Thuis automatisering

Beste electronica liefhebbers. Ik ben op zoek naar een PLC oplossing voor thuis automatisering. Ik heb nu al enige weken uw forums door gelezen en al heeel veeel kennis opgedaan. Echter blijft het lastig alle gelezen informatie te bewaren. Uiteindelijk zwerf je door alle forums heen.(zoveel interessante onderwerpen)

Goed, ten eerste wil ik u allen opmerken dat dit een zeer leerzame site is, veel kennis en geduld voor de beginners.

Bij het doornemen van de diverse discussies is het bij mij gaan kriebellen om weer wat met electronica te gaan doen. Uiteindelijk is alles kopen ook niet echt leuk, hoewel soms wel verstandiger! (tegenwoordig)

Maar goed iets zelf fabriceren en of repareren geeft natuurlijk veel meer voldoening.

Ik hoop dat ik nog geen regels heb overtreden anders hoor ik het nog wel. Voorstellen/introduceren lijkt me ook wel zo netjes.

Goed terzake, ik heb na alle gelezen informatie toch wel wat hulp nodig.

Wat ik wil.
Geautomatiseerde processen binnenshuis bijvoorbeeld, Trappenautomaat schakelingen in de gang, automatisch Ventilatie systeem.
Al deze handelingen uiteraard gevoed door een aantal sensoren.

Op zich geen ondoenlijke zaak als je heel veel geld hebt en tijd. Doordat ik nu wil gaan starten maar ook uit wil kunnen breiden tot op vergaand nivo. Uitlezen waarden uit PLC naar PC (wat overigens mijn expertise gebied is, vandaar, de PC dus en niet de communicatie).
In eerste instantie dacht ik aan een Logo! systeem, daarna werd de keuze 24volt of 220volt een lastige. Maar na veel lezen op uw site kies ik toch maar voor een 24volt variant.

Vervolgens komt het aantal in en uitgangen aan bod. Ik heb begrepen dat een Logo! iets van max 26 in en 14 uitgangen heeft en dan nog een omschakelbare output naar analoog. Goed ik denk dat een Siemens S5 PLC een optie is omdat ik zeg 26 ingangen te weinig vind, want als ik het goed begrijp heb ik veel digitale uitgangen nodig als ik uiteindelijk ook met bv een touch-screen wil gaan werken. Per bit een digitale output toch? Dan ben je er bij een logo snel doorheen. En dan nog alle lampen, pompen, watersloten, naderingssensoren, temperatuur sensoren.

Wat mij op de uiteindelijke vraag brengt, hoe zit dat nou met digitaal en analooge output van een sensor. Geeft een digitale sensor bijvoorbeeld een +5 volt en een + 15volt en is een analoge bijvoorbeeld een variabele spanning. Want als dat zo is dan zou dat betekenen dat er geen digitale temperatuur meting mogelijk is door gebruik te maken van een enkele digitale input toch.

Zoals jullie wel zien is het lastig om een en ander te beschrijven. Wellicht kunnen jullie me helpen wat struktuur aan te brengen.
Ik wil een hoop voor weinig en geen fouten maken, natuurlijk is dat een utopie. Maar ik wil alleen een goede basis neer zetten.

Alvast dank.

Ik zou al zeker geen S5 meer nemen daar deze dingen wel een glorierijk verleden achter de rug hebben doch niet meer ondersteund worden door Siemens. Ga dan beter voor de S7. Overigens bestaat uw toepassing al standaard zoals Nikobus of Bticino My Home en nog vele andere maar ik denk dat je zelf eens iets wil in mekaar boksen.
Een S7 200 serie zou waarschijnlijk al goed genoeg zijn, met een S7 222 heb je reeds 78 I/O's.

It is so simple to be happy, but it is so difficult to be simple

Elektuur had iets met een DCI bus voor huisautomatisering ofzo. Dan kun je die hele PLC vergeten. Compleet met bouwontwerp, PCB ontwerp en software. Voordeel is dat het een bus systeem is: je hoeft niet met alles aan sensors ed. naar 1 centraal punt. Dat scheelt een hoop in de bekabeling.

