Show your projects! Part 24

Dit topic is gesloten

Nadat er jaren een grote plaat hout met lampjes, schakelaartjes en een bel voor vermaak hadden gediend, ik enige bouwpakketjes met m'n vader had gemaakt (Kemo?) en nog wat van dat grut, kreeg ik op een mooie dag van m'n vader ook zo'n Philips EE doos. erg veel plezier van gehad!

Op 4 januari 2012 21:30:27 schreef Benadski:
Die doos zou ik meteen kopen als ie weer wordt uitgebracht. Heb zelf alleen Kosmos dozen gehad. Daar zaten niet zoveel spoeltjes bij en konden niet zulke leuke ontvangers gemaakt worden. Wel AM/FM, maar dat waren niet zulke goede geloof ik.

Na de Philips doos ben heb ik alleen nog maar (diverse) Kosmos dozen gehad. Ik vond het met die van Philips altijd een hoop gemier om die componenten tussen de veertjes te krijgen. Die van Kosmos is net een oversized breadboard, en werkte in mijn beleving veel prettiger. Met de verhaaltjes uit de boekjes viel er voor een klein blaag een hoop te leren.

If you want to succeed, double your failure rate.

Ah, dat wist ik niet, ik heb ervoor een tandy bouwdoos gehad, met veertjes ook, maar daar zaten de onderdelen vast en legde je er draadjes tussen, dat ging redelijk. En zijn de beschrijvingen van de Philips dozen minder leerzaam? Die van Kosmos waren wel goed inderdaad.

Deze had ik!
http://www.museumoftechnology.org.uk/nimages/A0104_ex.jpg

EDIT: En om weer terug te komen in de sfeer van "Show your projects":

http://sites.google.com/site/benadski/electronics-1/temp/plafond_pc.jpg

Het wordt een besturing voor de verlichting in mijn computer kamer (nu nog in de beginfase). Er zit nu nog alleen een hogedruklamp in, die start langzaam op en heeft tijd nodig om af te koelen. Dus niet handig als je even wat wilt pakken. Daarvoor komen nu twee 3W RGB LEDs erbij. Deze geven wit licht bij het bedienen van de schakelaar. Zet je de schakelaar nu uit en weer aan wordt ook de hogedruklamp aangezet. Na een minuut gaan de RGB LEDs langzaam kleuren faden. Zo kan ik dus even snel wat pakken met licht zonder dat de hogedruklamp opgestart hoeft te worden.

@Sjoerd: Het kan ook de 150 versie geweest zijn, ik heb er niets meer van, de dozen zijn gelijk zo te zien, alleen de boeken dan niet.

Kom eens langs bij RevSpace of één van de andere spaces!
Sjoerd Kreyns

Golden Member

Om nog één keer in die oude sfeer te blijven: Ik heb alleen de boeken nog. De projectdozen niet meer.

http://www.skreyns.nl/wp-content/uploads/2012/01/01050002.jpg
http://www.skreyns.nl/wp-content/uploads/2012/01/01050004.jpg

Het is grappig om weer eens door te kijken. Wie ze hebben wil, laat maar weten. Gratis afhalen.

Op 5 januari 2012 16:10:56 schreef Benadski:
Ah, dat wist ik niet, ik heb ervoor een tandy bouwdoos gehad, met veertjes ook, maar daar zaten de onderdelen vast en legde je er draadjes tussen, dat ging redelijk. En zijn de beschrijvingen van de Philips dozen minder leerzaam? Die van Kosmos waren wel goed inderdaad.

