Nummerweergave (CLIP).

Volgens mij kan dit wel, ik heb een collega model, de ISDN Centrale 2-8+ en ik dacht er iets over gelezen te hebben in de gebruiksaanwijzing.

De mijne heeft overigens geen nummerweergave terijl ze uiterlijk, behalve de kleur exact hetzelfde zijn.
Waarschijnlijk kun je op je beurt ons helpen aan het probleem van nummerweergave en waarom dit niet werkt.

Kennelijk zit er toch iets extra's in jouw centrale wat niet in de mijne zit.

Ik ga even kijken voor je of ik iets kan vinden over de mogelijkheden en mail je eventjes of post het hier op CO.

SWSje

A long answer is not short!

Hoera!!! :-) Het werkt nu wel. In ieder geval bedankt.

Wat het probleem was weet ik niet precies, maar ik las dat het voor een andere centrale uitmaakte wel msn nummer het eerst geconfigureerd stond voor een telefoon. Na een beetje prutsen ging het in eens wel.

In de handleiding stond trouwens helemaal niks hierover. Op internet verders ook niet voor mijn centrale.

Volgens mij kan dit wel, ik heb een collega model, de ISDN Centrale 2-8+ en ik dacht er iets over gelezen te hebben in de gebruiksaanwijzing.

Ik heb ook de ISDN Centrale 2-8+.

Kennelijk zit er toch iets extra's in jouw centrale wat niet in de mijne zit.

Ik wil wel screenshots sturen van het computerprogje om de centrale te configureren.

Is er geen mogelijkheid om een verbinding te maken tussen buiten- en binnenlijn, over de centrale heen? Waarbij deze verbinding dan wel als het ware geen invloed heeft op het ogenblik dat het toestel opgenomen wordt, zodat het dan puur als een binnentoestel reageert ...

Ik denk aan een verbinding via condensatoren maar ben absoluut geen specialist ter zake om er verder iets te kunnen over zeggen.

Evarist

Golden Member

Ik dacht ook zoiets. Maar hoe? Mijn centrale laat ook geen CLIP door.

Nihil est verum, quod non probatur primo.

Ik heb een telefooncentrale Siemens Hicom 101 die het clip signaal niet doorlaat, en wil clip informatie op toestel 1.

Ik zet binnenin de centrale een niet-gepolariseerde condensator (geen elco dus) van 1 µF (250 V) tussen de b van de inkomende lijn en de b van toestel 1. Het moet de b zijn, bij a werkt het niet. Resultaat : clip informatie wordt doorgegeven en voor de rest reageert toestel 1 als een binnentoestel. Ik kan dus mijn buitenlijn doorschakelen naar een ander binnentoestel, enz.

Echter, als binnentoestel 2 (of 3, 4, 5 of 6) in communicatie is met de buitenlijn en ik tracht met toestel 1 een buitenlijn te nemen, dan krijg ik enerzijds de bezettoon (wat normaal is voor een binnentoestel bij bezette buitenlijn) maar anderzijds hoor ik in de verte het gesprek terwijl de communicatie tussen toestel 2 en de buitenlijn dan ook verstoord wordt, zij horen dan namelijk ook die bezettoon op de achtergrond.

De oplossing zou dus zijn dat er een relais geplaatst wordt in serie met de hogervermelde condensator, en dat dit relais geopend wordt onmiddellijk nadat de buitenlijn geactiveerd wordt (hetzij van binnen hetzij van buiten) en totdat de buitenlijn weer inactief wordt. Iemand een oplossing? Ik ben voorlopig nog niet binnenin de telefooncentrale gaan zoeken, want allicht vind ik daar wel wat ik nodig heb.

[Bericht gewijzigd door nonkel ledje op vrijdag 5 januari 2007 16:24:43

Ik werk liever niet meer aan het reanimeren van een oud topic, maar ik heb onlangs ook lopen filosoferen over een IC dat deze data filterd, en een ander IC om deze zelfde waarde weer op de lijn te zetten.

