Opleiding PLC

Raar, als ik op internet wat rondkijk zie ik dat er zoveel vraag is naar PLC programmeurs of andere mensen in deze richting? Of zijn dit dan vooral de minder interessante jobs?

PLC's programmeren is toch ook benedenmaats voor een Bachelor/HBO-er? Dit die banen zullen er misschien best zijn. Of vat ik je opmerking nu verkeerd op?

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Geen idee of dat benedenmaats is, ik heb er dan ook niet zo veel verstand van en wou me hier wat verder komen informeren. De vacatures die ik toevallig bekeek voor PLC programmeurs vereisten meestal toch een bachelor, sommige ook een master diploma.
Wel heb ik een beetje de indruk dat de Nederlanders hier een Bachelor best hoog aanzien. Terwijl hier in België nog wel heel wat richtingen boven een Bachelor zijn. Zoals hier al eerder aangehaald, iemand met een bachelor diploma die technieker wordt is hier echt geen uitzondering.
Maar misschien miskijk ik me er gewoon een beetje op.

McAwesome

Golden Member

Ik ken een gepensioneerde ex-leraar die nu cursus PLC geeft in het volwassenenonderwijs. Het merendeel van zijn cursisten zijn onderhouds- en storingstechnici welke zich komen bijscholen op kosten van hun bedrijf.
Veel PLC-werk in dat circuit bestaat uit kleine aanpassingen van programma's en storingen verhelpen.

Meer dan een jaar geleden was ik voor een embedded software project in een bedrijf wat hoogtechnologische productiemachines bouwt. Dat was ook met o.a. PLC-sturingen. Dat was wel een zeer interessante omgeving maar ik kan me voorstellen dat ze, mocht er een vacature zijn, toch wel zullen uitkijken naar iemand met behoorlijk wat ervaring.

Voor meer interessante functies is het wel handig dat je naast PLC ook nog computersoftware (en eventueel embedded) kan programmeren. Dan ben je wel meer software ontwikkelaar en heb je eigenlijk minder te maken met het puur technische.

Helaas wordt er in België erg neergekeken op een Bachelor diploma, zeker in de techniek en vooral door mensen met een Masterdiploma. Bij de staat is het onderscheid ook duidelijk. Met een Master (niveau A) verdien je daar een pak meer dan met een Bachelor (niveau B). Het verschil tussen niveau B en C (middelbaar) is dan weer een stuk minder groot. Niveau B en lager zijn daarbij meestal meer uitvoerende jobs. Voor een managementfunctie heb je daar echt wel een Master nodig.

Op 3 januari 2020 22:19:13 schreef Student97:
Raar, als ik op internet wat rondkijk zie ik dat er zoveel vraag is naar PLC programmeurs of andere mensen in deze richting? Of zijn dit dan vooral de minder interessante jobs?

De discussie hier doet mij denken aan het programma Wheeler Dealers. Geen idee of dat in NL op de kabel zit. In ieder geval voor de Belgen hier die dat programma kennen, mijn broer kreeg ooit de slappe lach hoe onrepresentatief het beroep van automonteur daar wel wordt voorgesteld. Zei mij ooit 'Ik zou die 2 dudes een keer moeten meenemen om de remmen van een vrachtwagen los te krijgen in een zandgroeve bij een graad of 2 in de zeikende regen met de eigenaar achter je die vraagt of het nog lang gaat duren.

Werkgevers zijn ook maar mensen en gebruiken hyperbolische uitdrukkingen om hun jobs aan te prijzen. Ik heb ook collega's die PLC's programmeren, meestal Logo's. Ik frees 50% van de tijd groeven en 50% van de tijd draden vastschroeven. Zij doen 50% van de tijd groeven, 49% van de tijd draden en 1% van de tijd 'programmeren'. Zoek de 10 verschillen :D

Helaas wordt er in België erg neergekeken op een Bachelor diploma, zeker in de techniek en vooral door mensen met een Masterdiploma.