Dat PCB design gebruik je, de software bak je uiteraard zelf. Wellicht niet voor de 'peripherals', maar in elk geval voor je host. Je zou even moeten kijken of ze ook grappen met temperatuur ed. meegenomen hebben, anders zul je dat er zelf bij moeten bakken. Ow... Dat was niet je sterkste punt... Dan heb je danwel niets aan dit systeem, danwel een leuke vrijetijdsbesteding in de vorm van deze uitdaging ;).

Zorg dat je NOOIT, NOOIT, NOOIT wat met Versatel Tele2 te maken krijgt!
GJ_

Moderator

Op 1 oktober 2006 02:24:04 schreef cosphi:
Ik zou al zeker geen S5 meer nemen daar deze dingen wel een glorierijk verleden achter de rug hebben doch niet meer ondersteund worden door Siemens. Ga dan beter voor de S7. Overigens bestaat uw toepassing al standaard zoals Nikobus of Bticino My Home en nog vele andere maar ik denk dat je zelf eens iets wil in mekaar boksen.
Een S7 200 serie zou waarschijnlijk al goed genoeg zijn, met een S7 222 heb je reeds 78 I/O's.

De 200 serie van Siemens is GEEN S7!! Siemens noemt het wel een S7 maar het blijft een opgeleukte Texas Instruments. Bovendien is in het verleden van de 200 gebleken dat Siemens die helemal niet ondersteund. Probeer maar een CPU-214 te krijgen. De enige echte S7-200 serie is die van VIPA. Groot extra voordeel is dat die in de MPi poort ook een RS232 heeft: geen dure programmeerkabels (mag wel-hoeft niet).

GJ_

Moderator

Op 1 oktober 2006 01:37:09 schreef Oude interesse:want als ik het goed begrijp heb ik veel digitale uitgangen nodig als ik uiteindelijk ook met bv een touch-screen wil gaan werken. Per bit een digitale output toch?

Een touch screen zit niet op de I/O aangesloten maar op (bij een Siemens of VIPA S7) bijvoorbeeld de MPi poort.

Wat mij op de uiteindelijke vraag brengt, hoe zit dat nou met digitaal en analooge output van een sensor. Geeft een digitale sensor bijvoorbeeld een +5 volt en een + 15volt en is een analoge bijvoorbeeld een variabele spanning. Want als dat zo is dan zou dat betekenen dat er geen digitale temperatuur meting mogelijk is door gebruik te maken van een enkele digitale input toch.

Wat te denken van analoge ingangen. Standaard signalen zijn:
- 0-10V
- 0-20mA
- 4-20mA
- thermokoppel ingangen
- Pt100 ingangen
- enz. (dit waren de meest voorkomende.)

Wat een snelle reacties. Des te beter! Zoals ik al opmerkte ik ben op zoek naar een beetje struktuur. het hoofd zit vol leuke ideen nu de financien en de tijd nog. Maar nog veel belangrijker waar begin ik nou mee.
Cosphi, wat betreft de S5 - S7 is het niet zo dat we juist met dit soort (overjarige / overbodige) spullen nog steeds mooie dingen kunnen maken. Natuurlijk wil ik ook wel de S7 ipv de S5. Maar ja de S5 wordt regelmatig aangeboden voor een redelijke prijs. Wat betreft de ondersteuning van Siemens, ik hoop dat ik die niet nodig zal hebben.
Wat betreft Nikobus of Bticino My Home heel interessant, dank daarvoor. Prijzen moet ik later nog even naar kijken.

Toch blijft het door mijn hoofd heen spoken dat ik graag iets met PLC's wil doen. Een reden zal ook wel zijn dat ik aan een switch binnen mijn werk zit de denken van System Engineer (Windows) naar iets in de PLC wereld. Dit is dus de reden dat ik zo naar een PLC trek.

"GJ_ Wat betreft de S7, De enige echte S7-200 serie is die van VIPA. Groot extra voordeel is dat die in de MPi poort ook een RS232 heeft: geen dure programmeerkabels (mag wel-hoeft niet)."

Is dit de PLC die ik hebben moet en wat kost zoiets?

