Show your projects! Part 26

Dit topic is gesloten

Zo, weer leuk projectje voor de zondagmiddag:

http://s14.postimage.org/gnhtabe8h/DMC_RX_V2.png

Weer een stukje kleiner dan de vorige versie en alle componenten ditmaal op 1 laag gekregen. Op de foto lijkt het allemaal heel groot, in het echt valt dit tegen.

Het is overigens een DMX ontvanger. Printje is in totaal 3x1.5cm

Netjes. Heb laats hetzelfde op 50x50 gemaakt. Hals smd, half conventioneel. Ook op basis van de attiny2313.

Hoe doe je de adres instelling? vast in je firmware of (soldeer)jumpers op de achterkant?

Ik vind hem zelf nog wat te groot(kan nog iets kleiner door die lompe Vreg te vervangen) en hij moet nog geschikt gemaakt worden voor digitale LED-Strips.

De eerste keer dat je de module na programmeren aansluit laad hij basisinstellingen in. Vervolgens kan je via een stukje software over DMX het kanaal, PWM frequentie, opstart gedrag, kleur adressering, etc instellen.

Tidak Ada

Golden Member

Nu nog even de flux er af en het is helemaal perfect.

Printje ook zelf gemaakt in de zelde zondangmiddag?

Mogen we trouwens weten wat het is en wat er zo geheimzinnig is aan de achterkant dat er geen foto van is ?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

De achterkant is niet zo veel te zien. Zit 1 dik spoor en een koelvlak met wat gaatjes. :)

Printjes met deze specs lukt mij helaas niet om zelf te maken. :P

Tidak Ada

Golden Member

Dacht ik al vanwege de via's, maar je weet maar nooit... en dan is het een extra complimentje waard ! :)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 13 januari 2013 16:07:41 schreef LED-Maniak:
De eerste keer dat je de module na programmeren aansluit laad hij basisinstellingen in. Vervolgens kan je via een stukje software over DMX het kanaal, PWM frequentie, opstart gedrag, kleur adressering, etc instellen.

Geen RDM implementatie? Dan kun je altijd nog het adres veranderen. :)

Verder: M'n complimenten, leuk printje! Welke microcontroller zit er op?

Ik studeer inmiddels elektrotechniek aan de TU Delft. Daar hebben we het afgelopen half jaar ook niet stil gezeten. In groepjes hebben we daar voor ons eerstejaars project een audiosysteem gebouwd. Hierbij zat ik met mede Co-er The Engineer in een groepje. Het doel was een zo vlak mogelijk audiosysteem te bouwen. Dat wil zeggen, een audiosysteem wat geluid van alle frequenties tussen 20Hz en 20KHz even hard weergeeft.

Uiteraard was het bouwen van een versterker met bijbehorende voeding en filters geen echte uitdaging. Zeker gezien het feit dat alle schema's al gegeven waren en slechts componentwaarden berekend hoefden te worden.

Op één onderdeel werden we echter wel vrijgelaten. Omdat het geluid van de woofer bij lage frequenties te snel afvalt was het de opdracht hier iets aan te doen. De meeste groepjes pakten dit aan met een simpel eerste of tweede orde hoogdoorlaatfilter. Anderen met dingen als shelving filters.

Ik heb dit echter wat rigoreuzer aangepakt en wilde een onderdeel bouwen wat alle oneffenheden in de akoestische overdracht vlak kon krijgen. Daarom heb ik er voor gekozen een digitaal filter implementeren.

Dit filter heb ik ontworpen op basis van een LPCxpresso 1769. Om met audio te kunnen werken heb ik hiervoor een interface printje ontworpen met een voeding, DAC en ADC er op. Daarna heb ik samen met iemand andes hier software geschreven wat de samples inleest, er een FIR filter overheen haalt, en het vervolgens weer uitstuurt.

