Die discussie over al dan niet "groen" gaat niet over het CO2 neutraal zijn. Dat is het per definitie niet. Maar dat is politiek en daar is C.O. niet voor.
Die discussie over al dan niet "groen" gaat niet over het CO2 neutraal zijn. Dat is het per definitie niet. Maar dat is politiek en daar is C.O. niet voor.
Ik kwam een in dit verband interessant artikel tegen.
Als het allemaal klopt is het best veelbelovend.
https://www.wbur.org/news/2022/01/25/lithium-ion-battery-recycling-ele…
Over 4680 accus.
De media heeft het over "hogere efficientie". Als de cellen cylinders zijn maakt het niet uit of je 46mm diameter of 18mm diameter hebben: Totaal kan je maar 91% van de ruimte gebruiken voor batterij (in een driehoekig grid). De verliezen voor "behuizing" van de accucel zijn wel iets minder, maar heel veel scheelt het niet.
Wat wel uitmaakt is dat als je de 4680 cellen in een rechthoekig grid opstelt (78% van de ruimte in gebruik door cellen), kan je precies een 18mm cel in de tussenruimtes kwijt. 93.8% gevuld!
Moderator
Op 5 januari 2022 18:37:16 schreef Ghia:...gas het 'label'
groen te geven...
Op 5 januari 2022 19:23:05 schreef ohm pi:
[...]LPG is geen gas.
Of LPG en LNG groen zijn hangt af waar je het mee vergelijkt. Voor Rolls Royce marine zijn we bezig geweest met LNG tanks en daar is het echt wel groen ten opzichte van het alternatief (HFO).
En inderdaad, het is geen gas. Het zit vloeibaar in de tank, en het word vloeibaar gebruikt. Verdampers en zo is heel erg vorige eeuw.
Special Member
Op 4 januari 2022 19:20:14 schreef KGE:
[...]Moet ook Mangaan (Mn) zijn en niet Magnesium (Mg)...
En LiFePO is de algemene naam, zoals een loodaccu ook vaak nog meerdere andere metalen in zijn platen heeft zitten die meestal niet genoemd worden.
Special Member
Op 5 januari 2022 18:37:16 schreef Ghia:
Men denkt er over na kernenergie en gas het 'label'
groen te geven.
Dus LPG wordt dan ook CO2 neutraal?
Techniek doet er niet meer toe.
Taal is wat de klok slaat.
Sowieso niet CO2 neutraal, maar groen kun je naar believen definiëren. LPG is altijd al groener geweest dan benzine, dus ik zou het wel mooi vinden als men dat nu eens ging benoemen... Maar zo'n feest zal het wel niet zijn; men bedoelt vast dat aardgas schoner is dan kolen.
Op 15 juli 2022 11:13:08 schreef GJ_:
[...][...]Of LPG en LNG groen zijn hangt af waar je het mee vergelijkt. Voor Rolls Royce marine zijn we bezig geweest met LNG tanks en daar is het echt wel groen ten opzichte van het alternatief (HFO).En inderdaad, het is geen gas. Het zit vloeibaar in de tank, en het word vloeibaar gebruikt. Verdampers en zo is heel erg vorige eeuw.
daar wil ik graag meer van weten, in 92~94 aan de slag met een wartsila38 op LNG maar de temperaturen in de cylinderkop waren te hoog om het gas bij de injector vloeibaar te houden en dus gewoon gas bij de inlaatlucht mengen met een dieselpilotinjector.
Honourable Member
In auto's is het nog vaak met een verdamper, want de manier waarop die systemen uitgevoerd worden zijn vaak een beetje houtje-touwtje. De meest actuele stand van zake is naar mijn weten dat de brandstof met een hogedrukpomp op druk wordt gebracht waardoor het niet verdampt en ingespoten kan worden als een directe injectiemotor. Ik zie het niet heel veel, maar blijkbaar zijn de pompen die bij normale GDI motoren gebruikt worden daarvoor geschikt (maar dat is desondanks een expertise op zich).
Op 15 juli 2022 10:48:19 schreef rew:
Over 4680 accus.De media heeft het over "hogere efficientie". Als de cellen cylinders zijn maakt het niet uit of je 46mm diameter of 18mm diameter hebben: Totaal kan je maar 91% van de ruimte gebruiken voor batterij (in een driehoekig grid). De verliezen voor "behuizing" van de accucel zijn wel iets minder, maar heel veel scheelt het niet.
