coronatijd richting de 10 euro per kg. Ze hebben een 2x goedkopere verzendmethode gevonden dan de goedkoopste die ik weet.... Ik betaal regelmatig $500 voor een shipment van ongveer 40-50 kg.

(*) Ik heb wat verder rondgebladerd... Ik vertrouw chinese lithium batterij-verkopers niet. Deze wel. Schappelijke en realistische prijzen. Note: Ik optimaliseer altijd op "capaciteit per $": De hoge ontlaadstroom moet je niet halen uit heftige cellen maar uit "veel cellen". Of JIJ die keuze kan maken weet ik niet.

P.S. @ESE: Ik heb hier op m'n bureau een RPI4 liggen met een zelf ontworpen DCDC converter er op. Zo draai ik m'n RPI4 op een 1A 12V voedinkje, waarbij de kwaliteit er veel minder toe doet dan wanneer je hem met 5V voedt. Daarnaast liggen nu 2 (maar ik heb er meer) supercaps van 500F. 5 of 6 in serie en dan volpompen tot 12V.... Ik verwacht minder dan een volt aan dropout voor de DCDC dus tot 6V moet het blijven werken als de stroom uitvalt. Kan je zo'n 75% van de energie uit de supercaps gebruiken. Zou ie het inderdaad best wel even op moeten uithouden. :-)

[Bericht gewijzigd door rew op 28 februari 2021 12:59:15 (44%)]

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

ik heb destijds gewoon 4x 1.2V nimh C cell batterijen aan de GND en +5V geknoopt. werkte gewoon perfect.

http://users.skynet.be/fa438830/rasp1.jpg

daarna heb ik mijn rpi en internet modem aan +12V gehangen rechtstreeks op een 12V 24Ah lood accu. de rpi via DC/DC converter (LM2596 rommel). daar een serieuze server uitval gehad doordat die DC converter was beginnen verlopen naar 4,2V.
al laatste de voeding vervangen door een laptop adapter 19,5V 4,6A die ik had aangepast dat die 13.6V af gaf.
http://users.skynet.be/fa438830/rasp5.jpg
http://users.skynet.be/fa438830/Lm2596.jpg

zodoende bleef de internetmodel met wifi alsook de rpi in de lucht.

nu heb ik gewoon een kleine UPS zitten waar ze samen in zitten. die UPS wel uitgebreid met 2x 12V 24Ah er naast (origineel 12V 7Ah binnenin). vorige week mijn electriciteitskast vervangen waardoor alles 5-6uur zonder spanning stond, maar alles bleef werken en accus waren ontladen naar 12.4V

werkt gemakkelijk, geen omkijken naar en de boel blijft uren draaien als de spanning is weggevallen.

ik ben ook al lang bezig met een li-ion UPS (alles opgeladen houden tot 4.00V en dit in 3S om 12V te maken), maar door verhuis nu zal ik weer een aantal maand(jaar) er geen tijd voor hebben

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
hennep

Golden Member

Op 28 februari 2021 14:12:27 schreef fcapri:
... een serieuze server uitval gehad doordat die DC converter was beginnen verlopen naar 4,2V...

Die Chinese DC-DC converters met een LM2596 werken prima zolang het maar niet te lang ligt. Ik heb dezelfde converters aan mijn ledstrips zitten die ik onder de keukenkastjes heb geplakt. Na een jaar of drie liep de spanning aanzienlijk terug. Ik heb die kleine blauwe potmeter vervangen door 2 weerstanden nu is het weer in orde.

Dit hieronder is dus goedkope Chinese troep die je beter kunt vermijden:

Je kunt er nog net de converter mee afregelen, daarna snel uitsolderen, meten en een paar weerstanden er in.

ik heb ze overboord gegooid. ze zijn ook al niet kortsluitvast. mijn accu die er aan hing op 13.5V zat ineens op 10,5V (omdat die regelaar maar zoveel gaf) en mijn raspberry draaide ook al een tijdje op 4,2V.

nuja, super stabiel zijn raspberry's ook niet. de SD kaarten gaan kapot, en als je er een HDD/SDD aan hangt, heb je altijd die USB naar SATA converter als single point of failure (dat nekte mijn raspberry een maand terug).
voor hetgeen ze maar kosten, heb ik nu dus 2 raspberry's online staan

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
fzwart

Golden Member

Gebruik die converters al jaren in van alles en nog wat maar echt nooit problemen mee gehad. Jaar in jaar uit een arduino, ethernet switch en andere zaken op deze converters in de schuur met temperaturen van verleden week -10 tot 's zomers bij de 40 graden maar het blijft allemaal gewoon draaien.
Wel zorg ik er voor dat ze voor maximaal de helft belast worden.
Als ik denk dat het meer word zet ik er een tweede bij, ze kosten toch niet veel.

Al is een spreekwoord nog zo raar, als het rijmt dan is 't waar
hennep

Golden Member

Er is niets mis met zo'n LM2596 spanningsregelaar. Ik gebruik ze ook al jaren.
Ik belast ze als voeding voor de ledstrips maar tot maximaal 500mA.
Toen de strips minder licht gaven zette ik de schroevendraaier op de potmeter om ze opnieuw af te stellen. Gelijk sprong de spanning weer naar 11.5V
Ik hoefde de schroef alleen maar aan te raken, duidelijk een kraak contact in de potmeter. Gelukkig verloopt de spanning naar een lagere waarde, anders waren de leds al kapot geweest. Ik sluit er in ieder geval geen prijzige apparatuur meer op aan zonder de instelling met weerstanden vast te zetten.

fzwart

Golden Member

Op zich geen gek idee om, als de spanning toch vast moet liggen, de potmeter door weerstanden te vervangen. Kan je ook geen fout maken met verkeerd instellen als je er aan moet werken.

Al is een spreekwoord nog zo raar, als het rijmt dan is 't waar

Ik heb er ook nog een stapeltje van liggen maar bij mij staat er Bourns op.

Prima af te stellen.

Op 28 februari 2021 19:21:23 schreef nijhuisr:
Ik heb er ook nog een stapeltje van liggen maar bij mij staat er Bourns op.

Zo heb ik juist een stuk of 10 Bourns meerslagen potmeters liggen (op voorraad, 20 jaar oud?, 2cm diameter met 6mm as) die allemaal waardeloos contact maken. Ze zijn afgesloten maar zit me af te vragen of ze te redden zijn door ze open te maken en ze te reinigen.

Maar ik had meer verwacht van zo'n kwaliteitsmerk.

Regelmatig wordt er wat gezegd over de kwaliteit van de pakketdiensten. Blijkbaar was dit bij de spoorvervoerders in de jaren 50 in de VS, ook een groot probleem. Hier een leuke (maar wel 30 minuten lange!) bedrijfsfilm over hoe de TV van meneer beschadigd is geraakt in transport!
En moeder de vrouw had alles al klaargemaakt en de buren uitgenodigd om samen de nieuwe TV te bekijken!

https://youtu.be/Nxoul-Rf0-E?t=3188