Helaas schoot de LPC1769 qua CPU en RAM nog wat te kort. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik zoveel polen in mijn filter nodig had. Want mijn code was al aardig efficiënt, maar verder dan 128 polen kwam ik niet. Dit zorgde er voor dat de nauwkeurigheid voor lage frequenties niet meer zo best was.

Foto's
Dit is een foto van de complete opstelling:
https://dl.dropbox.com/u/44719054/CO/thumb/complete_systeem.jpg

Digitale filter:
https://dl.dropbox.com/u/44719054/CO/thumb/beukend_bas_compleet.jpg

Bovenkant converterprintje:
https://dl.dropbox.com/u/44719054/CO/thumb/beukende_bas_boven.jpg
Ja, er zat een klein ontwerpfoutje in. Op het laatste moment had ik de footprint van C13 aangepast, maar hierdoor kwam hij over een baantje heen. Ik heb dit niet meer gezien, en ook geen DRC meer gedraaid. Stom!

Onderkant converterprintje:
https://dl.dropbox.com/u/44719054/CO/thumb/beukende_bas_onder.jpg

Voor alle informatie zie ons verslag. De code staat op github

Bravo, een meesterstuk ! Om kippevel van te krijgen. Ook een mooi verslag waarin alles haarfijn wordt uitgelegd. TU Delft mag trots zijn op jullie !
(PS. klein type-foutje p.45 midden rechts -> van van )

[Bericht gewijzigd door Erelce op 13 januari 2013 23:40:00 (16%)

**** De beschikbare ruimte van een werkplek is omgekeerd evenredig met de grootte van deze werkplek **** AVR-Oefeningen op Electronics 4 Fun

pfoe dat verslag hebben we gronndig gecontroleerd op spelfouten :P blijkbaar niet grondig genoeg....

Pientertje & ik hebben voor dit project in hetzelfde team gewerkt, samen met nog andere enthousiastelingen. ik was met anderen verantwoordleijk voor de eindversterker, een stuk van het driewegfilter en in mijn eentje de baxandallschakeling.

omdat het filter op het laatst toch te kort schoot, hebben we er nog even een baxandall circuit erbij gebouwd. nu is dat lang niet zo interessant als het digitale filter, maar het werkte toch erg goed.( dat kleine bordje tussen de voeding met de blauwe ko's en het zwarte koelblok)

hiermee konden we toch de tonen zo instellen zoals wij dat wilden.

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!

Afgelopen weken ben ik bezig geweest met het bouwen van een 60W klasse AB versterker. Gisteravond aangesloten en getest. Leuk geluidje en vrijwel geen ruis, ik heb het idee dat het laag wel iets teveel aanwezig is. Bias-stroom is nu nog aan de hoge kant en krijg ik om een of andere rare reden niet lager dan 130mA. Ik wil hem graag rond de 80mA hebben.

Komende weken de kinderziektes eruit halen en dan de definitive versie maken.
Hij is overigens gebaseerd op het design van Elliot: http://sound.westhost.com/project3a.htm

http://i.imgur.com/29bYu.jpg

Vorig jaar heb ik een lichtbak ineen geflanst, jammer genoeg had ik nog niet genoeg electronische kennis om er toen een timer aan te hangen. Anderzijds is het niet echt nodig aangezien het belichten 20 seconden is, dan blijf ik er wel even bij om het knopje af te zetten.
Het zijn 486 UV ledjes (3mm, wide angle) op een eurokaart. Gemonteerd 2 cm onder het glas in een oude scanner;

http://i48.tinypic.com/2q3xf12.jpg
http://i47.tinypic.com/2hnbz8g.jpg

Het geeft een hele hoop licht, maar ik kan er haarscherpe bordjes mee maken.

