Je mooiste meetapparatuur. Deel 6

Dit topic is gesloten

Ik begin Free een beetje vervelend te vinden...

@Guido: Blijft mooi spul, Tektronix :)

Website -- Slopen is ook een kunst...
Anoniem

Op 12 oktober 2012 17:09:11 schreef free_electron:
er bestaat blijkbaar een 2 kanaal versie.

Klopt, we hadden hem op mijn afstudeerplaats. Was een fijn en mooi ding om mee te werken. Ook de mogelijkheid om beide uitgangen aan elkaar te koppelen en 1 een faseverschuiving mee te geven enzo.

Mooi spul!

RAAF12

Golden Member

@borroz

Die sweeper is erg leuk als je ook een scope hebt in X/Y mode.
Met een oude TV met MF spoeltjes kan je de hele doorlaat afregelen.
Kerntjes voor de doorlaat sperren voor geluid en nabuurkanaal ect.
Op de scope zie je precies de totale MF doorlaat en met de markergenerator zet je alle punten op de juiste frequentie. Ik vond het destijds heel leerzaam om te doen.

Tidak Ada

Golden Member

Op 12 oktober 2012 18:18:33 schreef RAAF12:
[...]

Okeee! En linksboven in beeld staat PAL dus een echte vector kijkpijp van Tek. Heb je de rest ook of alleen de fles?

Helaas alleen de pijp, maar wel spiksplinter nieuw. Had een hele doos mee kunnen nemen (25 stuks) ! Die liggen nu in de glascontainer :'( Helaas, ik ben te klein behuisd...
Tek nam ze niet meer af van CRT van wege het digitale geweld waar free zo gek op is.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
RAAF12

Golden Member

Tja ik blik ook graag terug op het oude spul. Voor wat ik ermee doe heb
ik aan een analoge CRT scope voldoende. Het modernste meetapparaat hier is een Fluke 867B.

@ RAAF12

ik moet nog op zoek naar de losse plugin markers :)

draadje los

Op 12 oktober 2012 08:46:59 schreef free_electron:
... liquidatie van een biochemie labo... en toen vond ik dit ...

Ik stel voor dat we een wensenlijstje hier neerzetten zodat f_e eens voor ons kan rondsnuffelen daar. Jij vindt het leuk f_e, en geinteresseerden betalen vast graag de verzendkosten erbij. Briljant idee zo op de zondagochtend, niet? :-)

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
Tidak Ada

Golden Member

@borroz
Jammer dat je een 1953A hebt. als het een 1952A was geweest kon ik de manuaal en service doc voor je kopiëren...

Mooie knoppenkast !

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

bedankt Tidak, maar ik heb gelukkig de service documentatie in PDF vorm bij de hand :)

http://i.imgur.com/dVElD.jpg

old school TTL

http://i.imgur.com/p31AX.jpg

[Bericht gewijzigd door borroz op zondag 14 oktober 2012 12:35:59 (19%)

draadje los

Op 13 oktober 2012 15:42:09 schreef Timmestein:
Ik begin Free een beetje vervelend te vinden...

Pffrt, in nederland heb je veel te veel oude knarren die hun oude lijken voor de hoofdprijs willen verkopen. Op ebay kopen is wat trickier, maar je krijgt daar beter, moderner spul dan je op marktplaats zult vinden.

Klopt. Maar die laatste aanwinst van free kun je ook op ebay natuurlijk op je buik schrijven. Voor die prijs althans, kwestie van teveel kapers op de kust.

If you want to succeed, double your failure rate.
Tidak Ada

Golden Member

Toch zijn die oude lijken service vriendelijker dan die dingen met dat 802-stof er in :P

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Dat hangt d'r maar net vanaf. Apparaten uit de jaren 70 zijn inderdaad veel meer uit discrete componenten opgebouwd, dus mocht d'r iets mee zijn dan heb je een grotere kans om het er goed vanaf te brengen. Tenzij d'r natuurlijk obsolete componenten inzitten, of custom-made IC's.

Maar dat rechtvaardigt IMO niet de overspannen vraagprijzen van sommige marktplaatsverkopers ;)

0805 stof Tidak :-) 0805, tis nog net iets groter :-)
Maar we begrijpen het wel.
0402 en 0201 stof, en 01005 bestaat nu ook is nog fijner, hopelijk krijgen electronici geen allergische reacties op SMD mijt :-)

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten
Tidak Ada

Golden Member

Ik ben er ook te oud voor.... ;(

Allergie krijg je pas als die SMD-mijten gaan schijten....

[OT]
P.S.
Big bang, kan jij me misschien helpen met dit topic [ http://www.circuitsonline.net/forum/view/108017 ] ?
[/OT]

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
flash2b

Special Member

Hier kwam mijn vader mee aan, gekocht op een rommelmarkt. Na het schoonmaken van de batterij contacten deed de weerstand meeting het ook weer. Het is een Russische multimeter µ43101 van een onbekend merk. Eind jaren 80, begin 90 werden er veel Russische meters verkocht waarom toen precies weet ik eigenlijk niet. Het is geen schoonheid, maar wel degelijk gemaakt inclusief handleiding en schema(helaas ook Russisch). Verder zit er zo'n bekend hamerslag koffertje bij. Mijn vader heeft een verticaal model dit is een horizontaal model.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc05092_cleaned.jpg

fred101

Golden Member

Die waren goedkoop. Tegenwoordig komt het om de zelfde reden uit China. Ik hen zo'n verticaal model in inderdaad zo'n hamersqg koffertje. Alleen heeft hij daar 25 jaar ingezeten en het schuim had de hele tekst rondom de draaiknop aangetast / weggevreten. De mijne heeft een tortest functie bovenop

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Schimanski

Golden Member

Ja, ik heb vroeger (begin jaren '80) ook zo'n Russische multimeter gehad. Werd toen veelvuldig mee geadverteerd, o.a. door Radioservice Twente in Den-Haag.

