Tannoy Mercury MK II: scheidingsfilter defect?

Ik heb (al 33 jaar) een setje Tannoy Mercury MK II luidsprekers.

Recent begon één speaker vreemd te reageren, het lijkt wel alsof de speaker overstuurd raakt, geluid vervormt, iets later gaat het dan weer even goed, dan stort het weer in. Dit terwijl het allemaal niet hard staat, versterker is in orde, andere speaker heeft geen probleem enz.

N.a.v. een tip in een ander topic las heb ik het volgende gedaan: tweeter los gesoldeerd en rechtstreeks op versterker aangesloten, bas helemaal eruit gedraaid, voorzichtig luisteren. Dat klonk goed:

https://drive.google.com/file/d/1O0Oj2Rmv8pxCBN_QrAZMokmgljy43qRd/view…

Met de woofer hetzelfde gedaan, dat klonk ook goed, dus ik denk dat de fout in het scheidingsfilter zit.

https://drive.google.com/file/d/1xxQodvAmmU31YoFqJ-xfyN14-1SrIvdj/view…

In dat filter zit een condensator Rifa PHE 280, 100V 6,8 uf. Ik denk dat die defect is? Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Die Rifa heb ik niet meer kunnen vinden, wel de volgende alternatieven:
https://www.electro-andijk.nl/index.php/categorien/electronica/elco/bi…
https://www.conrad.nl/p/luidsprekercondensator-monacor-lsc-68np-68-f-1…
of zelfs Ali: https://nl.aliexpress.com/i/4000112366913.html

Maakt het wat uit welke ik kies? Zijn er betere opties? In hoeverre mag ik afwijken van de specs van het origineel?

groet,

Lucas

pa3gws

Golden Member

De condensatoren die je aangeeft zijn bipolaire elco's.
Dit is bijv. een prima vervanger voor de Rifa.
https://www.okaphone.com/artikel.asp?id=432557

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Klinkt voor mij als een slecht contact ergens. Bijvoorbeeld bij de opschuifconnectortjes van de tweeter, die je nu gerepareerd hebt door de connectors er op en af te doen.

De failure mode van die Rifa is een toenemende capaciteit en een lekweerstand van enkele honderden kΩ
Het loont wel om die Rifa even op capaciteit te meten. Als die namelijk 10µF geworden zou zijn, wat best mogelijk is, krijgen beide tweeters teveel lage tonen toegevoerd.

Update: dank voor de antwoorden, heeft even geduurd voordat ik hiermee verder kon. Condensator vervangen, door een Visaton MKP 6.8 uF/250V. Probleem is kleiner geworden maar niet weg. Ik hoor bij lagere bassen nu soms heel duidelijk een vervorming in de woofer, hangt van de toonhoogte af. Zou de woofer toch defect zijn? Zijn er nog andere dingen die ik kan proberen?

@Ledlover, de tweeter is niet verbonden met opschuifconnectors, het is gesoldeerd. En nu ik de Rifa er toch uit heb liggen: hoe meet ik de capaciteit met een multimeter?

Je hebt een multimeter nodig met capaciteitmeetfunctie, of zo'n chinees componententestertje van 10 euro. Baco heeft ze voor 17 als je niet wil wachten.

Condensator uitsolderen, en dan meten. Soms moeten ze in een voetje, soms kan je meetsnoeren gebruiken, verschilt per meter.

Weet je absoluut zeker dat het probleem in de speakers zit? De symptomen zijn namelijk heel erg van een vuil speakerrelais in de versterker. Vervorming en wegvallen hoor je sneller in de tweeter ook al is het het hele geluid dat aangetast is.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op 22 maart 2021 21:09:46 (30%)

In het verlengde van Ledlover: speakers links/rechts gewisseld op je versterker of de andere speaker aansluiting (B ipv A als je dat hebt) geprobeerd? Een slechte condensator is over het algemeen niet af en toe goed en dan weer fout in zo’n filter; dus slecht of vies contact waarschijnlijker.