UItlezen Slimme meter: Sagemcom T210-D ESMR5

bprosman

Golden Member

Op 10 maart 2021 17:35:14 schreef Mrtn1988:
Gewoon even een Domoticz installatie draaien. Dat kan vast wel op windows 7, geen probleem. RX (UART) naar USB dingetje er in en gaan. Niets moeilijks aan... Krijg je hele mooie grafiekjes uit!

edit: Ow, probleem is opgelost :P

Domoticz draait niet op TS' windows (7) versie.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
EricP

mét CE

@EricP, Zoom is een Amerikaans bedrijf, niet Microsoft en levert video vergader diensten.

Ik meen me te herinneren dat gelezen te hebben dat ze sterk aan microsoft gelieerd zijn. Jij zit daar hoogstwaarschijnlijk 'beter' in, dus het is waarschijnlijk dat ik het mis heb :)

Eigenlijk zou het jou moeten plezieren dat het geen Microsoft is :+

Nou ja... Dan zou het wat kunnen zijn. The day Microsoft makes something that doesn't suck...
... is probably the day they start building vacuum cleaners...

ware het niet dat ze lange tijd hun end2end encryptie niet op orde hadden.

Jammer. It sucks anyway :)

Fijnmaziger dan iedere 10 seconden een sample uit je meter krijgen gaat het toch niet worden en dat is gewoon standaard.

Is er niet een nieuwere standaard die elke seconde brult? Heeft TS natuurlijk niks aan als zijn meter daar niet aan voldoet...

En EricP heeft wel een punt, een rPI is bijna plug en play en is mainstream (en zeker niet verouderd) , image op een SD kaart kaart (link had ik geplaatst) en gaan met dat ding.

Dat bedoel ik...

Mijn "gammele "WIN-7 PC (2007!) heeft 150! werkende programma's en geen stabiliteitsproblemen, mits ik maar geen slecht geprogrammeerde software probeer te installeren.

Eh... Daar ben je mee begonnen toen W7 werd geïnstalleerd :) Iets wat je hoe dan ook vaker dan 1x per jaar *moet* rebooten om het in de lucht te houden, is hoe dan ook niet meer dan 'bagger'. Nog even afgezien van de geforceerde reboots door updates (alhoewel het onder sommige distributies van Linux mogelijk schijnt te zijn een running kernel te updaten... Waarschijnlijke een foefje met een dual core ofzo... Maar staat los van deze discussie.

maar je kunt onmogelijk een specialist zijn voor ieder apparaat.

Dat ben ik helemaal met je eens. Guess what: je hoeft helemaal geen specialist te zijn om het ff op te tuigen! Ik beschouw mezelf op Linux niveau ook als niet meer dan een gebruiker. Waar ik hier (zeker soms met hulp van internet) het meeste met een paar minuten wel aan de gang heb, word ik in het werk nog wel eens met windows machines geconfronteerd waar men al uren, dagen mee aan het vechten is waarbij ik dan denk... Ik durf het gokje wel aan om er €100 op te zetten om te beweren dat ik iets soortgelijks onder linux met een uurtje (beetje veiligheid inbouwen :) ) wel heb draaien - niet gehinderd door voorkennis. DAT is het grote verschil. Maar het houdt zo nu en dan wel in uit je comfort zone komen en aan iets beginnen waar je geen ervaring mee hebt.

Voor wat betreft electronica in meuk thuis: ik heb jaren hard- en firmware ontwikkeling gedaan (wat dan weer op een 'custom' core draaide, dus niks mainstream of 'lijkt op'). Leuk. Maar meestal heb ik toch zoiets van... doe maar gewoon in hardware. Botweg omdat heel veel software gewoon brak is. De software hier in huis beperkt zich tot wat A/V meuk, de laptop / printer en wat eigenbouw. Noodgedwongen de CV ketel (al is die niet helemaal 'origineel' :+ ) Ohja... nog een klein beetje remote controlled spul. Zo uit de doos. Draait ook ongetwijfeld wat op.

Maar goed... mooi dat je iets gevonden heb waarmee je verder komt. Ik hoop dat het je helpt in de huidige 'gas los' waanzin. Ook daar trouwens: stap uit je comfort zone. En nee, electrisch verwarmen in een oud(er) huis, is geen succes. Noch voor de 'ombouw', noch voor de kosten daarna. Ik heb er voor mijn eigen stapel stenen ook aan zitten rekenen...

Hoi Bedankt Eric P,

Hierbij nog even de methodiek om RAW data uit mijn slimme meter te halen:

++++++++++

Hoi,

Hierbij nog een andere (heel simpele en goede) oplossing die goed voor mij werkt:

https://earn-e.com/

Deze firma levert:

hardware (P1 poort Dongle, €30.-),
plus APP, (Android of Apple)
plus Netwerk server Data acquisitie platform ( € 1 / maand):

plus PC gebaseerd platform (web based) waar plots van energie verbruik worden gemaakt en waar je ook je Raw Data uit de Slimme Meter kunt downloaden in o.a XLS en CSV formaat.

