PNP Analoog?


In theorie kan alles, en er zijn zo veel sensoren in verschillende vakgebieden dat het onmogelijk lijkt ze allemaal te kennen.
Dat wat GJ vermeld gebruikenlijk is in de industrie geloof ik direct, maar voor de door Arco genoemde IC elektronica sensortjes zal het inderdaad weer anders zijn.

Wat PNP praktisch uitdrukt is dat er aan de hoge (voedings-) kant geregeld of geschakelt wordt. Dus dat de belasting tussen de uitgang en gnd geplaatst zal worden. Dit in tegenstelling tot NPN, waar de belasting tussen de voedingsspanning en de uitgang komt.

Elektronisch is dat overigens geen wetmatigheid, men zou aan de uitgang ook een emittervolger kunnen plaatsen, maar bij "sensoren waar een sticker op zit" interpreteer ik het zo.

Lambiek

Special Member

@TS,

Er zit ook een wezenlijk prijsverschil in een analoge of digitale sensor, een analoge sensor is vele malen duurder dan een digitale sensor.

Maar beantwoord eerst mijn vragen eens.

Dat geld ook voor mij. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 10 januari 2020 10:33:10 schreef Jannek:
Maar als de uitgang PWM is, das wordt dit normaal toch vermeld in de datasheet?
En kan deze PWM dan geschakeld worden door een PNP-uitgang van de sensor?

Het begrip PNP uitgang kan nooit in een datasheet staan. Zo'n uitgang bestaat niet, ik heb er in de afgelopen 40 jaar nog nooit van gehoord in elk geval. Misschien ben je in de war met een "open collector uitgang", wat je met een PNP tor kunt maken. Dan is het meestal een digitale uitgang. Als het PWM is is, dan is het weer meestal niet zo'n open-collector want dat is nogal traag.

Wees eens concreter, wat voor sensor zoek je en geef eens een voorbeeld van de uitgang die je bedoeld. Op deze manier kom je nooit tot antwoorden.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
GJ_

Moderator

Op 10 januari 2020 20:35:11 schreef flipflop:
[...]
Het begrip PNP uitgang kan nooit in een datasheet staan. Zo'n uitgang bestaat niet, ..

Van een normale digitale uitgang wel.

Dan bedoel je een "push-pull" of "totempole" uitgang neem ik aan? Dat noemt toch niemand "PNP uitgang" zekers!

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
GJ_

Moderator

Dat is algemeen gebruik: NPN en PNP uitgangen. Zie het plaatje dat ik eerder postte. Dat komt zo uit een datasheet.

RAAF12

Golden Member

Op 10 januari 2020 21:16:07 schreef flipflop:
Dan bedoel je een "push-pull" of "totempole" uitgang neem ik aan? Dat noemt toch niemand "PNP uitgang" zekers!

Dan valt er wat te kiezen....

Shiptronic

Golden Member

Kwestie van voeding aan de andere rail te hangen :)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
maartenbakker

Special Member

Op 10 januari 2020 21:16:07 schreef flipflop:
Dan bedoel je een "push-pull" of "totempole" uitgang neem ik aan? Dat noemt toch niemand "PNP uitgang" zekers!

Ik vond het eerst ook verwarrend, maar zoals ik het begrijp gaat het altijd om opencollectoruitgangen. Ik kende tot nu alleen de NPN-uitgang, maar ze bestaan dus duidelijk ook in PNP-uitgang. Het is typisch industriëleäutomatiseringsjargon.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Lambiek

Special Member

Op 10 januari 2020 10:37:42 schreef mel:
Een sensor die analoge waarden geeft(afstand, flow , temperatuur) heeft een 4-20mA uitgang,meestal. die werken niet op een digitale ingang.

Die zijn er zeker wel.

Sommige sensoren hebben een combinatie van 4-20mA en 0 tot 10V, maar er zijn er ook die een combinatie hebben van 0 tot 10V en een vier bit digitale uitgang.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 11 januari 2020 00:12:54 schreef maartenbakker:
[...]
...ook in PNP-uitgang. Het is typisch industriëleäutomatiseringsjargon.

