Show your projects! Part 26

Dit topic is gesloten

Sjoerd Kreyns

Golden Member

Op 15 augustus 2012 23:35:52 schreef Lucky Luke:
De standaard 0R22/5W uit het elektuurontwerp. Ze gebruiken de spanningsval daarover in vergelijking met de 1,25V referentiespanning van de LM317 om een opamp als comperator de adjust van de 317 naar een negative voedingsspanning te trekken. (zodat de stroombegrenzing de spanning naar 0V kan trekken, of eigenlijk zelfs wat lager...). Er valt dus maximaal 1,25V over, wat dus 7W oplevert... (Dat verklaart wel de warmte... En de paar doorgefikte shunts... Had het nog niet nagerekend... Er staat echt 5W gespecificeerd... Foei Elektuur...)

Uit welk elektuurnummer komt je voeding? Hij lijkt wel een klein beetje op de '82 voeding, maar daar zit geen LM317 in.

SMD weerstandjes zoeken in grijze vloerbedekking is ook een uitdaging ... 8*1=255 ... Het nadeel van ruimte: Als je het hebt, staat het binnen de kortste keren weer vol.

@fotoopa

Het is ook niet zo zeer specifiek daarvoor ontworpen.
Eigenlijk is het gewoon een universeel schakel timertje, wat eventueel ook door een pc getriggert kan worden. Kan voor van alles gebruik worden.
Ik zat even aan de afmetingen van deze behuizing vast dus vandaar maar 2 uitgangen, maar kunnen er natuurlijk veel meer worden.
Heb helaas geen verstand van het gebruik van flitsers.
Mijn nikon D3100 (huis tuin keuken model) kan volgens mij niks via usb. Nog geen eens een foto trekken op commando van de pc.
De knopjes, bedacht ik me later ook dat ik daar beter haakse in had kunnen zetten, zodat ik er van de zijkant bij kan.
Het id was om 2 gaatjes in de bovenste plexi plaatje 2 boren en daar een schroefje in die op het knopje drukt, maar daar zit te weinig speling tussen.
Ik geef eerlijk toe, hoe het er uit zag vond ik bij dit mini proef projectje even belangrijker dan de functionaliteit ;) vandaar de jack connectortjes etc.

Op 16 augustus 2012 09:50:43 schreef Stijnos:
Mijn nikon D3100 (huis tuin keuken model) kan volgens mij niks via usb. Nog geen eens een foto trekken op commando van de pc.

Toch wel, alle Nikon DSLR toestellen worden bij mijn weten ondersteunt. Maar de nodige software hiervoor is niet gratis bijgeleverd. Zo sturen alles via de USB lijn en op je PC heb je een mooi scherm met overzicht van alle camera instellingen, ook een start knop.

Met je huidige 4 uitgangen kun je wel 1 camera sturen en zelf een flits via TTL mode. Voor de flash heb je een X en Q signaal naar GND nodig. X is het start signaal, Q is het stop signaal en de flist hoeveelheid is de tijd tussen X en Q doorgaans tussen 50 us (1/128 Power) tot 1 ms (full power). Voor manueele flits heb je enkel het X kontackt nodig en een puls, het vermogen wordt dan op de flits ingesteld.

Op 16 augustus 2012 11:39:16 schreef fotoopa:
[...]Toch wel, alle Nikon DSLR toestellen worden bij mijn weten ondersteunt. Maar de nodige software hiervoor is niet gratis bijgeleverd. Zo sturen alles via de USB lijn en op je PC heb je een mooi scherm met overzicht van alle camera instellingen, ook een start knop.

hmmm, weet je hoe die software heet?
Ik had er al gezocht of mijn camera bijvoorbeeld ook direct foto`s op de pc op kon slaan, zoals je bij fotografen wel eens ziet, maar had gelezen dat Nikon daar op gereageerd had, dat dat soort functionaliteit enkel inde wat duurdere modellen zit.

die ondersteund niet de D3xxx reeks zoals ik snel even zie

Hum, je heb gelijk, het is een van de weinige die niet in de lijst staan. Blijkbaar hebben ze bespaart op een of andere chip of moedwillig geen ondersteuning willen geven.
Hier ziet hij natuurlijk automatisch al mijn cameras, 2 x D300, D200, D100. Ne mens let daar verder niet echt op. Ik denk dat ik te veel luxe gewent bent... sorry.

