Show your projects! Part 27

Dit topic is gesloten

fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/05/electuurEPS4531.jpg

Om het rijtje compleet te maken, de electuur 1974 versie. (edit: oeps, dit is geen HV voeding, daar had ik even overheen gelezen, dit is de 0-30V versie)

Floric, strak gebouwd !

[Bericht gewijzigd door fred101 op zaterdag 12 oktober 2013 19:49:11 (22%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
fred101

Golden Member

Van de week voor de grap een powermeter gemaakt. Het is een ontwerp van Bob Pease die met een twee torren een echte TRMS powermeter maakt. Alleen is zijn versie 110V en 1500W. Wij hebben hier 230 dus ik heb het wat aangepast. Hij demonstreerd een uitgebreidere versie in de Bob Pease show (link op muijn site) Maar het werkte zo goed dat ik het in een kastje heb geduwd. 1mV is 1W. Hier hangt er voor de foto een 25W gloeilamp aan.

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/01/peasepowermeter1.jpg

Een voorbeeld van een "don't try this at home" bouwwijze ;-) (wees gerust, er zit een zekering en aardlek in het definitieve geval)

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/01/peasepowermeter3.jpg

http://www.pa4tim.nl/?p=4751

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Fred, hoe heb jij die HV PSU werkend gekregen met één transistor?

Ik had er vijf nodig om de volledige last aan te kunnen. maar da's elektuur model 1982.

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!
fred101

Golden Member

Foutje, ik had over het HV deel heen gelezen. Ik wist niet dat electuur ook een HV voeding had. Ik heb wel een Elex HV voeding gebouwd (maar dat is een paar mA) en ik heb een Heathkit HV voeding gerestaureerd. Die moet ik trouwens nog eens op mijn site zetten.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Op 12 oktober 2013 16:31:52 schreef fred101:

Om het rijtje compleet te maken, de electuur 1974 versie. (edit: oeps, dit is geen HV voeding, daar had ik even overheen gelezen, dit is de 0-30V versie)

Floric, strak gebouwd !

die elektuur voeding printen zaten er in het practicumlab van m'n sloopschool 4 jaar terug. brugcel en poolklemmen zijn ook hetzelfde..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Fred, dat artikeltje over die wattmeter op je site maakt ineens een uitstapje naar een breadboard-opstelling met opamps (schrijf je althans). Hoe relateert dat tot het ontwerp van Bob? Ik snap niet helemaal hoe het ermee te maken heeft in het artikel, maar dat kan aan mijn gebrekkige leeskunsten liggen.

Welke aanpassingen moest je precies voor 230V doen, was dat alleen de condensatorvoeding? (edit: en ik zie net ook nog wat verdubbelingen van weerstanden geloof ik?)

[Bericht gewijzigd door Jochem op zondag 13 oktober 2013 10:46:24 (10%)

If you want to succeed, double your failure rate.

@Jochem: 100k weerstanden aan de potmeter, in de plaats van de 49k + een 10mΩ shunt in de plaats van een 1mΩ shunt.

[Bericht gewijzigd door Damic op zondag 13 oktober 2013 11:04:25 (13%)

Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar

Ohja, die shunt had ik overheen gelezen. Wel een stuk groter ineens, weet alleen niet of dat direct gerelateerd is aan de 115V-230V conversie, of ook praktische redenen heeft.

Nog even een uitstapje naar een vorige pagina:

Op 10 oktober 2013 22:38:05 schreef fred101:
Netjes gesoldeerd. Voor mijn eerste grote SMD project [...]
Alles gesoldeerd met zilverhoudende soldeer.

Waarom in vredesnaam? Want ik neem aan dat je met zilverhoudend soldeer de loodvrije variant bedoelt?

De enige reden dat dat in de industrie wordt gebruikt is vanwege de verplichting daaromtrent in veel toepassingsgebieden.

If you want to succeed, double your failure rate.
fred101

Golden Member

Bedankt Jochem, ik heb de tekst even wat duidelijker gemaakt. Dat breadboard uitstapje was tweedelig. Ik was al een circuit aan het testen om mbv een shunt (en stroom trafo) stroom te meten en dat kon ik met een klerine aanpassing gebruiken om het circuit van Pease van een meter te voorzien. Dat betekende echter ook dat ik er een voeding bij in moest bouwen en dus ook een grotere kast. Aangezien de powermeter waar ik nu aan werk dat allemaal krijgt vond ik het overkill voor dit ding wat ik alleen gebruik als monitor bij opstarten van reparatie objecten. Met een 10 mOhm shunt kreeg ik geen 1mV-W. Ik haal daarom waarschijnlijk niet 1500W zoals Bob omdat de transistors dan niet lineair meer werken en ik heb ook geen rekening gehouden met het tempco van de shunt. Bob Pease heeft namelijk een shunt gemaakt die het tempco van de Vbe overgang opheft.Maar in 1500W en hoge precisie was ik niet zo in geintresseerd voor waar ik het voor gebruik.

