Werking van FM-zender (jostikit)

Dit topic is gesloten


Sorry voor deze kick van meer dan 90 dagen, maar ik zou graag willen weten of dit ook van toepassing is in de metaaldetector de we hebben gebouwd.

Op 7 februari 2006 15:15:24 schreef DC2PCC:
Hoe werkt een oscillator, simpel.

je hebt een slingerkring of trillingskring nodig, net als bij een klok. De L-C-kring is in dit geval de trillingskring. Deze L en C werken samen en maken een elektrische trillingskring. Net als een massa-veersysteem, wat je misschien uit de natuurkunde kent. Ook is duidelijk dat je die trillingskring een zetje moet geven, net als je massa-veersysteem. Door de onvermijdelijke demping zal op een gegeven moment de slinger steeds minder ver uitslaan en na een poosje zelfs stilstaan. Om de beweging in stand te houden, moet je de slinger steeds een zetje geven. Dit is precies wat de transistor T2 in de schakeling doet, de kring steeds een zetje geven.

Nou de lastige begrippen 'fase moet 360 graden zijn' en 'rondgaande versterking moet 1 zijn': de fase moet 360 graden zijn, da's heel simpel, als de transistor het zetje in de verkeerde richting geeft, dan zal de trilling nog sneller uitdoven, dit ken je van de schommel in de speeltuin. 'de faseverschuiving moet 360 graden zijn' wil dus niets anders zeggen als: geef de trillingskring op het juiste moment een zetje.
'De rondgaande versterking moet 1 zijn' is ook simpel, weer die schommel, als je die een te hard zetje geeft zal ze steeds harder gaan, tot ze over de kop slaat. Bij een oscillator is dat net zo, als je ze te harde zetjes geeft, dan gaat het eens fout. 'De rondgaande versterking moet 1 zijn' wil dus niets anders zeggen dat de transistor een zo hard zetje geeft dat de trillingskring niet minder hard gaat trillen, maar ook niet harder.

De modulatie in de josty-kit maakt gebruik van een gemenigheidje. Normaal zou je je trillingskring een condensator geven die je met de spanning kan varieren, een varicap dus. De josty-kit heeft die niet (of zie jij hem) maar maakt gebruik van een 'truukje' IN de transistor zit een kleine capaciteit (die noemen we parasitaire capaciteit) en die is een beetje afhankelijk van de spanning op de basis. Door dus de spanning op de basis te varieren met ons laagfrequent signaal (spraak, muziek) zal de parasitaire capaciteit een beetje veranderen en daarmee de trillingsfrequentie van onze trillingskring.

Dit is ons schema en links is onze oscillator.

http://i11.tinypic.com/6t1an8z.jpg

Wij hebben daar twee spoelen zitten. Hoe werkt dat da precies en wat is de verandering als er ijzer in het magnetische veld komt?

Henry S.

Moderator

Voor deze schoolvraag zelf even een topic openen.
Ochja, had je al gedaan, wil je niet weer crossposten?
Lees http://www.circuitsonline.net/forum/faq even door.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 16 januari 2008 16:28:04 (53%)]

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Dit topic is gesloten