Op 22 november 2010 21:01:12 schreef free_electron:
[...]
Simpelweg omdat voor 99% van alle software die ik dagdagelijks gebruik er geen versies voor lunix zijn. Dus waarom zou ik het installeren ?
( ja ik heb al verschillende keren linux geinstallerd, webserver , fileserver en om eens mee te 'spelen', maar na 2 dagen ben ik er op uitgekeken. teveel frullerij om alles deftig aan de praat te krijgen en ureon op fora te spenderen om je wifi kaartje en andere hardware te laten werken. En dan de zoektocht naar gelijkaardige (we zwijgen over gelijkWAARDIGE. the gimp zal nooit aan photoshop kunnen tippen) software te zoeken en die ook weer te moeten aanleren. Zolang dat platform zo gefragmenteerd is en ze niet kunnenen onderling overeenkomen over installer type, gui en manier van werken interesseert het mij niet meer.) En trouwens, ik heb geen zin om weer een andere operating systeem aan te leren om de zelfde software te draaien. Ik ben electronics, geen computer nerd. een pc met windows is een gereedschapskoffer. in die koffer zitten stukken gereedschap, (word, excel, indesign , illustrator, premiere, Altium designer , Quartus , IAR , Photoshop.)
Met dat gereedschap doe ik wat ik wil.
Nu ga jij mij proberen 1)niew gereedshcap aansmeren (inkscape, gimp, gEDA) waar maar halve handvaten aanstaan of waar ik zelf nog moet aan vijlen en 2) mij verplichten een andere koffer te kopen omdat die stukken gereedshcap niet compatible zijn met mijn huidige koffer...
ik heb werk te doen ... mijn gereedshcapskoffer volstaat. en cost is no issue. ik koop liever een deftig stuk gereedschap waar ik jaren plezier aan heb dan in elkaar geflansd spul wat na 2 dagen plooit of uit elkaar valt en waar je telkens het handvat terug moet op zetten.
[...]
kijk , in de grafische wereld draaien ze al 30 jaar op macintosh only... als je van 'gesloten' praat... en wat je van apple allemaal moet slikken. "we veranderen van cpu. rot allemaal op...." ja steve, dank u steve ..
Hey, ik zei niet dat ik MAC OS wél goed vond! Linux!
Je hebt gelijk dat de software tools erop niet altijd even goed zijn afgewerkt. Dat is een beetje het probleem: omdat iedereen Windows gebruikt worden alle programma's voor Windows ontwikkeld. Tevens voor Linux ontwikkelen is vaak lastig, want je wilt nog wel geld verdienen aan je progsel en dus niet de source meegeven. Maar doordat er zoveel Linux varianten zijn kun je niet 1 executable exporteren.
Maar je moet toegeven, Windows is niet ideaal. Als je het niet wilt hebben staat het standaard op de PC die je koopt en zie maar 's je geld van de licentie terug te krijgen. Dat kost meer aan administratie dan dat het oplevert. Als je zelf je PC bouwt en je wilt wél windows hebben, moet je een retaillicentie kopen: OEM is alleen voor PC bouwers die hun gebouwde PC's doorverkopen. OEM is sowiso al duurder dan wat de grote PCbouwers betalen, maar retail is nog 's meer dan 3x zo duur voor hetzelfde stuk software. OEM is sowiso al duurder dan wat de grote PCbouwers betalen.
Tuurlijk. Voor software moet betaald worden. Ontwikkelkost moet eruit. En een beetje winst is ook leuk.
Maar ga dan niet dingen verzinnen als : Als je je moederbord vervangt moet je een nieuwe licentie kopen, tenzij het oude moederboard defect is. Het kost Microsoft geen cent meer als ik mijn moederboard vervang, waarom moet ik ze dan wel opnieuw betalen? Als ik software koop wil ik toch op z'n minst het recht hebben het op 1PC te runnen. En niet dat als ik een nieuwe PC ga gebruiken ik ook een nieuwe licentie moet kopen terwijl de oude PC de software niet meer gebruikt. Windows OEM doet dat. Terwijl b.v. Proton PDS gewoon op tig PC's mag staan, alleen maar op 1 gebruikt kan (en mag) worden door de dongle.
Dan heb ik het er nog niet eens over dat ze moedwillig beperkingen inbouwen. Dat kost ze nota bene extra ontwikkeltijd (en geld), om een versie te maken waar bepaalde functies uitgesloopt zijn. Die versie verkopen ze dan wel weer een tikkie goedkoper, maar het is alsnog onzin. Win7 b.v., elke versie is gelijk. ei.cfg op de schijf bepaalt welke je mag instaleren. En de licentiecodes verschillen tussen de versies. Uiteindelijk verdienen ze er uiteraard meer mee, omdat zo meer mensen Win 7 aanschaffen (en later eventueel nog upgraden naar een hogere versie ook).
Ik ben niet zo goed in wilde rants maar tegen windows valt best wat te verzinnen. En tuurlijk, als je rijk bent koop je gewoon die retail en denk je er verder niet over na. Alleen ben ik maar gewoon een student en komt een retail licentie neer op (meer dan) 6 maanden zakgeld. Stel je 's voor 6 maandsalarissen uit te geven aan een stuk software! Terwijl een grote PC boer exact dezelfde software voor misschien 10% daarvan krijgt.
Dus nu loop ik XP op een oudere PC, omdat de EULA zegt "gij zult geen OEM licentie overzetten op nieuwere hardware". Thanks Billy!
das ondoenbaar. en dan ? iedereen gratis een tweede druk ? dan scheur ik er mijn broek aan.
Nee, tuurlijk niet, wordt te duur en is onnodig, die lui hebben het boek al. Gewoon wat erata ergens online. Je zal toch niet zo veel fouten hebben dat de hele content uit de erata te reconstrueren valt.
En hoe kun je ze motiveren om fouten aan te leveren als ze geen 2e druk krijgen?
Simpel, ze krijgen de eer op de eratapagina als bijdrager genoemd te worden. En je verloot wat 2e drukken, fpga ontwikkelkitjes, whatever, onder hen die de meeste fouten vinden. Zoiets. Met dergelijke "voor de eer" constructies heeft een groep hobbyisten een heel OS uit de grond gestampt. 't heet Linux. Wat naar jou idee half werkt, maar alsnog heb je dan de helft van de fouten uit je boek . Voor de rest kun je alsnog iemand betaald inhuren.
Trouwens, 't is totaal geen moeite om tijdens het lezen even paginanummer en fout op een kladje te pennen, wil ik ook zo wel doen. Met het risico dat ik ergens overheen lees of er halfweg mee stop, maar een groot deel zeef je er dan toch uit.
En als meer mensen dat doen haal je zo alle fouten eruit. Kijk 's hoeveel je al geholpen hebben in dit topic met ideeën en dergelijke. Die hebben daar ook niks voor teruggevraagd, en dat werkt.
Da's ook de kracht van open source: iedereen kan de fouten eruit vissen. Staat tegenover dat geld rekenen voor een stuk software wat lastig word als de source vrij beschikbaar is, maar bij een boek is de tekst sowiso vrij beschikbaar voor eenieder die het boek leest.
Ik zie de schaar van Henry S al aankomen, maar komop, ik heb het toch niet voor niks in lopen kloppen?
EDIT: (2023) hum - als arme student had ik hier toch een ander perspectief op. F_E heeft goedbeschouwd gewoon gelijk met z’n gereedschapskoffer. (Ik dualboot Linux en Windows & heb ergens een oude mac - meer computers meer problemen mogelijkheden en gereedschappen)