Show your projects! Part 28

Dit topic is gesloten

Labview in een test- en meetopstelling is eigenlijk één van de weinige toepassingen waarvoor het wel geschikt is. Uiteraard wil je dan de werkelijke regeling niet aan dat vreselijke stuk software overlaten.

If you want to succeed, double your failure rate.

Zelfs de naam van het pakket suggereert dat eigenlijk al. In combinatie met een fatsoenlijke besturing van een andere leverancier, zal het het heus wel doen waar het voor bedoeld was. Waarom men het zo nu en dan ook voor besturing probeert te pushen, blijft me een raadsel.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Wasluis1971

Golden Member

Hartelijk bedankt voor jullie reacties op de jaren '70-dobbelsteen (zie enkele pagina's terug). Ik zal enkele zaken hieronder nader toelichten:

- Ik heb besloten om zowel de weerstand van 330 ohm als de schakelaar niet in de schakeling op te nemen. Het indrukken van de schakelaar zou slechts de frequentie van de telpulsen beïnvloeden (die wordt namelijk lager). Ik achtte die optie eerlijk gezegd niet zo zinvol.

- Of een SN7400 wél werkt zonder diode in doorlaatrichting + serieweerstand van 470 ohm kan ik helaas niet controleren: ik heb simpelweg geen SN7400-IC's meer voorhanden. Feit is wel dat de SN74LS00 die de transtisors aanstuurt wél normaal functioneert.

- In 1977 werden er al wel spanningsregulatoren à la 7805 gebruikt (zie onderstaande foto van een schakeling uit een boek dat in 1977 werd uitgebracht), ze waren toen echter nog geen gemeengoed.
http://www.uploadarchief.net/files/download/gestabiliseerde%20voeding%20%281977%29.jpg
Een emittervolgertje in combinatie met een zenerdiode was wellicht chiquer geweest.

- Het is ongetwijfeld mogelijk om met enkele logische operatoren te voorkomen dat er een 0 "gegooid" wordt. Het betreft hier echter een jaren '70-schakeling die die onvolkomenheid nu eenmaal in zich herbergt. Ik vind het eerlijk gezegd wel wat hebben...

Leve het transistortijdperk!

Ik denk dat het geen onvolkomenheid is maar juist de werkelijkheid dichter benadert. Een fysieke dobbelsteen kan je immers ook scheef of op de grond gooien, waarna de worp overgedaan moet worden.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Sjoerd Kreyns

Golden Member

SMD weerstandjes zoeken in grijze vloerbedekking is ook een uitdaging ... 8*1=255 ... Het nadeel van ruimte: Als je het hebt, staat het binnen de kortste keren weer vol.

Mooi pakketje ;)
Kijk al uit naar het afgewerkt project.
Altijd mooi zo een led kubus.
nog een gezellig knutsel weekend!!!

ik hou van toestellen ombouwen, hacken, en afbreken om met de componentjes ander toestellen te bouwen,ontwerpen, prototypes te maken
RAAF12

Golden Member

www.kevindarrah.com/?cat=99
Mooie actiefilm op zijn youtube kanaal.
Lijkt mij ook geschikt als blikvanger in etalages. Ruik ik hier handel?
<G>

Ik ben net eens bezig geweest met het bouwen van de Co subwoofer filter.
Werkt behoorlijk goed ;)
Echt een aanrader voor wie interesse heeft eens mee te experimenteren.
Ik heb alvast mijn test speakertje eens goed laten afzien ;)
Hier een fotoke van de breadbord test opstelling.
Maar vast de moeite waard om er een printje voor te etsen
http://www.uploadarchief.net/files/download/filter1.jpg

ik hou van toestellen ombouwen, hacken, en afbreken om met de componentjes ander toestellen te bouwen,ontwerpen, prototypes te maken

En in de uiteindelijke toepassing hang je er wel werkelijk een subwoofer aan? Zo heeft het weinig zin...

If you want to succeed, double your failure rate.

Tuurlijk dit was maar eens testen,spelen en amuseren ;)
Ik heb al aardig wat versterkertjes gebouwd en zo een lage toon filter lijkt mij toch een mooie add-on voor sommige van mijn bouwseltjes ;)
En nu zeker ik hem eens aan het werk gehoord heb.
Ik zal er later nog wat over posten.

ik hou van toestellen ombouwen, hacken, en afbreken om met de componentjes ander toestellen te bouwen,ontwerpen, prototypes te maken

Deze week mijn VC-LFO (Voltage Controlled Low Frequency Oscillator) voor mijn toekomstige modulaire en analoge synthesizer afgemaakt.
Het is een ontwerp van Ray Wilson. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat, ik gebruik een voeding van +-15V en dat gaf in eerste instantie wat kleine problemen (offset van de saw) waardoor de PBM niet lekker werkte (werkt met een comparator met de geïnverteerde saw als referentie).

