Show your projects! Part 16.

Dit topic is gesloten

Op 17 september 2009 18:36:57 schreef Gunther.S:
ik vermoed pwm icm een sinus-tabel, frequentie is dan simpelweg te wijzigen door pwm frequentie te wijzigen.

Zonder je samples/sec te verhogen zal de pwm frequentie verhogen weinig doen..

True story bro!

euhm, dat ook ja, ik denk dat in de praktijk je beide gelijktijdig gaat wijzigen. hangt ook af van de implementatie. ik zou het allereerst proberen met software-pwm dmv timer interrupt

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 18 september 2009 17:59:04 (34%)

Op 15 september 2009 22:40:52 schreef Neen:
Netjes Smoerijf!

Hoeveel kosten de componenten op dat boardje, en hoeveel laags is het boardje (is het zelf te etsen?).

Een euro of 5..6. Tis gewoon 2 lagen. Zelf te etsen? Waarschijnlijk wel, maar daar had ik geen zin in want er zitten wel wat via's in. Layout komt bij een switcher wel wat nauw. Gewoon 0603 is klein genoeg, geen 0402.

Op 16 september 2009 12:27:51 schreef Marco69:
@smoerijff: Leuk, handig. Lever je ze ook (als dan niet in bouwpakket)? Of moet ik het toch nog eens zelf maken?

Nauw niet meteen mijn bedoeling, maar ik heb er wel meer laten maken dan dat ik zelf ga gebruiken.

Ook nog eens een klein projectje gemaakt in voorbereiding tot een meer volledig project deze winter. Het betreft een flash controller. Bestaat uit 2 delen, een master en een slave. Slave is wireless gestuurt door de master via de RFM12B modules op 868 MHz en met een datarate van 115 kbaud. De master kan 3 flitsen sturen, de slave 4 flitsen.

Doelstelling was om het vermogen van iedere flits afzonderlijk te kunnen instellen op de mastercontroller. Daarvoor worden alle flitsen in TTL mode gestuurt. Per flits zijn 2 signalen nodig om TTL mode te sturen. Een X-signaal start de flits en een Q-signaal stop de flits. De verlopen tijs tussen deze 2 signalen bepaald de hoeveelheid licht (vermogen) die de flits uitstraalt.

Omdat de slave via de RFM12B modules gestuurt wordt is er een transfert tijd nodig. Ook is er nog een speciale voorwaarde voor highspeed fotografie waarbij de flisten allemaal centraal en symetrisch in tijd moeten gestuurt worden. Voor normale flitsfotografie speelt dit helemaal geen rol maar voor highspeed fotografie kan het niet dan er een flits vb 1 msec later aangaat dan de anderen.

Daarom wordt in de mastercontroller alle nodige tijden berekend volgens het ingesteld vermogen van iedere flits. Hieruit wordt de centrale tijd berekend rekening houdend met de wireless delaytijd die nodig is om het bevel te kunnen doorsturen. Hieruit worden de stuursignalen van alle 7 flitsen berekend en gestuurt.

Er zijn nog extra mogelijkheden voorzien. Zo kan per aangesloten flits het type ingegeven worden omdat de tijden hierdoor bepaald worden. Iedere flits kan zijn vermogen instellen in heel kleine stapjes van 1/3 EV tussen 1/256 en full power. Daarnaast is er nog eens voorzien om alle flitsen van de master gelijktijdig een offset waarde te geven, alsook voor de slave. Met die offset kun je heel snel iedere flits in de voorgrond snel ietjes wijzigen zonder de individueele waarde te moeten gaan aanpassen. dito voor de groep van de 4 slave flitsers. Deze waarden staan aangeduid op het LCD onder EVS en EVM.

Hier enkele foto's van het ontwerp op breadbord, schema, layout en uiteindelijk ook de eind realisatie.

http://farm3.static.flickr.com/2655/3865215828_0700ffcf4f.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2429/3896289984_3b0f008020.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2647/3916952496_0b3175a0fb.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3519/3928804645_f711201f8c.jpg

De slave versie is gebouwd rond een Freeduino board.

http://farm4.static.flickr.com/3511/3811149041_96fe346480_b.jpg

Alle versie's werken met een Atmega168 controller en een RFM12B RF module. Sources zijn geschreven in assembler. De flashtijden worden gestuurt met een resolutie van 2 usec. De delay tussen masterbevel en slave uitvoering is ietjes minder dan 400 usec. Er is een 16 bit sync-header voorzien en een 8 bit commando. Dit aan 115kbaud op 868 Mhz.