Wat wel uitmaakt is dat als je de 4680 cellen in een rechthoekig grid opstelt (78% van de ruimte in gebruik door cellen), kan je precies een 18mm cel in de tussenruimtes kwijt. 93.8% gevuld!
Maar dat is toch vrij aardig wat fcapri toonde? (In november 2021 wel te verstaan, ik weet niet waarom dit nu opeens weer oplaaide). Maar dat alles rond Elon Musk met een korreltje zout moet worden genomen zou nu al wel duidelijk moeten zijn toch?
Op 15 juli 2022 21:25:27 schreef Kruimel:
...
ik weet niet waarom dit nu opeens weer oplaaide.
De ouwe koe heeft een schop onder haar kont gekregen.
Misschien omdat Tesla deze maand de eerste auto's met 4680 cellen en de 'structural battery' heeft afgeleverd vanuit de Texas fabriek. Een YouTube review van onafhankelijk ingenieursbureau Munro & Associates noemde het 'mindblowing' qua innovatie.
Jammergenoeg komt dit nieuws niet via Autoweek cs. want Tesla adverteert niet.
Een deel van de efficiency van de 4680 accu komt door het tabless design wat de interne weerstand van de cel significant moet verlagen.
Golden Member
Laat ze maar bij Tesla. Het wachten is op de Li-S accu:
code:
Energie/massa 350 Wh/kg
Energie/inhoud 350 Wh/l
Vermogen/massa max. 1750 W/kg
Zelfontlading <5 %/maand
Bronspanning 2,5-1,7 V
Laadtemperatuur -20-+45 °C
Of NiMH.
Past hier wel bij aangezien het veelal over de nieuwe Tesla batterij gaat...
Toyota gebruikt NiMH in haar nieuwste topmodel. Niet gek gezien het geklaag van een kennis met een 1e generatie Plug-in Prius (LiIon) die eerst 20km elektrisch kon rijden en na een jaar of 7 nog 8km elektrisch bereik over had...
Overigens snap ik niet wat de vernieuwing nu echt is, maar ze zijn niet gek bij Toyota, dus zal aan mij liggen. (Mijn stok-oude Prius heeft ook 6 NiMH cellen in een blok ingebouwd, maar schijnbaar is dit anders).
Linkje in het Engels met wat algemene info over de auto waar het in zit en waar de tekening vandaan komt.
Op 19 juli 2022 23:22:29 schreef r-p:
Overigens snap ik niet wat de vernieuwing nu echt is, maar ze zijn niet gek bij Toyota, dus zal aan mij liggen.
Als in de linkeraccu een cel defect is kan je die vervangen. In de rechteraccu lukt dat niet
Hoe zit dat met die Ah berekening? Ik zie nergens wat de daarbij geleverde spanning is en hoeveel kWh in de accu kan worden opgeslagen!
Golden Member
Als je nu gezeur over accu levensduur zoekt, moet je NimH accu's pakken....
Op 19 juli 2022 23:54:17 schreef ohm pi:
[...]Als in de linkeraccu een cel defect is kan je die vervangen. In de rechteraccu lukt dat niet
Als in een fietsaccu 1 cel niveau(*) kapot is, dan vervang je toch de alle cellen. In een Tesla zou je kunnen overwegen om 1 van de modules te vervangen. (ik geloof dat die 6S ruim 20V waren).
Deze constructie zou je dan bijvoorbeeld voor zo'n module van 6S doen.
Maar Tesla gaat naar "structural battery". De batterij maakt deel uit van de constructie (frame!) van de auto. Daar kan je dan niets meer aan vervangen.
(*) Stel je hebt een 7S4P accu, dan heb je 4 cellen die aan de min van het accupack hangen. Die noem ik 1A, 1B, 1C en 1D. De vier die aan de plus van de accu hangen noem ik 7x. Als de accu zich "slecht gedraagt" en de boel wordt aangeboden bij de fiets-accu-reviseur, dan kan je misschien meten dat 3A slecht is, maar als 3B, -C en -D nog goed zouden zijn, had je dat niet gemerkt. Die moeten dan zeker ook vervangen: Ze zijn zodanig veel zwaarder belast dat ze ook wel op zullen zijn. maar goed: alle 3x celen noem ik een "niveau".
