Je mooiste meetapparatuur. Deel 8

Dit topic is gesloten

flash2b

Special Member

Van forum gebruiker kweenie kreeg ik deze mooie transistor tester samen met een aantal decade banken die ik later zal laten zien.

Het is een Eagle International TT.145 die ook is verkocht als TTC C3022, Alcron 22, Noris HM-70 en Reace LB-1. Hij is gemaakt in Japan rond begin 1970. De handleiding is hier te vinden. Ik zag op de site van Fred101 dat hij er ook een heeft.

Hij was een beetje vies aan de buitenkant, maar dat was met een sopje snel opgelost en nu glimt hij weer. De 4 schroeven ontbraken maar gelukkig had ik nog mooie nieuwe met het speciale schroefdaad wat nodig was.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc09375_cleaned.jpg

Van binnen ziet het eruit als een zelfbouw instument. Een lekkere spagetti van draden en weerstanden met kousjes erom. Het geheel draait op een 9V batterij. De schakelaars waren een beetje vies maar na een schoonmaak beurt werkt alles weer prima.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc09372_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc09373_cleaned.jpg

De bediening gaat zoals een oude analoge ohm meter, waarbij in de stand ADJ de meter op 'max' wordt gezet. Diodes kunnen ook gemeten worden in sper en geleiding. Het is echt een mooi apparaat.

flash2b

Special Member

Hieronder een collectie decade boxen van Grundig Hartmann&Braun. Ik wist al dat Grundig service meetapparatuur maakte voor voornamelijk TV reparatie, maar ik had nog nooit van Grundig H&B gehoord.

Het zijn in totaal 9 boxen die er zo uitzagen toen ze net binnen waren gekomen:
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc09366%20(1)_cleaned.jpg

De set bestaat uit:
2x Widerstandsdekade RD1 (1Ω .. 11,1kΩ)
2x Widerstandsdekade RD2 (10kΩ .. 11,1MΩ)
2x Kapazitätsdekade CD1 (1nF .. 1µF)
1x Induktivitätsdekade LD1 (1mH .. 11mH)
1x Induktivitätsdekade LD2 (10mH .. 110mH)
1x Induktivitätsdekade LD3 (100mH .. 1,1H)

Van binnen ziet de CD1 er zo uit:
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc09381_cleaned.jpg

2 boxen (een RD1 en RD2) hadden mechanische schade zoals ook in het midden van de 9 boxen foto te goed te zien is. Gelukkig was de inhoud nog heel.

De weerstanden van de RD1 konden gemakkelijk worden verwijderd:
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc09435_cleaned.jpg

Met een rubber uitduik hamer heb ik het front paneel en de behuizing helemaal weer goed gekregen en toen kon alles er weer in. Ter vergelijking dit was de box met de gele stikker hierboven:

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc09436_cleaned.jpg

De hele set heb ik goed schoon gemaakt van buiten en bij de RD1 en RD2 heb ik ook de roest er vanaf geborsteld. Van binnen zag het er allemaal nog nieuw uit.

Hoewel het allemaal oud spul is, werkte alles nog prima. Ook zijn ze nog allemaal binnen spec van 1% 2% (edit: specs ontvangen).

Ik ben er zeer blij mee en vooral dat het L, C én R decaden zijn.

Heeft iemand nog documentatie van dit soort decaden van Grundig H&B ?

guidob

Overleden

ik heb een catalogus uit 1968 waar ze in staan. Één pagina met een overzicht in het Duits. En de prijslijst: RD1/2: 120,- CD1 170,- en de LD1/2/3 210,-

flash2b

Special Member

Zou je me daar een scan van kunnen mailen ?

Edit:
Bedankt guidob voor de scan. Ik lees in de specs dat de decaden 2% zijn. In de RD1 en RD2 zitten in iig 1% weerstanden, maar ik heb mijn verhaal boven hierop aangepast.

[Bericht gewijzigd door flash2b op maandag 1 juni 2015 20:23:54 (68%)

fred101

Golden Member

Dat is een mooie complete set decades. Condensator en spoel decades zie je niet veel.