Marco69, bedankt maar het is niet de bedoeling de gehele installatie te bouwen. het lijkt me wel leuk om zelf de aanpassingen te maken van bijvoorbeeld een sensor. PNP-NPN

het fabriceren van een device die de digitale PLC output kan intrepeteren.

Kom ik toch weer terug op de HAM vraag welke PLC. maar ook niet onbelangrijk. Waarom niet de S5? Of heeft deze beperkte mogelijkheden tav interactie met de mens. Wel lekker betaalbaar op marktplaats b.v.

GJ_

Moderator

De 200 serie is modulair van opbouw. De modules hebben het formaat van een pakje sigaretten en klikken op een standaard TS35 rail.
Wat je toch minimaal nodig zult hebben is:
-voeding
-processor
-inputkaart
-outputkaart

Later is dit uiteraard naar hartelust uit te breiden. Aan prijzen kan ik je even niet helpen, ik heb de actuele lijsten in de andere vestiging laten slingeren en nu zijn ze kwijt.
Goedkoop zijn ze nog steeds niet (vlg lijst 2001):
de goedkoopste 200-S5 processor kost zo'n 200 euro, de goedkoopste 200-S7 processor ongeveer 380 euro.

Vipa heeft ook nog een 100 serie (met on-board I/O) Deze zijn uit te breiden met de 100 serie modules maar ook met de modules van de 200 serie. De goedkoopste 100-S7 proc kost ongeveer 230 euro, maar dan zit er dus al wel wat I/O op.

Maar er zijn meer smaken om het moeilijk te maken;-)
Zoals gezegd is de 200 van Siemens en restant Texas Instruments. De goede TI's werden altijd gemaakt door Koyo en nooit door TI zelf. En Koyo heeft een goede ondersteuning (bewezen door de jaren!!!) ook voor de oudere modellen. Koyo wordt hier verkocht door PLCdirect.

Ten slotte nog dit: er is helemaal niks mis met de "oude" S5 plc's van Siemens. De ondersteuning van Siemens is natuurlijk weggevallen (mag ook wel na 10 jaar uitloopstatus) maar voor reparaties kun je nog volop terecht. Dus als je een fraaie processor met wat I/O kaarten kan kopen voor weinig lijkt me dat helemaal nog niet zo'n verkeerde oplossing. Kom wel even om advies als je op het punt staat iets te kopen want er zijn wel een paar S5 modellen die je absoluut links moet laten liggen!

Je hebt voorlopig weer wat te googelen.

Is dit wat om mee te starten.
S7-200 CPU 224 (6ES72141BD220XB0)
Of ben ik nu te enthausiast...

"Kom wel even om advies als je op het punt staat iets te kopen want er zijn wel een paar S5 modellen die je absoluut links moet laten liggen!
/"
is dit toevallig ook de S5-CPU115?

GJ_

Moderator

voor de 115 serie is voldoende te krijgen. Het zijn wel "flinke planken"

kijk hier eens:
http://www.plcdirect.nl/EN/script/P_products-category.asp?ID=136
goede ondersteuning en geen moeilijk gedoe over prijzen op aanvraag.

Nog zo een:
http://www.vipa-nederland.nl/

[Bericht gewijzigd door GJ_ op zondag 1 oktober 2006 16:59:48

ik ben weer even wat aan het googelen en op marktplaats geweest. Het lijkt me wel wat om hier mee te beginnen.

S7-200 CPU 224 6ES72141BD220XB0
Heeft ook al I/O

S7-200 outputmodule 8x DO 24Vdc 0.5A
eventueel 8 keer extra Digital output

EM231 (AL 3*12 bit) 6ES7 231-0HC00-0XA0
Extra 3 * analoog input

FM350 voor de Siemens 300er PLC
Countertje erbij..

Wat is dit ?? 32 bits pcmcia kaart voor programmatie S7 PLC's. Ondersteuning PPI MPI en DP.

ik heb nog wat Photo Electrische sensoren en 2Ir sensoren.

Zoals je wel ziet nog geen voeding ?? welke dan.
Software en
programmeerkabel.