Ja, die kant gaat het wel op blijkbaar. TS is zo vaag in z'n vraagstelling dat je geen idee hebt in welke hoek je moet denken. Ik zat bij de IC's...

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
GJ_

Moderator

Op 11 januari 2020 11:37:47 schreef Lambiek:
Sommige sensoren hebben een combinatie van...

Moderne IO-link sensoren zijn vaak volledig configureerbaar. Ik ben niet zo'n fan van IO-link, maar het is best handig.

Lambiek

Special Member

Geef mij ook maar de standaard sensoren, werken prima en je kunt altijd wel een type vinden voor een bepaald project.

Moderne IO-link sensoren zijn vaak volledig configureerbaar.

Kan soms handig zijn ja.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
mel

Golden Member

Op 11 januari 2020 11:37:47 schreef Lambiek:
[...]
Die zijn er zeker wel.

Sommige sensoren hebben een combinatie van 4-20mA en 0 tot 10V, maar er zijn er ook die een combinatie hebben van 0 tot 10V en een vier bit digitale uitgang.

Meestal word er in de industrie gewoon 4-20 mA gebruikt.
Alles wat minder dan 4 mA is , duidt op een storing..(of een slaapmode van de PLC ingang.)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Lambiek

Special Member

Op 11 januari 2020 15:22:18 schreef mel:
Meestal word er in de industrie gewoon 4-20 mA gebruikt.

Ligt maar net aan de toepassing. Ik heb veel met analoge signalen gewerkt en dat is gewoon 0 tot 10VDC, helemaal niets mis mee. En de gewone sensor 1 of 0 "de gene die GJ laat zien" werkt ook prima, het is dus net wat je nodig hebt.

Dat was allemaal in de zware industrie en meestal via de PLC.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
GJ_

Moderator

0..10V heeft de voorkeur, tot je meer zekerheden wil inbouwen, dan gebruik je 4..20mA. Bij aandrijvingen is 0..10V weer het meest gangbare. Nadeel van een stroomsignaal is dat je die niet tijdens bedrijf even eenvoudig kunt meten.

Lambiek

Special Member

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

@GJ: heb je de TS ingelicht waar z'n topic naartoe verschoven is? O-)

Jinny

Golden Member

Stroomsignaaltjes kan je uitstekend tijdens bedrijf meten, ik doe niet anders aan boord....
Heb ik wel een aparte dc mA stroomtang voor..

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..
RAAF12

Golden Member

Moet daarvoor een kabeltje met 2 aders splitten?

GJ_

Moderator

Op 11 januari 2020 18:47:21 schreef Jinny:
Stroomsignaaltjes kan je uitstekend tijdens bedrijf meten..

Ik zeg ook "niet zomaar eenvoudig". Er zijn maar weinig service monteurs die een stroomtangetje van 600 euro in de kist hebben liggen. :-)

Jinny

Golden Member

Gedeeltelijke inhoud servicekoffer

Van boven naar beneden,

Hoogspanningsprobe met fluke 1001 verschillende meetsnoertjes eronder
Links scoopmeter rechts oude trouwe 787 en daaronder 289.
Links twee goedkope amptangen AC met doorpiep en muiltimeter mogelijkheid
Links 325 DC amptang rechts chinees 4-20 mA testgevalletje
Links 771 midden draaiveldtester fluke rechts chinees testertje

Red ik me mee aan boord.
Collega heeft een scopemeter met data analiseermogelijkheid

@Raaf12, je moet inderdaad een enkele draad hebben

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..
GJ_

Moderator

Zo'n arsenaal sleep ik ook mee. Maar de meeste storingsmonteurs hebben één multimeter.

Jinny

Golden Member

Dat zal, maar dankzij deze bult heb ik zaken kunnen uitsluiten die ik met een simpele multimeter niet had gekund.
Zeker de oude trouwe 787 kan dingen die de rest van de inhoud minder snel of onhandiger kan..

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..
mel

Golden Member

4 -20 mA in een PLC ingang is mijns inziens beter, als de draad onderbroken is, krijg je vanzelf een foutmelding,(als het goed is),en dan weet je waar je zoeken moet.
Meestal zit er op de klemmenstrook in de kast ook klemmen die je met een brugje kan openzetten. dan is het simpel om er een meter aan te hangen.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..