De Dongle wordt uit de meter gevoed vanaf de P1 poort (RJ12) en kost je geen energie.
De Energie verbruiks Data (Elektriciteit: 1 meting/min, Gas 1 meting/ 5 minuten worden op een webserver opgeslagen; je hoeft dus geen Raspberry met memory te hebben om de gegevens op te slaan.

Heel simpele aansluiting en installatie van de Android / APPL E APP op je telefoon en/of Tablet en meer uitgebreid platform op je WINDOWS/Imac/LINUX PC.

Geen hardware kennis of programmeerkennis vereist!

Zie voorbeeld plaatjes, maar ook de website.
https://wijkie.energynxt.eu/Devices/Device/3055/Telemetry

Veel gemakkelijker dan de suggesties die werden gegeven op mijn vraag in mijn thread, hoe ik RAW data uit de "Simme meter" kon trekken.
(toen wist ik nog niets van de : Slimme meter") :

https://www.circuitsonline.net/forum/view/153605

Zeker het overwegen waard als je snel resultaat wil, en knutselen aan Hardware (Raspberry) en/of software niet je hoofddoel is!).

++++++++

bprosman

Golden Member

Dit is inderdaad het overwegen waard als je om wat voor reden dan ook zelf geen tijd/kennis kunt of wil investeren.
Wat sommigen (hier) als nadeel kunnen ervaren is dat je data nu bij een externe partij opgeslagen staat.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
EricP

mét CE

Die stroom betaal je heus zelf hoor. Lees de spec van de meter maar.

Het klinkt als een hele omslachtige oplossing voor iets wat je met een simpele log en wat intelligent grep-werk zo bij elkaar harkt.
Daarnaast een internetverbinding vereist (laat maar) en de data bij een externe partij (laat nog maar een keer). En dan nog een soort van abonnement ook (laat maar... alweer). Maar voor een windows-die-hard is het misschien bruikbaar. Die heeft inefficient moeilijk doen vaak als werkstijl... Tsja...

Veel gemakkelijker dan de suggesties die werden gegeven op mijn vraag in mijn thread, hoe ik RAW data uit de "Simme meter" kon trekken.

Nogmaals... Bestellen enzo is hoe dan ook het gedoe in het hele verhaal. De rest is niet de moeite waard qua moeite. Ik zie de meerwaarde nog steeds niet, maar goed...

Zeker het overwegen waard als je snel resultaat wil, en knutselen aan Hardware (Raspberry) en/of software niet je hoofddoel is!).

Je zit nog steeds in de mode dat dat knutselen is. Wat jij aan het doen bent is prutselen. Zoeken naar iets wat net niet doet wat je wilt. En blijven zoeken... En iedereen die zegt dat dat onzin is betichten van 'knutselen als doel hebben'. Het is een middel. Moet het met zo min mogelijk inspanning doen. Ik heb hier al meer tijd besteed aan tikken in dit topic dan de hele configuratie maken aan tijd gekost zou hebben... Nou heb ik geen enkele interesse in mijn stroomverbruik op deze manier. Maar het klinkt nog steeds als een mircosoft minded wannabe manager op zoek naar een oplossing voor een al lang opgelost 'probleem'.

PE9SMS

Special Member

Op 19 maart 2021 06:35:31 schreef EricP:
Die stroom betaal je heus zelf hoor. Lees de spec van de meter maar.

Volgens die spec juist niet:

5.3 Power supply

The "+5V" power supply line is meant to provide a power source to OSM devices, to enabletheir ability to process and transfer received metering data furtherwiredor wireless (i.e. via Bluetooth or Wi-Fi technologies).

The power consumption of the P1 circuitry shall NOT be included in the register values of the Electricity meter.

https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Slimme_meter_15_a727fc…

Maar ja, indirect via het vastrecht ofzo...

This signature is intentionally left blank.

Hi Eric P,

Bedankt voor je reactie.

Dit EARN-E systeem ( https://earn-e.com/consumenten/ ) is in totaal 30 minuten (netto) volledig functioneel.

Somma van alle handelingen:

* Tijd voor bestellen van Hardware / Registratie van account,
* Pakje aannemen/uitpakken,
* Dongle aansluiten op P1 RJ12 Poort van de slimme meter
* APP installeren op Android of Apple Telefoon of Tablet
* "Installeren" van het server based platform (WEB Based) op je PC/Laptop (Windows, LINUX, MAC).

NB.
Dit systeem is helemaal niet (alleen) afhankelijk van een WINDOWS Platform, maar universeel.