Uiteindelijk heb ik ook nog relais nodig voor het schakelen van 220volt apparatuur, enig idee wat ik daarvoor moet gebruiken. Wellicht een siemens contact ?

Start kosten voor dit feestje enkele honderden euro's. Een S5 PLC compleet al voor onder de 100 Euro.
Maar is het met een S7 PLC bijvoorbeel makkelijker om een bus te creeren. (om bekabeling te reduceren bijvoorbeeld.)
is het met S7 makkelijker om een interface naar Ethernet te realiseren. uiteindelijk gaat het ook om de centen maar een project als deze gaat uiteindelijk een veelvoud van de startkosten kosten. Dus toch belangrijk met goede componenten te beginnen. mijn gevoel zegt nu toch al de S7. bijvoorbeeld bovenstaande S7-200 CPU 224. Uiteindelijk zal de realisatie nog wel even duren dus wel handig als een systeem nog even meegaat.

ik denk dat ik voor juist advies maar een plan opstel met hoeveelheden I/O 's lokaties ed. Maar ik wil wel snel beginnen met een proefopstelling.

laatste input. ik wilde eerst voor de Logo! gaan. kan iemand mij bevestigen waarom ik dat niet moet doen. het blijft in het hoofd spelen. met truuken lijkt het mij ook een aardig (betaalbaar) systeem. Alvast dank.

GJ_ Ik heb dat ook gezien, aleen daarom denk ik dat ik deze maar skip...

GJ_

Moderator

LOGO voldoet NIET aan je eisen. Weinig I/O mogelijkheden, analoog al helemaal niet(het analoog dat ie kan is te beperkt voor woorden) De LOGO is leuk voor kleine projekten die ook echt klein blijven.
De 200 van Siemens vind ik persoonlijk ook helemaal niks. De Siemens prog.kabels zijn duur: reken op ongeveer 300 euro. Ter vergelijk: de VIPA kabel kost 30 euro!!
Dat komt omdat de Siemens een MPi poort hebben en de Vipa een MP2i poort. Dezelfde mogelijkheden als Siemens PLUS een RS232.
De 300 serie van siemens en vipa zijn door elkaar te gebruiken.
De software van Vipa is voor de hobbiebob beter en veel goedkoper, ongeveer 300 euro inclusief kabel. Zit een goede simulator in.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op zondag 1 oktober 2006 17:40:06

GJ_

Moderator

Oh, relais: gewoon interface relais. Releco is een goede en goedkope keus. Ik gebruik de C10-A10BX in een S10 voetje. Mechanische en led statusaanduiding en handbediening.
Releco is goede kwaliteit voor weinig geld. Siemens relais hebben wat kleine minpuntjes. Niet dat ze slecht zijn overigens.

leverancier: vierpool (www.vierpool.nl)

Die heben overigens ook een beter alternatief voor de LOGO (Siemens is wel de meest verkochte maar niet de beste)
De box van Comat (zwitsers, hoge kwaliteit, zelfde prijsklasse) Kan meer dan de logo en eenvoudiger te koppelen aan de PC:
http://www.vierpool.nl/nieuws/relais/mini-plc-van-comat-de-boxx-166-2/

[Bericht gewijzigd door GJ_ op zondag 1 oktober 2006 17:49:15

chuckie

Honourable Member

Je zou misschien ook als alternatief eens kunnen kijken naar de Millenium van Crouzet. Niet duur en zoveel meer mogelijk dan met de LOGO. Ze hebben daadwerkelijk alles wat je je maar voor kunt stellen standaard in het leveringsprogramma. Ik heb er hier b.v. nu een voor me liggen met PWM uitgangen en een bijpassend GSM modem wat b.v. leuk is om rolluiken met je GSM op afstand te bedienen of je kachel al vast aan te zetten voordat je thuis komt.
Ik gebruik ook regelmatig LOGO, maar GJ heeft gelijk, ze zijn te beperkt, bovendien is de back-up van Siemens waardeloos. Nu heb ik daar niet zo'n last van omdat de automatiseringsafdeling van mijn groothandel gespecialiseerd is in Siemens, maar zeker met de 200 ben je anders aan de goden overgeleverd.

