Show your projects! Part 27

Dit topic is gesloten

Zoals je nu van die LED modules hebt, had je vroeger van dit soort modules met 4 nixies erin.

Wel eens waar ben ik hier naar opzoek geweest. Heb ze helaas niet kunnen vinden. Als ik ze al had kunnen vinden was het waarschijnlijk en te duur grapje geweest :(

Ik heb voor alle 10 de led modules 1 voeding gebruikt. Ik moet ze dan ook niet in serie gaan zetten want dan ga ik hetzelfde probleem krijgen. Het zou een beetje overdreven zijn om nog 10 netvoedingen er in te proppen. Ik heb nog gedacht aan x10 9V batterij blokjes, alleen dan zou je eens in de zoveel tijd ze moeten vervangen als ze leeg zijn. Dat leek me niks. Tot nu toe heb ik nog niet de noodzaak gehad de voedingen in serie te zetten.

Deze modules ben ik inderdaad ook op ebay tegen gekomen. Toch heb ik gekozen voor losse meters. Dit leek mij mooier.

Ik ben even bezig geweest met jullie idee over de sheet. Dit is het resultaat geworden (van 1 module). Op de foto ziet het er aardig uit. Echter als je een bepaalde lichtinval hebt dan krijg je een schittering op het plastic.

Ik zit zelf nog heel erg te twijfelen, misschien neem ik maar afscheid van de aluminium look door de fotopapier methode te gebruiken. Het voordeel is dan ook dat ik de schroefjes krasjes weg kan werken.

http://www.mijnalbum.nl/Foto550-OBV6GQCR.jpg

Ziet er strak uit zo, sowieso complimenten voor het nette project.

Op 10 oktober 2013 09:02:36 schreef Lambiek:
[...]
En dat labview (krijg het haast niet uit mijn mond) dat kost niets zeker, plus de pc waar het op draait.

Heb een volledige (gratis) Labview licentie en een i7 laptop dus dat gaat perfect samen :)

gezocht: nieuw potje " magische rook "
Tidak Ada

Golden Member

Op 10 oktober 2013 17:43:31 schreef MonsterVisje:
[....].
Het voordeel is dan ook dat ik de schroefjes krasjes weg kan werken.

Krasjes, ja, maar schroefjes nee! Denk eens wat een consequenties dat heeft als je iets wilt veranderen of moet repereren en je die schroefjes los moet maken. Ik zou die schroefjes altijd vrij maken door met met bijvoorbeeld een soevereinboortje (het zijn toch verzonken schroefjes?) een gaatje in de folie te maken!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
haasje93

Golden Member

inderdaad die schroefjes vrijhouden, het kan misschien mooier lijken maar je vreet jezelf op als je het dan een keer moet slopen om erbij te kunnen.

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?
Henry S.

Moderator

Mooie antiverliesschroeven, houden zo!

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

De 4 kleine kruiskop schroefjes die je aan de voorkant ziet zijn niet echt belangrijk. De plaat die er achter zit om het printje etc vast te houden kan ook daar nog los d.m.v. schroeven. Aan de andere kant stoor ik me er niet echt. Die antiverliesschroeven (mooie naam) zijn ook erg handig. Met de hand kan je ze er uitdraaien en inderdaad blijven ze vast hangen in de frontplaat.

Ik vind de reflectie van het plastic wel minder. Ik ga nog even goed nadenken hoe ik het precies wil. Ik zal eens kijken of dat ze transparant mat printbaar plakfolie verkopen bij de boekhandel. Hopen dat dat er een beetje bobbeltjes vrij op te plakken is.

Jullie zullen wel denken dat ik niks te doen heb. (is ook zo)
Vandaag is de Mouser bestelling binnen gekomen en kon ik verder met de zoveelste klok. Een VFD IV18 klok met de MSP430 launchpad.

Tevens direct mijn eerste ervaring met smd solderen. al met al vond ik het niet heel moeilijk. Het zijn niet de allerkleinste ic's. Wel gemerkt dat ik echt een andere soldeerbout moet hebben. ''wie vind de elektronische geldboom uit?'' Ondanks het niet bezitten van een fluxpen zit het er nog vrij netjes op, en het belangrijkste het werkt.

