Show your projects! Part 26

Dit topic is gesloten

Sonytech, probeer printplaatbart.nl of technojunk.nl eens.

Terug on-topic.

Ik was al een tijdje opzoek naar een niet al te dure voeding die een beetje vermogen op 30V kan leveren. Op markplaat stond een propower ps23003A, 2x 30V3A, simpel chinees ding maar goed genoeg voor mijn toepassing.
http://www.abra-electronics.com/product_images/m/850/PS23003A__73022_zoom.jpg

Na het openschroeven werd gelijk duidelijk dat dit niet de eerste keer was.
Het origineel
http://i.imgur.com/YGJsol.jpg

fix van de vorige eigenaar
http://i.imgur.com/yRRuLl.jpg
De vorige eigenaar had blijkbaar geen 2 0.82 ohm weerstanden meer liggen en het geheel vervangen door 3x0.15 ohm. Het probleem hiermee is dat de emitters van beide transistoren nu kortgesloten zijn. Mogelijk dat het daardoor weer stuk is gegaan.

Uiteindelijke kosten: 2x 2n3055, 2x lm741 + voetje & 2x 0.82R 4W

Op 18 december 2012 15:11:22 schreef Sonytech:
@Tinus016 Dit heb ik gemaakt in CorelDraw 12.

Heb de teksten inmiddels aangepast.

Als je me de vereiste maten (en eventuele wijzigingen) even mailt, dan zal ik hem passend maken.

@paulp Voor de diffiëntele probe van Pros ben ik ook al even bezig geweest (hier, hier en hier), maar om hem in elkaar te zetten zal er eerst een reactie op m'n V&A moeten komen.

Ok dan weet ik een mooie, ik maak voor jou die print als jij het frondje nog een keer aan past.

Rest via mail.

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

Ik heb nu mijn frequentieteller af. mijn functiegenerator heeft geen display ( vernier dial) dus wist ik niet precies wat de frequentie nou echt was.

dus, aan de slag met PICbasic, een 16F819, oud kistje en een displee:
laag
mid
hoog
en binnenkant

geschikt voor 0.005Hz tot 10MHz. voor frequenties lager dan 100Hz, tussen 100 en 1M, en 1M en hoger gebruik ik verschillende metingsmethodes. voor het lage gedeelte was dat even puzzelen, maar ik ben er uit gekomen. hij is na ijking verbazend accuraat, op de grens van 100Hz heb ik op z'n ergst een 0.8% afwijking gevonden.( aan de bovenkant van 100) en 0.1 ( aan de onderkant van 100). dat is voor mij voldoende. hij geeft alles weer in 4 digits; en tussen 10Hz en 10KHz meet hij ook nog eens dutycycle ( +/- 0.7% afwijking.)

het was de bedoeling hem in te bouwen in de functiegenerator; maar ( helaas? gelukkig?) heb ik een jaar garantie, dus dat wil ik nog niet doen. de display voor in de generator heb ik al, dat is een 2x16 display van 1cm hoog en 4cm breed. to be continued :P

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!

Mooi!
Die omschakelkastjes zijn goed bruikbaar voor zulke dingen.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

@Tinus: Kun je me als je klaar bent met je frontplaat folie laten weten of het wat is? Ik zoek nog iets voor mijn labvoeding die ik ga bouwen in de kerstvakantie.

Don't build anything you can't take apart

niet volgens plan , maar 1 project(je) is toch al klaar . een omgebouwde gira dimmer van 1000va naar 2200va . als aanpassing de originele bta10 vervangen door een bta16 en het alu kastje neemt de extra koeling voor z'n rekening. ook de originele zekeringhouder eruit gemikt gezien die geen 10amp aankon en de onstoorspoel op de bodem gemonteerd voor betere koeling . de schakelaar kon het ook niet aan dus die is ook vervallen , tevens de printsporen met 1mm2 verstevigd . met de test op een 2Kw halogeenlamp bleef de dimmer heel , wel af en toe de b16 opnieuw inschakelen :P

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/20121223_152323_zpse3b734ee.jpg

m'n dummyload voorzien van een stevige sperdiode (200v 40amp) die wel in het schema stond maar blijkbaar vergeten werk was.

en de keukenradio gefikst , deze kreeg dagelijks 3 minuten na aanzetten een infarct en was alle instellingen kwijt. de vriesspray wees de eeprom als schuldige aan , gezien het probleem steeds pas na 1 nacht kwam heb ik als lapmiddel een 2k2 weerstand aan de 12v als heater erboven gezet in de hoop dat het probleem dan wegblijft..