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde
GJ_

Moderator

hehehe, het wordt alleen maar moeilijker>:-)

chuckie

Honourable Member

Och ik ben de moeilijkste niet, PLCtjes zijn net als vrouwen, met de juiste hoeveelheid input wil er ook nog wel eens wat uitkomen en je weet wat een verscheidenheid aan vrouwen er is.

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde

Op 1 oktober 2006 18:23:22 schreef GJ_:
hehehe, het wordt alleen maar moeilijker>:-)

Zeg dat wel,
Logo! ligt al uit de gratie.. Ik heb nog niet gehoord dat de S7-200 CPU 224 geen goede optie is.. Is namelijk verkrijgbaar.
Comat ziet er inderdaad ook wel interessant uit. Maar goed ik blijf voor siemens voelen. mede doordat ik het gevoel heb dat ik voor een eventuele loopbaan in deze sector meer aan de Siemens ervaring heb. Maar goed we kunnen doorblijven zeuren, als er betere opties zijn ben ik natuurlijk wel erg eigenwijs.

ik had al vernomen dat ik voor een VIPA variant moet kiezen maar hoe weet ik dat en wat is dan de S7-200 CPU 224 dan.

Hoe werkt het met een S7-200 CPU 224 bv. als je op bedrading wilt besparen. ik zie het zo voor me dat ik per verdieping bijvoorbeeld een router-achtig device nodig heb. of moet ik dan meerdere CPU's koppelen met een of andere kabel. ProfiBUS o.i.d. zal ook wel iets zijn.

Of is het gewoon te prijzig en moet ik de bekabeling voor lief nemen.

chuckie

Honourable Member

Doorkoppelen doe je met ASinterface, overigens hoor ik het argument "stick with Siemens regarding the future" de laatste tijd wel veel te vaak.
Ook voor je loopbaan kan het geen kwaad(is zelfs beter) om je horizon wat te verbreden en zoals GJ ook al aangeeft, er zijn vaak betere en goedkopere alternatieven dan Siemens.
Dat kunnen sommige klanten later alleen maar waarderen (als ze nog niet met Siemens blindheid geslagen zijn hetgeen ook wel voorkomt).
Ik heb mijn groothandel ook al eens gevraagd om wat met VIPA te gaan doen (op aanraden van GJ overigens), maar die willen er niet aan omdat Siemens er een te sterke vinger in de pap heeft, terwijl ze zelf in alle eerlijkheid ook wel aangeven dat er in sommige gevallen een beter alternatief is.
Mijn advies, staar je niet blind en blijf flexibel, als we geen ondernemers meer zouden hebben die af en toe buiten de gebaande paden durven gaan hadden we al geen noemenswaardige economie meer.

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde

Op 1 oktober 2006 17:43:49 schreef GJ_:
Oh, relais: gewoon interface relais. Releco is een goede en goedkope keus. Ik gebruik de C10-A10BX in een S10 voetje. Mechanische en led statusaanduiding en handbediening.
Releco is goede kwaliteit voor weinig geld. Siemens relais hebben wat kleine minpuntjes. Niet dat ze slecht zijn overigens.

leverancier: vierpool (www.vierpool.nl)

Heb ook nog 67 Smitt-Relais liggen, zijn nieuw en kosten normaal iets van 36 euro ex btw. Voor de helft van de prijs mag je ze hebben en krijg je er nog voetjes bij ook. 24 volt DC spoel, contakten 440V-10A (4 x wissel) + LED

For Every Existing Problem Exists a Solution, Just Try To Find It...
GJ_

Moderator

Op 1 oktober 2006 19:03:58 schreef Oude interesse:Ik heb nog niet gehoord dat de S7-200 CPU 224 geen goede optie is.. Is namelijk verkrijgbaar.

1) andere programmeertaal: is dus geen S7 !!!!
2) modelwijzigingen
klant met kapotte 214 processor heeft pech en moet de HELE PLC vervangen. De 214 is nl vervangen door een heel ander model.
Op zich zijn die dingen dus niet slecht of ongeschikt maar ik laat ze liggen.