Het kan bv. net zo goed op een IMAC of LINUX installatie (Ubuntu, Kanotix of whatever) werken, zolang je maar een Internet Browser en Internet aansluiting hebt (en wie heeft dat niet, tegenwoordig)?

Ook kan de APP net zo goed draaien op een ANDROID (telefoon of tablet) als op een Apple (telefoon of tablet).

En ik daag jou uit jouw systeem (met dezelfde functionaliteit) in die 30 minuten volledig draaiend te krijgen.

En dan denk ik zelf dat de aanschaf van de Raspberry alleen die 30 minuten al volledig opgesoupeerd heeft en dan heb je niet eens een mooi/veilig kastje en connecties.

NB. Wat betreft privacy issues:

Dit EARN-E systeem gebruikt EnergyNXT
http://energynxt.eu/ , hetzelfde platform wat ook de Netbeheerders (bv ENEXIS) en de Energieproviders (bv Essent) gebruiken.
Jouw data uit de Slimme meter worden dus daar opgeslagen. EARN-E haalt alleen bepaalde reeksen uit deze klantgegevens.

Ik hoop dat zij adequaat met mijn gegevens om gaan (die Privacy is in de Wet verankerd), maar dat weet je nooit: Er zijn tegenwoordig zo vaak datalekken in IT systemen (met name die van de Overheid!!).

Maar als je de "Raspberry optie" gebruikt heb je dit probleem nog steeds, dus dat biedt geen meerwaarde mbt Security van jouw data.
(De Rasperry slaat de data lokaal op, maar die data, die uit de meter worden gehaald, worden ook opgeslagen op die EnergyNXT servers; er is dus geen meerwaarde in Privacy door lokale opslag).


Discussie nu echt gesloten wat mij betreft!!

Hartelijk dank voor je hulp, aanbevelingen en suggesties.
Het heeft mijn kennis en awareness wederom weer aanzienlijk verhoogd, maar dat hoeft niet perse te betekenen dat jouw optie de enige zaligmakende is.
Iedereen heeft andere voorkeuren en eisen; dus er is nooit een standaard oplossing voor iedereen.

NB
Maar ik ga zeker stoeien met de Raspberry, maar meer om een mediaspeler/streamer te maken (zie bv artikelen in het Engelse blad HiFi News en Record Review),

zie bv https://www.hifinews.com/content/streaming-simplified ..

Met vriendelijke groeten,

Mart

EricP

mét CE

Gemakshalve vergeet je dingen als gaatjes prikken in de vuurmuur enzo. Ohja... nog iets met wifi. Met een beetje mazzel is er gedocumenteerd wat het spul nodig heeft. In de praktijk meestal niet. Tenzij je natuurlijk alles naar buiten gewoon open het staan en het je niet boeit wat er qua IOT 'overal' bij kan.

Voor je data: reken maar dat daar gebruik van wordt gemaakt. Zo'n bedrijf verdient niks aan je abonnement, dus doen ze het anders. Of gewoon doen en mond houden (tot het fout gaat en dan 'sorry' zeggen en gewoon doorgaan), of het randje van de wet opzoeken en uit meta data alles halen wat men wil hebben.

Je hoeft me nergens voor uit te dagen. Ik heb geen enkele behoefte aan inzicht in mijn stroomgebruik. Ik probeer zuinig te doen en wat er verbruikt wordt, dat wordt er verbruikt. Ongezien kan ik je vertellen dat de grootste verbruiker in huis de koelkast is. Gevolgd door verlichting, de CV ketel en evt. de electrische oven een keer. Heb ik geen tooltje, abonnement of app voor nodig. Zeker niet met heel veel functionaliteit die geen hond ooit gebruikt (en ik zeker niet).
Mocht ik ooit die behoefte krijgen, dan is het gegarandeerd voor iets specifieks waar geen tool wat mee kan, zo leert de ervaring.
Doe maar gewoon de rauwe data. Dan lepel ik er zelf wel uit wat ik hebben wil.

Overigens zie ik niet wat iets wat logt als een pi met security te maken heeft. Het ding hoeft (en kan dus...) niet naar buiten. Er hoeft (en kan dus...) niks naar het ding naar binnen. Probleem opgelost (aangenomen dat je de vuurmuur kunt vertrouwen natuurlijk... en je antieke windows machientje niet al lang gebruikt wordt door een ander). Alleen lokaal dus.

Verder klinkt het al een mooie reclame voor een oplossing voor een niet bestaand probleem :)!

bprosman

Golden Member

Maar als je de "Raspberry optie" gebruikt heb je dit probleem nog steeds, dus dat biedt geen meerwaarde mbt Security van jouw data.
(De Rasperry slaat de data lokaal op, maar die data, die uit de meter worden gehaald, worden ook opgeslagen op die EnergyNXT servers; er is dus geen meerwaarde in Privacy door lokale opslag

Waarom moet die data op andermans server ? Als je het op de de rPi opslaat hoeft die data helemaal niet naar "buiten".