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/20121223_133003_zpse3cad82f.jpg

waar rook was, werkt nu iets niet meer

hoe doe je dat met die vriesspray? als je zo defeten kan opsporen wil ik daar wel meer van weten :)

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!

Vriesspray is een probaat middeltje om intermitterende fouten op te sporen, zowel themische als andere, zoals haar onderbrekingen en slechte lassen (zal nog wel wat zijn, dat even niet bij me op komt).

Gewoon spots snel afkoelen. doelgericht, maar vaak ook "by trial and error"....

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

deze radio had al een probleem toen ik deze kocht , alleen werkte hij gewoon al die tijd dagelijks probleemloos . toen dit probleem kwam dacht ik eerst aan een los contact , maar gezien de vaste tijd dat het probleem steeds optrad ging dat over naar de processor als verdachte. toch als ik na een uitval de radio weer aanzette , bleef deze uitvallen na een 3 minuten . haalde ik de spanning los dan deed hij het wel weer een dag. het rare was wel dat alle instellingen behalve de radio presets weg waren .

gezien het in huis nooit onder de 17 graden komt begon me dat originele probleem te dagen , wat in een auto allang was begonnen in de nachten natuurlijk . dat probleem is met de tijd erger geworden waardoor het ic al met 17 graden vastloopt blijkbaar. als de oplossing werkt kan ik gaan zoeken naar het eeprom ictje , want dit probleem wordt alleen maar erger natuurlijk ..

na het proberen met de vriesspray ging de radio niet eens meer aan , de piekstroom die de radio normaal trekt met inschakelen op de 12v bleef zelfs uit.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
RAAF12

Golden Member

@The Engineer

koudespray wordt veel gebruikt en kan onderdelen afkoelen tot -50 graden.

Vooral in de reparatie wordt de spray gebruikt, maar ook de haarfohn om onderdelen op te warmen.

Spray Kälte 75 van Kontakt Chemie, CRC ed, allemaal te koop bij de plaatselijke onderdelenhandel.

Grensovergang Spanje-Algarve (9-6-2024) https://www.youtube.com/watch?v=sserlsJy0wI&t=210s

Of je houdt een busje lucht ondersteboven. Dan komt de ijskoude vloeibare zuurstof er uit.

ik snap wel dat je dingen afkoelt met vriesspray :P ik ben niet helemaal gek. ik vroeg me alleen af, hoe zie je dan dat iets kapot is.

met name die slechte lassen vind ik vreemd.

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!
flash2b

Special Member

Vandaag heb ik mijn current source / stroom bron ingebouwd. Hoewel je ook je labvoeding in CC mode kan zetten is het soms handig om dedicated stroombron bij de hand te hebben, die lekker lineair regelt.

Ik heb een oude RS232 switchbox behuizing gebruikt zoals zo velen die gebruiken. Het zijn mooie kastjes en zagen / boren lekker. De koelplaat is van een processor koeler.

Het front moet ik nog met Visio maken, maar eerst even een duur test. De maximale stroom die hij kan leveren is 280mA en maximaal 30V (onbelast) en 26V (max belast).

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06101_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06102_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06104_cleaned.jpg

is de weerstand naar dat koellichaam niet erg groot?
van de tor, door het silicon pad, door de verf, door het staal, door de verf, door lucht, door aluminium, naar de lucht? ik zaag dr altijd een gat in. zijn wel fijne kistjes:)

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!
flash2b

Special Member

Het kastje zelf koelt best wel goed. Achter de middelste spanning regelaar zit blank aluminium. Ik wilde eerst geen pads gebruiken, maar de rechter tor moet geïsoleerd zijn van de 2 linkse regulators. Ben niet een fan van een silicon pad, maar vond het gehannes met mica en koelpasta niet handig in deze behuizing. De grote weerstand word ook aardig warm.

