Opleiding PLC

Op 4 januari 2020 16:23:47 schreef McAwesome:
In Nederland duurt een Bachelor (HBO) 4 jaar en daarna mag je naast de algemene titel Bachelor of Engineering (BEng)ook de voormalige HBO titel ingenieur of ing. gebruiken.
In België is de studieduur 3 jaar en dan mag je ook de titel BEng voeren achter je naam, maar je mag jezelf wettelijk niet ingenieur noemen.

Niet echt thuis hier, maar ik dacht dat in die 4 jaar in NL een stagejaar zit. In BE zijn dat bij mijn weten effectief 3 lesjaren. Mensen met dergelijke opleiding kunnen dat misschien bevestigen.

Ik heb nooit begrepen waarom er zoveel meer belang wordt gehecht aan puur theoretische kennis.

Ik denk zelfs dat dit niet klopt. Ik heb enkel TSO korte kwalificatie zoals dat vroeger heette, toch ken ik Masters EL die niet echt begrijpen wat arbeidsfactor is om maar iets te noemen, toch een erg theoretisch concept. Hoe kan dat?

Dit is m.i. de aard van de Belgische arbeidsmarkt waar kwalitatieve technologische jobs erg schaars zijn. Masters hebben meestal een ASO achtergrond, 'vallen omhoog' en komen om die reden meestal direct terecht in een management functie waar technische kennis en inzicht erg weinig relevantie heeft. Die zien zichzelf ook niet als technisch geschoold, waarom zou je je daarom druk gaan maken over iets erg technisch als arbeidsfactor.

Bachelors met hun TSO achtergrond daarentegen vallen dan dikwijls onvermijdelijk naar beneden.

Op 4 januari 2020 08:13:17 schreef Ex-fietser:
[...]
Wat PLC programmeer betreft. Een plc is natuurlijk een speciaal voor besturingen ontwikkelde kant en klare computer. Alles zit er al in. Die is zo ontwikkeld dat een elektromonteur daar snel een besturingsprogramma in kan bakken en in een later stadium eenvoudig storingen in kan vinden en eventuele wijzingen in kan doorvoeren. Het is op de markt gekomen als een vervanger van de enorme borden met relais die je vroeger in installaties had zitten. Het echte programmeerwerk is eigenlijk al gedaan. Dat zit in de firmware van de PLC. Ik wil niet zeggen dat een PLC programmeer niet echt programmeert ofzo of dat het niet moeilijk is. Maar er zit wel een verschil tussen deze dingen.
[...]

De mensen die de firmware van PLC maken moeten veel meer kennis hebben van elektronica en hardware in het algemeen. In een PLC programma zet je bijvoorbeeld een motor aan door een een bepaalde bouwsteen aan te roepen. Behalve de bouwsteen op de juiste manier instellen hoef je je als plc programmeer nergens druk over te maken. Dat in de die bouwsteen een programma draait dat de verschillende spoelen al of niet pwm gestuurd op het juiste moment bekrachtigd is ook geen zorg voor de PLC programmeur.

Hier zet je toch echt wel wat onwaarheden neer, het is niet zo dat "alles" al in een plc zit, tuurlijk zijn er wel wat kant en klare bouwstenen en library's te vinden, echter meestal worden bouwstenen zelf gemaakt, omdat ze dan precies de functionaliteit bevatten welke gewenst is, en je dan ook weet hoe ze werken.
Toepassingen welke tegenwoordig (ook)met PLC's bestuurd worden waren nooit met relaisboards te sturen geweest, niet alleen de elektronica/pc's zijn enorm geëvolueerd, ook in de industriële automatisering wordt steeds meer mogelijk.

Voor de TS: Een opleiding of cursus plc programmeren is een leuk begin, je leert hier waarschijnlijk een beetje hoe een plc z'n programma uitvoert en welke basisinstructies er zijn, echter echt programmeren en je programma's gestructureerd opzetten leer je er niet.
Dat leer je het beste door een baan met meer ervaren collega's waar je het nodige van kunt leren.
Uiteraard weet ik dat niet zeker, maar ik persoonlijk geloof er niets van dat PLC's programmeren uitsterft door google achtige oplossingen, die zijn leuk voor thuis, maar de huidige PLC programma's kunnen zo groot en complex zijn, die zullen altijd door mensen gemaakt blijven worden.

