E15 storing Siemens SD6P1S


Hartelijk dank voor de tips en het meedenken. De machine heeft inmiddels weer een vaat gedraaid en ik kan nog steeds nergens lekkage ontdekken. Frustrerend, want het water moet érgens vandaan gekomen zijn, maar het is niet anders.

Ik heb de vaatwasser weer terug ingebouwd en merk vanzelf wel wanneer de storing terugkomt. Het is in ieder geval geen gevaarlijke storing: dat vlottertje op de bodemplaat is vrij gevoelig en schakelt de zaak af lang voordat de keuken onderloopt.

Draai eerst de 4 schroeven aan onder filter, vaak dat probleem al erg veel opgelost is. Anders Of modificatie kit bestellen OF nieuwe pompentop..

Gisterenavond het halve huis in het donker wegens getripte aandlekschakelaar. In een halve minuut was ik bij de groepenkast, aardlekschakelaar weer ingeschakeld en tot mijn verbazing bleef die gewoon in.

Tijdens het gebeuren was de vaatwasser bezig een 70 graden programma af te werken. Door het uitvallen van de aardlek was die daar mee gestopt. Na het inschakelen van de aardlek ging ook de vaatwasser weer door. Enkele minuten voor einde programma gaf de vaatwasser E04 storing. Vaatwasser met de uit-knop uitgezet en na enkele mimuten weer aan: geen E04 melding meer.

Vandaag de plint onderaan de machine afgenomen en de bodemplaat was weer nat, maar (nog) geen E15 storing. Bodemplaat drooggemaakt en de machine een programma laten draaien. Ging probleemloos en het water werd ook normaal opgewarmd. Ook een tweede programma werd zonder problemen afgewerkt.

Ik heb vandaag best wel wat tijd doorgebracht, plat op mijn buik voor de machine, om met een zaklamp te zien waar het lekt, maar ik zie geen druppel water, althans op de plekken die ik kan zien.

Het moet een klein lek zijn. Dit is de derde keer (eerste keer was in januari) dat ik de bodemplaat heb moeten dweilen, dus het duurt enkele maanden om voldoende water te lekken om tot problemen te leiden. En dit is de eerste keer dat de aardlek eruit vliegt en ik E04 zie en geen E15.

Denk dat ik toch maar zo'n modificatieset voor de afdichting van de pomppot aanschaf (Siemens nr 12005744 voor SN56M555EU/32) hoewel ik eigenlijk liever niet op goed geluk onderdelen vervang. Maar statistisch gezien is dit de grootste kanshebber, denk ik.

Een E15 lek komt meestal voort van veel op 70 graden te wassen. De watercollector (sump, ding waar filter in vast schroeft) vervormt en water komt er aan de dichting door. In het begin subtiel en dus niet elke was. Het springen van de diff komt meestal door de wasmotor die met zijn verwarmingselement (1 onderdeel) in het water ligt te zwemmen. Maar in het E04 geval zit je met een zeolit, gefeliciteerd. Alles vervangen dus. Zeoliet reservoir. Zeoliet heater (haardroger geval). Diching zeolietkap. Sumpdichting. Mss nog wat kuipdichtingen bij uiteenhalen... Bagger. Veel werk en kosten dus. Het feit dat de diff springt en de E04 wijst er op dat de zeoliet korrels water gehad hebben en daar deze niet tegen water kunnen moet je gans de bak vervangen. Hoe oud is hij? Jonger dan 4j? Meestal krijg je dan nog tussenkomst op wisselstukken als een erkende verdeler dit werkje doet. Uw verkoper/winkel dus.
De oorzaak is soms schuim dus als je de oorzaak niet aanpakt dan gaat de gans boel na veel onkosten terug naar de maan. Veel succes...
PS, hopelijk heeft je motor/verwarming geen schade opgelopen. Als je dan toch aan het vervangen bent... ;-)

Ik had zelfs nog nooit van een droogsysteem met Zeolith gehoord en denk niet dat een SN56M555EU/32 dat heeft.