Ter info:
Voor 3D moeten de cameras niet persee dezelfde types zijn. Ik heb 1 jaar lang gewerkt met een D300 en een D200 samen. De software doet automatsch een resize uit de beide beelden (Stereo photo maker = gratis) en dit werkte perfect. Zelfs lenzen mogen verschillend zijn maar dan bekom je wel meer optimalisatie problemen. Zoom kan wel worden gecorigeert, slechte focus niet!

Maar ideaal is natuurlijk zelfde cameras en zelfde lenzen. Daarom gebruik ik nu 2 x D300, 2 x AF105/2.8D macro lens en 2 x SB-80-DX flash met beamsplitter 60x85mm. Uitlijnfout vertikaal is slechts 2 pixels!

nu er net toch labvoedingen worden gepost, komt dat mooi uit! gister heb ik mijn HV labvoeding afgemaakt:

gewoon werkend:
http://s8.postimage.org/s65t0g7at/IMG_3780.jpg
current limit:
http://s18.postimage.org/82317bedl/IMG_3781.jpg
inside:
http://s15.postimage.org/w3rgzvb6j/IMG_3785.jpg
print:
http://s17.postimage.org/m2lmcnixr/IMG_3787.jpg

hij kan van 0-400V ( en dan echt nul!) en 5-200mA. hij werkt op vier paralelle transisors, BU2527DX. het schema is van elektuur 1982, met een 10-slagenpotmeter voor de spanning en een REF102p (10V) als referentiespanning.

er is ook nog een 6.3-0-6.3 aansluiting bij 1A. waar zou die voor zijn :) die is apart gezekerd van de HV voeding. beide zekeringen zijn zo dat als ze springen, er een ledje gaat branden.

er zijn nog een paar dingen die ik wil doen, nl:
-een sticker "warning high voltage" over het gat tussen de knoppen.
- een mooi LEDhoudertje. ik haat warmtelijm.
- een fanregeling. nu staat hij steeds aan, maar het maakt nogal lawaai.
-de displays hebben verkeerde readout (0-40 moet 0-400V en 0-4A moet 0-200mA zijn)

nu heb ik:
-dual 20MHz scoop met memory
- 2x 30V3A serie/parallel/indipendent labvoeding
- deze HV voeding
-twee multimeters waarvan een autoranging
- een +/- 12V 1A en een +/-5V 1A voeding voor oa. logic. beiden symmetrisch en geisoleerd.

ik heb hem gemaakt om beter met buizen te kunnen pielen. hij doet het prima!
next up, een functiongenerator!

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!
Lucky Luke

Special Member

Op 16 augustus 2012 08:28:49 schreef Sjoerd Kreyns:
[...]

Uit welk elektuurnummer komt je voeding? Hij lijkt wel een klein beetje op de '82 voeding, maar daar zit geen LM317 in.

Uit het boek "Het elektronicaboek zonder titel". Ze zullen 'm wel eerder gepubliceerd hebben. "Regelbare 5-ampère voeding / een kleine zware jongen"
Op de printen zou 906030-1 resp -2 staan (Maar ik heb dus gaatjesprint)

@Tidak: Op die weerstand moet ik dus nog wat verzinnen... (Denk je 's klaar te zijn met een project... ;) [EDIT : Is dit x2 niet een oplossing? Is dan 10W, 0R2, en 90ppm/oC ] )

@Tech: Zo'n mooi kastje verdiend idd een ledhoudertje. "Hofleverancier" Dick Best heeft ze in diverse soorten. deze bijvoorbeeld, met led.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)
Tidak Ada

Golden Member

Mooi ding technOob12 !!
Uit welke Eelktuur heb je die (of kan je me een kopietje sturen) ?