De eerste stap -het decoderen en opslaan- zag ik laatst op de site van Frits (www.picbasic.nl)
Het idee van het ontcijferen van deze code triggerde ook mijn fantasie van het herontwerpen van een centrale. Met nummerweergave.

@Nonkel ledje
Eigenlijk heb je nu een filter gemaakt dat belsignalen niet doorlaat, maar de data wel.
Als je de filter nou eens uitbreidt door een condensator (die spraak niet doorlaat) te plaatsen na die doorkoppeling naar je telefoon

Sjips... Dan zou die condensator in de telefoon moeten. :-(
Gaat alweer niet op...
Kun je alle niet in gebruik zijnde telefoongesprekken niet met een condensator naar massa brengen/schakelen oid?
Dan laat hij wel de data, maar niet het gesprek door.

[Bericht gewijzigd door Fantomaz op vrijdag 5 januari 2007 19:45:09

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Ik heb besloten toch even iets toe te voegen aan dit topic, hoewel ik me realiseer dat het inmiddels al een beetje verouderde informatie is vond ik het ook een beetje onzinnig om meteen een nieuw topic te openen.

Nu we inmiddels dan ook een tijdje verder in de tijd zijn hebben we in Nederland niet alleen meer het DTMF protocol, maar ook FSK.

Met deze nieuwe informatie in gedachten zou het misschien iets zijn om gezamenlijk een schakeling uit te denken die beide signalen kan verwerken, die simpel met zowel een analoge poort op ISDN aan te sluiten is, als op een analoge POTS lijn.

Met bijvoorbeeld een USB bus of een RJ45 connector aan het andere einde van de schakeling zou het signaal dan ook beschikbaar gemaakt kunnen worden voor computergebruikers, of op hun (prive) netwerk zodat het middels een programmatje op de monitor zichtbaar word. (pop-up)

Wellicht is het allemaal een beetje te enthousiast uitgedacht, maar als je een beetje volgt wat er allemaal kan tegenwoordig met relatief weinig (geprogrammeerde) electronica dan moet dit toch ook te realiseren zijn? :D

Ben benieuwd naar wat er mogelijk is, en denk dat het bij veel gebruikers in de smaak zal vallen omdat je met een redelijk universeel iets nieuwe mogelijkheden binnen bereik van meerdere gebruikers brengt.

SWSje

A long answer is not short!

Dit blijf ik monitoren!
Ik zit ook al langer te broeden op een PIC gestuurde telefooncentrale.
Het enige wat me tegen houdt is de demotivatie van het niet door kunnen zetten van het nummer op de inkomende lijn.
Als dat uitgelezen (en dus ook opgeslagen) kan worden, moet het ook te repliceren zijn op de binnenlijnen.

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Wat heel erg leuk zou zijn (en ik heb het ergens ooit eens op internet gevonden) is dat er ook gelijk mocht er een koppeling naar de pc bijkomen, de software de abonnee (via telefoongids oid) erbij zet.
Weet iemand of het alleen mogelijk is om cijfers te verzenden via clip, of ook letters? ik heb me nog niet verdiept in de opbouw van het signaal, vandaar mijn vraag

Het CLIP signaal op een analoge lijn van KPN wordt verzonden dmv DTMF. Naast het 0 t/m 9, * en # bevat DTMF wel nog A t/m D. Aangezien DTMF geen heel alfabet bevat, is het niet mogelijk om woorden of zinnen te maken.

FSK wordt alleen gebruikt door alternatieve aanbieders, zoals internetproviders (en dus alleen via een bijbehorend modem).

Het principe van het CLIP doorzenden is simpel (en ook al eerder aangehaald). Met een Zarlink of Clare MT8888 is het mogelijk DTMF te ontvangen en te verzenden. Door TS is een sample aangevraagd, maar daar hebben we niets meer van gehoord.