Nu nog een leuke unieke behuizing bedenken. Ik zit er aan te denken om een boomstronk met schors te nemen door de helft en dan de binnenkant uit te hollen. Waarbij de tube in zijn lengte dan over de stronk loopt.

http://www.mijnalbum.nl/Foto550-MZLGS6F8.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto550-CGNPYH4X.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-SIP4DZLA.jpg

If you want to succeed, double your failure rate.
fred101

Golden Member

Dat is een gave klok. Ik vind VFD ook erg mooi. Ik zou een ding op de pcb anders gedaan hebben. Die twee potmeterjes achter elkaar (maar eigenlijk mag ik niks zeggen want ik plaats ze op plekken waar ik naderhand niet eens meer bij kan)

Netjes gesoldeerd. Voor mijn eerste grote SMD project heb ik toen mijn weller gekocht en daar heb ik geen spijt van gehad. Dat waren zo'n 200 smd componenten (VNA en USB interface) Ik heb er twee gebouwd. Wel met fluxpen en diverse punten waaronder een 0.1mm puntje. Alles gesoldeerd met zilverhoudende soldeer. Ik heb pas zo'n holle punt gekocht maar nog niet geprobeerd. Ik soldeerde gewoon pin voor pin met dat 0.1 puntje vast. Pad verwarmen en een beetje tin langs de punt laten vloeien. Dat werkte beter dan eerst tin en dan met wick.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

VFD is ook erg mooi. unieke blauw/groenige gloed. Komt op foto's alleen wat minder goed over. Al is bovenstaand redelijk dicht bij het werkelijke qua kleur.

Die potmeters is een beetje zuur, ik meende dat ik platte had besteld zo dat je van boven af er een schroevendraaier in kan prikken. Helaas waren het deze. Ag het enige dat je met die potmeters instelt is de helderheid van het display. Dat doe je maar 1 keer als het goed is.

Ik heb het op een soortgelijke manier gesoldeerd. Heb eerst 1 pootje vastgezet en toen de rest pin voor pin. Op internet kom je filmpjes tegen waarbij alles onder de flux word gedompeld waarbij vervolgens met een grote beitelpunt meerdere pinnen worden afgestreken.

200 smd componenten is niet niks. Ik zou denk ik scheel gaan kijken van al dat turen.

Henry S.

Moderator

Op 10 oktober 2013 22:14:37 schreef MonsterVisje:
Ik zal eens kijken of dat ze transparant mat printbaar plakfolie verkopen bij de boekhandel. Hopen dat dat er een beetje bobbeltjes vrij op te plakken is.

Met standaard boekenfolie (boeklon) lukt wel aardig, zie http://www.circuitsonline.net/forum/view/message/745329#745329. Ik print daarbij op papier, lijm dat vast (het moet drogen, anders krijg je vlekken) en plak daar het folie overheen. Ik weet niet hoe printbaar dat is. en/of er ook een printbare versie is.

Op 10 oktober 2013 23:29:04 schreef MonsterVisje:
Ik heb het op een soortgelijke manier gesoldeerd. Heb eerst 1 pootje vastgezet en toen de rest pin voor pin. Op internet kom je filmpjes tegen waarbij alles onder de flux word gedompeld waarbij vervolgens met een grote beitelpunt meerdere pinnen worden afgestreken.

Daarbij gebruikt men een zogenaamde gullwing punt, een punt met een reservoir.
Maar met een normale punt kan je ook, je zet alle pootjes eerst goed in de soldeertin.. En met een desoldeerlintje haal je het overtollige soldeer zo weer weg. Goed solderen is alleen te leren door veel te doen, een superdeluxe soldeerstation is daarbij alleen een hulpmiddel ;).

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
Tidak Ada

Golden Member

Ik bedenk me nog een andre manier van een frontje, dat ik al eens eerder heb genoemd.
Het is een Tyvek®-papier, dat o.a. wordt gebrukt voor landkaarten. Je kunt dat hier en daar wel kopen (Bekendste maker is 3M). Ik heb ooit 50 vel in de VS bij een topgrafische winkel gekocht, maar mogelijk heeft Beversport het ook.
Misschien bij het Kadaster?
Het is een licht crème-witte, soepele sheet, die vormvast is. De bedrukking is na droging waterbestendig. Je kunt er dus zowel met inktjet als met laserprinter op werken. Als je hierop je lay-out maakt en het daarna op je frontjes plakt, ben je klaar.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

@MonsterVisje
Mooi project!
Misschien heb ik het gemist, maar wat is de basis van je voeding? Is dat de CO labvoeding of misschien iets anders? Klopt het dat de drie units aan de linkerkant variabel zijn en de twee aan de rechterkant niet?