Op 2 oktober 2006 00:21:40 schreef Wiebo:
Heb ook nog 67 Smitt-Relais liggen, zijn nieuw en kosten normaal iets van 36 euro ex btw. Voor de helft van de prijs mag je ze hebben en krijg je er nog voetjes bij ook. 24 volt DC spoel, contakten 440V-10A (4 x wissel) + LED

Da's niet te duur. Een nieuwe Releco met voet is iets goedkoper (denk een euro of 13 excl BTW) maar 1x wissel (meestal voldoende) Een reeks releco's is wel veeeeel sneller en gemakkelijker aan te sluiten.

Op het moment kan ik een S7-200 CPU 224 aanschaffen, zoals ik al opmerkte voel ik veel voor een Siemens oplossing daar ik hoop dat deze ervaring me dichter bij een baan in deze sector zou kunnen brengen zodat ik de kantoorautomatisering achter mij kan laten.
Maar als de bewuste PLC / CPU niet op de S7 programeertaal werkt schiet ik mijn doel natuurlijk voorbij en zouden de concurrenten ook weer kandidaten kunnen worden, dit nog even terzijde.
Wat wel belangrijk is waar draaid de PLC dan op ?
Wat bedoel je met de hele PLC vervangen, is het zo bij PLC's dat je de CPU ook los kunt vervangen / repareren. Als blijkt dat de PLC dan ter ziele is. Dan kan ik de randapparaten toch wel blijven gebruiken.
Zoals ik al heb gezegd, ik wil voorlopig de PLC en onderdelen gebruikt aanschaffen (budget) maakt dit de keuze niet gemakkelijker.

Ik heb ook nog een optie op een S5-100 met heel veel onderdelen.

S5-100U CPU 102 (6ES5 102-8MA02)
voeding (6ES5-931-8MD11) 2A
1x Programmeerkabel Converter (6ES5 735-1BD20)24VDC

4x Digital Input module 8x24VDC (6ES5 421-8MA12)
3x Relais Digital Output module 8 uitgangen (6ES5 441-8MA11)
1x Digital Input module 8x24VDC (6ES5 431-8MA11)
4x Dubbele Bus modules (6ES5 700-8MA11)

Bovenstaande lijkt een leuke complete set, echter blijf ik twijfelen of ik niet beter een goede S7 met voor voorlopig dan maar een beetje I/O kan aanschaffen. Of een VIPA variant, echter kan ik daar geen prijzen van vinden.
Maar daar moet ik nog wel even voor door sparen.

Zoals jullie wel merken, wordt er niet gemakkelijker op.

GJ_

Moderator

De programmeertaal van de Siemens 200 is geen S7 maar S7micro. Deze tal lijkt in de verte niet op gewone S7. Bij de Vipa 100 en 200 serie wordt wel de "echte" S7 gebruikt.
Die S5 is een leuk ding, waar nog wel het een en ander voor te krijgen is zo links en rechts. De CPU102 is een beetje een vreemde en gaat pas volgas lopen als je er een Eeprom bij hebt. Zonder Eeprom loopt hij altijd in testmodus, wat voor thuisautomatisering meestal niet zo'n punt is. Hij is dan ongeveer zo snel als de CPU100 met de mogelijkheden van de snellere CPU103.

Persoonlijk zou ik voor de S5 gaan maar vergeet niet dat ik door schade en schande wijs geworden een vreselijke hekel aan de S7-200 gekweekt hebt. Ik ben dus niet helemaal onbevooroordeeld.
Voordeel van de S5 is dat de kabel er ook bij zit. Siemens kabels zijn D U U R. Voor een S7 kabel moet je al gauw tellen op ongeveer 300 euro.

De 200 van Sie.... is een speciaaltje, ik heb er geen hekel aan, vaak een uitdaging om iets ermee te doen wat met de 300 simpel is en met de 200 veel nachtrust kost.
Als het alleen gaat om huis automatisering is de 200 geschikt(zelf doe ik dat met een S7-315 2 dp) maar ik las ook dat het gaat om te leren voor een leukere/ betere baan.
Dan lijkt mij een echte S7 beter (siemens of vipa)
Het S5 verhaal valt dan ook af, teveel verschil met S7.
Het is wel een leuk setje en je kunt er gelijk mee aan de gang want alles zit erbij(interface/kabel ed)

Voor alleen huis automatisering neem het s5 setje (als de prijs goed is), wil je de kennis en ervaring opschroeven en bij de tijd komen en daarna blijven, beter de S7 serie nemen en dus wat door sparen.