Zie de datasheet: http://assets.zarlink.com/DS/zarlink_MT8888C_SEP_05.pdf

CLIP wordt verzonden voor de eerste ringup. Het moet dus mogelijk zijn deze met behulp van een uC te kopieren van binnenkomende lijn naar achterliggende toestellen. Plaats op iedere lijn een 1:1 lijntrafo (bijvoorbeeld Etal P1200 of P5122) om aan de ene kant de info af te lezen en er aan de andere kant op te zetten.

A little knowledge is a dangerous thing.

Worden er niet steeds verschillende factoren door elkaar heen gehaald?
DTMF (Dual Tone Multiple Frequency) is volgens mij hetgeen dat via het 16 cijferig (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,a,b,c,d) verzonden wordt door het toestel om bij de centrale kenbaar te maken welke toetsen ingedrukt worden.

De data die verzonden wordt door de centrale naar het telefoontoestel (of eigenlijk de nummermelder) heet dan wel DTMF, maar ik betwijfel of dat ook daarwerkelijk DTMF is zoals wij hem kennen (of zoals ik hem net omschreef).
Dit zeg ik omdat in Canada niet het nummer, maar de naam van de abbonee wordt meegestuurd, door de centrale. Mits de beller dat aan heeft staan en de gebelde hier ook op geabboneerd is.

Ik monitor zo nu en dan wel eens wat telefoonlijnen, maar heb nog nooit de DTMF tonen voorbij horen komen. ;-)

[edit]
Even een snelle kijk in de datasheet maat dat ook al vast duidelijk. Dit IC codeert en de-codeert DTMF tonen. naar 4 bits.
Wel een leuk IC om een telefooncentrale mee te bouwen.

Ook een leuk stuke naslagwerk is "het Elektuur Telefoonboek" ;-)

[Bericht gewijzigd door Fantomaz op maandag 9 april 2007 14:30:56

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Onderstaand even wat links die via Google te vinden waren.

Hier is duidelijk te zien welke signalen er beschikbaar komen voor FSK en DTMF, en bij goed nalezen blijkt dat FSK een afgeleide vorm is van DTMF.

Ik citeer: "Eenvoudig gezegd wordt bij telefonie toonkiezen (het kiezen van nummers m.b.v tonen) gerealiseerd met DTMF. Het is een vorm van FSK (frequency-shift keying), waarbij meerdere frequenties worden gebruikt." (Bron: Wikipedia)

@ Fantomaz: Misschien is het thans niet zozeer (meer) van belang of er factoren door elkaar gehaald worden ja of nee, maar meer de vraag hoe deze signalen, DTMF en FSK, van de lijn geplukt kunnen worden en via een schakeling zodanig "bewerkt" kunnen worden dat ze beschikbaar komen op een USB bus en een RJ45 connector voor (prive) netwerk.

De schakeling zou dus "Multifunctioneel" moeten zijn, en de signalen FSK + DTMF moeten kunnen oppikken van zowel een ISDN aansluiting alsmede een analoge poort (achter ISDN) en dat de schakeling deze signalen converteert naar een signaal die beschikbaar kan komen op zowel een USB poort alsmede een RJ45 connector voor netwerk doeleinden zoals al eerder vermeld.

@ ThaTweety: Het is inderdaad correct dat deze signalen NA de modem beschikbaar komen op wederom een "analoge" poort waarop dan een telefoon aangesloten kan worden, maar dat was dan ook het doel om het signaal (ISDN of analoog) daar op te pikken.

SWSje

Links:

http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency-shift_keying

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frequentieverschuivingsmodulatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/DTMF

A long answer is not short!

Oppikken uit een ISDN signaal gaat niet lukken begreep ik uit een eerder topic, een paar maanden geleden.
Maar uit een Analoog signaal, of het nu uit een VOIP of uit een "ouderwetse" lijn komt, maakt niet uit.

De definitie van DTMF, zoals we dat zouden moeten kunnen detecteren uit een inkomend belsignaal, is héél iets anders dan de DTMF die gegenereerd wordt met een telefoon wanneer je een nummer intoetst.