Op 23 december 2012 19:17:21 schreef The Engineer:
ik snap wel dat je dingen afkoelt met vriesspray :P ik ben niet helemaal gek. ik vroeg me alleen af, hoe zie je dan dat iets kapot is.

met name die slechte lassen vind ik vreemd.

'Je bent niet helamaal gek' ;), dus je weet dat door temperatuurschommeling dingen uitzetten dan wel krimpen krimpen. Daardoor zal er iets bij die slechte las gebeuren. De afkoeling zal het contact nog slechter maken, waardooe (hoop je) een onderberkeing zal ontstaan en hup je weet waar de fout zit. Hetzelfde voor oververhitte componenten : Zoadra je ze afkoelt doen ze weer "gewoon" en als je dat steeds kunt reproduceren weet je dat de fout dáár zit...
De rest kun je zelf bedenken :)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP
RAAF12

Golden Member

Op 23 december 2012 19:17:21 schreef The Engineer:
ik snap wel dat je dingen afkoelt met vriesspray :P ik ben niet helemaal gek. ik vroeg me alleen af, hoe zie je dan dat iets kapot is.

met name die slechte lassen vind ik vreemd.

Metal krimpt bij het kouder worden. Kijk maar bij de spoorrails. Die liggen niet vlak tegen elkaar kadoeng, kadoeng kadoeng doet de trein als ie er overheen rijdt. Idem dito bij mini spoortjes op printen en in halfvergane IC en transistors, die zetten uit bij warmte. Dat extra shot koude kan de nekslag geven. En dan weet de reparateur de oorzaak.
Ik heb hier een PC staan die niet opstart bij 12 graden. Bij 20 graden wel. Een echt kouwkleum. Ben te lui om de voeding te repareren. Er staan zat andere PC de wel gewoon opstarten.

Grensovergang Spanje-Algarve (9-6-2024) https://www.youtube.com/watch?v=sserlsJy0wI&t=210s

Op 23 december 2012 21:30:15 schreef RAAF12:
Kijk maar bij de spoorrails. Die liggen niet vlak tegen elkaar kadoeng, kadoeng kadoeng doet de trein als ie er overheen rijdt.

Tijd niet meer met de trein geweest? Ze hebben vrijwel alle kadeng kadeng lassen er tussenuit gehaald. Toen ik klein was in de jaren '70 in de trein zitten bedenken hoe dat moest. 20 jaar later zijn ze dat gaan doen.....
@testman, inderdaad er zijn nog een aantal wissels en ik zit hier 800m van de trein vandaan, maar 's ochtends hoor ik hem inderdaad over zo'n kedeng las rijden.

[Bericht gewijzigd door rew op maandag 24 december 2012 09:26:53 (15%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

yep alleen nog dilatatie voegen om de 1km . dat is minder als je een zomer hebt van 38 graden , worden het net wokkels :) het kedeng kedeng komt overigens merendeel van de wissels af bij stations..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik had er vorig jaar ook al 1 gemaakt,maar 1 is geen. Dus op het laatste moment eentje bij gemaakt.
Is race tegen de tijd geweest, net vanavond klaar.

http://i47.tinypic.com/2058p4y.jpg
http://i49.tinypic.com/2uffrxu.jpg
http://i45.tinypic.com/2hcizww.jpg

Meer: http://www.schematheek.net/index.php?p=forum/topic&t=662&n=2#7…

Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel? Laatste Project = = > Router lift
Sonytech

Overleden

"Verbaas u niet, verwonder u slechts."

Alweer een "elektronsiche Anton Piek" (in positieve zin bedoeld)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Een soort van LIKE button is van toepassing reddevil, ziet er TOP uit.

Anoniem

Is echt heel erg mooi. En niet alleen de print. Het ging om de electronica, toch? ;-)

Inderdaad erg mooi!
Wat is het verhaal achter die twee rode onbesneeuwde bomen?

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Dit topic is gesloten