Op 19 oktober 2022 12:07:05 schreef RAAF12:
[...]
Ja en het antwoord is als onze superwinsten worden afgeroomd vertrekken we uit Nederland. Eerst zien, dan geloven!
Dan rotten ze lekker op en neemt de staat de productie over. Voor nutsvoorzieningen werkt dat prima.
Er bestaat voor zover ik weet al een wet die voorschrijft dat als er geen energieleveranciers een acceptabele tender inbrengen voor de aanbestedingen, dat de staat productie en distributie dan over mag nemen.
Pas als je met uurprijzen gaat werken en je als klant letterlijk ieder uur een andere elektriciteitsleverancier kan kiezen, bijvoorbeeld om 's nachts je boiler op te warmen met het overschot aan kernenergie van een franse aanbieder, en overdag zonne energie van het duitse overschot, zullen de markteffecten echt in het voordeel kunnen werken van de consument. Lees goed: kunnen. Het is geen garantie.
Hell, als de zonnepanelen in de straat uitvallen door een overschot, wil ik best voor een paar cent bij de buren elektriciteit kopen. Maar dat kan gewoon niet.
Nu hebben we wel de nadelen (de sterke prijsstijgingen die nooit net zo sterk dalen) maar niet de voordelen.
Ditzelfde geldt voor openbaar vervoer. Dat is ook een geval van één netwerk waar zogenaamd een markt is, maar die er niet is.
In beide gevallen gaat het om nutsbedrijven en daar moet je eigenlijk gewoon in het geheel geen markteffecten en winstbejag op hebben. Dat zorgt alleen maar voor problemen. Dat zien we bij de energie, dat zien we bij het OV, en als je over de grens kijkt zie je dat ook in het hoger onderwijs.