Ik weet het niet van Belgie, maar ik dacht een bachelor in Nederland overeen kwam met een gediplomeerd HTS(ing) ingenieur en een master is een universiteit(IR) ingenieur. Beide hebben in Nederland toch wel aanzien en in beide gevallen heb je dan een titel. Het is een beetje suf dat het Nederlandse schoollsysteem vergelijkbaar moest worden met het amerikaanse terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo goed gaat. In amerika ben je al een hele piet als je highschool gedaan hebt terwijl dat eigenlijk een middelbare school is. Er is niets high's aan.

Wat PLC programmeer betreft. Een plc is natuurlijk een speciaal voor besturingen ontwikkelde kant en klare computer. Alles zit er al in. Die is zo ontwikkeld dat een elektromonteur daar snel een besturingsprogramma in kan bakken en in een later stadium eenvoudig storingen in kan vinden en eventuele wijzingen in kan doorvoeren. Het is op de markt gekomen als een vervanger van de enorme borden met relais die je vroeger in installaties had zitten. Het echte programmeerwerk is eigenlijk al gedaan. Dat zit in de firmware van de PLC. Ik wil niet zeggen dat een PLC programmeer niet echt programmeert ofzo of dat het niet moeilijk is. Maar er zit wel een verschil tussen deze dingen.

Ik heb zelf ooit eens een machine (in oost Duitsland nog) aan de gang moeten helpen. De machine stamde uit 1950 en bevatte een relais board van een vierkante meter ofzo. Ik heb een middag geprobeerd de fout te vinden in de wirwar van draden. Zonder schema uiteraard. De volgende dag alles als schroot er uit gesloopt en de hele relais plank opnieuw bedraad met een schema dat ik zelf had opgezet. Dat was een lastige job maar wel leuk. Met een plc was dat veel makkelijker geweest maar ook dan was het geen easy job geweest.

De mensen die de firmware van PLC maken moeten veel meer kennis hebben van elektronica en hardware in het algemeen. In een PLC programma zet je bijvoorbeeld een motor aan door een een bepaalde bouwsteen aan te roepen. Behalve de bouwsteen op de juiste manier instellen hoef je je als plc programmeer nergens druk over te maken. Dat in de die bouwsteen een programma draait dat de verschillende spoelen al of niet pwm gestuurd op het juiste moment bekrachtigd is ook geen zorg voor de PLC programmeur.

Ik weet niet hoe alles in Belgie vaart maar in Nederland is een embedded programmeur wel wat waard. In kleine bedrijven kun je zonder dikke diploma's best wel een eind komen in de salarisboom. Bij grote bedrijven of de overheid hangen de functieplaatsen aan een diploma. Mensen met een diploma die niets kunnen, kunnen veel meer verdienen dan iemand zonder diploma die alles kan en gewoon een hele goede techneut is.

Ik denk dat een software programmeurs of embedded programmeeurs opleiding binnen jouw universiteit een goede keuze is. Doe dan als het mogelijk is ook iets van een praktijk opdracht waarbij je daadwerkelijk iets gaat maken. Misschien op af te studeren ofzo.

Nog steeds mensen die een siemens logo en PLC in 1 zin durven zeggen :P

Beetje plc begint vanaf de 1000 kleppen motoren en sensoren
Alles daaronder is 'hobbymachines', leuk voor tussendoor

Op 4 januari 2020 10:39:11 schreef DK:
Nog steeds mensen die een siemens logo en PLC in 1 zin durven zeggen :P

Beetje plc begint vanaf de 1000 kleppen motoren en sensoren
Alles daaronder is 'hobbymachines', leuk voor tussendoor

Dat was precies mijn punt..Zowel mijn broer als die 2 dudes uit Wheeler Dealers hebben de titel van automonteur. En daar houdt het dan ook op. Edd China moet waarschijnlijk de vrouwen van zich afschudden op straat als hij in zijn Aston Martin stapt. Mijn broer ligt of beter lag in de modder bij vriestemperaturen en stapt met verkleumde handen in een bestelwagen die naar de olie ruikt :9 What's in a name.