@LL :
Ach, houdt je van de straat en de voetbalkantine ;)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

@TechnOoB12
Waar heb je die behuizing vandaan? Het ziet er iig netjes uit!

Ik hoop binnenkort ook een labvoeding te kunnen showen, met de print van de nieuwe CO labvoeding. Ik wacht nog op een onderdeel en moet de digitale paneelmeters nog maken.

ik heb het beroemde elektuur '82 schema aangepast. door de weerstanddelers voor stroom/spanning aan te passen en de goeie transistors te kiezen, kun je hem aanpassen zoals jij wilt. ik heb dan nog de lm723 vervangen door een REF102. pros heeft er geloof ik een berg interessante plaatjes bij. of ik kan even zoeken, en mijn aangepaste schema inscannen. stuur dan een mailtje, dan stuur ik de scan.

ja, ik was al van plan bij dick te bestellen. ook wegens de temperatuurschakelaars. die behuizing heb ik twee/drie jaar geleden eens bij de restverkooponderdelen van de electronicazaak hier in dordrecht gekocht. dus waar je ze nu haalt kan ik niet even zo zeggen...

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!

Nu is het weer mijn beurt :-p

Dit is het eerste deel van mijn universeel 4 digit nixie display. moet nog een serieele interface voorzien.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsci0183.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsci0184.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsci0185.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsci0192.jpg

moet het hv gedeelte nog isoleeren en nog wat eilandjes wegfreezen voor de veiligheid de koelvin waar de nixies opstaan ter demo is om de mosfets opte vijzen maar heb hier nog een probleem mee ik heb mica en schroef isolators nodig.

[Bericht gewijzigd door bramsky op 16 augustus 2012 22:34:50 (13%)

Sine

Moderator

Ik zie een relais en een dikke trafo ... waar zijn die voor nodig ?

de relais schakelt de oscillator waarmee de transfo word gestuurd en zo een inverter maakt. 12dc volt in 180dc volt uit. zodat ik meer mogelijkheden heb voor de voeding. ja de transfo had kleiner gekund maar dit is wat ik nog had liggen en werkt even goed :-p

het relais is er zodat ik met de controller die de data ontvangt een display time-out kan genereren zodat er wat bespaard word.

[Bericht gewijzigd door bramsky op 16 augustus 2012 23:44:10 (20%)

mini projectje van dit weekend ..

van een defecte hi8 camera de accu omgebouwd naar een mobiele usb oplader voor gsm ..

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1058.jpg
voorzien van een low drop ka78r05 zodat deze nog met 6 volt overweg kan . de accucellen zijn 3000mah dus 2 keer laden moet mogelijk zijn met een niet helmaal lege gsm.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1061.jpg schuifknopje en ledje erop gezet , de accu kan zelfs nog in de camera gezet worden , als deze niet dood was :)

de oplader was origineel een smps voor 5x nicd cellen / directe voeding voor de camera , de spanning was voor nimh wat hoog ( 10,5v ) deze heb ik naar 8,1 volt gebracht zodat de accu niet oververhit raakt tijdens het opladen ..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Wat doe je met teveel MY4N 24V relais en teveel vrije tijd ?

Een 4-bit counter met automatische reset :) Wat nou uC of TTL ?!?!

http://www.uploadarchief.net/files/download/counterdial.jpg

En het hele spul in actie :

http://www.youtube.com/watch?v=UYZ5QDDXifU

Met dank aan Frits voor de kiesschijf.

Volgende stap wordt een 4 bit register eraan hangen. De kiesschijf geeft een puls wanneer hij volledig is teruggekomen in de begin stand. Hiermee zou ik dus kunnen latchen.