En ik daag jou uit jouw systeem (met dezelfde functionaliteit) in die 30 minuten volledig draaiend te krijgen.

Appels-Peren, want de tijd die iemand anders besteed heeft om dit doosje te maken, en te assembleren laat je buiten de vergelijking.
Maar ik wil / durf die uitdaging wel aan hoor. rPi bestellen in een doosje,
https://www.ztatz.nl/p1-monitor/ op een SD kaartje zetten.
Klaar.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

@ BProsman,

Mooie handleiding; jammer dat je dit niet eerder zo gedeeld heb.
Ik ga dit iig ook eens proberen, (ik heb nog een gecertificeerde P1 kabel) , Ik zie dat de Raspberry III, €63 ,.- kost (excl. kastje?).

Maar nu is het mooi weer en tijd om te gaan fietsen!

Als Okaphone weer gewoon open is, ga ik zeker met de geëngageerde medewerkers overleggen.
Die willen me vast wel op pad helpen!

@Eric P
Niet helemaal met je eens, maar dat mag toch!
Ook is het waar dat iedereen vaak andere eisen heeft: Maatwerk vs. confectie!

Ik snap je opmerking niet van "gaatjes in de vuurmuur prikken": De Dongle hoeft alleen in de P1 poort geprikt te worden, That's it: zie foto van "Mijn" Slimme meter (2019), Made in Tunesia, met de Dongle in de poort.
Het meerkleurenledje (niet zichtbaar is groen: dat betekent : alles Ok, maar hij heeft ook blauwe, rode, witte. oranje (al of niet knipperend) status indicaties. Maar die heb ik niet gezien want alles werkte meteen.
(NB Eric P: Mijn WiFi staat NIET wagenwijd open, integendeel).

bprosman

Golden Member

Mooie handleiding; jammer dat je dit niet eerder zo gedeeld heb.

Jawel hoor op 9 Maart al.
Dit zal zelfs al wel op een rPI 1 draaien alleen had die nog geen WiFi.
Volgens mij veel minder bij SOS solutions.

[Bericht gewijzigd door bprosman op vrijdag 19 maart 2021 14:32:37 (36%)

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
EricP

mét CE

Nou, je hebt een data aquisitie server schrijf je. Staat die extern: dan moet de data daarheen. Staat die lokaal: dan zal het ding met internet moeten kletsen. Anders betaal je die €1 per maand natuurlijk nooit.
Of ga je me vertellen dat je na betaling een code per email krijgt die je op die doos die als server dient moet inkloppen?

Voor wat betreft de prijs: er zijn al pi's voor minder dan 15 euro. Geen idee of de software daarop draait - qua processing power is het meer dan zat. Maar soms doen ontwikkelaars rare dingen. En als je een beetje moeite doet, dan vind je vast ook wel een pi voor €150+...

Aangezien 'gecertificeerd' een ander woord is voor disfunctioneel of incapabel... Doe maar maar gewoon een kabel die het doet. >:) Stelt ook geen moer voor en kost vast wel 20 of 30 cent aan materiaal (en minder dan 2 minuten om te maken). Goed, jij wilt waarschijnlijk iets naar USB. En dan ook nog (dubbel?) galvanisch gescheiden. Dan wordt het wat ingewikkelder (en dus duurder).

bprosman

Golden Member

@EricP, als je een connectie van binnenuit initieerd, hoef je zelden iets aan je firewall te wijzigen en rapporten ophalen zal wel via poort 80 gaan.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
EricP

mét CE

Dat hangt er maar vanaf hoe 'relaxed' je vuurmuur is.
Vanwege de vele 'phone home' constructies... Zet maar gewoon alles outbound dicht op die enkele PC na die wel naar buiten zou moeten kunnen.
Helemaal waterdicht is het natuurlijk niet mbt. IP spoofing, maar je snapt het concept...

Dat zou een mooi gedoe zijn, dat je voor elk device in huis een regel in de router moet opnemen. Noem ik behoorlijk paranoia. Maar goed, da's niet nieuw eigenlijk.

@TS, de prijs van een RPi dat je noemt is veeeeeel te hoog. Dat moet wel een hele set zijn, met SD kaart, voeding, boeken, etc. Voor een P1 monitor heb je trouwens geen RPi 3 of 4 nodig. Dat moet zelfs op een "oer RPi" nog wel gaan, of anders een 2. Die laatste is hier en daar nog wel te koop voor weinig... koop je er gelijk een paar meer :-)

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
EricP

mét CE

Natuurlijk niet voor elk device. Dan kun je de boel net zo goed open zetten!