McAwesome

Golden Member

Op 4 januari 2020 19:43:44 schreef New Beetle:
Dit is m.i. de aard van de Belgische arbeidsmarkt waar kwalitatieve technologische jobs erg schaars zijn. Masters hebben meestal een ASO achtergrond, 'vallen omhoog' en komen om die reden meestal direct terecht in een management functie waar technische kennis en inzicht erg weinig relevantie heeft.

Toevallig kom ik regelmatig in Nederland omdat ik samenwerk met een Nederlands bedrijf. Het verschil in cultuur wat betreft de arbeidsmarkt in BE en NL valt hierdoor erg op.
In Nederland vindt men het vooral belangrijk dat men zijn job graag doet en er wordt makkelijker van job veranderd. Ook de bedrijfsstructuur is minder hiërarchisch maar meer horizontaal en informeler. Je kan er de directeur gewoon aanspreken.

In België telt bij een job vooral de zekerheid en de "rustige vastheid" en is vooral het financiële aspect van elke maand geld op de rekening (om de hypotheek af te betalen) belangrijk. Mensen veranderen minder snel van job en willen vooral een vast contract. De jobinhoud en de job graag doen is daarbij van wat minder belang. Dat is misschien ook een verklaring voor de schaarse kwalitatieve jobs. De managementstructuur is ook veel meer verticaal zoals in Zuid-Europese landen. In België is het de baas die beslist en de ondergeschikten moeten maar volgen. Dat op zich geeft dan weer meer managementfuncties waar vooral de Masters terechtkomen.

Dat het technische minder belangrijk is voor deze mensen kan ik ook beamen. Een pas afgestudeerde Master (industrieel ingenieur) vertelde me ooit zelf ongegeneerd dat hij niks van techniek kende (en vooral een managementfunctie ambieerde).

Hallo Student97,

heb je al eens overlegt met je studiebegeleider?

Op 4 januari 2020 21:12:17 schreef McAwesome: In België telt bij een job vooral de zekerheid en de "rustige vastheid" en is vooral het financiële aspect van elke maand geld op de rekening (om de hypotheek af te betalen) belangrijk.

Mee eens. Wij installeren vandaag de dag uiteraard heel wat laadpalen en makkelijk 70% van die dingen zijn van NL makelij, rest meestal Duits. Waarom?

Iemand in BE met de achtergrond van de TS zoekt zich een job, koopt een lap grond, spendeert al zijn vrije tijd aan het bouwen van een kast van een villa en propt die vol met zelfgebouwde domotica. Iemand in NL die koopt een Vinex woning, gebruikt zijn vrij tijd om een laadpaal te ontwikkelen en start veel sneller een bedrijfje om die laadpalen effectief aan de man te brengen.

Uiteraard zijn dit overdreven clichés, er zijn heel wat Belgen die in een appartement wonen en ook NLers die je zo in BE kan plaatsen, maar toch, ik kan je zo 10 van dat soort types aanduiden. Dit is uiteraard mooi om indruk te maken op je familie en vrienden maar jouw zelfgebouwde domotica heeft geen multiplier effect zoals dat in het Engels heet.

Dat verschil in cultuur heeft uiteraard een enorm effect op het uitzicht van die arbeidsmarkt.

https://learn.realpars.com/browse
Zou dit een goede cursus zijn?
En kan ik dan ook zelf zogezegd oefenen op het programmeren? Voor zever ik er aan uit kom hebben zij een simulator waar je op kan oefenen, waarschijnlijk dus enkel de cursus volgen.
Als je echt je eigen ding wil doen zal dit dus niet lukken.

[Bericht gewijzigd door Student97 op vrijdag 10 januari 2020 22:30:34 (65%)