Wat bepaalt het vermogen van een luidspreker

Hugo Welther

Moderator

Geen ervaring of aandelen, maar reconen, spreekspoel herstel e.d. is heel goed mogelijk.
http://www.total-speaker-repair.nl/profiel.htm een van de hits via Google.

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

Op 4 april 2011 21:17:09 schreef Bart-d:Er komt toch iets meer uit een luidspreker van 1000W dan een van 100W.

Nee dus. We (niet alleen ik) proberen je al een heel topic lang te vertellen dat het zo simpel niet is. Maar ik geef het op.

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com

vergelijk:

Je hebt 1 gloeilamp van 40 watt
en een spaarlamp van 11 watt

uit welke lamp komt het meeste? (licht)

Tidak Ada

Golden Member

Aleen als je het er zelf instopt.

Een luidpreker is alleen maar een doorgeefluik. Het hangt bovendien sterk van het rendement (de grootte van dat doorgeefluik) af hoeveel van de energie die je er in stopt er aan de andere kant als akoustische energie uitkomt.
PA en guitaarluidsprekers hebben in het algemeen ee stukken hoger rendement dan van een echte (niet de DIN norm) HiFi luidspreker, waar de vlakke frekwentiekarakteristiek en kleur armheid belangrijker zijn dn het akoustisch vermogen.
Dat akoustisch vermogen is bij PA weer het belangrijkste. Het is een kwestie van wat je uiteindelijk wilt, met het gehele spectrum er tussenin.
(Ik praat dus over het samenstel van conus, magneet, spreekspel en chassis, niet over een compleet systeem in behuizing).

Ook de soort en grootte van de behuizing heeft een grote invloed. Een hoorn en een basreflexkast hebben een aanzienlijk hoger rendement dan een gesloten box. Logisch, want die gelsoten box kan zijn energie alleen aan de voorzijde kwijt. Wat aan de achterzijde vandaan komt moet juist zo veel mogelijk worden gedempt.

Wat op het speakerchassis staat aan Watt is het vermogen dat je er maximaal in mag stoppen, hetzij bij minimaal aanvaardbare vervorming hetzij zonder het systeem op te blazen. Verder moet je je ook mog afvragen hoe het vwemogwn dat je er in stopt is gedefiniëerd: Sinusvermogen, RMS-vermogen, muziekvermogen of wat voor commerciële kreet er door de fabrikant ook voor gebruikt is.
Veel fabrikanten van car audio beloven bijvoorbeeld gigantische vermogens, die als je gaat rekenen een hoger rendement vergen dan het perpetuum mobile.... Allemaal consumenten nep, omdat die er om vragen !

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Wat bepaald het vermogen van een luidspreker:

Wanneer hij stuk gaat!!

Dit is afhankelijk van:

Hoeveel vermogen (van de versterker) je er dan doorheen aan het sturen was, en hoelang, en bij welke ferqentie.

En is ook nog afhankelijk van de mechaniche stress.

Een speaker kan op 2 manieren kapot, electrisch of mechanisch.

Je hebt niks aan dit antwoord, maar hier vroeg je om.
Alle vragen die hier uit komen zijn reeds beantwoord.

TS Parameters...

Power vs spl AKA:
Vermogen vs Sound pressure level
Let wel, als je de speaker in een kast zet zonder deze berekend te hebben krijg je in het beste geval, dat je niet alles eruit haalt wat er in zit, en in het ergste geval een kapotte speaker...

Je hebt werkpaarden en je hebt luxepaarden, maar ik ben een luipaard
Tidak Ada

Golden Member

mr flip graag even het hele stuk lezen, dan begrijp je beter wat er bedoeld wordt

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

@tidak ada

Sorry ik heb het hele stuk gelezen, ik vond de reactie nadat zo veel mensen daadwerkelijk hebben geprobeerd te helpen, zo apart..

Dat ik de vraag letterlijk heb beantwoord.

Ik heb zelf het idee dat vermogen en rendement door elkaar word gehaald door de topic starter.

Mensen proberen uit te leggen dat je door een speaker met de juiste t/s parameters in combinatie met een goede kast, alleen maximaal rendement kunt halen. (klein en toch veel geluid)

Als er dan serieus geprobeerd word om uit te leggen dat een 100 watt speaker meer geluid kan geven dan een 1000 watt, en dit word van tafel geveegt.......

Er staan echt goede adviezen in dit topic, maar ze worden in de wind geslagen.

Het vermogen wat een luidspreker kan hebben, heb ik letterlijk beantwoord, het vermogen dat een luidspreker heeft om stroom om te zetten in geluidsdruk is rendement en is al perfect beantwoord door de anderen.

Je hebt werkpaarden en je hebt luxepaarden, maar ik ben een luipaard

In het verlengde hiervan heb ik ook een vraag, of misschien dezelfde…

Als ik helemaal zelf een speaker bouw, welke ementen zorgen ervoor dat deze speaker een hoog rendement heft en dus een hoog wattage heft, gekoppelt aan en hoge gevoeligheid.

IS dat de spoel, de conus, de magneten ? Als ik zie hoe relatief makkelijk een speaker (driver) te maken is...

Maar wat bepaald nu precies de belastbaarheid ?

gr.
Eric

Het is lang geleden, maar het is uitgangspanning² x de impedantie van luitspreker bij 1khz volgens mij. Waarbij de draaddikte van de spoel bepalend is voor het max uitgang's vermogen.

[Bericht gewijzigd door Hunebedbouwer op woensdag 11 september 2019 14:07:45 (28%)

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

Je diept een 8 jaar oud topic op. Beter start je een nieuwe.

Als je niet teveel lage tonen wil wordt de boel al snel efficiënt, hoog rendement. Als topper heb je de piezo hoorn, bekend van de megafoon.

Een kleinere laag/mid speaker is vaak ook efficiënter dan een 15" of 18" woofer. Wil je wel veel efficiënte kracht in de lage tonen dan kan je nog met de kast een hoorn vorm toepassen, maar deze worden voor 20-40Hz wel heel snel heel groot.

https://i.ibb.co/f9L7vNK/1568241439652137879473337.png

Volgens mij is het gewicht van de conus plus spoel en de souplesse van de ophanging de grote factor voor rendement. Ke snapt dat een dikke 18" met zware spoel veel stroom nodig heeft om in beweging te komen.

Arco

Special Member

Als je niet teveel lage tonen wil wordt de boel al snel efficiënt, hoog rendement

'Hoog rendement' is betrekkelijk. Voor een doorsnee speaker is een rendement van 4% al heel goed... ;)
(een opgenomen vermogen van 100W produceert dan 4W aan audiovermogen)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
RAAF12

Golden Member

Op 11 september 2019 13:15:07 schreef Speric76:
Maar wat bepaald nu precies de belastbaarheid ?

Voordat het spul kapot gaat of voordat de vervorming hoog oploopt?

In de spreekspoel bevind zich de permanente magneet zodra die spoel buiten het magneetveld komt zal de conusophanging te zwaar belast worden en kapot gaan. Als dat lang genoeg duurt kan ook de spoel te heet worden en doorbranden en de spoelkoker gaan vervormen. Het beste kan de gebruiker zijn verstand gebruiken en de volumepotmeter met zorg bedienen. Luidsprekers gaan zelden kapot bij normaal gebruik. Heel vaak worden ze in de betere merken ook nog beschermd door beveiligingcircuits of zekeringen.