Kies je voor de S5, ik heb nog wel wat spul liggen, nieuw en gebruikt voor het geval dat je nog iets mist.

Ik heb wat problemen met wanneer een d of t te gebruiken, ddt gebruik ik niet!

Na enige tijd van beraad googelen, goed lezen van dit forum ben ik tot een aantal conclusies gekomen en denk dat ik nu weet wat ik wil. Uiteraard moet het financiel wel haalbaar zijn.
Er zijn een aantal redenen waarom ik tot onderstaande conclusie ben gekomen.
In eerste instantie dacht ik aan een oud beesie op marktplaats aan te schaffen. Daar ik mogelijk een carriere switch wil maken leek het mij wel raadzaam een S5 PLC aan te schaffen zodat ik enige ervaring op PLC /Siemens gebied kan opdoen. Doordat ik ooit een electrotechnische opleiding heb genoten en ook in electronica geinteresserd ben en tevens veel script / programmeer tbv een Windows omgeving dacht ik die zaken wel te kunnen combineren. Verwacht niet te veel van mijn inhoudelijke kennis maar ik denk dat ik het wel begrijp. het programmeren van PLC's lijkt me dan ook een uitdaging (heb in een grijs verleden ook wel es wat met flip flops gedaan), in ieder geval lijkt het mij wel weer es leuk om ook met de schroevendraaier te spelen en kabels te leggen ed.
Daarbij lijkt het me ook wel een uitdaging om de PLC met de Windows omgeving te laten communiceren. Op dat moment dacht ik nog dat een gebruikte S5 wel wat zou zijn. Later tijdens de discussie kon ik de bewuste S7-200 224 kopen. Vandaar wellicht enige pressie. Na goed bestuderen heb ik toch wel begrepen dat de S7-200 geen goed studie object is betreft de programmeertaal. Daarbij kon ik geen kabel bemachtigen en ontbrak er nog een voeding. Daarbij ook tweedehands?
Ik heb begrepen dat de S7-VIPA alle mogelijkheden heeft die ik wil.

- Touchscreen op de MPI poort
- VIPA 100 heeft max uitbreidbaar 160 I/O
- 112-4BH02 CPU 112 mit 8/16kB A/L-Speicher, DI 8(12)xDC 24V, DO 8(4)xDC 24V, 0,5A, potenzialgetrennt, nicht erweiterbar

Na veel krabbelen heb ik dan besloten dat ik voor de VIPA ga, voor een prijs vanaf 230 euro,

Op 1 oktober 2006 14:44:20 schreef GJ_:
Vipa heeft ook nog een 100 serie (met on-board I/O) Deze zijn uit te breiden met de 100 serie modules maar ook met de modules van de 200 serie. De goedkoopste 100-S7 proc kost ongeveer 230 euro, maar dan zit er dus al wel wat I/O op.

en met garantie spaar ik nog wel even door. Alleen vraag ik me dan nog wel een aantal dingen af. Mijn Duits is niet al te best.

1/ Kun je hier ook met bussen de vloeren zeg maar verbinden. (ASinterface)
2/ Heb je ook een losse voeding nodig voor de PLC of de IO's
3/ Interface kabel PLC --> PC
4/ Extra Digitale / Analoge I/O's
5/ Relais,

Op 2 oktober 2006 00:21:40 schreef Wiebo:
[...]
Heb ook nog 67 Smitt-Relais liggen, zijn nieuw en kosten normaal iets van 36 euro ex btw. Voor de helft van de prijs mag je ze hebben en krijg je er nog voetjes bij ook. 24 volt DC spoel, contakten 440V-10A (4 x wissel) + LED

6/ Software

Heeft iemand enig idee wat bovenstaande dan allemaal ongeveer kost. En wat heb ik nog meer nodig.
Dank weer.