CO RIAA preamp

RAAF12

Golden Member

Op 4 november 2020 18:48:31 schreef Shock6805:

Deze cijfers lijken aan te geven dat deze versterker bedoelt is voor MC elementen.

Voor MD elementen, die zitten globaal op 5mV uitgangspanning en de afsluitimpedantie is 47kΩ zoals in het schema vermeld.

Nu heb ik nog altijd geen vraag gesteld natuurlijk: Kan iemand deze conclusie bevestigen/tegenspreken?

Bij deze :-)

Misschien is het makkelijker te testen door de output van de MD pre-amp op een aux input van een conventionele versterker aan te sluiten. Aansluitingen maken met afgeschermde kabel en een bromvrije voeding gebruiken. Daar zou je prima vinyl mee kunnen afspelen.

wat is de beste manier om de preamp minder te laten versterken. Houdt dit in dat alle component waarden zullen veranderen? Ik heb nog gedacht aan een weerstand deler aan de uitgang, maar dat is dan weer nefast voor de uitgangsimpedantie.

Gewoon een serieweerstandje of om even te testen een potmeter in serie. De impedantie is toch een lastige zaak. Afhankelijke van de ingang en leeftijd van de versterker kan dat ergens variëren tussen 10 en 60K ofzo. Nu heb jij een computeringang en dat zal meestal wel redelijk overeenkomen mat die van alle andere computers. Maar heel belangrijk is dat niet. Je voorversterket mag je als goed is ook met een grote variatie aan weerstanden belasten zonder dat je frequentiedoorlaat merkbaar wordt aangetast. Gebruik wel een lijningang en geen microfoon ingang.

Een microfooningang op een computer is vaak geschikt voor een z.g. electret element. Die hebben een gelijk(voedings)spanning nodig (z.g. fantoomvoeding) Bij onjuist aansluiten van andere audiobronnen kan dit inderdaad ruis geven.

Dus gewoon niet te moeilijk doen maar even prutsen met een serieweerstand. En als je inderdaad een mic ingang gebruikt zou je nog iets kunnen doen met een seriecondensator. Wel een hele grote (paar honderd uF ofzo) om de frequentie karakteristiek niet te beïnvloeden.

Goeie morgen allen,

Wat betreft de microfoon ingang en het harde geluid:
De ingang waar ik het probleem ondervind, betreft de line-in van een Behringer UCA222. Die zou volgens de manual signalen tot 2dBV aan moeten kunnen. Volgens mij ruim voldoende om het signaal van een preamp te kunnen verwerken.
Het harde geluid slaat op het volume van de muziek als ik de preamp rechtstreeks op mijn versterker aansluit. Ter vergelijking: als ik muziek luister via mijn pc/smartphone/cd/tuner staat het volume op 10 van de 32 verdelingen. Als ik overschakel naar de preamp, moet het volume zakken tot 6/32 om ongeveer even luid te zijn.

Betreffende de ruis vs clipping:
Ik ben van clipping uitgegaan omdat het niet continu hoorbaar is. Dat zou wel moeten als het gewoon ruis is, lijkt mij. Zoals bij clipping te verwachten is, doet het zich vooral voor bij luide(re) passages.

Op 5 november 2020 00:18:51 schreef RAAF12:
[...]

Voor MD elementen, die zitten globaal op 5mV uitgangspanning en de afsluitimpedantie is 47kΩ zoals in het schema vermeld.

Die 5mV was ook wat ik gelezen had voor MD elementen. Daarom dat ik een signaal van 6à8mV heb gebruikt om te testen. En dan had ik mij verwacht aan een signaal van ongeveer 700mV bij een vaak gebruikt versterking van ca 40dB zoals F.E.T. ook vernoemt.