Deze had ik!
[afbeelding]

Ik heb het boek, alleen de 150 in 1 projects.
http://www.skreyns.nl/wp-content/uploads/2012/01/01050006.jpg

[Bericht gewijzigd door Sjoerd Kreyns op donderdag 5 januari 2012 20:16:51 (47%)

SMD weerstandjes zoeken in grijze vloerbedekking is ook een uitdaging ... 8*1=255 ... Het nadeel van ruimte: Als je het hebt, staat het binnen de kortste keren weer vol.
RAAF12

Golden Member

Op 4 januari 2012 21:08:01 schreef PE9SMS:
Ik ben ook begonnen met een EE doos. Met de mijne (weet het nummer niet uit mn hoofd) kon je een middengolf ontvangertje maken, dat was tevens mijn favoriet (samen met de a-stabiele multivibrator uiteraard). Een reflex ontvangertje meen ik met een BC547 en een audio eindtrapje TDA820 of zoiets.

Denken die Koreanen dat de DDR nog bestaat ? :-)

Dit was de eerste MG ontvanger in de EE serie. EE20 doos uit 1960
http://img859.imageshack.us/img859/9278/c3radio.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Is nog met geranium torren. Ik vond het orgeltje wel leuk en de schakelingen met LDR. Het boekje met de schema's heb ik nog, de rest is weg.

Het voordeel van geranium torren is dat ze lekker ruiken, maar het nadeel is dat je ze af en toe moet water geven.;)
Daarom zijn germanium torren beter geschikt.
http://www.uploadarchief.net/files/download/ac187k3.jpg

[Bericht gewijzigd door Erelce op donderdag 5 januari 2012 23:22:23 (17%)

**** De beschikbare ruimte van een werkplek is omgekeerd evenredig met de grootte van deze werkplek **** AVR-Oefeningen op Electronics 4 Fun

@RAAF12
Hee, leuk om dit weer eens te zien. Met zo'n EE doos ben ik ook ooit begonnen. Board plaatje, een paar germanium transistoren en alles wat je nodig had voor leuke schakelingen. Prima kit en veel van geleerd!

Later ook nog een ME doos en een scheikunde doos gekregen maar het mocht niet meer baten, ik ben in "de elektronica" terecht gekomen :-)

edit: @rew

Iedereen roept "veel van geleerd". Ik heb daar dus bar weinig van geleerd

Dat was voor mij toch echt zo. Naderhand kreeg ik wat slooponderdelen, Rs, Cs en een handje oude OC71s en OC44s. Daar heb ik schakelingen mee nagesoldeerd op gaatjesprint en met waarden gexperimenteerd. Er waren ook boeken van de Muiderkring en van Aisberg (Zoo.. werkt de radio) waar je veel uit kon halen. Maar het begon met de EE doos (na het lampje, schakelaar, witte kat batterij stadium ;-) )

Ik ben bij een vriendje in aanraking gekomen, met in mijn herinnering de "EE100" doos. (Kan dat?)

Iedereen roept "veel van geleerd". Ik heb daar dus bar weinig van geleerd: We konden de schemas nabouwen, en als we dat goed gedaan hadden dan werkte het, hadden we het niet goed gedaan dan werkte het niet. Verder geen debug-mogelijkheden. Geen multimeter om dingen na te meten etc etc. Ik heb toen ook nooit een uitleg van de schemaas en/of componenten gehad. Effe opzoeken op wikipedia was er ook niet bij.

Toen we alle schemas van de EE100 hadden gebouwd hebben mijn ouders voor mij ("Dat vind hij bij z'n vriendje leuk om mee te spelen") ook een EE100 (of EE50?) gekocht. Die ging natuurlijk direct ongebruikt de kast in. :-(

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Dan waren die Kosmos dozen dus toch veel beter... Daar begon je met de basis en kreeg je veel uitleg onderweg. Je leerde de werking van elk onderdeel stap voor stap.

Op de foto hieronder zie je de besturing voor mijn verlichting liggen. (Bijna af, alleen nog wat aansluitingen naar de buitenwereld maken.) Ook het schema met de "zojuist aan geweest" detector (RC met 4148 diode) staat erbij. Deze liggen op een Kosmos boek. Zo werd de transistor basis uitgelegd.

http://sites.google.com/site/benadski/electronics-1/temp/kosmosprint.jpg

Kom eens langs bij RevSpace of één van de andere spaces!