Mijn tortestertje is van TTC. Ik kon er destijds niets over vinden. Ik weet nog dat een CO-er toen info over aansluitingen etc heeft gegeven. De mijne deed niets. Ik heb hem daarmee toen werkend gekregen. Ik heb jou schema er net bij gezet.

De tester die ik nog regelmatig gebruik is de Metrix die ik van Black dog kreeg. Vreselijk mooi ding. Hij leek complex in gebruik maar dat kwam door vervuilde schakelaars. Het originele manual is Frans (de mijne heeft vreemd genoeg een extra nul knop) Van de week moest ik een germanium tor van een Tek plugin in een heel vreemde behuizing testen. Twee pootjes zaten zo dicht op elkaar dat ik er een klemmetjes op kreeg en hij paste in geen enkele Tek576 adapter. De Metrix had hier wel een adapter voor. Die adapters blijken ook precies in de Tek 576 CT te passen. Hij blijkt qua hFE en lekstromen ook aardig te klopppen met de Tek 576. Daar ben ik heel blij mee. Veel handiger dan dat gefrut met draadjes. Ik heb een redelijk aantal adapters voor die Tek (oa wat zelf gemaakte, waaronder een voor sot-23 smd torren/fets). Die kan ik dus ook op de metrix gebruiken. Je kan zo veel meer doen met een CT dan torren testen. Ik test er bv ook trafo's op (BH curve), thermistors, LDR's, MOVs, HV condensators, relais, etc
Maar je kan er ook accu packs mee opladen.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
flash2b

Special Member

Leuk dat het schema erbij hebt gezet, Fred101 ! (reparatie verslag op CO: defecte TTC tor tester model C3022)

De condensator en spoel decades zijn echt een kunst stukje van opbouw in de binnenkant. Het zijn voor mij de eerste decades die ik nu heb, dus een goede start.

Trouwens deze decades zijn ook onder het Sennheiser merk uitgebracht.

guidob

Overleden

Wat onderdelen binnen gekregen, waaronder wat caps voor de TM504 uit Rosmalen. Er was al een keer 18000uF cap vervangen door een 10000uF cap. Die en een originele maar vervangen door goede long life types. Verder was er nog een soldeerverbinding slecht en de unit en plug-ins waren heel erg vuil van binnen. De TM504 is dan ook helemaal uit elkaar geweest.

Verder nog het lampje van de SG502 vervangen door een LED. De DC504 bleek toch in orde te zijn :) Daarna de spullen nog afgeregeld en de FG503 erbij gezet. Hier en daar wat jofel (knopjes, randjes etc) maar handig om te hebben. Staat dan ook recht voor mijn neus op de bench. Het hoeft niet altijd 6 digits te zijn als je bezig bent. Een paar foto's:

http://members.home.nl/baltusg/TM504_1.jpg
Een monster trafo (niet echt zichtbaar) en wat voedingen.

http://members.home.nl/baltusg/TM504_2.jpg
Frequentie meter, multi meter, low distortion sinus generator en een funktie generator in een "compacte" (maar heel diepe) form-factor.

Ik had een signaal generator nodig, twee keuzes: Rigol AWG of vintage HP. Eenvoudige keuze dus: een HP 3312A functie generator van circa 1986 (als ik de datecodes correct aflees). Geen stofje te vinden binnenin, en alle traces zijn gold-coated.

:9~ Can't beat that HP-goodness.

volgende op de lijst is zeker een digitale KLEURENcamera :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
rbeckers

Overleden

Ik heb verschillende HP generatoren o.a. HP3336A.
Maar mijn oude HM8030-2 gebruik ik meer.

Edit:
Foto's uit een grijs verleden.