Grotere versie's van de foto's staan op mijn Flickr web:

http://www.flickr.com/photos/fotoopa_hs/sets/72157611107153997/

Het gaat hier over een eerste versie. Eind dit jaar worden al deze functie's in de nieuwe setup voor vliegende insecten geintegreerd. Daarmee moet ik ook achtergrond kunnen uitlichten bij de vliegende beestjes volgend jaar. Vandaar dat de achtergrondunit die een soort flashparasol opstelling wordt op enkele meter boven de werkomgeving moet wireless zijn.

Chapeau, weer een mooi stukje huisvlijt.
Ik ben ook bezig geweest met deze RFM modules maar had daar nog wat problemen mee. Zou erg geinterreseert zijn de hoe U deze aanstuurt. (ASM bestand voorbeeld zou al welkom zijn)

Ik denk eind volgende week dat de testen volledig af zullen zijn. Beide sources komen dan beschikbaar. Ik gebruik een geoptimaliseerde methode om de delay tussen zenden master en ontvangen slave zo kort mogelijk te houden. Maar eigenlijk is het allemaal vrij eenvoudig. Mijn routines gebruiken geen enkele timer of interrupt, code is heel compact en de snelheid is maximaal. Een en ander staat reeds op mijn Flickr web o.a. :
http://www.flickr.com/photos/fotoopa_hs/3762346539/in/set-721576111071…

Daar staan ook de metingen. De delay is daar 360 usec tussen zenden bevel en uitvoeren slave.
Van de freeduino print gebruik ik slechts enkele componenten. Bedoeling was om de Atmega168 te kunnen bestukken en een shield te gebruiken om de RFM12B module + een ULN2803 te bestukken voor de X-Q signalen van de 4 flitsen. Bootloader heb ik gewist omdat ik die niet gebruik. Flashen gebeurt via mijn STK600 ontwikkelingsboard en de ISP connector.

[Bericht gewijzigd door fotoopa op 18 september 2009 13:05:39 (23%)

De motor controllers die ik voor mijn werk heb gemaakt zijn nu eindelijk helemaal af! Ze werken beter dan gedacht. Of een spookhuis karretje nu leeg is of vol zit met twee zware bouwvakkers, de rittijd is even lang! :)

Het leeggewicht van zo'n kar is nog geen 100 kilo, vroeger botsten ze nog wel eens onderweg door die belastings verschillen. Dus denk ik dat ook de TUV er wel blij mee gaat zijn, vooral ook omdat de snelheid nu omlaag is gegaan naar 1,0 m/s (wat een vereiste was om te mogen blijven draaien met die muren zo dichtbij, strengere regels...)

Zie mijn site voor meer details: --> klik <--

Kom eens langs bij RevSpace of één van de andere spaces!

Hehe, ik ben ook bezig aan stevige motor controller, full H brug. Maar dan voor lage spanning: 24V 45A continu. Met allerhande data die word gelogd (Batterijspanning, stroomverbruik, temperatuur, ..). De print is 4 op 4 cm.

Foto's volgens nog, project is in de test fase.

Niet echt iets elektronisch meer mechanisch, maar dat hoort ook bij zelfbouw. Ik heb de achterkant van mijn ledsturing afgemaakt. Na een nieuw likje verf heb ik de connectors gemonteerd.

Het resultaat:

http://upload.schematheek.net/thumbs/618.jpg

De fangrill gaat heel waarschijnlijk nog vervangen worden door een stoffilter. Want de fan staat als intake en dat brengt veel stof mee en dat wil ik zoveel mogelijk vermijden.

Worklog is hier te vinden.

Henry S.

Moderator

Daar hoort nog en foto bij: Van het inwendige.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Als het af was had die er zeker bij gestaan, maar dat is het nog lang niet.
Ik hoop dat een eerdere foto ook voldoet:

http://upload.schematheek.net/thumbs/612.jpg

Transfo en burgcellen moeten nog gemonteerd worden, alleen weet ik nog niet juist waar. Hiervoor moet de inschakelvertraging met toeters en bellen af zijn. Deze staat dan ook als volgende op de planning.

volgens mij stond dat koelblok reeds eerder in SYP...

Bij brand geen lift! Gebruik liever water!