[Bericht gewijzigd door rew op 20 juli 2022 16:12:32 (31%)
Golden Member
Op 20 juli 2022 16:08:20 schreef rew:
[...]Maar Tesla gaat naar "structural battery". De batterij maakt deel uit van de constructie (frame!) van de auto. Daar kan je dan niets meer aan vervangen.
[....]
Tesla dus ook een 'wegwerpauto'? Hebben ze dat van Apple overgenomen?
Het ziet er wel naar uit.
Voordeel is lagere productiekosten en hoge omzet.
Wij als een echte kapitalistische productiebedrijf Tesla interesseert ons milieu echt geen zier. Wij willen winstmaximalisatie.
Één celletje stuk: Doe maar een nieuwe auto Tesla.
Special Member
Het "structural" battery pack is wel degelijk verwisselbaar. Niet gemakkelijk, maar toch.
https://electrek.co/2022/05/20/tesla-structural-battery-pack-removable…
En de uitspraak "1 cel stuk - hele pack onbruikbaar" is uiteraard nonsens. Lees je eventjes in in de gebruikte techniek.
Je kan veel van Tesla (en Elon) vinden, maar als techneut vind k dat ze toch een verdomd mooi stuk techniek op de markt gezet hebben.
Special Member
Dat het pack verwisselbaar is, is duidelijk. Maar het stukje dat jij heel vanzelfsprekend vind ("Uiteraard") snap ik niet helemaal. Het kan natuurlijk dat de balancing dusdanig inelkaar zit dat je een paar cellen stuk mag hebben, maar voor mij lijkt het op een LCD-backlight. Als die paar cellen (of LED's in mijn analogie) eenmaal stuk zijn, betekent de volgende dat de boel uitvalt.
Special Member
74P6S. 74 cellen parallel, 6 van die parallelschakelingen in serie. (En dat 16 keer in serie)
Als er 1 cel 100% defect is , is dat 1,4% wat opgebracht moet worden door de andere 73 cellen die er parallel mee staan. Die paar procent opvangen zit gewoon in het design.
De kans dat een 2de cel in datzelfde rijtje stuk gaan is niet zo groot - er zitten 7100 cellen in het totale pack. Ok, door de extra belasting is die kans iets groter, maar dat een cel ergens anders in het hele pack stuk gaat is nog steeds veel groter.
Worst-case gaat de kapotte cel lekken-als-een-tierelier. Dan' trekt ie z'n 73 broertjes leeg. Heb je 95*74 celen die nog vol zijn, maar 73+1 die leeg zijn... Ik weet niet of de infrastructuur aanwezig is om dit op te lossen. Het KAN natuurlijk wel, maar ik denk niet dat het de moeite waard is.
Op 21 juli 2022 00:50:35 schreef joopv:
Het "structural" battery pack is wel degelijk verwisselbaar. Niet gemakkelijk, maar toch.
https://electrek.co/2022/05/20/tesla-structural-battery-pack-removable…En de uitspraak "1 cel stuk - hele pack onbruikbaar" is uiteraard nonsens. Lees je eventjes in in de gebruikte techniek.
Ik streep mij hele post door. Ik weet niet in hoeverre de accu's van Tesla tegen lage kosten te repareren is als er één of enkele cellen stuk zijn.
Special Member
Duidelijk. Het faalprincipe is dus wel hetzelfde als met backlight-LED's maar de aantallen zijn dusdanig groot dat het falen in de meeste gevallen sterk lijkt op graceful degradation.
Op 21 juli 2022 19:06:21 schreef rew:
Worst-case gaat de kapotte cel lekken-als-een-tierelier. Dan' trekt ie z'n 73 broertjes leeg. Heb je 95*74 celen die nog vol zijn, maar 73+1 die leeg zijn... Ik weet niet of de infrastructuur aanwezig is om dit op te lossen. Het KAN natuurlijk wel, maar ik denk niet dat het de moeite waard is.
Die cellen zitten stuk voor stuk met een heel dun draadje aan de gezamenlijke geleider. Als die kapotte cel zijn 73 broertjes leeg wil trekken moet ie dat langzaam doen, anders is dat draadje het eerste dat faalt.