[Bericht gewijzigd door rbeckers op woensdag 17 juni 2015 20:25:21 (21%)

guidob

Overleden

Vandaag lagen wat onderdelen in de bus van Sphere en Littlediode. Onder andere voor de TDS die ik op de Jutberg had gekocht. Probleem was geen beeld (wel op de VGA out achterop). Drie transistoren vervangen van de video amp, op de foto o.a. rechts met koelvin. Er zaten (origineel) plastic fantastic TO's in geprutst. Nu weer metal cans zoals ooit de bedoeling was.

http://members.home.nl/baltusg/TDS430A_1.jpg

Sfeer plaatjes:
http://members.home.nl/baltusg/TDS430A_2.jpg

http://members.home.nl/baltusg/TDS430A_3.jpg

De verbogen BNC heb ik domweg rechtgebogen, verder niet geprobeerd er bij te komen (er zit blik in de weg). Verder nog de twee batterijen vervangen, die zagen er origineel uit. Nu eens geen enkele condensator vervangen. D'r zit zo'n Rifa rookbom in, maar ik zag nog geen scheurtjes. Ellende om er uit te krijgen, ik neem het risico maar.

Nu nog de kast er omheen krijgen, daar moet ik nog wat deukjes uit halen. Zie je bijna niet, maar ik heb handen en voeten nodig gehad om het ding open te krijgen (letterlijk, handen aan het front en beide voeten tegen de beugel :) )

Maar het was het waard:
http://members.home.nl/baltusg/TDS430A_4.jpg

Ding heeft een aantal options; Video trigger, DSP math en meer (120k kuch) geheugen. Verder GPIB (adres 8 ingesteld :)), RS232 en VGA out. Zelf-testen gaan allemaal goed. Bandbreedte is 400MHz, maar de sample rate is naar moderne maatstaven bedroevend (100MS/s). Ook de UI is niet geweldig.

Verder heb ik nog een NI GPIB kaartje in een oude win98 pc ingebouwd. Een Zweed http://hakanh.com/dl/index.htm heeft een aantal programma's gemaakt, kan je bijvoorbeeld een extended call af trappen of de logfile bekijken/clearen. Werkt allemaal prima, geen fouten in de scope.

Er zit ook een performance verification programma bij voor die TDS scopes, ga ik ook nog eens gebruiken. Verder nog wat algemene programma's om commando's af te vuren en metingen te automatiseren. Inrichten van het hele GPIB verhaal ging bijna vanzelf.

Op 27 juni 2015 02:07:30 schreef guidob:
... maar ik heb handen en voeten nodig gehad om het ding open te krijgen (letterlijk, handen aan het front en beide voeten tegen de beugel :) )

Jammer dat daar geen foto van is :+

Al een poos geleden gratis gekregen, maar nu pas echt eens goed bekeken, een schattig klein frequentietellertje.

Het is een Thandar PFM 200A frequentietellertje.

http://www.uploadarchief.net/files/download/thandar_pfm200a_thumb.jpg
klik voor groot

Het display is werkelijk prachtig en komt op foto niet tot zijn recht. Het zijn van die ouderwetse rekenmachinecijfertjes achter een intens paars afdekglaasje.

Vreemd genoeg branden alle decimale punten, ik moet nog even op zoek of dat zo hoort, of dat er ergens een defect in zit. De frequentie aanwijzing is verder prima in orde, al is de resolutie beperkt.

fred101

Golden Member

Heb je hem al open gehad ? Mogelijk vind je daar meer overeenkomsten met een rekenmachientje.

Hij lijkt hier namelijk verdacht veel op, een Micronata (made by Sinclair)
Dat frontpaneel is echt van een calculator.
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/11/micronta.jpg

[Bericht gewijzigd door fred101 op vrijdag 3 juli 2015 13:53:12 (14%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

De behuizing blijkt inderdaad ook te zijn gebruikt voor onder andere de Oxford serie rekenmachines van Sinclair.

De binnenkant is verder niet heel spectaculair, de bekende Intersil ICM7216 en een handvol through-hole grut.

http://www.uploadarchief.net/files/download/thandar_pfm200a_inside_thumb.jpg
klik voor groot

Het display in close-up:

http://www.uploadarchief.net/files/download/display_thumb.jpg
klik voor groot

Ik ga 'm in ieder geval even goed schoonmaken, doorsolderen, IC voetje reinigen en dan eens zien of de decimale punt nog raar doet. Lijkt me prima reparabel, als het IC nog goed is.

flash2b

Special Member

Na het zien van de mooie decade bank van het Finse EKF-Systems van gebruiker Hewlett, ben ik op zoek gegaan naar een soortgelijk exemplaar.