Op 5 november 2020 00:18:51 schreef RAAF12:
[...]
Misschien is het makkelijker te testen door de output van de MD pre-amp op een aux input van een conventionele versterker aan te sluiten. Aansluitingen maken met afgeschermde kabel en een bromvrije voeding gebruiken. Daar zou je prima vinyl mee kunnen afspelen.

Dan lijkt er dus geen probleem te zijn. Correctie, ik hoor net dat ik er dan ook last van heb, maar schijnbaar minder dan wanneer ik via de geluidskaart luister. Wellicht omdat de versterker iets grotere signalen kan verdragen dan de geluidskaart?

Ik zal ook alle componenten nog eens controleren om zeker te zijn dat ik geen verkeerde waarden heb gebruikt.

Wat ik nog niet weet, is het uitgangs-niveau van mijn platenspeler. Een zoek tocht naar een handleiding heeft tot nu toe nog niks opgeleverd. (Het is een kenwood P-44) Langs de andere kant, zou een te groot signaal aan de ingang van de preamp er voor moeten zorgen dat die continu staat te clippen wat ongacht wat er aan de uitgang hangt voor vervorming zou moeten zorgen.

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.

Weet je zeker dat het een MD element is?
Zo te zien is het een compact platenspelertje. Ik denk dat er inderdaad wel een MD element in zit, maar soms kom je toch nog platenspelers in die form factor tegen die nog keramische elementen hebben.

Meet eens met een digitale multimeter de weerstand tussen de massa en de signaaldraad. Je moet iets onder de 40k ohm meten. Meet je richting de 100k of oneindig, dan heb je een keramisch element met een hoger uitgangssignaal.

Geen analoge gebruiken, dan riskeer je dat je de mini magneetjes demagnetiseert.

Ledlover,

Ik ben niet zeker dat het een MD element is. Zoals ik al zei, ik heb nog geen manual gevonden en ik heb de platenspeler zonder handleiding van mijn grootvader gekregen. Ik meet vreemd genoeg ongeveer 190Ω tussen de massa en signaal van mijn tulp-stekker. Ik heb ook de platenspeler eens rechtstreeks aan mijn versterker gehangen, maar dan komt er amper geluid uit.

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.

190 ohm is normaal, dan is het inderdaad een MD element.
Weinig geluid rechtstreeks aan de versterker is ook normaal. Dat is in ieder geval 1 probleem uitgesloten.

Eenvoudigste oplossing is om gewoon een spanningsdeler aan de uitgang van de preamp te zetten. Potmeter :)

P42 (zelfde naald) man is wel te vinden. Heeft een 2.5mV MD element.

Ik neem aan dat je die Behringer geluidskaart via USB op de pc aansluit?
Controleer in Windows eens hoe die USB audio input gedefinieerd is en wat daar het ingangslevel van is?

ik heb ondertussen nog wat verder onderzoek gedaan. Zoals in onderstaande afbeelding te zien is, is enkel het linkerkanaal te hard versterkt. Ik heb ook alle componenten gecontroleerd. Die zijn aan beide kanten hetzelfde en komen overeen met het schema.

De twee *.mp3 files zijn een opname van de platen speler. Zowel via de geluidskaart als direct aan mijn versterker gekoppeld. Wat ik hoor komt volgens mij ook niet overeen met de fragmenten die Sine gepost heeft. Het lijkt mij dus absoluut geen ruis.

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.

Heb je dat met de platenspeler gecontroleerd? Dan even L-R omwisselen en kijken of probleem zich verplaatst of niet.

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Sine

Moderator

Dat is vreemd, als het twee identieke trapjes zijn zouden ze ook identiek moeten versterken.

Kijk eens goed naar R1 en R4 / R10 en R7, dat zijn de componenten verantwoordelijk voor de gain.

https://www.circuitsonline.net/files/imagecache/circuits-schematic/schakelingen/schematics/000124.GIF

[Bericht gewijzigd door Sine op 8 november 2020 14:27:38 (23%)

Frederick E. Terman

Honourable Member

Dat de RIAA-versterker van @TS abusievelijk teveel versterkt had ik eerder al voorgerekend. Bij 1 kHz moet het ca. 41 dB zijn, @TS kwam op 60 dB.
Mijn suggestie was R1 (dan wel R10).