Totaal nutteloos project natuurlijk maar wel leuk om eens een beetje mee te rommelen. Het geeft je wel een leuk stukje inzicht in de werking van digitale logica. Alles is overigens gerecycled, zelfs de bedrading.

Leuk gebouwd:-) Nu een creatieve leuke nuttige toepassing bedenken :-p

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.

Ben gestart met het bouwen van een nieuwe robot :)

Hier al de 'power unit':

- 5V buck convertor
- 3,3V buck convertor
- 2x H brug, 8A (weet niet of hij dit echt gaat halen)
- 2x interface voor encoder
- lood accu lader, ook buck convertor :)
- SPI databus (voor communicatie met toekomstige modules

http://joris8en.be/co/DSC_0232.JPG

Printje komt van seedstudio :)

MVG

Ojeke

Ziet er mooi uit.

@Dominic: jij had laatst een advertentie in V&A waarin je zo'n kiesschijf zocht, of niet? Leuk projectje! En inderdaad kun je latchen op dat extra contact, en dan meer digits toevoegen zodat je een heel telefoonnummer op kunt slaan :)

If you want to succeed, double your failure rate.

Op 22 augustus 2012 13:27:58 schreef ojeke:
Ben gestart met het bouwen van een nieuwe robot :)

Hier al de 'power unit':

- 5V buck convertor
- 3,3V buck convertor
- 2x H brug, 8A (weet niet of hij dit echt gaat halen)
- 2x interface voor encoder
- lood accu lader, ook buck convertor :)
- SPI databus (voor communicatie met toekomstige modules

[afbeelding]

Printje komt van seedstudio :)

MVG

Ojeke

Eigen ontwerp? Wordt het niet te warm bij 8A? :) Waar heb je de electromotor gekocht?

Tidak Ada

Golden Member

@Dominic,

Leuk leerproject !
Ik ben er ook mee bezig geweest. Wilde een klok maken, die o uitsluitend op relais werkt, maar ben uiteindelijk geschrokken van het stroomverbruik. Ik geloof meer dan een diepvriezer.
Ik heb hier nog wel twee artikelen, die je misschien leuk vind.

Deze kreeg ik ooit van Sine : http://www.retards.org/library/technology/electronics/relay-counter.pd…

Verder heb ik hier nog een beschrijving van een "computer", die middels een kiesschijf werkt. Weliswaar met neon ringtellers, maar dat lijkt me eenvoudig om te zetten naar relais.
Het komt uit Electronics Illustrated November 1966. Ik heb geen URL, maaar zal je een pdf kopie toesturen als je dat wilt.

Kan ik een schema'tje van je opzet krijgen ?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Die PDF ontvang ik graag. Heb nog twee ringtellers uit een Anita en een stuk of 5 Hivac decatrons liggen.

Verder zie ik dat mijn idee helemaal niet zo revolutionair is :D Op pagina 12 van de PDF in je link staat een schema dat voor 95% overeen komt met mijn opzet :P Shit ...

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 25 augustus 2012 00:54:03 (61%)

Tidak Ada

Golden Member

Ach troost je, de elektronenbuis en de radio en veel andere zaken zijn ook op verschillende plaatsen door verschillende mensen uigevonden ;-) In ieder geval he jij het zelf uigedacht :)

Ik zal die Pdf vanavond maken en aan je sturen :)

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op 22 augustus 2012 16:34:23 (13%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 22 augustus 2012 14:51:21 schreef Da_Vinci:
[...]
Eigen ontwerp? Wordt het niet te warm bij 8A? :) Waar heb je de electromotor gekocht?

Hoi, ja zelf ontworpen :), motor trekt maar 4A als ik hem blokkeer. (durf hem niet lang te blokkeren) maar de H brug lijkt dit goed te verwerken.

Motoren komen van robotshop.com (ze hebben ook bijpassende wielen :) )

MVG

Ojeke

Dit topic is gesloten