Helaas heb ik die niet gevonden, maar op de Friedrichshafen HAM Radio beurs vond ik wel een 0.5% exemplaar van het Franse AOIP die er wel op lijkt. Hij is van het type RD7_05GA11 en heeft de kleuren van Keithley uit de Jaren 80 (AOIP heeft rebadged Keithley apparatuur verkocht).

Het is een super mooi gemaakt apparaat en tijdens de beurs kon ik heb snel testen. Thuis gekomen heb ik heb helemaal gecontroleerd en getest en gemeten en hij is nog helemaal in spec. Ik heb geen idee wat Hewlett voor zijn exemplaar op Rosmalen heeft betaald, maar deze AOIP vond ik nog net betaalbaar voor wat het is.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc00487_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc00485_cleaned.jpg

Wat foto's van de gemonteerde weerstanden
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc00484_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc00486_cleaned.jpg

Verder vond ik nog een oranje E12 decade van een (nog) onbekend merk het Zwitserse merk Teltronic AG:
http://www.uploadarchief.net/files/download/20150626_232402%20(1)_cleaned.jpghttp://www.uploadarchief.net/files/download/dsc00488_cleaned.jpg

Weet iemand wat voor merk deze is? (hij zal wel uit het onderwijs komen gezien de oranje kleur). Het merk stond aan de binnenzijde van de behuizing op de PCB.

Hewlett

Honourable Member

Ha die Flash. Je bent in Friedrichshafen geweest, deze beurs staat al jaren bij mij op de agenda maar ik ben er nog nooit geweest (ik heb jaren, niet zo ver daar vandaan, in München gewoond.... hi). Komt nog wel een keer :-)

Mooie decaden bank, altijd handig om er eentje op de plank te hebben liggen. Ik weet niet meer wat ik in Rosmalen voor mijn EKF decade bank betaald heb, meer dan een paar tientjes kan het niet geweest zijn/dat is wat ik er nu voor zou betalen. Volgens mij was het een deal samen met een paar nieuwe Tek probes. Maakt ook niet uit, bankje is in prima conditie en is helemaal binnen spec.

HamRadio PA2HK // Keep Calm and Carry On.
flash2b

Special Member

Bedankt voor je reactie. Die EKF bank van jouw is super mooi én 0.1%. Mijn AOIP bank is maar 0.5% en heeft een paar extra bussen rond elke decade.

Bij die beurzen sta je vaak verbaast van de prijzen. Op Friedrichshafen is er meer apparatuur als Rosmalen maar er zijn ook veel meer handelaars die bijvoorbeeld €250 willen hebben voor een Tek 2225 mét gebreken. Als jij een paar tientjes heb betaald voor de jouwe, dan zit ik met de mijne in dezelfde range.

Ik heb ook nog een HP voeding gekocht die ik zal showen zodra ik hem heb opengemaakt.

(grappig, ik heb jaren geleden in München gewerkt)

flash2b

Special Member

Nog een decade die ik op Friedrichshafen vond voor héél weinig geld. Misschien kwam dat omdat één van de banaan bussen verbogen was. Nadat ik hem heb open kunnen maken (wat een hele klus is gezien de ingewikkelde constructie), kon ik de behuizing weer uitdeuken en zie je er niks meer van.

Alle standen werken ook weer perfekt, deze lopen van 0.82Ω tot 1200Ω. Ik heb geen idee wat voor merk het is, er is geen enkel merk teken ook niet binnen het apparaat. Tot 47Ω worden 0.5% weerstanden gebruikt, daarboven 1%.

http://www.uploadarchief.net/files/download/20150708_205625_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20150707_222309_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20150707_222218_cleaned.jpg

Weet iemand het merk ?

Lijkt op LB, maar weet het nog niet zeker.