Nu zien we dat deze fout maar in één kanaal zit; het andere kanaal is normaal. Er MOET dus ergens een verschil zitten.
Je zult dus moeten meten.
Of anders kun je er met slimme verwisselingen van leidingen of onderdelen mogelijk achter komen.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Nog een paar extra opnames:

line-in platenspeler2.mp3

Dit is een opname met een andere platenspeler die ik me opeens herinnerde. De cartridge die daar op zit is een akai P-35. Volgens deze website zou die een signaal van 5mV moeten uitsturen. Het beeld in audacity lijkt dit ook te bevestigen.

line-in platenspeler3.mp3

Dat is de kenwood platenspeler met gewisselde kanalen.

Audacity laat zien dat de fout in het linkerkanaal blijft zitten. Daaruit blijkt, zoals FET al zei dat er iets fout moét zijn met het linkerkanaal van de preamp. Ik ga de componenten dus nog maar eens onderzoeken, blijkbaar heb ik iets gemist.

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.

Te weinig ruimte voor bijlages in de vorige post, dus ik ga hier maar verder.

In de wetenschap dat iéts verkeerd is, heb ik alle componenten (niet enkel de weerstanden) een keer gecontroleerd. En daar mee is de boosdoener volgens mij boven water gekomen.

De eerste foto is het linker kanaal, de tweede het rechter. Let op de condensator die vlak tegen het pcb zit. Die is in het linker kanaal 100 pF en in het rechter kanaal 1 nF zoals ook in het schema staat vermeldt. Dat is het enige verschil dat ik kan vinden, en moet dus de fout zijn.

[Edit]
Na de operatie ziet het er zo uit.

Nog steeds niet even groot, maar ik denk dat links en rechts ook niet hetzelfde proberen weer te geven. In het rechterkanaal ontbreken bijvoorbeeld de violen. (die zitten in het orkest overigens links voor de toeschouwer. Zou dat daar mee te maken kunnen hebben?

Allesinds bedankt allemaal voor het meedenken. :)
[\Edit]

[Bericht gewijzigd door Shock6805 op 8 november 2020 15:24:37 (25%)

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.
RAAF12

Golden Member

Tja, je kan toch de twee kanalen met een regelbare sinus uitsturen? Een lege elco in de signaalweg laat bijv. geen lagere tonen door. Mocht je geen hardware hebben, toontjes staan ook op het net. Bijv. https://www.szynalski.com/tone-generator/
Ja, violen zitten links in een klassiek symfonie orkest. Bij een kamerorkest à la I Musici zitten ze meer verspreid in het stereobeeld!

Gewoon een mono signaal toevoeren?... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Ik gebruik ook steeds 'audacity' om audio-opnames te maken en zelfs bij een mono-signaal krijg ik ook een grotere amplitude te zien op het bovenste kanaal.
Misschien ligt het aan de geluidskaart of aan het programma zelf ?

Dagje vakantie vandaag, dus weer wat tijd om een testje te doen.

Audacity heeft er de brui aan gegeven na een update van arch, dus die is afgevallen. Daarom heb ik het volgende gedaan:

Via een functiegenerator-app op mijn gsm heb ik een signaal van 500Hz en 13mVp-p gemaakt (aldus de osciloscoop). Het geluid heb ik mono gemaakt door via de toegankelijkheids-instellingen van android mono-audio te kiezen. Dan heb ik twee maal het output-signaal van de preamp bekeken. Een maal met L op kanaal 1 en R op kanaal 2 en 1 maal omgekeerd.

Het signaal dat op kanaal 2 staat, is wel degelijk juist om. Ik heb de osciloscoop laten inverteren.