Nog steeds mensen die een siemens logo en PLC in 1 zin durven zeggen :P

Beetje plc begint vanaf de 1000 kleppen motoren en sensoren
Alles daaronder is 'hobbymachines' leuk voor tussendoor

Ben het wel en niet met je eens. Een logo is ooit begonnen als een programmeerbaar relais. Het is alleen langzaam geëvolueerd naar kleine plc. Waar ligt echter de grens? Die is erg vaag denk ik.

Het 1000 kleppen verhaal vind ik erg onterecht. Ik ken namelijk PLC toepassingen waar helemaal geen kleppen op zitten. Zelfs helemaal geen io in de zin van kleppen/motoren/schakelaars of sensoren. Dat zijn b.v. gateway plc's die industriële netwerken koppelen. Het waren overigens ook gewone s7-400 siemens plc's of RSLogix 5000 plc's met een paar netwerk kaarten. Net wat de klant wilde. Maar ja geen 1000 kleppen dus maar kleine nep plc's die er voor zorgde dat een stuk of 100 siemens en rockwell plc's konden samenwerken.

Op 4 januari 2020 10:52:12 schreef New Beetle:
..Mijn broer ligt of beter lag in de modder bij vriestemperaturen en stapt met verkleumde handen in een bestelwagen die naar de olie ruikt

En daarom is ie een super-duper monteur? In de modder liggen en aan een sleutel sjorren kun je zonder opleiding ook nog wel. Het zegt in mijn ogen niks over de kwaliteit van een monteur.

Verder, als ik het topic zo lees lijkt er nogal verschil te zijn tussen Bachelor in BE en in NL. Dus TS, ik zou daarom voorzichtig zijn met het aannemen van de adviezen. Het is nogal gekleurd.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Verder, als ik het topic zo lees lijkt er nogal verschil te zijn tussen Bachelor in BE en in NL.

De in Nederland oorspronkelijk niet bestaande kreet bachelor is onderdruk van Europa(brussel) ingevoerd en gelijkgesteld met sommige Nederlandse titels. Ik denk dat ook gebeurt is in de andere Europese landen. Alleen is daar dus wel steeds discussie over.

Op 4 januari 2020 11:06:22 schreef flipflop:
En daarom is ie een super-duper monteur? In de modder liggen en aan een sleutel sjorren kun je zonder opleiding ook nog wel. Het zegt in mijn ogen niks over de kwaliteit van een monteur.

Uiteraard, maar dat is net zo goed van toepassing op die Edd China. Mooi praten op TV zegt ook niets over zijn kwaliteiten. Dat is nu net het punt niet?

buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 4 januari 2020 11:13:59 schreef Ex-fietser:
[...]

De in Nederland oorspronkelijk niet bestaande kreet bachelor is onderdruk van Europa(brussel) ingevoerd en gelijkgesteld met sommige Nederlandse titels. Ik denk dat ook gebeurt is in de andere Europese landen. Alleen is daar dus wel steeds discussie over.

Is in BE ook gebeurd. Graduaat, A1 en technisch/industrieel ingenieur werden vervangen door Bachelor. Burgerlijk ingenieur werd master. De eersten zaten in het verleden in de hoge scholen. De 2de in de univ. Terwijl je vandaag ook Bachelor kan worden in een univ en dan nog 1 of 2 jaar specialisatie moet doen om master te worden.

Ir. en ing., waar zit het verschil?

Ik heb al vele Ir. stommiteiten zien uithalen. Waar een gewone bedienaar op voorhand zegt, dit komt niet goed. Enkele dagen later blijkt dan dat het inderdaad niet doet wat het moet doen en ze verzinnen wel een nieuwe dure oplossing(?).

