RVS schakelaar met LED en hoge stroom

Hallo,

Waarom zijn RVS drukknoppen met een LED ring zo gigantisch duur? En dan is de max stroom ook nog eens gigantisch klein? Ik zoek een RVS drukknop die gewoon een beetje wat stroom aankan op 12V.

EDIT:
Ik kom op de valreep deze zojuist tegen. 12V 10A, das best redelijk. Is voor een RVS schakelaar blijkbaar zeldzaam
https://www.customswitchpanels.com/product/5365202/rvs-drukknopschakel…

Zulke schakelaars bedoel ik:
https://www.bol.com/nl/nl/p/drukschakelaar-24v-18mm-rvs-on-off-met-led…

[Bericht gewijzigd door Christiaan371 op 14 september 2021 15:05:39 (17%)]

Het maak natuurlijk wel uit, of het ding gewoon plastic spuitwerk is, of RVS
RVS kan niet net als een aluminium legering gespoten worden, dus er zijn een aanzienlijk aantal bewerkingen nodig om het eindresultaat te krijgen. Dergelijke schakelaars zijn meestal erg robuust. Voor de projecten waarin ze doorgaans gebruikt worden, zal de kostprijs peanuts zijn.

Punt twee is dat dit vaak gewoon signaalschakelaars zijn, geen vermogen-schakelaars. Daarnaast worden ze erg vaak als vandalisme-bestendig en voldoende waterdicht voor buitengebruik in de markt gezet. Dat komt allemaal met een prijskaartje.

Wat betreft de schakelaar van de link die je plaatste: zonder datablad zou ik 9,5 Ampère met een korrel zout nemen. Ik verwacht op z'n minst een link naar een datablad met de genoemde specificaties zwart op wit.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Wat bedoeld u met een datablad? Een dataheet zoals een microcontroller dat heeft? Of gewoon de losse gegevens die daar op de site staan, maar dan op een downloadbaar bestandje?

Bedrijven kunnen toch niet zomaar valse claims van schakelaars specs geven? De max.stroom zal in ieder geval hoger zijn dan die andere schakelaars die maar 3A aankunnen. Of denkt u van niet? Ik zie dikkere contacten (die 3A schakelaars hebben van die mini contacten) wat mij laat denken dat ze robuuster zijn. Bij die van Bol zie ik trouwens ook geen datasheet

Op 14 september 2021 16:42:34 schreef weardguy:
Punt twee is dat dit vaak gewoon signaalschakelaars zijn, geen vermogen-schakelaars.

Jaa nee oke dat begrijp ik, maar bij mij komen ze in de boot en daar ga ik liever niet met relais aan de gang om mijm bilgepomp te kunnen schakelen

Sine

Moderator

Daar zou ik deze schakelaars ook niet voor gebruiken, ze zijn er ook van de "echte" merken zoals EAO en Bulgin.
Ook in waterdichte uitvoering (dat zijn die van de Chinees echt niet namelijk)
Verwacht wel (flink) wat meer te betalen.

Op 14 september 2021 20:33:55 schreef Sine:
Daar zou ik deze schakelaars ook niet voor gebruiken, ze zijn er ook van de "echte" merken zoals EAO en Bulgin.
Ook in waterdichte uitvoering (dat zijn die van de Chinees echt niet namelijk)
Verwacht wel (flink) wat meer te betalen.

Nou, ook die van eao en bulgin kan ik alleen maar vinden in kleine stromen. Het hoeft niet perse het allerbeste van het allerbeste te zijn. Als je ziet wat er in het gemiddelde schakelpaneel in een boot zit (zon plastic ding), dat zijn de goedkoopste schakelaars van 20 cent, en die doen ook wat ze moeten doen. Het ziet er alleen niet uit.

Ik ga voor de grap is een stuk of 3 van die dingen bestellen op custom switch panels

Een opvolging van dit bericht voor diegene die ooit ook schakelaars nodig hebben,

Heb met een vermogensweerstand en een 12vaccu even getest.
Tot en met 11,2A was er niks aan de hand. RVS van de schakelaar werd ietsje warmer, maar heeft 30 minuten gestaan en hij vond het allemaal prima. Daarna de stroom nog wat opgedraaid en toen begon er wat rook uit te komen, pas bij 14A was het klaar.

Het gaat dus om deze schakelaar: https://www.customswitchpanels.com/knoppen-schakelaars/drukknoppen

Helemaal blij dus en ga er nog een stuk of wat bestellen.