Ook ondertussen 1 jaar geworden, mijn quadrocopter. De ledjes zijn uiteraard voor oriëntatie tijdens nachtvluchten, maar ook erg handig overdag (vanwege de symmetrie). Het cameraatje bovenop heeft een gimbal zodat die horizontaal blijft.
4 motortjes (met brol koperdraad) van 170W/st. heb ik herwonden, nu kunnen ze langdurig 220W/st. aan.

http://i49.tinypic.com/33mloat.jpg
http://i47.tinypic.com/33mqw61.jpg

Erg leuk altijd die quadcopters! Heb je een video van het filmbeeld? Ben wel benieuwd hoe stabiel het blijft terwijl je vliegt!

Een erg mooie Heli zeg!! mooi stukje werk.

W.b. die lichtbak, weer een (omstreden) Led-bak ;)
Maar 20 sec. belichten lijkt mij een absoluut record met een led-bak.
Is op deze manier de foutmarge niet erg klein?
2 sec. te kort of te lang is toch meteen 10%
Maar toch zeker een mooi bakje geworden!

aangezien het belichten 20 seconden is, ...

Hugh! Dat is verdorie héél kort.
Ook dan is een timer verstandig, want als je het ding 2 seconden te laat uitzet, is de belichtingstijd meteen 10% langer.

[Helicopter]
Kijk uit voor bouwkranen!

@Kareltje: mijn reactiesnelheid moet met 16 seconden omhoog! :-)

[Bericht gewijzigd door pros op 16 januari 2013 20:20:50 (12%)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

@Kareltje: mijn reactiesnelheid moet met 16 seconden omhoog!

Hahaha dan had ik met dat probleem gezeten ;)

Mooie quad wat voor control hardware gebruik je ?

//Project Quadrocopter 2.0 in progress //dsESC4x //PIC32Flight
Just find out what you like and let it kill you
Lambiek

Special Member

Ziet er strak uit bozzy, filmpje? :)

Dat omwikkelen was nog een heel gedoe denk.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Gaaf project Pientertje! Heb je ook een IIR filter overwogen? Dat zou mooi je tekort aan RAM en rekenkracht kunnen oplossen. Mooi printje gemaakt ook, wat moet er zo gekoeld worden onder die LPC?

[Bericht gewijzigd door mr.stijntje op 17 januari 2013 09:47:08 (22%)

Een banaan schillen met een vork is slimmer dan een cactus pellen met een afwaskwast. ©Graafvaag

Dat hadden we voor de bouw wel overwogen, mar weer overboord gegooid omdat een FIR filter een lineaire faseresponsie heeft. We hadden ons toen niet gerealiseerd dat een FIR filter zoveel rekenkracht nodig had.

De koeling is een beetje overkill, maar dit is wat we hadden liggen. Het koelt een 7,5V voeding en een 1W led. Totale gebruik max 3W.

[Bericht gewijzigd door pientertje op 17 januari 2013 11:34:25 (25%)

De belichtingstijd heb ik niet volledig uitgezocht, maar komt dat zo nauw op 10%? Ik deed eerst 25 sec maar dat was duidelijk nog te lang, sindsdien lukt het redelijk goed met 20. Ik zou ook eens 17 a 18 moeten proberen want bij grotere kopervlakken wordt het midden toch wat teveel belicht (komt doordat men laserprinter blijkbaar de randen heel goed donker doet maar doorzichtiger naar het midden toe van het vlak, ongeacht de instelling) Alle banen onder 8mm vormen geen probleem, die zijn pikzwart. In de vlakken ga ik men printjes misschien toch wat bijkleuren zodat ze goed zwart zijn, dan heb ik wat meer speling tijdens het belichten :)

En men copter draait op multiwii, simpelweg omdat dat de eenvoudigst aanpasbare code is voor een leek als mij. Simpelweg enkele pagina's code en gemakkelijk in te stellen. Bovendien is er een heel handige android app, tijdens het vliegen kun je alle sensoren tracken op grafiekjes :D
Dit is ook een ouder filmpje, ik had nog maar 3 weken vliegervaring met RC spul dus echt spannend wordt het niet. Ondertussen is de software wat aangepast en kan die perfect stil hangen op z'n sensoren. Onboard-filmpjes staan niet online omdat de kwaliteit nog te slecht is. De rotors zijn niet perfect gebalanceerd en de servo's draaien momenteel op 50Hz wat nogal veel trillingen in het beeld brengt, binnenkort krijg ik ze hopelijk op 200Hz+.

http://www.youtube.com/watch?v=eQ3VvTSjvYQ

En de re-wind duurt inderdaad even maar dat vond ik niet erg :) :
http://i45.tinypic.com/28l6kud.jpg

Links is uiteraard de nieuwe, met 2 series van de 3 reeds gewikkeld.

