Passage detector en tijdmeting

Mijn schoondochter heeft een hond en zij doet mee aan wedstrijden. De hond start met een poortje, loopt een circuit en eindigt met een poortje, waarbij de totale tijd wordt gemeten. Dit kan zowel binnen als buiten gebeuren. Een poort bestaat uit twee houte palen, die 1,5 meter van elkaar moeten staan. De poorten staan zover uit elkaar dat bluetooth geschikt is om het eindresultaat naar jouw mobieltje te sturen. De elektronische opzet moet minumale baterij voeding nodig hebben. Zo heb je het liefst dat de passage van de poort is één van de paal zit. Maar als het niet anders kan, dan in beide palen van een poort. Detectie mogelijkheden zijn bv. IR , ultrasound of iets anders. De hond moet binnen de poort van tussen 0 en 150 cm gedetecteerd kunnen worden.
Kan iemand mij helpen met het maken van een eenvoudige elktronische oplossing en de verwerking van het resultaat in het mobieltje?
Vast hartelijk dank

Groetjes
Jan

@Jan, ik weet niet of je al eens software voor iemand anders geschreven hebt via een forum maar gezien de vraag denk ik van niet.

Het is namelijk heel heel moeilijk om zoiets te schrijven als je fysiek niet bij elkaar kunt zitten om te overleggen/bespreken, laat staan van achteraf verbeteringen of aanpassingen te maken.

Ik geloof niet dat je hier iemand zult vinden alleen al door de omvang van het geheel. Software schrijven vraagt veel werk om nog niet te spreken over de hardware.

Maar je weet nooit... ;)

LDmicro user.

Jan vraagt toch helemaal niet of iemand software voor 'm gaat schrijven? Ik lees het er niet in in elk geval.

Ik ben wel eens dat je zoiets het best in software kunt oplossen, ofwel, gebruik een microcontroller. Daarnaast zou ik proberen om niet perse alles draadloos te doen. Een kabel tussen beide poorten lijkt me best acceptabel hier (en werkt altijd).
Als je via BT naar je mobiel wilt moet je ook op je mobiel software hebben, da's al weer een moeilijkheidsgraad extra. Kan het niet een klein display bij de controller zijn? Ik zou zeggen, hou het simpel in eerste instantie.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Op 8 augustus 2021 08:38:00 schreef flipflop:
Jan vraagt toch helemaal niet of iemand software voor 'm gaat schrijven? Ik lees het er niet in in elk geval.

Op 7 augustus 2021 16:39:23 schreef Jan Lichtenbelt:
Kan iemand mij helpen met het maken van een eenvoudige elktronische oplossing en de verwerking van het resultaat in het mobieltje?...

Dat IS software, hoe moet je dat anders oplossen?

Er zijn, denk ik, genoeg Arduino chronometers/stopwatches te vinden op het inet, de bediening via een mobieltje is andere koek.

De TS kan ook meer uitleg verschaffen als we het verkeerd voor hebben.

LDmicro user.

IR , ultrasound of iets anders.

Eerst moet je gaan verzinnen welke detectiemethode je gaat gebruiken. En welk budget heb je beschikbaar? Zelf een detector bouwen zal je enorm gaan tegenvallen. Ik denk dat je daar beter niet aan kunt beginnen. Er bestaan massa's hele goede kant en klare detectoren. Die vaak een bom geld kosten en als je ze openmaakt er heel erg simpel uitzien. Alleen lukt repararen vaak toch niet omdat dat hele simpele vaak veel ingewikkelder is dan het lijkt.

Ik had laatst een laser detector ter reparatie. Een klein doosje met een laserledje en wat optiek er in. Het lensje was beschadigd. Best wel simpel. Maar ondoenlijk om die optiek zelf uit te richten. Het ding kan afstanden op de micrometer meten. Een nieuwe kopen was ook geen optie. Het ding kost nieuw 45K euro. Het ding is dus naar een gespecialiseerd reparatiebedrij gegaan.

Dat bedoelde ik dus met een bom geld. Nu is dit apparaat voor het gebruik in een moeilijke omgeving en extreem nauwkeurig. Daarom is die prijs ook zo. Maar voor wat normalere detectoren die jij voor de hond zou kunnen gebruiken kun je ook al snel naar een paar honderd euro gaan. En die prijzen zijn zo omdat een goed en betrouwbaar werkende detector echt wel lastig is om te ontwikkelen. Ze zien er dan simpel uit maar zijn dat dus niet.

Ik denk dat je er het beste een kunt gaan vinden bij de internet chinees. Voor niet al te veel geld kun je daar vaak erg leuke dingen vinden.

Ook zou ik je bleutooth verhaal overboord zetten. Draadloze verbindingen kunnen erg lastig zijn. Helemaal als het gebruikt moet worden door vreemde mensen zonder enig technisch besef. Bleutooth is ook gewoon een radioverbindingen die door van alles en nogwat verstoord kunnen worden.

Dus,

Koop een kant en klaar sensor systeem.
Maak zelf met een kleine microcontroler een meet en telsysteem.
Laat het resultaat zien op een groot display.