@monstervisje: Ik zie een andere naam dan de jouwe op de print staan? Wat heb je zelf gedaan behalve het solderen? En is het nu een boardje op een arduino geprikt? Draai je de tweede potmeter met de vingers, want een schoevendraaier komt er niet bij.

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Klopt, de basis is de CO labvoeding van Henry. Deze is 3x opgebouwd en zit aan de linkerkant. Aan de rechterkant zitten vaste voedingen van 12V en 5V Ik heb gemerkt dat ik deze spanningen het vaakst nodig heb.

Dit is gemaakt met de L7805/L7812 Ik raad iedereen aan die de labvoeding van de site bouwt dit ook toe te voegen. Om het allemaal toch 1 geheel te geven heb ik er voor gekozen ook deze modules een volt en amp meter te geven. Je kan natuurlijk de voltmeter eventueel amp meter weglaten gezien het voltage toch niet te veranderen is. Dit leek mij alleen mooier. En die metertjes kosten bijna niets uit China.

Voor de geïnteresseerde nog even een foto gemaakt van de binnenkant van 1 losse module (ja ik weet dat de koelelementen aan de kleine kant zijn en de bevestiging niet ideaal is.) Koelelementen zijn vrij prijzig zeker in mijn aantal. Ik hoopte deze in Deurne/Helenaveen te vinden helaas kon ik niet komen;)

http://www.mijnalbum.nl/Foto550-LLG873V8.jpg

Edit:

@MAH Dat klopt heb het printje besteld. Dubbelzijdig etsen is niet mijn sterkste kant. Verder heb ik er zelf niet veel aan gedaan behalve het solderen. Het bordje is geprikt op de MSP430 launchpad van Texas Instruments. Het bordje word dan ook verkocht als boosterpack die je zo op het bordje kan drukken. De potmeters worden inderdaad met de vingers gedraaid dit is prima te doen. Had liever andere pots gehad maar helaas.

[Bericht gewijzigd door MonsterVisje op 11 oktober 2013 11:55:44 (18%)

Tidak Ada

Golden Member

Daat kan je (zeker voor de achterste) toch horizontale potmetertjes voor nemen met eem TO72 voetafdruk?

Wat ik ook mis in je units is een verstevigingtussen achter en voorpaneel. De zware trafo zal de bodemplaat laten doorzakken en als je de uinit er uit schuift heb je zelfs kans dat hij kankt!
Kwesatie van één (of liever twee) L-profieltjes tussen voor- en achterkant

Wat de belettering betreft, er is ook fotogevoelig geëloxeerd aluminium te koop. In dikke plaat, zowel als in c.a. 0,5mm dikte.
Die laatste zou je kunnen gebruiken om op te plakken.
De bewerking komt overeen met die van printplaat, alleen denk ik dat er andere chemicaliën nodig zijn.
OCTAMEX in Duitsland levert het (1,5mm dikte).

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
haasje93

Golden Member

Wat ik ook mis in je units is een verstevigingtussen achter en voorpaneel. De zware trafo zal de bodemplaat laten doorzakken en als je de uinit er uit schuift heb je zelfs kans dat hij kankt!
Kwesatie van één (of liever twee) L-profieltjes tussen voor- en achterkant

De trafo is aan het zijpaneel gemonteerd en niet op de bodemplaat. Zoals te zien is op de foto, maar je hebt wel een punt wat het verstevigen betreft vind ik.

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?
flash2b

Golden Member

Op 11 oktober 2013 11:49:45 schreef MonsterVisje:
Voor de geïnteresseerde nog even een foto gemaakt van de binnenkant van 1 losse module (ja ik weet dat de koelelementen aan de kleine kant zijn en de bevestiging niet ideaal is.)

Nominatie tot "Understatement of the Year 2013"

Als je weinig ruimte hebt, zou ik uitwijken naar gebruik van koelplaten voor processoren, zoals hieronder:
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06101_cleaned.jpg

( zie: http://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1461465#1461465 )

Je hebt goede kwaliteit onderdelen gebruikt, je voeding ziet er ook mooi uit, maar als je 5V 1.5A eruit trekt is het snel met je LM317's gedaan. Dat is natuurlijk wel zonde, zeker voor een labvoeding waar je vanuit mag gaan dat die nooit de zwakste schakel mag zijn.

gezien het Show Your Project topic toch richting Show Your Power supply gaat doe ik er ook maar een schepje bij :P