Gevoeligheid was bij mij niet zo hoog, ik meen 10Kohm/Volt, maar misschien zijn er verschillende uitvoeringen qua gevoeligheid.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum
flash2b

Special Member

Net gek hè, voor de EUR 2.50 die mijn Vader er voor heeft betaald.

maartenbakker

Golden Member

Mijn theorie is dat de kwaliteit van de Russische spullen vaak (*) zo goed was dankzij het communisme (heeft het toch nog ergens nut voor gehad), terwijl de kwaliteit van het Chinese spul soms zo slecht is omdat ze het kapitalisme te ver (pervers is een woord dat me zo invalt) hebben doorgedreven... Maar behalve als aanvulling op de opmerking van fred101 voert het een beetje te ver off-topic vrees ik.

(*) in elk geval de spullen die destijds als exportwaardig werden beschouwd; juist de sovjet unie stond erom bekend soms de verschrikkelijkste rommel binnen de sattelietstaten op de markt te drukken (vergelijkbaar met zoals China dat tegenwoordig met ons doet). Eigenlijk is Oost-Duitsland een beter voorbeeld voor m'n theorie.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Klopt wbt dat russische spul. 'd'r gaan ontzettende boeren met ons spul werken dus we kunnen er maar beter voor zorgen dat het stevig is'. En dan krijg je dus nagenoeg onverwoestbare apparatuur.

Nou, mijn Transistor Devices Dynaload DLVP-120-50-1500 (DC-load) uit De Deurnense Loodsen had wat mechanische schade. Dus begonnen met openschroeven.

Het wordt niet koud deze winter (bijna alle foto's klikbaar voor vergroting):

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20002.jpg

De zekeringhouder was afgebroken (en de zekering natuurlijk ook aan puin) en de netkabel kwam los uit een gat zetten. Dit gat, met afgeplatte kant, was duidelijk ooit voor een trekontlasting bedoeld.

Zo hoort het (iemand anders z'n foto van internet, met afgeknipte kabel):
http://www.uploadarchief.net/files/download/dlvp-back-fuse-trekontlasting.jpg

Ik heb een nieuwe zekeringhouder erin gezet en het gat van de netkabel (bij gebrek aan het juiste formaat trekontlasting in m'n voorraad) maar industrieel-ogend afgedopt:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20003.jpg

Overigens staat er 1A S.B. bij de zekering, maar de manual doet diezelfde suggestie voor het apparaat dat in de USA op 115V (120V) draait. In die manual wordt wel beschreven dat de 220V (230V) uitvoeringen de bedrading van de trafo anders hebben zitten, maar een andere zekering vinden ze niet nodig. Ik wel, dus 500mA gepakt.

Nu had ik echter geen net-aansluiting meer, niet echt handig dus. Maar een C14 net-entree werkt toch veel praktischer, en gezien het kleine trafootje heeft het ding echt geen dikke aangesoldeerde kabel nodig. Al het vermogen wordt toch door het DUT geleverd.

Dus na het verwijderen van het type-plaatje en de garantie-stikker (verfbrander op afstand, uitgeschoven breekmesje, en veel geduld) ontstaat er genoeg plaats om een nieuw gat te creëren:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20004.jpg

Beetje bij vijlen:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20006.jpg

Passen (ook de nieuwe plaats voor de plakplaatjes):

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20009.jpg

Schroefgaatjes:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20013.jpg

Net echt toch?

Nog even solderen:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20020.jpg

Past net tussen de trafo en de snelkookpan. Snelkookpan? Hm, is dat een relais ofzo?

Even testen:
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dlvp-50-120-1500%20-%20022a.jpg

Ontbreekt het me alleen nog aan een 120A voeding om hem eens goed aan de tand de voelen. Binnenkort maar even twee Delta's aan elkaar knopen, maar ook dan kom ik niet verder dan 20A.

Ik vraag me alleen af waar ik dit boot-anker moet neerzetten, hij is 19", maar nog dieper dan hij breed is. Je wilt er overigens niks achter leggen; toen ik hem aanzette waaide alles dat erachter lag gelijk weg. Twee dikke fans gevoed uit 120V persen frisse lucht het apparaat in, en dat komt er aan de achterkant langs de koelprofielen keihard uit. Oh, en langs de spleten tussen het front.

Als dit ding niet zo massief was geweest zou ik overigens niet durven zeggen wat er nu nog van over was. Gezien alle dutsen, krassen en deuken is er flink mee gegooid (gevallen?).

If you want to succeed, double your failure rate.
Tidak Ada

Golden Member

Heb je geen boot dan ? Hier zie je nogal eens ankers in de voortuin liggen..... >:)

Hij is trouwens te licht voor mij : Die trafo kan 332 A leveren.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Meestal worden stekkers d'r niet voor niks afgeknipt... ik vermoed dat d'r nog wel wat werk aan zit. ;)

Dit topic is gesloten