Inderdaad en de rechtse voedingsprint ook. De achterkant van de behuizing was het volgende punt om af te werken en dat is vandaag gebeurd.

een projectje van gisteravond :
http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1161.jpg

een delta 0-60v en 0-6 amp digitaal gemaakt . 2 meters van de conrad van 9 euro passen zo in het oude gat met een plaatje erbij .
ik had eerst 1 extra voeding van 9 volt maar dat kan niet met deze meters . ze gaan dan van slag kwa uitlezing .

dus een print trafo van 2x 12v 50ma en 2x een 7809 en het werkt ook .
de voltmeter zit met een weerstand van 27k en 68k in serie met een 100k 10turn , en over de meter een 100 ohm weerstand .

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1152.jpg
de schakelaar tussen de v en a meter is nu wel weg .

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@testman,

Da's een flinke ampère meter..
MA == mega ampère?

LED addicted... Fijnmalen en snuiven maar!! :P
Sine

Moderator

papier ?

zaag een mooi plaatje uit pvc oid en zet daar de meters in, die voeding is een beetje extra aandacht waard.

@ Stynus: leuk initiatief ben het gelijk aan het afdrukken zodat we morgen op de trein weer wat te lezen hebben :)

Wel mis ik hier en daar een pcb layout (bijlage op het einde in de volgende editie? :)

Wat zijn de criteria als je zelf iets wil insturen?

[Bericht gewijzigd door watchout3 op 20 september 2009 21:57:44 (39%)

is geen papier , maar tape van de praxis van 50 cent , ben idd nog van plan om de meters in een nieuw front te zetten maar dan ben ik de mooie originele tekst ook kwijt .

en heb nog een mooie frontplaat liggen was een alu infobord van 3mm dik en 2x 1 meter groot en de achterkant ervan is nog nieuw .

hmmm, kan dit frontje ook inscannen en sinds ik een kleurenlaser heb kan ik dat ook erop maken met een stukje ppc . dan lijkt hij origineler . ik moet dat ook nog bij de 10 amp delta , maar had toen geen plaat die groot genoeg was .

@ nieko dat gele ding is geen elco maar de 400v connector :):)

edit : ik heb de nieuwe frontplaat al voorbereid en zal hem morgen uitzagen en boren daar ik nu te sociaal ben om nog te zagen buiten .( als het nou 20:30 was dan deed ik niet moelijk )

[Bericht gewijzigd door testman op 20 september 2009 22:43:05 (13%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@watchout3
De pcb layouts staan op de SchemaTheek. http://www.schematheek.net/index.php?p=magazine&editie=0909 Rechts op de titels van de artikels klikken en je komt op de pagina van het artikel. Daar staat dan vanonder "Dowloads:" en daar staan de pcb layouts bij.

Criteria zijn er niet echt. Nuja het moet goed na te bouwen zijn enzo. Maar dit kunnen we misschien beter per mail bespreken want dat gaat hier te ver offtopic.

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--

@testman,

Allemaal lekker vaag... Maar MA klopt niet echt lijkt me :P

[Bericht gewijzigd door Nieko op 20 september 2009 23:43:28 (14%)

LED addicted... Fijnmalen en snuiven maar!! :P

nieko , ma klopt wel , want de voeding levert max 640 ma en dat kan ik in het display kwijt zonder er een 0 voor te zetten . de punt in het display zou weg kunnen , maar de tekstplanning was op het front ampere en dan zou de . kloppen .640 a en nu is het 640ma .

maar ik maak er een ander front in en dan verander ik dat ook meteen .

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Wat Nieko bedoelt is:
MA = mega ampere (1 miljoen ampere)
mA = milli ampere (1/1000 ampere).

Je had een kleine letter m moeten gebruiken, een foutje wat je wel erg vaak ziet trouwens (ook vaak in combinatie met de eenheid Hertz, mHz ipv MHz, of de in de chemie gebruikte eenheid mol (voor hoeveelheid van een stof) MMol of mmol)

"If a rocket goes up, who cares where it comes down." - Wernher von Braun

oh ja , nou weet ik wat hij bedoelt op mijn functiegenerator staat ook van 0,1 mHZ tot 20MHZ en dat betekent dat ik op de dymo een kleine m moet hebben .

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@RES: ik neem aan dat daar wel een reconstructie filter achter hangt, toch? Of is het geen PWM maar een echte DAC?

@Freddy: gebruik je die trafo nou als spoel voor de boost converter, voor de voeding van de sturing, of beide? Ik zie een hulpwikkeling die naar de sturing gaat, wat me doet vermoeden dat het voor de voeding is, maar ik zie ook een paar dikke draden naar de FET en iets anders lopen, en geen andere flinke spoel voor de boost converter. Op zich zou je de hulpvoeding best van een extra wikkeling om die spoel kunnen halen, maar hoe start je het geheel dan op?

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Dit topic is gesloten