Idd. Ik heb de docs er bij gehaald. Geen zeoliet. Dat is al goed. Maar e04 bestaat enkel voor zeoliet. Zie screenshot van jouw machine.
Edit: hopelijk was de e04 tijdelijk door verwarring in de print door verliezen in het toestel (water op onderdelen, weerstand...).
Als er echt geen lekkage is dan kan het ook nog altijd van de deurgoot komen. Als je onder de deur kijkt zie je in het midden een wit plastic stukje dat van de deur naar de kuip gaat. Je kan dit bv tijdelijk wegnemen. Dan komt lekwater van de deur op de grond voor de machine terecht en niet in de machine. De deurgoot kan lekken omdat de onderste rubber vd deur bv vervormt is. Of omdat er een sproeiarm geblokkeerd geweest is door een mes of ander voorwerp en het water toevallig in de hoek of drg is blijven spuiten. Of omdat er schuimvorming geweest is. Allemaal dingen die de "soms" in je verhaal kunnen verklaren.
Waar ik deze machines het meest zie lekken en mss aandachtspunten in je zoektocht:
1. Linkse kant zit naar achter toe een inlaatopening vh zijkantlabyrint naar de kuip. Deze rubber lekt soms.
2. Linkse zijkant zit onderaan de kuip een klein waterinlaatje naar de kuip toe. Durft ook lekken.
3. Minuscule gaatje in de inox. Meestal rond de zoutstop. Maar die lekken normaal elke was.
4. Sumpdichting. Die je zelf reeds vernoemde. Als je goed tss kuip en dichting kijkt onderaan van voor dan zie je meestal wat vetzakkerij er tussenuit komen. Niet veel, subtiel. Deze dichting lekt ook niet elke vaat.

Normaal als de diff springt is de motor (verwarmingselement) om zeep dus hou rekening met uitgesteld overlijden hier van.

[Bericht gewijzigd door EricN op 26 november 2020 12:28:05 (85%)]

Meestal is de lekkage al grotendeels op te lossen door de twee torx schroeven in de plastic rooster achter filter aan te draaien, meestal zelfs wel 2 slagen!! Als dat niet afdoende is, dan de ring bestellen ICM dat plastic roostertje achter filter, die is meestal krom getrokken.. Is een hopeloos patent van Bosch en hebben ze later opgelost door standaard soepel siliconen rubber te gebruiken

Na een stuk of zeven wasjes op ons normale programma, Auto 45-65 graden, bleef de bodemplaat droog. Vanavond heb ik het 70 graden programma als test eens laten lopen en had prompt een natte bodemplaat. Omdat we dat programma zo zelden gebruiken verklaart dat waarom het maanden kon duren voor het probleem weer optrad.

Het linkerdeel van de bodemplaat was nat en het leek vooral links achterin het ergst. Of dat betekent dat daar het lek moet zitten, of dat dit het laagste punt is, dat weet ik nog niet.

Het komt met zekerheid niet via een lekkend deurrubber en met vrijwel zekerheid niet via de pomppot afdichting.

Machine uitbouwen dus en ik ben blij dat ik het probleem nu kan reproduceren.

Wat ook nog lekt soms is de labyrinth ontluchting aan binnenzijde en water toevoer vanuit labyrinth, beide links in vaatwasser... Dus dat kan ook nog!!
Yep, meeste dat het wel de pompentop afdichting is, want bij 70 Gr trekt roostertje krommer dan normaal. Water lekt aan 1 punt naar beneden, zit een afvoerpuntje net boven net boven hittepomp..

Weet er toevallig iemand wat bij deze Siemens machine de voor lekkage relevante verschillen zijn tussen het Auto en het 70 graden programma? De temperatuur is hoger en de programmaduur wat korter bij het 70 graden programma, maar wordt er bijvoorbeeld ook meer water genomen of op een hogere druk gewassen?

Het afvoerpuntje waar @smd het over heeft had ik gisteren ook gespot. Er zat een fractie van een druppel water in, maar daar is die plas water niet uitgekomen. Mogelijk dat die pakking op 70 graden een beetje zweet, maar meer niet. Ik heb de bewuste schroeven al eens eerder nagetrokken.