Op 14 september 2021 20:23:23 schreef Christiaan371:
Wat bedoeld u met een datablad?

Een moderne microcontroller heeft een "datasheet" (<- engels woord, sommige mensen zeggen "datablad" in het nederlands) van honderden tot duizenden bladzijden.

Voor een schakelaar is dat overdreven, en zou 1 of 2 bladzijden volstaan tenzij er een hele familie aan schakelaars in staan dan is 4-10 bladzijden ook wel normaal.

Zo'n datasheet bedoelt hij.

Wat bij webwinkels nogal eens gebeurt is dat degene die de specificaties op de website moet overtikken geen verstand van de onderdelen heeft, dus maar wat doet.

Ik had een keer een mosfet (elektronische schakelaar). Een belangrijke specificatie is: Hoeveel stroom mag er doorheen. Dat vind jij ook belangrijk. Maar een andere specificatie is: Hoeveel stroom loopt er TOCH als dat niet de bedoeling is. Bij een echte schakelaar geven ze dat in ohms op, maar bij mosfets in Amperes net als de maximale stroom..... Bij die ene mosfet hadden ze als "de maximale stroom" op de website gezet die stroom die TOCH loopt als dat niet moet. Dat soort fouten worden veel gemaakt. Fouten in datasheets zijn veel zeldzamer: Die worden samengesteld door de fabrikant en die heben meer verstand van waar ze mee bezig zijn dan een random webwinkel.

Een webwinkel als "conrad" is erg slordig met de specificaties overschrijven. KLeinere webwinkels nog erger. Grote onderdelen winkels als Digikey en Farnell zijn weer veel beter. Maar bovenstaand voorbeeld komt bij Farnell vandaan....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
fatbeard

Honourable Member

Zóó herkenbaar...
Sinds de overname door Avnet gaat het erg snel bergafwaards, zowel met de kwaliteit van de website als met de inhoud ervan...
De link naar de datasheet is vaak genoeg een link naar een cataloguspagina of een MSDS en die bevaten niet de informatie die een engineer nodig heeft.

Toevoeging:
Van een schakelaar zijn er twee stromen op te geven: wat kan de schakelaar maximaal in- en uitschakelen en hoeveel stroom mag er doorheen lopen.
Die twee hoeven niet hetzelfde te zijn (zijn ze vaak ook niet).
Een bilgepump is een erg laagohmige belasting als-ie stilstaat en vereist dus een schakelaar die door die stroom niet meteen overlijdt; draait-ie eenmaal valt het meestal wel mee.
De continustroom veroorzaakt met de overgangsweerstand van de contacten warmte volgens P=I²*R. Afnemende contactdruk met leeftijd (of herhaalde inschakel-overbelasting) zorgt voor steeds grotere warmteontwikkeling.

De test met een weerstand en een accu is dus niet alleszeggend...

[Bericht gewijzigd door fatbeard op 29 september 2021 12:05:36 (54%)]

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.
GJ_

Moderator

Op 29 september 2021 10:59:10 schreef Christiaan371:

Het gaat dus om deze schakelaar: https://www.customswitchpanels.com/knoppen-schakelaars/drukknoppen

Helemaal blij dus en ga er nog een stuk of wat bestellen.

Een weerstand is kompleet anders dan een bilgepomp. Daar is die schakelaar niet geschikt voor.
Gewoon een relais er tussen is de enige juiste oplossing.

Hou er rekening mee dat de aanduiding "10A" niet betekend dat je er een verbruiker die 10A trekt mee kunt aansturen! Een pomp die 10A trekt is wat anders dan een lamp die 10A trekt.
Dit gebruiken voor een pomp die 10A lust op een boot is absoluut onverantwoord.

Tidak Ada

Golden Member

Dat die RVS schakelaar "een klein beetje" warm wordt bij een Ohmse belasting is al een veeg teken!!
Een schalkelaar mag eigenlijk helemáál niet warm worden.
De opgegeven stroom is de maximale piekstroom bij het inschakelen, maar niet de bedrijfsstroom. Bovendien is het nog afhankelijk of het dc of ac is. Bij het schakelen van dc treedt en kwalijkere vonkboog op dan bij ac en zal de schakelaar sneller inbranden, ergo de levensduur wordt aanzienlijk ingekort! Bovendien is het brandgevaar groter.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/