We moeten dus een IC hebben dat de DTMF cq FSK signalen uit een inkomend belsignaal kan vissen.
Zoals ik eerder in dit topic heb aangegeven, heeft Frits Kieftenbelt ooit zoiets met FSK gedaan en staat daar iets van op zijn site.

Ik weet dat UPC modems (analoog) met FSK werkten in tegenstelling tot de KPN met hun "eigenzinnige" DTMF-systeem.
Nu in het bellen-over-internet-tijdperk, vraag ik mij af of de huidige modems dit ook zijn blijven hanteren. Het FSK systeem dan, wel te verstaan.

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

toch is het voor mij nu wachten tot een creativeling op CO een oude pc neemt, en veel vrije tijd om hetvolgende te brouwen:

-gemodificeerde telefoons; nummerkeuzen ed. gewoon dtmf echter bij inkomend gesprek een gemodificeerd signaal met abonneenaam uit database (internet?) op display.

-centrale welke aan de pc hangt om zo de data bij elkaar te zoeken en op de lijn na de centrale te zetten.

Als ik er zo over nadenk is het zelfs simpeler te bouwen da wat hier nu het idee is op het forum, omdat je de data over een zelf te kiezen protocol sturen kunt. De oude centrale waar het om ging (5-1?) is dus ideaal, omdat deze geen CLIP meestuurd. voor de centrale decoderen naar pc, na centrale van pc meesturen op de lijnen.

@ Fantomaz, wat ik aan actuele informatie mee kan geven is dat providers als bijvoorbeeld Tele2 een modem hanteren die zowel DTMF als FSK kan verwerken, dit gaat om de DV2020.

Tele2 hanteert dan ook het FSK protocol met het bekende Tele2 compleet pakket, op de 2 poorten van deze modem staat een FSK signaaltje wat naar de aangesloten telefoon geleid word, ook hier is het FSK signaal in dit geval NA de modem beschikbaar. (Dit zijn VOIP modems)

Verder gaat het er inderdaad om dat het binnenkomende signaal gedetecteerd kan worden, niet een door een eventuele telefoon gegenereerd signaal.

Ik denk dat de KPN het enige eigenzinnige clubje is wat DTMF hanteert in Nederland, logisch, want dan heb je een vorm van klanten binding, stap je over met je KPN toestel dan werkt je nummerweergave niet meer.

Overigens heb ik nu een Tele2 compleet aansluiting met VOIP en ben verlost van de KPN en ISDN :D
Tegen alle negatieve berichten in heb ik GEEN problemen met dit pakket en werkt prima.

Een en ander heb ik ook in de praktijk kunnen testen omdat ik beschik over tweetalige toestellen die FSK en DTMF aan kunnen, misschien moet daar de schroevendraaier eens in? ;)

Wellicht kan Frits Kieftenbelt aanvullende informatie geven! :D;)

SWSje

A long answer is not short!

Op 9 april 2007 18:41:58 schreef Sweet Winter Smile:Tele2 hanteert dan ook het FSK protocol met het bekende Tele2 compleet pakket, op de 2 poorten van deze modem staat een FSK signaaltje wat naar de aangesloten telefoon geleid word, ook hier is het FSK signaal in dit geval NA de modem beschikbaar. (Dit zijn VOIP modems)

Klopt. Maar het is irrelevant te zeggen dat het NA het modem beschikbaar is. De data die digitaal over internet door het modem omgezet wordt naar Spraak, zorgt ook voor de overdracht van het nummer voor nummerweergave.
Het is inderdaad het modem weer die dit weer op de lijn zet richting telefoontoestel.
Er is dus een punt waarbij enige data omgezet wordt naar een stukje code (FSK) die getransporteerd wordt over de analoge telefoonlijn, vlak voor de eerste rinkel.

Dus zoeken we iets dat die FSK kan omzetten naar een bewerkbare waarde (Telefoonnummer) en een apparaatje dat deze waarde weer als FSK kan repliceren naar de interne telefoonlijnen.