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/
blackdog

Golden Member

Hi Flash2b,

Ik heb de indruk dat je Fred van zijn troon wilt gaan stoten ;-)
Leuk ding, het lijkt er op dat er Philips knoppen op zitten.

Gegroet,
Blackdog

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

Naar aanleiding van het wat maf verlopen topic over de 48V/60A voeding wil ik mijn voornaamste meetinstrument eens in het zonnetje zetten. Het is immers mooi weer en hij moest toch nodig eens uitgestoft. Hij is overigens vaker genoemd op Co.

Philips 3E93423/1 voeding No. 34.
Datum januari 1956, dus bijna 60 jaar oud, waar van 30 samen met mij (toen ik klein was heeft mijn Lego-trein er een tijdje op gereden :) Laatste "controle"-sticker uit 1979.
30V / 300 mA in 1/3/10 bereiken.

Binnenwerk, in de profielen links en rechts zitten de (seleen ? - iets ouds ;) gelijkrichters.

In deze forse module zitten de shunts voor de milliampèremeter. Er is een tweede, grotere voor de spanningsdeler voor de voltmeter aan de andere kant.

Bezetting: 2x 85A2 spannings stabilisator, 150B2 stabilisator, EF91 en ECC81 en de eindtrap gevormd door 3x PL81 parralel.

De meters zijn zeer goed, in combinatie met de bereiken kan ik vanaf 10 uA / 10 mV per schaaldeel aflezen. Pas nog veel plezier van gehad bij het troubleshooten van het standby-verbruik van een microcontroller, je ziet aan de bewegingen van de naald uitstekend wat er gebeurd.

Voor knutselen en R&D vind ik de combinatie van een analoge meter en bereiken voor de stroom ideaal. Van een continu instelbare stroombegrenzing weet je toch vaak niet waar je hem op moet zetten, op deze manier zit je er eigenlijk nooit zo ver naast dat het schade geeft. Eigenlijk wil ik dit eens toepassen in een modern ontwerp, maar ik heb er zelf niet zo een behoefte aan, ik heb deze immers al..

flash2b

Special Member

@blackdog
Knoppen lijken idd Philips, maar de H&B decade boxen die ik eerder heb laten zien hebben dezelfde knoppen. Ik vermoed nog steeds dat het iets Duits is. Gezien de prijs van een precisie weerstand was dit echt een koopje.

@Gadget_inc
LB? heb je een link ?

flash2b

Special Member

Omdat hij toch open moest, show ik hierbij mijn laatste aanwinst uit Friedrichshafen. Het is een HP 6218C 0..50V en 0..200mA voeding. Specs staan hier en manual staat hier.

Het leuke van deze voeding is dat als er drie naast elkaar zet, ze in één 19" kast passen. Verder zijn ze stapelbaar als een LEGO steen (de voetjes passen in de holletjes in de deksel). HP heeft deze voedingen lang geleverd en mijn 'C' versie is gemaakt in Korea (dat had ik niet verwacht).

Omdat er een (kleine) barst in de zijkant zit zat heb ik hem moeten lijmen. Deze baby voeding ziet er zo uit:
http://www.uploadarchief.net/files/download/20150711_134224_cleaned.jpg

Van binnen géén enkel IC, wel een weerstand array van DALE:
http://www.uploadarchief.net/files/download/20150711_131354_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20150711_131457_cleaned.jpg

Ook de potmeters werkte nog prima en zijn van BOURNS:
http://www.uploadarchief.net/files/download/20150711_131716_cleaned.jpg

Mijn exemplaar is van 1990 en heeft option 028 zodat hij voor 230V AC geschikt is maar dat was eventueel ook zelf aan te passen. De main power transistor is een Motorola 1854-1017 uit Mexico equivalent met een 2N3055 of 2N3771/3772.

Ben super blij met deze compacte voeding die erg mooi regelt. Misschien heeft iemand de Service Manual van het 'C' model (6212, 14, 16 of 18) want op internet is alleen het 'B' model te vinden.

Dit topic is gesloten