[Bericht gewijzigd door Kilian op 2 december 2020 20:43:51 (32%)]

Nee, waterstand is altijd hetzelfde door alle programma's heen. Ook geen extra kleppen oID wat gebruikt word. Maar wel kromtrekken van kunststof.. Als je de pakking plaatst ( Eigenlijk siliconen slangetje) zou ik ook de plastic rooster vervangen.. Dit is echt de oorzaak!

Je kan ook de vier schroeven losmaken en de filterpot wat naar beneden duwen. Vervolgens wat reinigen en droogblazen met een fohn. Dan spuit je er wat sanitaire kit tussen. 100% dicht.

Zou ik niet doen, rdonne: is een goedkope oplossing een normale siliconen is niet bestand tegen chemicalien die in de zeep zitten, brokkelt vrij snel weg. Rubber modkitje is niet zo duur..

Ik heb nog geen gelegenheid gehad me nader in het probleem te verdiepen, maar dat komt nog wel. De eenvoudigste oplossing kwam eigenlijk van mijn vrouw: Niet meer op 70 graden wassen, want dat doen we toch al nauwelijks. Op het auto programma blijft het inderdaad droog.

Vreemd, Auto programma gaat bij vervuiling ook naar 70 Graden...

Als 70 graden bij het Auto programma gehaald wordt, dan doet 'ie dat stiekum. Bij de keuzeknop voor dat programma staat Auto 45-65 graden. Inmiddels 5 afwassen op het Auto programma gedraaid en de bodemplaat blijft kurkdroog. Ik heb de plint onderaan er nog steeds af en check tijdens en na elke vaatwas.

Dan doen jullie de vaat er redelijk vrij van vet in, dan gaat machine niet naar 70 graden toe...

Vet is een vijand van alle rubbers in de machine.

Ook ik heb een e15 melding nadat ik eerst een melding het water niet wegpompte en ik daar een foutmelding over kreeg.

Ik ben niet zo handig en voel er niet zoveel voor om de hele vaatwasser uit te bouwen en de boel te drogen etc.
Kan ik ook wachten tot het water op de bodem verdampt is en springt dan de schakelaar deo E 15 geeft vanzelf weer terug?

Idd Carmen maar het water komt meestal tot aan het verwarmingselement en meestal komt het ook terug dus hoe langer je de kop in het zand steekt hoe ernstiger de gevolgen....helaas.

Het zal best een tijd duren voordat het water verdampt is. Er zal zo'n 100ml water in staan. Het is ook geen schoon water, maar een beetje dikkig vettig. Zet maar eens een half kopje water op je aanrecht en wacht tot het verdampt is.

In de bodem van de machine zit een soort putje met daarin een vlotter van piepschuim. Water verzamelt zich in dat putje, vlotter gaat drijven en schakelt een contact dat de E15 storing meldt.

Je hoeft de machine niet uit te bouwen om het water weg te halen. Als er een keukenplint voor zit moet die eerst weg. Dan zie je voor, onderaan de machine, een metalen plint zitten. Die zit met twee T20 torx schroeven (links en rechts) vast. Als je die eruit draait kunt je de plint met bijvoorbeeld een mes erachter losklikken. Dan kom je bij de bodemplaat van de machine. Als je het water weghaalt zal de machine weer werken, maar uiteindelijk zal de oorzaak van de lekkage gevonden en verholpen moeten worden.

Ik heb zelf nog geen gelegenheid gehad om bij mijn machine de oorzaak van de lekkage nader te onderzoeken. Beetje drukke periode voor me en zo lang ik niet op 70 graden was blijft de storing bij mij vooralsnog weg.

Zou er IDD wat vaan doen,water weghalen.. Hittepomp defect, dik 100 Eu verder!

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb de deur van de afwasmachine twee dagenopen laten staan. En toen de elektriciteit er weer opgezet. Melding weg en hij draait weer prima.

Ook de 4 schroeven binnenin aangedraaid?? anders zo weer vol met water!