Hallo iedereen,

Interessant om te zien dat de Philips EE serie nog steeds zoveel losmaakt. Omdat de vele discussies over dit interessante stuk geschiedenis (door Philips uiteindelijk weer afgesloten in 1985!) misschien niet helemaal in de lijn liggen van de "Show Your Projects" focus, zal ik vanavond (moet nu even er tussen uit voor andere verplichtingen) een nieuwe "Philips EE nostalgie" thread openen in de "Algemene Electronica" sectie, kunnen we helemaal vrij losgaan, ik heb ook nog het een en ander ...

Hartelijke groet,
Jurjen

@Benadski: de EE2040 was de Philips introductiedoos met precies die functie en aanpak ("Tronic" legde de werking van een transistor op dezelfde manier uit, zie Tor Gjerde's website voor de manuals: http://ee.old.no ). Heb daar nog steeds goede herinneringen aan (kreeg hem voor mijn zevende verjaardag)

Goed idee kranenborg. Dan moet eigenlijk de rij postings uit dit topic even overgezet worden.

@rew: ik had een vriendje met precies de kosmos doos die ik had. Zijn moeder vroeg zich af hoe ik het voor elkaar kreeg om zelf wat nieuws te maken, omdat haar zoon alles uit het boekje al 'af' had. Ik denk dat het ook een stukje eigenvermogen of -wil is om na de uitleg op eigen houtje iets te maken. Ik heb er ZEKER van geleerd.

De uitleg bij de Philips-dozen was ook best goed overigens.

If you want to succeed, double your failure rate.
RAAF12

Golden Member

Op 6 januari 2012 10:31:57 schreef erelder:
@RAAF12
Hee, leuk om dit weer eens te zien. Met zo'n EE doos ben ik ook ooit begonnen. Board plaatje, een paar germanium transistoren en alles wat je nodig had voor leuke schakelingen. Prima kit en veel van geleerd!)

Mooi spul en ook leuk om met tonnetjes en veertjes het aan elkaar te knopen. Die tordraden braken gauw af en heb diverse AC126's versleten. Ik heb alleen de boekjes nog de rest is zoek geraakt, en weet niet waar het gebleven is.

pa3gws

Golden Member

Mijn eerste stappen zijn gemaakt met de EE1050.:-)

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Kijk, dat is pas een mooie uitleg van de transistor:)

Jochem: precies wat je zegt! Alles blindelings nabouwen om te kunnen zeggen 'kijkes mama, met losse handen' daar kom je niet veel verder mee. Met wat eigen initiatief en (al is het maar) 'n beetje kennis wordt je vanzelf nieuwschieriger en met een beetje doorzettingsvermogen ga je vanzelf je kennis uitbreiden.
Met de armen over elkaar gaan zitten als je ALLE SCHAKELINGEN uit zo'n bouwdoos gehad hebt, daar kom je niet verder mee.
Groeten,
Mac.

Zomaar een gesprongen zekering vervangen maakt vaak meer kapot dan je lief is. We zullen er even naar kijken heeft meerdere betekenissen. Elektronica is niet eigenwijs: mensen die het niet kennen zijn dat vaak wel! Kortsluiting is bij mij: samen roken.

Hallo,

Voor alle verdere discussies over het Philips EE-systeem heb ik inmiddels de volgende thread geopend: Philips EE (Electronische Experimenteerdoos) nostalgie (ook in de sectie "Algemene Electronica")

Hartelijke groet
/Jurjen

Heb en wekkertje gemaakt met een atmega8 en een ds1307. Heb ook 2 reed-relais voorzien, zodat hij ook kan dienen als timelapsschakelaar voor men canon srf. De 1X headers die je ziet zijn verbonden emt een paar vrije adc poorten en de square wave uitgang van de ds1307. Kan altijd eens van pas komen. De dubbele header dient voor de serial programmer aan te sluiten.