Op 16 januari 2013 23:04:19 schreef Jeroen13:
Mooie quad wat voor control hardware gebruik je ?

Bedankt! De hardware is gewoon een arduino pro mini (5V 16mHz), maar elke 5V arduino is mogelijk. Het rode bordje is een LLC die 5V signaal omzet naar 3,3V voor de sensoren en terug.

http://i47.tinypic.com/33ynb4n.jpg

De gyroscoop komt uit een Wii MotionPlus (onderaan) met daarboven de accelerometer (beide 3 assig).
Ondanks dat het een goedkope replica controller was (ii MotionPlus :p ) is het zowat de snelste gyroscoop voor zo'n copter.
Ze zitten gesandwiched in mousse, tegen de vibraties.

http://i47.tinypic.com/jff80h.jpg

Zo ziet het eruit als ze gestapeld zijn (daar bovenop komt nog een stevig dak uit 3mm PC);

http://i48.tinypic.com/35i0z9h.jpg

Er zitten ook een druksensor en compas op maar die zijn niet noodzakelijk om te kunnen vliegen.

De belichtingstijd heb ik niet volledig uitgezocht, maar komt dat zo nauw op 10%?

Je geeft even verder in je post zelf de reden op: de afdruk van een laserprinter is niet ideaal. Het komt er dus op aan, zo kort mogelijk te belichten - net lang genoeg om de lak, die weg moet, van voldoende UV-straling te voorzien.

Wat ook kan, is de layout donkerder maken met oostindische inkt, zoals op de webstek van Frits getoond wordt.
Je kan dan met gerust gemoed wat langer belichten dan strikt noodzakelijk, maar het brengt wel extra-werk met zich mee.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Het is weer eens tijd om een project te posten.

Afgelopen blok op school hadden wij een vak PCB design. Wij mochten voor dit vak een PCB voor thuis maken. Een goede gelegenheid om mijn labvoeding werkend te maken dacht ik bij mezelf.

Ik ben ooit begonnen met het maken van een labvoeding, een van mijn eerste projecten toen ik nog niet zo veel verstand van elektronica had... Niet zo slim, een slecht design van internet en weinig verstand resulteerde in een labvoeding waarvan de stroombegrenzing niet goed werkte...
Nu heb ik op internet een verbeterde versie van deze voeding gevonden en netjes op een PCB gebouwd. Nog wel de nodige problemen tegen gekomen (mede door eigen foutjes) maar hij voldoet dan eindelijk aan de specs.

Specs:
0 - ~30VDC
~20mA - ~3A
Galvanisch gescheiden vaste voedingen:
12V/1A
5V/1A

PCB:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0887.jpg
Bovenkant:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0893.jpg
De verplichte onderkant:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0919.jpg
Behuizing binnenkant:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0921.jpg
Behuizing voorkant:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0923.jpg

De behuizing is overigens een gerecyclede behuizing van een oude cassette speler wat onderdeel was van een stereo toren.

Meer foto's met ontwerp details:
PCB:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0888.jpg
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0889.jpg
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0890.jpg
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0891.jpg
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0892.jpg
Bestuckte PCB:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0894.jpg
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0922.jpg
Details behuizing:
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0924.jpg
https://dl.dropbox.com/u/11183770/IMAG0925.jpg

LED addicted... Fijnmalen en snuiven maar!! :P

Dit topic is gesloten