Show your projects! Part 26

Dit topic is gesloten

Op 14 maart 2013 18:27:50 schreef Da_Vinci:
Waarom gebruik je balance plug voor de voeding?

De contrastekker voor de balance plug is gewoon makkelijk een contrastekker voor te maken/vinden. De max 200mA die dit project trekt kan PRIMA door de balance plug. De hoofd-stekker is gebouwd voor de 120A die de ACCU nominaal kan leveren. Zwaar overkill.

[Bericht gewijzigd door rew op 15 maart 2013 12:06:20 (23%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar
fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/?p=4267 Een beetje over de top zener en ledtester
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2013/03/zenertestervoor.jpg

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2013/03/zenertester.jpg
De onderkant van het pcb is bij mij nooit interessant,daar zit namelijk niks ;-)

Wat in principe begon met een LM317 als 1-25 mA stroombron, kreeg toen een duoled, comparators, een referentie spanning en uitlezing via een 4 standen schakelaar (0, 10, 20, 30V) en een 10 turn met uitlezing. Om bij opbouw uiteindelijk te besluiten dat een analoog metertje eigenlijk net zo handig was. Dus de 4 standen heeft het niet gehaald. Helaas gaat het metertje maar tot 30V en is de open klem 35V dus nu zit de meter aan de Vref, draai ik tot de led omschakelt en lees de spanning af. (mijn geheugen is nogal slecht en zo blijft de waarde op de meter staan met de zener of led er af) Als ik de DUT direct wil monitoren om snel te selecteren hang ik er wel een voltmeter aan.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Hi,

Ik krijg wel kippenvel als ik zie dat de mainsspanning geschakeld wordt met zo`n klein tuimelschakelaartje....
De isolatie afstanden bij deze schakelaartjes zijn zwaar onvoldoende voor deze toepassing.

Aan het snoer te zien moet het een Class2 apparaat zijn (geen randaarde) alles moet dubbel geïsoleerd zijn, en isolatie afstanden van minimaal 6mm.

Maar verder wel een leuk testertje :-)

Lambiek

Special Member

Heb je dat nu op een houten plaat gemaakt, of zie ik dat verkeert.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

De bovenkant? Dat is volgens mij plastiek.

Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar
fred101

Golden Member

Is gewoon dead bug op pcb wat gemonteerd zit in een kunstof kastje. Het is inderdaad niet geaard want er is eigenlijk niks om te aarden. Het ding zit ook niet permanent in het stopcontact. Ach, het halve forum hier werkt met levensgevaarlijke Chinese multimeters en scopes >:-) mag ik ook eens gevaarlijk doen ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Wie is de rocket scientist die raadt welke schema's ik heb gecombineer? :)
http://www.audiokits.nl/media/foto/foto%20(5).JPG

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 21 maart 2013 00:15:15 (7%)

Het ziet er uit als een zware gestabiliseerde sy voeding. Waar is het voor ?

[Bericht gewijzigd door Aart op 20 maart 2013 17:28:55 (16%)

fred101

Golden Member

Stevige Plus/min 18V voeding. Iets voor audio ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Hij vroeg welke schema's gecombineerd :)
Zullen dan wel de 78xx en 79xx 5A voedingen zijn.(7818 en 7918).

edit: Hebben die diodes geen koeling nodig?

[Bericht gewijzigd door Nburgmeijer op 20 maart 2013 17:54:25 (19%)

Het heeft even geduurd.

Van

http://i.imgur.com/NHzNJIKl.jpg

Naar

http://i.imgur.com/tDoDZXJl.jpg
De 30V3A print was defect, de andere print zat onder de flux resten en wat brandsporen. De oranje/bruine kabel van de trafo was vies en plakkerig, etc. Dus gelijk maar alles uit elkaar gehaald, zo had ik ook de ruimte om het vaste snoer te vervangen door een euro connector.

Het printje is hetzelfde als het origineel (uit de handleiding), 7805, 2x 7812 (TO3) en een 723 met tor voor de 5A uitgang.

Voor de 30V3A print moet nog wat komen, wilde eerst de 'CO labvoeding' gebruiken maar die overleeft het niet zonder aanpassingen (>30Vac uit de trafo). Misschien dat ik het origineel opnieuw teken, is niet zoveel werk.

Inderdaad voor audio. Ik ben bezig met een low power versterker met een aantal LME9600's parallel. De maximale spanning van die buffer-IC's is +/18Vdc. Volgens de specs zouden 2 kanalen 5A peak kunnen trekken.
Dat zou 12 Wrms kunnen leveren aan 8 ohm en ook 12 Wrms aan 4 ohm.

Aangezien ik niet zo'n zin had om met SMPS's en te gebruiken heb ik er voor gekozen om een +/- 18Vdc voeding te maken.

Zoals ik al zei, de 5A is een peak, niet continu. Ik houd de temperatuur van de diodes in de gaten, maar aangezien de spanningsval vrij laag is, ga ik er vanuit dat de warmteontwikkeling per diode ook wel mee valt. "Continu" 2 Ampere zou al veel zijn, dat is zo'n 1.5 Watt over 4 diodes. Ik ga er dus vanuit dat het wel los loopt.
Ik houd de IR thermometer paraat.

@Bas Smit: kan je niet je trafo secundair afwikkelen tot 26Vac? Heb ik ook met mijn bloktrafo's gedaan voor de CO voeding. (tenzij je trafo helemaal is ingegoten, dan gaat het over :) )

@Super: gebruik je zo'n goedkope voorhoofd thermometer? Vraag me af of dat wat werkt, ipv voelen (waarbij je natuurlijk altijd je vingers verbrand als het goed mis is....). Bedenk me opeens dat die thermometers maar tot 41 graden gaan....