In beide gevallen was het signaal van kanaal 2 kleiner. Dus dat zat ergens in de signaalweg na de preamp. Ze versterken dus wel degelijk beide even veel nu. Maar nog steeds te hard (ik meet nu 56dB bij een input-signaal van 1kHz en 8mV), dus ik moet op zoek naar nog een component dat nog steeds verkeerd is.

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk zal blijken te zijn. Want vinden zúl je het. :)

Als een van de onderdelen een foute waarde heeft, kan dat de hoge versterking verklaren.
Maar voor de meeste onderdelen geldt, dat bij een foute waarde ervan dan óók de frequentiekarakteristiek fout is. Daarom is 'gewoon een spanningsdeler ervoor/erachter' geen goede oplossing.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Het is weer even geleden, maar ik heb na enig zoekwerk een volgende fout gevonden.
Met mijn gepuzzel om alles zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten, zijn het knooppunt van R2 en C4, en dat van R1 en C1 naast elkaar komen te liggen. In een moment van onoplettendheid, heb ik die met elkaar verbonden. Wat dus maakt dat R1 en R2 parallel staan en dat C1 in het midden tussen R2 en C2 zit met een poot. En in het andere kanaal van hetzelfde laken een pak.

Het linker kanaal heb ik al kunnen opereren met een breekmesje. Rechts zal ik met de soldeerbout in de weer moeten. Ik heb dus nog geen metingen kunnen doen. Dat zal iets voor deze avond zijn.

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Ha, nieuwe kansen! Ik ben benieuwd.
De sluiting die je beschrijft geeft inderdaad een stuk meer gain tussen 50 Hz en 3 kHz, maar ook een karakteristiek die niet bepaald aan de RIAA-richtlijnen voldoet.. :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Wel, het heeft er alle schijn van dat ik het nu nog verder kapot heb gekregen. Geen voedingspanning meer en hete regelaartjes. Vanavond zit er dus geen test meer in. En ik weet nog niet hoe dat kan, want daar ben ik met m'n gereedschap zelfs niet in de buurt geweest. 8)7

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.

Het heeft weer wat tijd gekost, maar de versterker leeft terug.
De hete regelaars was te danken aan het achterstevoren aansluiten van de voedingsspanning dacht ik. Na die omgedraaid te hebben, bleek de amp nog steeds niets te doen. Ook de opamp vervangen bood geen verbetering.

Uiteindelijk ben ik alle verbindingen gaan nameten om tot de conclusie te komen dat ik het IC vrolijk achterstevoren in z'n voetje had gezet. Nou ja, hij zat rechtom in het voetje, maar tijdens de originele opbouw heb ik blijkbaar het lumineuze idee gehad om het voetje achterstevoren op het PCB te zetten. (Ik hoop dat ik er nooit meer wat aan moet veranderen, want dan gaat dat geheid terug mis. :P )

Ik heb nog niet de kans gehad om de amp terug aan m'n scoop te hangen. Maar het heeft er alle schijn van dat het nu goed is, want ik moet het volume hoger zetten om de muziek goed te horen. :)

Alleszins bedankt aan iedereen die heeft geholpen!

Als je maar genoeg geinteresseerd ben, verwondert heel de wereld.

Op 10 februari 2021 08:57:40 schreef Shock6805:
(Ik hoop dat ik er nooit meer wat aan moet veranderen, want dan gaat dat geheid terug mis. :P )

Met een dikke viltstift met grote letters erbij schrijven: "Deze voet zit verkeerd!!!!

Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 10 februari 2021 08:57:40 schreef Shock6805:
dat ik het IC vrolijk achterstevoren in z'n voetje had gezet.

Je beseft toch wel dat ik nu ook dát in de sim moet uitproberen?! ;)

e: Oh, dat valt tegen:

Cannot find DC operating point - No convergence in pseudo transient analysis

Ik hoopte op digitale rook.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org