12 Ledjes aansturen met Velleman k8055

Hallo iedereen, momenteel ben ik met een studiegenoot bezig een simpel display te maken dat met leds werkt. Wij volgen geen studie electronica of iets dergelijks dus hebben vrij weinig kennis van zaken (bij eventuele antwoorden daar rekening meehouden, hehe).

Wij hebben een velleman K8055 bordje ( http://www.velleman.be/be/nl/product/view/?id=351346 ) en willen deze gebruiken 12 leds aan te sturen middels de 8 digitale uitgangen. We willen daarvoor gaan multiplexen (zo heet dat toch?) en hadden hetvolgende schema als voorbeeld genomen: http://www.windred.dk/avr/3d-cube/images/sch-ani1.gif (we zijn er ons van op de hoogte dat het bordje eigenlijk te traag is om te multiplexen, maar toch)

Nu is het zo dat er uit de digitale uitgangen maar 0.62 volt komt en we daarmee de transistors niet kunnen schakelen, we gebruiken transistors op de manier zoals ook in het eerder gegeven schema het geval is. We denken overigens dat we helemaan geen transistors nodig hebben als er genoeg voltage uit de digitale uitgangen zou komen.

Onze vraag is of het mogelijk is meer voltage uit de digitale uitgangen te krijgen of is er een ander alternatief waarmee we 12 ledjes (onafhankelijk!!) kunnen aansturen. We zitten ook vast aan het velleman bordje, dus vergaande alternatieven zijn voor ons geen optie.

We willen met een 5 volt voeding werken (we hebben een regelbare voeding maar met weerstandjes e.d. houden we rekening met 5 volt).

Ik hoop dat onze vraag duidelijk is en willen iedereen die antwoord bij voorbaat danken!

misschien kunnen jullie de relaiskaart k2633 van velleman proberen? werkt goed samen heb ik namelijk ook samen in gebruik;) om me wissels van me modeltreinbaan te sturen

mvg wouter

Check me site http://wouter771991.googlepages.com/ met extra info over me modeltreinbaan! Problemen met de K8055 van velleman? Check me site voor voorbeelden!

De digitale uitgangen van de K8055 zijn van het open-collector type.
Wil je daar bijvoorbeeld 5V uit krijgen als je een '1 'stuurt, dan moeten er pull-up weerstandjes bij.

Deze weerstandjes moeten aangesloten van de uitgangen naar de +5V.

Op 10 oktober 2007 20:33:23 schreef Zonnepaneeltje:
De digitale uitgangen van de K8055 zijn van het open-collector type.
Wil je daar bijvoorbeeld 5V uit krijgen als je een '1 'stuurt, dan moeten er pull-up weerstandjes bij.

Deze weerstandjes moeten aangesloten van de uitgangen naar de +5V.

Dank voor het antwoord. Als ik het dus goed begrijp moet een pull-up weerstand tussen een digitale uitgang en de +5V van de voeding? Zoiets:

http://dev.digitalconcept.nl/voorbeeld.jpg

Is er ergens een duidelijk voorbeeld van een soortgelijke opzet?

ps. kunnen er ook 2 uitgangen tegelijkertijd worden aangezet op deze manier? om te multiplexen moeten er minimaal 2 outputs gebruikt worden.

Dank!

[Bericht gewijzigd door twist85 op 10 oktober 2007 21:29:03 (10%)

We hebben het advies van Zonnepaneeltje opgevolgd en pull-up weerstanden gebruikt. In principe werkt het maar op een of andere manier lekken de transistors waardoor alle ledjes binnen een groep aangaan. Het ledje dat aan moet brand wel feller, de ledjes die niet aanmoeten branden heel ligt.

Het schema: http://dev.digitalconcept.nl/Schema.JPG

Het schema klopt niet helemaal met hoe het uiteindelijk is geworden. Zo hebben we de condensators verwijderd en gebruiken we 6 volt i.p.v. 7.5. De pull up weerstandjes zijn 10k en de weerstandjes naar de leds zijn 60ohm, niet 47.

Maargoed, de transistors t1 tot t4 werken goed. De transistors t5 tot t7 werken niet goed denken wij. Dus stel ik zet T1 en T6 open... dan brandt led 5 fel en de andere 2 leds in die groep branden dan ook een beetje...

De transistors die wij gebruiken: http://www.farnell.com/datasheets/64803.pdf

We gebruiken leds die allemaal een current forward van 50mA hebben en een spanningsval van rond de 2 volt.
Dit is een van de leds: http://nl.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?SKU=8577323

De laatste twee groepen leds zijn nog niet aangesloten, daar doen we nog even niks mee totdat de eerste 2 groepen goed werken.

Heeft iemand misschien een idee waarom alle ledjes binnen een groep een beetje aangaan?

p.s. Echt super dit forum, heb al heel veel antwoorden gevonden dus top!

Ik zou voor T1 .. T4 PNP transistoren gebruiken. Je moet dan wel ipv de Pullup een serieweerstand naar de Sx gebruiken (ongeveer 1k).

Met de pullup weerstand van 10k zorg je voor een basisstroom van max 0.5 ma. Als je transistor een versterking van 35x heeft, krijg je een stroom van rond de 20ma.

Als ik je 47 ohm zie gebruiken als current-limit weerstand, denk ik dat je 55 ma stroom wilde hebben ((5-0.2-0.2-2.0)/47). De pullup weerstanden zijn dus te groot.

Ik zou die condensatoren eens weghalen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/