Ik heb me toen suf gezocht door datasheets en sites van fabrikanten wat voor RF, smd en een verguld pcb de beste soldeer was en daar kwam een zilverhoudende soldeer van Henkel- multicore uit. Helaas is het etiket van de rol dus ik weet niet meer welke maar ik dacht dat er ook lood inzat. Best prijzige rolletjes maar ik wilde hem zo goed mogelijk opbouwen. En hoewel de specs van de VNWA3 beter zijn als van de VNWA2A die ik zelf gebouwd heb heeft mijn 2A een lagere ruisvloer als mijn 3 (kan natuurlijk toeval zijn)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Enige jaren geleden, had ik al eens een "enorme" LED matrix gebouwd. (128 x 64 pixels) Destijds nog één voor één met de hand gesoldeerd in matrices van 8x8 LEDs ... Die display was meer dan 3 meter x 1,5 meter.
De bedoeling was om die tijdens de feestdagen in de voortuin te hangen. (ik lijk soms wel een gekke Amerikaan)
Na 2 weken, kwam er iemand bellen om info te vragen over die display. Ik heb toen een mooi aanbod gekregen, en nog voor de feestdagen voorbij waren, was de display al verkocht ...

Nu, zoveel jaren later, willen we terug zo'n display.
Alles is nu stukken goedkoper qua materiaal enzo, zodat we ervoor gekozen hebben om de "werkuren" aan dergelijk project, zoveel mogelijk te kunnen terugschroeven.

Om te beginnen, zijn we LED modules van 8x8 LEDs gaan gebruiken. (5 mm per LED, modules zijn 6 x 6 cm) Voor rond de 1 euro per module, ga ik echt heus zelf geen duizenden LEDs meer solderen !

Destijds had ik MAX7219 IC's gebruikt, en aangezien ik er daar nog een goeie 150 van liggen heb, ook hiervoor een oplossing gezocht.
Je kan op Ebay zo'n standaard lege printjes kopen, waar je zo'n MAX7219 op soldeert, en vervolgens een LED matrix op prikt. Op basis van zo'n printjes ben ik aan't sleutelen gegaan, dit is het resultaat:

http://digitalplayground.be/tmp_web/ledmatrix_04.jpg

Door gebruik te maken van pinheaders onder hoeken van 90°, past er nu precies zo'n grote LED module, op zo'n printje dat normaal voorzien is voor zo'n kleine LED module.
Ook passen die allemaal netjes in/achter mekaar.
De modules zelf, zijn met hotglue aan mekaar gezet.
http://digitalplayground.be/tmp_web/ledmatrix_03.jpg

Momenteel zitten we nog maar op 64x32 LEDs, maar dat komt omdat we binnen 14 dagen met de KMYCA club naar een beurs gaan, en we die display al willen "gebruiken".
Vergroten naar 128x64 LEDs zal dus moeten wachten tot na die beurs.
(totale afmetingen worden dan 1m x 0,5m, veel kleiner dan m'n vorige display dus)

achterkant van het bord:
http://digitalplayground.be/tmp_web/ledmatrix_02.jpg

Het geheel wordt momenteel door ATxMega aangestuurd (beetje overkill).
(bordje afkomstig van mcuzone.com)
De animaties worden "on the fly" van SD-kaart gelezen en op de display getoond. Momenteel met rond de 75 fps. (en er zitten nog overal wacht-lussen in de software om de boel te "vertragen")

Elke rij modules, heeft z'n eigen aansluiting op de ATxMega, zodat alles parallel aangestuurd kan worden. verder moet er nog een kleuren-touch-LCD aan die mcu, zodat je zaken kan schedulen, en animaties kan kiezen enz ...
Het geheel werkt standalone, en heeft dus geen PC nodig :-)

Op PC heb ik software geschreven die video-files en animated gifs enzo, kan omzetten naar een file waarin de bytes voor de display voorgekauwd zitten :-)

De display in actie:
http://digitalplayground.be/tmp_web/ledmatrix_01.jpg

Filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=jG5fvq2jNiA

P.S. Filmpje is native opgenomen in 3D SBS, en zo ook geupload naar youtube. Je kan het filmpje gewoon kijken, maar zij die 3D films kunnen zien, kunnen misschien eens proberen om dit filmpje in 3D te zien :-)
(werkt blijkbaar via youtube engine ook via anaglyph glazen, zo gekleurde brilletjes dus, met 2 verschillende glazen)
groeten,
Kris

https://www.digitalplayground.be - Where fun meets technology ...
Lambiek

Special Member

Dat is gaaf, ziet er netjes uit. Slim gedaan op deze manier. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar

Zeer mooi gedaan! Ik heb de 3D versie bekeken in SBS cross-view en dat geeft zeer scherpe en goede 3D weergave. Ik wou het ook even bekijken op mijn Asus 3D actieve 27" full HD monitor maar je filmpje ondersteund geen HTML5 formaat waardoor full actieve 3D niet ondersteunt wordt. In de andere mode met rood-cyaan werkt het ook, zij het voor mij veel minder goed omdat ik mijn ogen slechts beperkte roodweergave geven. In SBS cross-view heb je die problemen natuurlijk niet maar je heb maar 1/4 van de nuttige scherm oppervlakte in vergelijking met actieve full HD 3D ondersteuning.