Een alleenstaande startende B (A1, graduaat, bachelor) bij de Vlaamse overheid komt niet verder dan 1744€ netto. Meer dan waarschijnlijk geen auto, tenzij hij op terrein moet en dan krijgt hij een dienstwagen. Die niet mag gebruikt voor woon werkverkeer.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
McAwesome

Golden Member

In Nederland duurt een Bachelor (HBO) 4 jaar en daarna mag je naast de algemene titel Bachelor of Engineering (BEng)ook de voormalige HBO titel ingenieur of ing. gebruiken.
In België is de studieduur 3 jaar en dan mag je ook de titel BEng voeren achter je naam, maar je mag jezelf wettelijk niet ingenieur noemen. Dat mag alleen met een Masterdiploma (het vroegere industrieel ingenieur en burgerlijk ingenieur met de titels ing. en ir. als achtervoegsel).

Niemand gebruikt de titel BEng en de titel "technoloog" nog minder, dus ben je in de praktijk in Belgie met een Bachelordiploma een technicus of in de volksmond technieker. Dat belet je wel niet om een job als "test engineer" uit te voeren. Jobtitels zijn niet wettelijk beschermd.

Met een Bachelor kun in je België wel de verkoop in maar dat moet je dan wel liggen. Heb je gelijk een beter loon en een pak meer voordelen en zoals ik al zei, zoveel écht interessante jobs zijn er nu ook niet voor Masters in België.

Helaas is er toch wel één en ander grondig mis met de maatschappij. Ik heb nooit begrepen waarom er zoveel meer belang wordt gehecht aan puur theoretische kennis dan aan praktische kennis. Zoals ik al zei, ik ken genoeg ingenieurs ing. en ir. met twee linkerhanden (en een dikke nek)...

Op 4 januari 2020 14:40:05 schreef buckfast_beekeeper:
Ir. en ing., waar zit het verschil?

Ik heb al vele Ir. stommiteiten zien uithalen. Waar een gewone bedienaar op voorhand zegt, dit komt niet goed.

Ik vind dat appels met peren vergelijken. De titel Ir heeft niets te maken met het aantal fouten dat iemand maakt in wat voor klus dan ook.
Ir is de titel voor een WO ingenieur (wetenschappelijk onderwijs) en ing voor een HBO ingenieur (Hoger Beroeps Onderwijs). Ing = Bachelor. Ir = Master. Dat is de Nederlandse indeling. Ir's zijn dus meer op wetenschap gericht, jobs zijn vaker meer wiskundig, modelering, research. Ing's zitten meer in de development, de D van R&D. Anders gezegd, Ing is meer praktsich uitvoerend.
Nou is deze grens niet zo zwart/wit natuurlijk. In mijn groep zitten Ing's en Ir's door elkaar en samen ontwikkelen we FPGA's voor ...dingen :-) Dat is dan wel een combi van development en de onderliggende wiskunde.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
buckfast_beekeeper

Golden Member

Mag je bij een bouwkundig ingenieur, bij projecten die meerdere duizenden euro kosten, niet verwachten dat er foutloos wordt gewerkt? Mag je dan niet verwachten dat alles gecheckt is en dubbel gecheckt? Dat alle mogelijke problemen zijn overlopen?

Collega merkte op dat er geen wrijfhout was geplaatst voor de halsbeugel van de sluisdeur. Deze stak ongeveer 10cm binnen de muren van onze historisch geklasseerde buiksluis. Antwoord van de bouwkundig Ir. Ik heb daar voor gestudeerd en er is over nagedacht. Het 2de schip dat er passeerde, een afgeladen spits, zette zijn boeing onder de halsbeugel, wipte deze van de deur en de deur lag op de bodem van het kanaal. Besparen op enkele stukjes hout zorgde er voor dat er honderden euro kosten waren. 100 ton kraan vorderen, duikers, schade aan verlaten en tandlatten. Daarna moest er nog wrijfhout aangebracht.

250 jaar geleden lukten ze er in om zonder bijzondere machines passende deuren te maken. Enkele jaren geleden hebben enkele Ir de bestaande deuren opgemeten en nieuwe laten maken in Nederland. Resultaat? Oeps slecht gemeten. Deur 10cm te klein. Ze hebben er dan maar balken opgeschroefd en afgeschaafd. Deuren hebben nooit deftig gesloten en doen dat vandaag nog niet.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
Shiptronic

Overleden

Juist nu zou dat heel simpel moeten zijn, je hebt immers beschikking over de oude origenele deuren, gewoon die na maken :) , maar IR denk weer beter te weten en moet eea. aan passen ciciuese cirkel ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Het is ook het verlies aan oude kennis. De huidige generatie leert blokken plakken en daarmee iets bouwen (wel wat kort door de bocht maar die tendens is er wel). Ook in elektronica en software.