Bovenkant
http://users.pandora.be/jedi/a/foto02.jpg

http://users.pandora.be/jedi/a/foto03.jpg

onderkant
http://users.pandora.be/jedi/a/foto04.jpg

Deze 2 ledjes solderen was best wel lastig. Ik had ze per ongeluk iets te klein besteld.
http://users.pandora.be/jedi/a/foto01.jpg

groeten

Volgens mij is je foto niet helemaal goed. Ik zie hier alleen de bovenste balk (en de internetverbinding hier is niet traag).
Nette print!

foto's eijn hier wel goed hoor,

@ whoever it placed:
mooi gedaan

Ook hier mooie foto's

En een mooi printje, ziet er goed uit.

If you want to succeed, double your failure rate.

Om te proberen heb ik een dobbelsteen gemaakt met een ATtiny45, een breadboard en wat ledjes. Het was om te kijken of ik zelf een elektronische dobbelsteen kan maken, verder geen praktische toepassing hiervoor.

DiceDuino:
http://www.youtube.com/watch?v=gpHuEuLyb0g

back to the drawing breadboard

Heb je zelf een "echte" randomize-functie bedacht, of simpelweg rand()?
Met een ATtiny45 heb ik ooit een ADC-pin misbruikt om een willekeurig getal te genereren, maar dan moet je wel zo'n pin vrij hebben.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Ik heb de functies random() en randomSeed() gebruikt om een "willekeurig" getal te genereren.

Het werkt want omdat ik een vrije pen moest hebben om de ransomSeed functie (die leest de spanning op de vrije pen) te gebruiken gebruik ik de reset als knop. Zou het niet werken dan krijg je alleen het getal 2, iedere keer weer. (dit is het geval als ik randomSeed niet gebruik) Of je krijgt steeds dezelfde reeks als je de chip niet iedere keer reset.

Als ik het goed heb begrepen is er een reeks getallen die willekeurig zijn maar steeds opnieuw gebruikt wordt. Met de functie randomseed bepaal je waar je in de reeks begint. In dit geval begin je door de reset steeds opnieuw maar niet steeds op dezelfde startplaats.

Als ik in een doorlopende loop een random getal opvraag dan krijg je idd steeds dezelfde reeks.

(ik heb dus niet zelf een randomize functie bedacht, misschien later maar dan moet ik eerst even de wiskunde ophalen)

back to the drawing breadboard

gebruik ik de reset als knop

Als je een echte randomize-routine hebt, is dat een prima oplossing.

Als ik het goed heb begrepen is er een reeks getallen die willekeurig zijn maar steeds opnieuw gebruikt wordt. Met de functie randomseed bepaal je waar je in de reeks begint

Ik had de ADC in free-running mode draaien, op een snelheid die eigenlijk te hoog was om een betrouwbaar resultaat te leveren. De ADC-interrupt routine keek enkel naar bit 0. Alle bits van een variabele werden naar links opgeschoven, en dat ADC-bit kwam dan geheel rechts te staan.
Dat gaf een mooi resultaat.

[Aanvulling]
Ik herinner me terug, waarvoor ik dat random-gedoe nodig had: om een stel kaarsjes te laten branden. En het was geen ATtiny45, maar een ATtiny861. Dat maakt weinig verschil, wat code betreft...

[Bericht gewijzigd door pros op dinsdag 10 januari 2012 20:11:41 (18%)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 10 januari 2012 19:25:10 schreef mechatron:
Om te proberen heb ik een dobbelsteen gemaakt met een ATtiny45, een breadboard en wat ledjes. Het was om te kijken of ik zelf een elektronische dobbelsteen kan maken, verder geen praktische toepassing hiervoor.

DiceDuino:
http://www.youtube.com/watch?v=gpHuEuLyb0g

Ik ook :-), maar dan gemaakt met een attiny13 om zelf eens charlieplexing uit te vogelen:

Youtube

Beschrijving

Dit topic is gesloten