Overigens heb ik nu een Tele2 compleet aansluiting met VOIP en ben verlost van de KPN en ISDN :D

Amen...
Ik heb ook ISDN de deur uit gedaan.
Ik heb nu HetNet en voor alsnog geen problemen gehad.

Een en ander heb ik ook in de praktijk kunnen testen omdat ik beschik over tweetalige toestellen die FSK en DTMF aan kunnen, misschien moet daar de schroevendraaier eens in? ;)

Weer niet interessant...
Dat is niet de juiste oplossing die je zoekt. :-)
De telefoon genereerd niet de FSK code die ergens anders weer als nummer terug komt op het scherm.
Je kunt beter overwegen een oude Quatrofox onder handen te nemen, hoewel ik enig resultaat uitsluit.
De betreffende data zal niet appart verstuurd worden en gewoon deel uitmaken van alle andere electronica die de signalen doorsturen.

Wellicht kan Frits Kieftenbelt aanvullende informatie geven! :D;)

Ik zal zijn site nog eens doorzoeken... :-)

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Ben het met je eens dat het FSK signaal ook al voor de modem ergens op de lijn meelift, echter wat ik probeer aan te duiden is dat je op een standaard RJ11 poortje, de analoge poort NA de modem, zeker weet dat je daar FSK af kunt tappen, ongeacht wat je er mee gaat doen. :D

Wat de tweetalige telefoon betreft, die genereerd inderdaad niet de FSK die nodig is, alweer ben ik het met je eens, hij ontvangt de DTMF en FSK echter wel en zet dit om naar een passend formaat data voor het display in de bewuste telefoon. :D

Zo, nu eerst tijd voor een Guinness :D;)

SWSje

A long answer is not short!

Ik vermoedde al dat we wel op 1 lijn zaten. ;-)
Het kwam er soms wat onhandig uit.

Daarbij is het wel raar dat men DTMF als nummerweergaver format noemen, terwijl het ogenschijnlijk niets te maken heeft met de DTMF tonen die een telefoontoestel genereert wanneer je je toetsen indrukt.

[edit]
Nog even snel de site van Frits doorgenomen. (lees: gezocht naar relevante info) en dit gevonden:
http://www.picbasic.nl/nummermelder_nl.htm
Het magische component is die MT88xx met zijn randapparatuur.
Moet ik wel bij zeggen dat dit voor DTMF is en dus niet voor FSK. Voor zover ik dat snel heb gezien.
(ik kan me vergissen maar ik meende dat ik op zijn site ook eens iets mbt FSK heb gelezen)
Het bied! wel perspectieven!

een leuke Hypercomplexe telefooncentrale mét nummer weergave op elke interne lijn. >:)

[Bericht gewijzigd door Fantomaz op dinsdag 10 april 2007 23:58:29

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Op 10 april 2007 23:49:30 schreef Fantomaz:
Ik vermoedde al dat we wel op 1 lijn zaten. ;-)

Ja ik zat vandaag op toestel "4711" kan wel kloppen dat we toch inderdaad op één lijn zitten... ...lol :D:);)

Tja, er zijn wel meer onduidelijkheden, maar komt ook omdat er zoveel verschillende bronnen zijn die daar weer hun eigen uitleg aan geven, en soms onduidelijk ook nog.
Of in de bron zit mogelijk een fout en deze fout word dan uiteraard ook overgenomen door de persoon die er kennis van neemt.

Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als je de signalen via USB of RJ45 naar je computer (netwerk) kunt leiden en dat je dan kunt zien wie je belt door dat bijvoorbeeld een koppeling word gemaakt met een database op internet.
Dit idee zag ik al eventjes voorbij komen en sprak mij ook aan.

Alles welbeschouwd zal het toch wel fijn zij als een dergelijke schakeling tot ontwikkeling kan komen, zo te zien is er namelijk van meerdere kanten wel belangstelling voor, en met de huidige mogelijkheden tegenwoordig moet hier toch iets voor te maken zijn?