Vergeten wordt dat de inhoud van die blokken, fysica kennis, hard nodig is.

evelo

Golden Member

Op 3 januari 2020 13:44:48 schreef Ex-fietser:
[...]

Ik dank dat straks niemand meer iets doet met variabelen interrupt mask registers of wat dan ook.

Een vriend van mij heeft zo'n Hé google! apparaat. Voor iets als op een bepaalde tijd een lamp aan doen en een andere tijd een andere lamp aan of uit doen, hoef je alleen maar iets te zeggen als:

Hé google! Doe om 1600 uur de hoeklamp aan en om 24 uur weer uit. Doe de tafel lamp aan om 1800 uur en om 1900 uur weer uit.

Het is iets dat miss google dan gewoon doet. Je hoeft dan niets te weten over variabelen en data structuren. En nu lijkt dit zo simpel dat dit geen programmeren is. Maar het is het wel en het is nog een zeer complexe opdracht ook.

Achter de schermen in een google datacentre dat zich ergens ter wereld bevind wordt de opdracht herkent en wordt uitgezocht op welke locatie die opdracht wordt gevraagd en door wie. De locatie bevind zich in een bepaalde tijdzone die ook nog zomer en wintertijd heeft. Als dat is uitgezocht wordt er vanuit bijvoorbeeld Syberie of de falklands net waar het datacentre staat een opdracht gegeven die via veel datanetwerken zoals zigbee, wifi, usb enz. naar de betreffende lamp verplaatst en tenslotte de lamp aanzet. Dit werkt gewoon en er is echt niemand die zich druk maakt over de het timer register of variable waarin een timer interrupt loopt die op het juiste moment afloopt om die lamp aan te zetten.

De opdracht kan namelijk ook anders zijn zoals.

Hé google! Als motor zes tegen zijn eindstop aanloopt, zet dan de motor uit en zet klep drie open. Als het niveau in silo 56 onder de drie meter komt laat dan waarschuwingslamp 5 branden en zet de alarmtoeter aan.

Dit is natuurlijk volledig fictief, Ik denk alleen wel dat dit sneller dan wij denken realiteit gaat worden. Het pratende ruimteschip en de communicator zoals in de oude startrek films zijn gewoon realiteit. In de moderne auto's kun je al veel stemcommando's geven. En het helemaal zelf rijden van een auto eigenlijk ook al. En de communicator zoals in startrek heeft zelfs minder mogelijkheden dan een huidige smartphone.

Ik vind dat Hé google! of Sonos whatever echt heel erg gaaf maar heb het zelf niet omdat ik 1984 gelezen heb. De film heb ik zelfs nooit helemaal uitgekeken. Nooit zo'n depressieve film gezien zeg. Pff.

Ik heb dezelfde mening. Software zal gewoon zichzelf programmeren. Veel kans dat je zelfs niet moet zeggen wat er moet gebeuren, de software zal het zelf beter weten.

Ik ben zelf het grootste deel van mijn carrièrre service-technieker geweest: installatie, onderhoud en herstellingen bij de klant.
Als ik de evoluties zie in de afgelopen jaar: de meest uitdagende problemen worden nu opgelost via telediagnose. Als je ter plaatse moet gaan is het om je van kop tot teen vuil te moeten maken, niets mis mee maar dat doe je geen volledige werkcarrièrre.

Mijn zoon is nu bijna 10 jaar. Ik zie in hem niet echt een techneut maar hij is bezig met muziek, schrijven, tekenen, creativiteit in het algemeen. En daar ben ik blij om, ik heb het vermoeden dat creativiteit het enige zal zijn waarin de mens zich nog kan onderscheiden.