Als dat allemaal werkt kun je mischien als extra optie gaan denken aan je bleutooth/mobiel idee.

Sine

Moderator

Een paar sensors en een raffel tellers die het een en ander op een display presenteren is allemaal niet zo spannend.

Maar als er draadloos spul en verbindingen richting telefoon bij komen wordt het wat spannender.

Een webserver op een ESP of iets in die richting is wellicht een haalbaar iets.
Waarom je dat op een telefoon zou willen is een andere vraag.

Bluetooth is lastiger dan een ESP controller die zich als wifi access point gedraagt. Je hebt dan namelijk geen bijpassende app nodig maar je bezoekt een web pagina op de controller.

Detectoren zoeken is een kwestie van proberen. Is bijvoorbeeld een drempeltje en/of poortje mogelijk zodat de boel uitgelijnd blijft en een kabeltje van paal naar paal kan?

Ultrasoon kan, maar je wil niet dat iets (publiek,andere hond, official) op 2 meter de boel verstoord.

Je kan ook een dubbele sensor nemen. Afstellen op 1m en dan aan beide zijden meten.

Je moet ook nog beide poortjes synchroniseren.

https://www.circuitsonline.net/forum/view/146222/last

In dit topic staat een chronometer, als wilt kan ik die veranderen naar 1/100s resolutie met eventueel nog wat kleine aanpassingen.

LDmicro user.

Op 8 augustus 2021 08:58:41 schreef MGP:
...Dat IS software, hoe moet je dat anders oplossen?

Het zit 'm in de term "helpen". Dat is ongelijk aan "software schrijven". Ik zie al heel wat hulp in het topic waarbij geen regel sw geschreven is.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Tja, dat is maar hoe je het bekijkt :?

LDmicro user.
Lambiek

Special Member

Ik ben het wel met MGP eens, zeker als het via blauwe tandjes moet.

Maar als dat niet hoeft, dan is een controller nog altijd het meest simpele om zoiets te maken en daar komt nu eenmaal een stukje software bij kijken. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Ik zou zeggen: Hou het simpel.

Detectie met lichtsluizen. Jij/je schoondochter moeten die op de juiste hoogte zetten dat haar hond altijd gedetecteerd wordt.

Vervolgens gewoon bedraad alles aan mekaar met een displaytje voor de gemaakte tijd.

Ik neem aan dat dit project bedoeld is om "thuis" te kunnen oefenen met de hond en met een betere tijd tegen de hond te kunnen zeggen dat ie het beter gedaan heeft dan de vorige keer. Dus het hoeft niet draadloos naar een groot display gestuurd te worden en zo.

Commercieel is "met bluetooth naar de telefoon" misschien wel interessant om te implementeren, maar als je niet toevallig iemand vind die daar al ervaring mee heeft zodat het "oh dat doen we er zonder problemen in een kwartiertje bij" wordt, dan zou ik dat laten vallen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Beste mensen

Bedankt voor het meedenken. Zoals anderen al schreven, gaat het het mij in eerste instantie niet om de software, maar om de elektronika die dit eenvoudig kan realiseren. Ik kwam er 2 tegen, zoals een IR versie VMA337 en een ultrasound versie HC-SR04.
Hebben jullie betere?

Groetjes

Jan

Hier zitten we dan weer met onze mond vol(-2) tanden en moet ik Flipflop gelijk geven.
'tZal voor een andere keer zijn :) :)

LDmicro user.

Op 8 augustus 2021 16:38:53 schreef Jan Lichtenbelt:
Beste mensen

.. zoals een IR versie VMA337 ..

De VMA337 is een afstandsmeter met een bereik van 2m. De hond hoeft maar twee meter te lopen?

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
Lambiek

Special Member

De palen waar de hond tussen door loopt staan 1.5 meter uit elkaar. Prima keuze dus.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 8 augustus 2021 21:24:44 schreef Lambiek:
De palen waar de hond tussen door loopt staan 1.5 meter uit elkaar. Prima keuze dus.

Eh, ja een prima keuze, bij schemer en nacht. Bij daglicht haalt dit ding typisch 50 cm. Zie datasheet pagina 26.

Er was onlangs nog een heel topic over finish detectie van wielrenners. Daar kwamen een paar fotocellen langs, misschien zijn die ook interessant:

https://www.circuitsonline.net/forum/view/155113#highlight=finish

Op 8 augustus 2021 21:24:44 schreef Lambiek:
De palen waar de hond tussen door loopt staan 1.5 meter uit elkaar. Prima keuze dus.

Nee, het ding meet de afstand tot een ander object. Dat is niet wat we willen. We willen hier een sherpe: is er wel of niet een hond tussen de twee palen.

En de afstandsmeter die 0-30cm niet doet, zou betekenen dat je de meter 30cm naast de "startpoort" moet zetten....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

En hoe reageren die honden op ultrasoon-geluid? IR lijkt mij iets rustiger.

Damn the torpedoes, full speed ahead!
hennep

Golden Member

Voor marathon wordt een mat gebruikt die een tag met een rfid chip detecteert. Zou je zo'n tag ook aan de halsband van de hond kunnen bevestigen?

https://nl.aliexpress.com/i/4000172894878.html