Toch heel mooie en goede 3D kwaliteit.

Nu praktisch nog een vraagje, test je de modules eerst uit alvorens ze vast te zetten. Ik vermoed dat achteraf er eentje moeten uithalen niet zo eenvoudig is, ook niet wannneer een onderdeel op een printje defect is/wordt.

Samengevat: Heel mooi resultaat!

@fotoopa: de 3d en html5 is gewoon door youtube gedaan, het enigste dat je aanlevert is een film bestand, zei doen de rest.

Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar

Op 13 oktober 2013 17:16:52 schreef Damic:
@fotoopa: de 3d en html5 is gewoon door youtube gedaan, het enigste dat je aanlevert is een film bestand, zei doen de rest.

Maar waarom is er dan geen ondersteuning? In de opties geef hij aan dit niet te ondersteunen. Ikzelf heb geen ervaring hoe je dat wel moet doen, er zijn andere filmjes op youtube die deze selectie wel mogelijk maken.

Zou het niet weten, bij google zullen ze de filmen omzetten zeker naar html5 formaat weet ik veel.
Is serieus offtopic, heb je trouwens zelf niets meer te showen :)

Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar

Dat doet tie pas als we een nieuwe stormvloed-kering hebben...
Al dat kwijl zou nederland weer onder water zetten :P

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/

Zeker met de hoeveelheid regen er bij hier vandaag..... :-)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

@ActiveHouse,

Gaaf ding! Zeer handig IC die MAX7219 daar moest ik en ook maar eens een paar van inslaan....

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

@fotoopa,

Die 3D camera waarmee dat gefilmd is, is een Toshiba Z100, kost maar rond de 170 euro !

Wat die modules & printjes betreft, ik test ze inderdaad voor montage, maar:
- die printjes zijn niet gesoldeerd, die kan ik gewoon "afnemen", en vervangen.
- die LED-modules zijn tegen mekaar gedrukt, en achteraan voorzien van hotglue, ik kan die eenvoudig afschrapen, en zo een module ergens tussenuit halen. Al getest en nodig gehad, had al één LEDje defect, natuurlijk meteen middenin de display. Op een paar minuten zo'n module vervangen, zie je nadien niks meer van :-)

Wat die HTML5 enzo betreft trouwens, ik zit op een IMAC, en kan via airplay fullscreen youtube (met 3D) afspelen via de appleTV, werkt prima. Op de IPAD lukt het ook, en dat is wel HTML5, want dat ding heeft geen Adobe Flash. (en kan ook fullscreen SBS doen, en dan via Airplay naar AppleTV)

groeten,
Kris

https://www.digitalplayground.be - Where fun meets technology ...

Hoeveel stroom loopt er door de aansluitkabels? Ik kan me voorstellen dat dit wel in de richting van ampères loopt wanneer er veel LEDs branden.

Een banaan schillen met een vork is slimmer dan een cactus pellen met een afwaskwast. ©Graafvaag

Normaal gaat er 160 mA door zo één module.
Er zitten 32 modules op die display, dus normaal zou er 5,12 A door die voedingskabels gaan.
Je kan die MAX7219 een maximum verbruik meegeven. (in 16 stappen)
En dit instellen dient te gebeuren, alvorens je uberhaupt ook maar één LED kan aansturen ...
Momenteel staat de display ingesteld op stap 4 van 16 (hardcoded in m'n software), dus is het verbruik als alle LEDs aan zijn, maar 1/4de van die 5,12A.
Het theoretisch maximum verbruik is op deze manier, maar 1,28A.
Dat lukt nog wel door die 0,75mm² kabeltjes die ik momenteel gebruik :-)

groeten,
Kris

https://www.digitalplayground.be - Where fun meets technology ...

Ik heb even geen zin om de datasheet in te duiken, maar kun je met die MAX7219 ook de LED's individueel dimmen? Lijkt me mooi - niet alleen om 'grijs'waarden mee te maken, maar ook gelijk om anti-aliasing mee te doen. Want dat stoort nu wel een beetje, zeker bij zo'n in- en uitzoomende (en anderszins bewegende) animatie.

Leuk speel-projectje verder!

If you want to succeed, double your failure rate.

@Jochem
met de LT8500 van Linear kan dit , 48 led's per ic, 12 bits resolutie
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/8500f.pdf

mvg
eddy

[Bericht gewijzigd door eddy2 op maandag 14 oktober 2013 16:28:18 (27%)

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!

Dit topic is gesloten