Op 4 januari 2020 16:23:47 schreef McAwesome:
In Nederland duurt een Bachelor (HBO) 4 jaar en daarna mag je naast de algemene titel Bachelor of Engineering (BEng)ook de voormalige HBO titel ingenieur of ing. gebruiken.
In België is de studieduur 3 jaar en dan mag je ook de titel BEng voeren achter je naam, maar je mag jezelf wettelijk niet ingenieur noemen.

Niet echt thuis hier, maar ik dacht dat in die 4 jaar in NL een stagejaar zit. In BE zijn dat bij mijn weten effectief 3 lesjaren. Mensen met dergelijke opleiding kunnen dat misschien bevestigen.

Ik heb nooit begrepen waarom er zoveel meer belang wordt gehecht aan puur theoretische kennis.

Ik denk zelfs dat dit niet klopt. Ik heb enkel TSO korte kwalificatie zoals dat vroeger heette, toch ken ik Masters EL die niet echt begrijpen wat arbeidsfactor is om maar iets te noemen, toch een erg theoretisch concept. Hoe kan dat?

Dit is m.i. de aard van de Belgische arbeidsmarkt waar kwalitatieve technologische jobs erg schaars zijn. Masters hebben meestal een ASO achtergrond, 'vallen omhoog' en komen om die reden meestal direct terecht in een management functie waar technische kennis en inzicht erg weinig relevantie heeft. Die zien zichzelf ook niet als technisch geschoold, waarom zou je je daarom druk gaan maken over iets erg technisch als arbeidsfactor.

Bachelors met hun TSO achtergrond daarentegen vallen dan dikwijls onvermijdelijk naar beneden.

Op 4 januari 2020 08:13:17 schreef Ex-fietser:
[...]
Wat PLC programmeer betreft. Een plc is natuurlijk een speciaal voor besturingen ontwikkelde kant en klare computer. Alles zit er al in. Die is zo ontwikkeld dat een elektromonteur daar snel een besturingsprogramma in kan bakken en in een later stadium eenvoudig storingen in kan vinden en eventuele wijzingen in kan doorvoeren. Het is op de markt gekomen als een vervanger van de enorme borden met relais die je vroeger in installaties had zitten. Het echte programmeerwerk is eigenlijk al gedaan. Dat zit in de firmware van de PLC. Ik wil niet zeggen dat een PLC programmeer niet echt programmeert ofzo of dat het niet moeilijk is. Maar er zit wel een verschil tussen deze dingen.
[...]

De mensen die de firmware van PLC maken moeten veel meer kennis hebben van elektronica en hardware in het algemeen. In een PLC programma zet je bijvoorbeeld een motor aan door een een bepaalde bouwsteen aan te roepen. Behalve de bouwsteen op de juiste manier instellen hoef je je als plc programmeer nergens druk over te maken. Dat in de die bouwsteen een programma draait dat de verschillende spoelen al of niet pwm gestuurd op het juiste moment bekrachtigd is ook geen zorg voor de PLC programmeur.

Hier zet je toch echt wel wat onwaarheden neer, het is niet zo dat "alles" al in een plc zit, tuurlijk zijn er wel wat kant en klare bouwstenen en library's te vinden, echter meestal worden bouwstenen zelf gemaakt, omdat ze dan precies de functionaliteit bevatten welke gewenst is, en je dan ook weet hoe ze werken.
Toepassingen welke tegenwoordig (ook)met PLC's bestuurd worden waren nooit met relaisboards te sturen geweest, niet alleen de elektronica/pc's zijn enorm geëvolueerd, ook in de industriële automatisering wordt steeds meer mogelijk.

Voor de TS: Een opleiding of cursus plc programmeren is een leuk begin, je leert hier waarschijnlijk een beetje hoe een plc z'n programma uitvoert en welke basisinstructies er zijn, echter echt programmeren en je programma's gestructureerd opzetten leer je er niet.
Dat leer je het beste door een baan met meer ervaren collega's waar je het nodige van kunt leren.
Uiteraard weet ik dat niet zeker, maar ik persoonlijk geloof er niets van dat PLC's programmeren uitsterft door google achtige oplossingen, die zijn leuk voor thuis, maar de huidige PLC programma's kunnen zo groot en complex zijn, die zullen altijd door mensen gemaakt blijven worden.