SWSje

A long answer is not short!

Waarom gelooft niemand dat CLIP op een analoge lijn gewoon DTMF is?

In de testruimte op de zaak hebben we een meeluisterversterker op de analoge lijn zitten. Daar is toch echt duidelijk te horen dat er DTMF tonen voorbij komen voor het eerste belsignaal. Dit is de CLIP informatie van KPN.

FSK wordt bij mijn weten niet door KPN gebruikt.

Van de site van Frits Kieftenbelt in het stuk over de nummermelder:

Het werkt natuurlijk alleen als de telefoonmaatschappij (KPN) de nummers doorgeeft.
Deze nummermelder werkt volgens het DTMF protocol, zoals KPN.
Nummermelding via de kabel werkt echter met het FSK protocol, hiermee is deze nummermelder dus niet bruikbaar.

Zoals hopelijk bekend is het bij een analoge lijn noodzakelijk een abonement af te sluiten voor nummerweergave, dus niet standaard aanwezig. Bij ISDN is dit wel een standaard aanwezige dienst. Aangezien ISDN digitaal is, kunnen we dit er niet makkelijk af pikken.

FSK kan alleen met een modem gedetecteerd worden. Dit kan natuurlijk met een pc gedaan worden. Maar waarom niet een modem ic combineren met een uC? Een voorbeeld hiervan is de SI3015. Hier kan alleen geen DTMF mee gedetecteerd worden, dus voor een universeel apparaat is ook een 8888 nodig.

A little knowledge is a dangerous thing.

Op 11 april 2007 12:01:30 schreef ThaTweety:...Maar waarom niet een modem ic combineren met een uC? Een voorbeeld hiervan is de SI3015. Hier kan alleen geen DTMF mee gedetecteerd worden, dus voor een universeel apparaat is ook een 8888 nodig...

Dan zou dit een goede stap op weg kunnen zijn naar een universeel apparaat lijkt me, door in een schakeling een SI3015 en een 8888 te combineren, of met een uC er bij misschien.

Ik weet niet of het relevant is om te blijven vissen welk protocol nu van wie is, en wie wat wel of niet gebruikt.
Eerder denk ik dat het een gegeven is dat we een schakeling uit moeten denken die zowel FSK als DTMF op kan pikken en dit op een USB bus en een RJ45 netwerk aansluiting beschikbaar kan stellen. :D

Ik zal mee blijven zoeken naar mogelijkheden en informatie proberen te vinden en te posten.

SWSje

A long answer is not short!

Ik begin nu toch inderdaad in te zien dat de data ook DTMF is, dat verzonden wordt door de KPN.
Wel raar dat ze hier voor gekozen hebben. Maar het zal een reden hebben gehad.

Maar hoe snel zou die DTMF code voorbij komen?
En wanneer we dit opnemen en weer afspelen op een telefoonlijn, zou deze beller weer teruggebeld moeten worden.
Met dat ik dit schrijf, realiseer ik me dat dit ook wel eens de basis kan zijn van de terugbelfunktie die ooit een optie is geweest, meende ik. :-)
Alleen nog even de vraag wat die bautrate is en dergelijke.

En daarnaast: Zou FSK op dezelfde manier werken?
Of is dit een heel andere manier van data verzenden.

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Ik begrijp dat de telefooncentrale ISDN Centrale 2-8+ (Uit 1996, nog met PTT Telecom erop) de CLIP kan doorgeven op de analoge lijnen.
Is er ergens een overzicht van de instructies te vinden om de centrale zo in te stellen?

JA dat kan hij
en...
Ja, een heel boekwerk.
Ik heb hem zelf ook (gehad) maar de handleiding heb ik hier nog wel ergens.
Wellicht valt er wat te copieren

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Bedankt alvast voor het zoeken!
De originele handleiding ('Installatie- en programmeerhandleiding') heb ik hier ook, maar... er staat niets over CLIP op de analoge lijnen.
Heb jij een andere versie van de handleiding?