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/20130922_212010_zps14608bde.jpg
m'n elektuur 82 voeding die origineel 0-30v 0-2amp was.. te licht voor de toepassing dus omgebouwd naar 0-30v 0-10amp. de voor en achterkant moesten wat opschuiven om de 500va trafo kwijt te kunnen , maar verder past het goed in het kleine kastje. powertorren in to247 behuizing gebruikt om achterop de koeling kwijt te kunnen. specs zijn hoger als een 2n3055.. een stukje k40 deksel om de torren en emitter weerstanden te beschermen. koelblokken komen uit een inductieplaat.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/20130922_212017_zps4fe2b825.jpg

afgezien van de trafo, koelblokken en torren zijn de brugcel en trafo's voor de display's en stuurspanning ook veranderd. inschakelvertraging met enkele diode en elco op de secundair bijgezet. shunt naar 0,05ohm en 2,5mm2 bedrading erin, trafotab omschakeling zodat de koeling het aankan. verder aan de oude regeling niks hoeven veranderen.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/20130922_201500_zps6f97065d.jpg

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/20130922_201151_zps71d7ab9b.jpg

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hier mijn bescheiden bijdrage.

Hoogspanningsvoeding, Buizen 0-400V 300mA *minder bij lagere voltages*

Hulpspanning 2x 6.3VAC 7A

2x PL519 als pass buis 12BY7A als regelversterker OA2 als 150 volt regulator voor de zwevende G2 voeding van de PL519's , en 2x85A2 om de -170 volt referentie te verzorgen.

De net trafo komt van marktplaats en komt uit een Tek 500 serie scoop.

Ik heb de voeding met een 60W gloeilamp als belasting getest. De uitgangsspanning zakt 1V in onder 200mA belasting.

Op het moment zit er een enkele EL509 in. Ik moet de hulptrafo voor de 40v gloeidraden nog monteren.

De voeding is nog niet helemaal af, de zijpanelen kunnen nog wel een likje verf gebruiken. En de geperforeerde aluminium onder en bovenpanelen moeten nog gemonteerd worden. Ook de print waarop de PL519's staat moet wat groter gemaakt worden zodat de buizen niet zo dicht op elkaar staan.

De behuizing is 3mm staal. Ik heb 25x25mm hoekprofielen gebruikt deze zitten aan de zij platen gelast. De profielen zitten door middel van verzonken schroeven weer aan de voor en achterplaat vast.

http://www.uploadarchief.net/files/download/p1270970.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/p1270973.jpg

Mvg.
Florick

expert in percussive maintenance

He, leuk, ik heb ook een keer zoiets gemaakt maar dan 100mA minder.
(Met het Elektor ontwerp - transistors en een REF102p. Minder rimpel/inzakking, compacter maar ook een lagere maximale uitgangsspanning bij volle belasting.)

Ik heb daar veel lol van maar met zo'n grotere variant kun je ongetwijfeld veel meer. ik loop wel eens tegen die 200mA grens. Heel netjes! :)

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!
Lambiek

Special Member

Strak dingetje hoor. Wat weegt hij/het, kilo of 10. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

heb jij toevallig schema's van die regelbaare voeding?

De voeding weegt ongeveer rond de 20kg schat ik zo.

Hierbij het schema, Ik heb het getekend in Eagle. Het kan zijn dat er nog enige fouten inzitten.

Houd AUB in de gaten dat de pinouts sowieso verkeerd zijn! ik heb geen librairies met OA2 85A2 12BY7 PL519

http://www.uploadarchief.net/files/download/voedingschema.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/regelaar%20hv.jpg

mvg.
Florick

expert in percussive maintenance
Lambiek

Special Member

Hier een klein printje van deze kant.
Het is een serieele interface voor een Xbee module. Op deze manier kan een controller communiceren met de Xbee via RS232. De Xbee module is een 50mW type, in open veld haalt hij zo'n 1.5Km.
Er kunnen ook andere Xbee module's in gestoken worden, het is maar net welke je nodig hebt.

Met het ene ledje kan je zien in welke modus de Xbee staat, (router of coordinator) en het andere ledje kan er gekeken worden of de data verzonden wordt.

Er is een geschakelde regelaar toegepast voor de 3.3VDC waar de Xbee op draait. Het ic zit er op om de spannings niveau's gelijk te krijgen (5VDC en 3.3VDC) Het printje is gefreest.

http://www.uploadarchief.net/files/download/xbee%20interface_1.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/xbee%20interface_2.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/xbee%20interface_3.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/xbee%20interface_4.jpg

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Dit topic is gesloten