McAwesome

Golden Member

Op 4 januari 2020 19:43:44 schreef New Beetle:
Dit is m.i. de aard van de Belgische arbeidsmarkt waar kwalitatieve technologische jobs erg schaars zijn. Masters hebben meestal een ASO achtergrond, 'vallen omhoog' en komen om die reden meestal direct terecht in een management functie waar technische kennis en inzicht erg weinig relevantie heeft.

Toevallig kom ik regelmatig in Nederland omdat ik samenwerk met een Nederlands bedrijf. Het verschil in cultuur wat betreft de arbeidsmarkt in BE en NL valt hierdoor erg op.
In Nederland vindt men het vooral belangrijk dat men zijn job graag doet en er wordt makkelijker van job veranderd. Ook de bedrijfsstructuur is minder hiërarchisch maar meer horizontaal en informeler. Je kan er de directeur gewoon aanspreken.

In België telt bij een job vooral de zekerheid en de "rustige vastheid" en is vooral het financiële aspect van elke maand geld op de rekening (om de hypotheek af te betalen) belangrijk. Mensen veranderen minder snel van job en willen vooral een vast contract. De jobinhoud en de job graag doen is daarbij van wat minder belang. Dat is misschien ook een verklaring voor de schaarse kwalitatieve jobs. De managementstructuur is ook veel meer verticaal zoals in Zuid-Europese landen. In België is het de baas die beslist en de ondergeschikten moeten maar volgen. Dat op zich geeft dan weer meer managementfuncties waar vooral de Masters terechtkomen.

Dat het technische minder belangrijk is voor deze mensen kan ik ook beamen. Een pas afgestudeerde Master (industrieel ingenieur) vertelde me ooit zelf ongegeneerd dat hij niks van techniek kende (en vooral een managementfunctie ambieerde).

Hallo Student97,

heb je al eens overlegt met je studiebegeleider?

Op 4 januari 2020 21:12:17 schreef McAwesome: In België telt bij een job vooral de zekerheid en de "rustige vastheid" en is vooral het financiële aspect van elke maand geld op de rekening (om de hypotheek af te betalen) belangrijk.

Mee eens. Wij installeren vandaag de dag uiteraard heel wat laadpalen en makkelijk 70% van die dingen zijn van NL makelij, rest meestal Duits. Waarom?

Iemand in BE met de achtergrond van de TS zoekt zich een job, koopt een lap grond, spendeert al zijn vrije tijd aan het bouwen van een kast van een villa en propt die vol met zelfgebouwde domotica. Iemand in NL die koopt een Vinex woning, gebruikt zijn vrij tijd om een laadpaal te ontwikkelen en start veel sneller een bedrijfje om die laadpalen effectief aan de man te brengen.

Uiteraard zijn dit overdreven clichés, er zijn heel wat Belgen die in een appartement wonen en ook NLers die je zo in BE kan plaatsen, maar toch, ik kan je zo 10 van dat soort types aanduiden. Dit is uiteraard mooi om indruk te maken op je familie en vrienden maar jouw zelfgebouwde domotica heeft geen multiplier effect zoals dat in het Engels heet.

Dat verschil in cultuur heeft uiteraard een enorm effect op het uitzicht van die arbeidsmarkt.

https://learn.realpars.com/browse
Zou dit een goede cursus zijn?
En kan ik dan ook zelf zogezegd oefenen op het programmeren? Voor zever ik er aan uit kom hebben zij een simulator waar je op kan oefenen, waarschijnlijk dus enkel de cursus volgen.
Als je echt je eigen ding wil doen zal dit dus niet lukken.

[Bericht gewijzigd door Student97 op vrijdag 10 januari 2020 22:30:34 (65%)