Sonytech

Overleden

Je koopt een IR-thermometer tegenwoordig voor bijna niks op DX.com of eBay.

Het schijnt alleen wel uit te maken op wat voor oppervlak je meet. Je kan dmv. tabellen eea. omrekenen, maar er zijn dan ook speciale stickertjes met een gestandaardiseerd oppervlak die je op het te meten object kan plakken en dan moet je de thermometer daarop richten.

"Verbaas u niet, verwonder u slechts."

Op 20 maart 2013 18:08:48 schreef Super®:
"Continu" 2 Ampere zou al veel zijn, dat is zo'n 1.5 Watt over 4 diodes.

Da's 1.5 Watt over elke diode (of per twee). Da's wat anders. Er zit zo te zien ook nog een powertor of niet?

Website -- Slopen is ook een kunst...

@Super: gebruik je zo'n goedkope voorhoofd thermometer? Vraag me af of dat wat werkt, ipv voelen (waarbij je natuurlijk altijd je vingers verbrand als het goed mis is....). Bedenk me opeens dat die thermometers maar tot 41 graden gaan....

Fluke 62, bevalt prima.
http://www.myflukestore.com/p3391/fluke_62.php

Gezien iedereen zijn prachtige projecten die ik met veel bewondering bekijk wil ik toch ook eens laten zien wat ik gemaakt heb.

Op onderstaand zien jullie mijn aller eerste zelf gemaakte project. Ik kan me nog goed herinneren dat dit een idee was van mijzelf maar ik wist niet hoe ik dit voor elkaar moest krijgen. Hiervoor heb ik me aangemeld op het forum voor advies. Het is al een behoorlijke tijd geleden. het is heel simpel (achteraf) 5 ledjes in serie met een weerstand op een printplaatje en heel veel draadjes. De lamp werkt nog steeds en ben er ontzettend trots op. Geeft toch een hele leuke sfeer. met een afstandsbediening en controleronde kun je de lamp feller/zachter en wat andere functies geven als faden etc. (gekochte controller)

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ISJDLIWA.jpg

Toen ik op internet een led cube tegen kwam dacht ik gaaf dat wil ik ook maken. Opnieuw het forum er bij gepakt voor vragen. En kwam er al snel achter dat wat ik wou toch niet zo eenvoudig was. Na een hoop dingen besteld te hebben (ook foute bestellingen door de te weinig kennis) is uiteindelijk onderstaand er van gekomen.

Hiervoor natuurlijk een micro controller (arduino) besteld en omdat programeren voor mij nieuw was begonnen met een simpele 3x3x3 cube en een 8x8 matrix aan te sturen. en wat ander pruts werk wat ik het tonen van een foto niet waard vind.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-KDOBBJUA.jpg

in plaats van een mooie cubes die staat in een plexiglazen behuizing heb ik er voor gekozen de kubes op te hangen. Elektronica is mooi en ik vind dat je alles mag zien ook alle draden die er bij horen.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-GABNPGHS.jpg

De printjes waar ik trots op ben. Vind dat als beginner me printjes er toch netjes uitzien. Dit is overigens het 2e printje dat ik heb gemaakt met de schuif registers. het eerste printje zat behoorlijk vol draden om alles aan te sluiten. Toen ik echt de werking er van begreep en hoe alle aansluitingen in elkaar zaten een compleet nieuw pintje gemaakt met zo weinig mogelijk bedrading.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-U6MGBMN7.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-EB7NG4GV.jpg

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien en lezen wat mijn ervaringen zijn tot nu toe. Uiteraard met jullie hulp en hoop dat ik jullie dan ook een beetje kan verwennen met wat foto's Dit is mede dankzij iedereen zijn inzet die de moeite heeft genomen mij te helpen en uitleg te geven. Ik hoop natuurlijk dat ik ooit zoveel ervaring heb dat ik ook andere mensen kan helpen. Zonder een Forum of de mensen als jullie zouden een hele hoop mensen niet zoveel plezier en interesse hebben in het vak of de techniek. Dat mag ook eens gezegd worden!

Vooruitblikje.
Mijn volgende project word de Labvoeding van CO.
Alle onderdelen zijn besteld en KP van het forum heeft voor een leuk prijsje voor mij het printje willen etsen. Als alles binnen is gaan we hier mee aan de slag. Er zullen vast weer vragen komen. Maar als het eind resultaat er is. Zal ik jullie weer wat foto's laten zien

Je mag met recht trots zijn.

If you want to succeed, double your failure rate.
EricP

mét CE

Voortschrijdend inzicht in ontwikkeling... Daar mag je best trots op zijn. Het is veel mensen niet gegeven!

Lambiek

Special Member

Dat ziet er goed uit hoor, het blijft een leuk gezicht zo'n led cube. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
fred101

Golden Member

Mooie muuraankleding achter die led kubus ;-)
Heel netjes gemaakt.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Vind ik ook, zeer netjes en je zou al helemaal niet zeggen beginnend.
Mooie muzikale muur met een ledkubus ervoor, heel kunstig. Is precies zo weggelopen uit een hardrock-café! Je brengt ze nog op ideeën!

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten

Elektronica is mooi en ik vind dat je alles mag zien ook alle draden die er bij horen.

Daar ben ik het volledig mee eens. Het is gewoon zonde, dat we niet kunnen zien, hoe de elektronen door de printsporen heen-en-weer wippen.
De Grote Ontwerper heeft er maar een knoeiboel van gemaakt... :-)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Dit topic is gesloten