Ik heb de print ontworpen met Diptrace, en dit vind ik een ontzettend fijne editor, zeer gebruiksvriendelijk.
http://s15.postimg.org/js9rddqlz/PCB.jpg
Best een leuk werkje, zo'n print ontwerpen, dit is mijn eerste ontwerp ooit en ik moet zeggen dat ik 'm redelijk succesvol vind.

Diptrace heeft ook een leuke 3D functie:
http://s13.postimg.org/ccnzz8gtv/3_D_Status.jpg
Lijkt sprekend nietwaar?
http://s17.postimg.org/x9sv0w5pn/20140509_223027.jpg

Daarna heb ik de hele module 3D ingetekend met Autodesk Inventor (leek mij een leuke oefening):
http://s24.postimg.org/p7o843vu9/3_D.jpg

Op school heb ik het frontplaatje kunnen maken en dit is het eindresultaat:
http://s14.postimg.org/3mnubm4z1/20140514_142107.jpg

http://s18.postimg.org/b0ync6vx1/20140514_141934.jpg

http://s13.postimg.org/mj5s9pfzn/20140514_141822.jpg

En nu... Op naar de volgende module. Ik vrees dat ik verslaafd ben.

Zeer mooi werk, ziet er indd lekker uit ;)
Ik moet zeggen zelf ben ik ook een synthesizer fan.
Heb een gekochte novation ks5 en een korg dw8000 in bezit.
Maar heb zelf ook de droom eens een analoge te bouwen.
Als ik dit zie vliegen de vlindertjes weer op in mijn buik ;)

ik hou van toestellen ombouwen, hacken, en afbreken om met de componentjes ander toestellen te bouwen,ontwerpen, prototypes te maken

Welcome to the club ;)
Zeker voor de eerste keer vind ik het een erg netjes printje.

Wat zijn dat voor klemmetjes die je gebruikt om de bedrading op de print te brengen? Kunnen ze ook tegen een beetje stroom? (Dan kan ik namelijk een paar gepuntlaste verbindingen los halen en hiermee herstellen)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Volgens mij zijn dat pennetjes, zoals die f=vroeger door AMROH werden gebruikt met de bijbehorende opschuif verbinders. wel allemaal verzilverd.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.

Dan de voortgang van mijn elektronisch dobbelsteen ook maar eens showen:
http://www.youtube.com/watch?v=sosSvdKPqTs

http://s956.photobucket.com/user/AagentP/slideshow/

Gebouwd met een Attiny13, shift register en een lithium ion accu. Elke 2 seconden gaat hij uit sleep met de watchdog. Als de button dan niet ingedrukt is gaat hij weer in sleep.

Wat zijn dat voor klemmetjes die je gebruikt om de bedrading op de print te brengen? Kunnen ze ook tegen een beetje stroom? (Dan kan ik namelijk een paar gepuntlaste verbindingen los halen en hiermee herstellen)

Zijn hier verkrijgbaar in 2 maten
http://www.eoo-bv.nl/index.php?_a=viewCat&catId=121

Donder.

Na zoveel toffe projecten te zien besluit ik er ook maar eens eentje te posten.

Een eindje geleden ben ik begonnen aan het bouwen van een selectieschakeling. Deze wordt gebruikt om tussen 2 camera's te schakelen. De ene camera wordt gebruikt voor overdag en de andere 's nachts. De dagcamera is een gewone kleurencamera met IR filter.
Er bestaan camera's die overdag als 's nachts kunnen filmen (deze zonder IR Cut-off) maar hier ontstaat er een fout in de focus. Bij gebruik van niet IR corrected lenzen is er een focusverschuiving tussen zichtbaar en IR licht.

Om dit probleem op te lossen heb ik 2 camera's gebruikt waarbij de nacht camera een IR doorlaatfilter heeft en scherpgesteld is op IR.
Om tussen deze camera's te kiezen heb ik een schakeling gemaakt die via een elektronische schakelaar tussen 2 videosignalen kiest. De keuze wordt gemaakt aan de hand van de opgemeten lichtsterkte of de voedingsspanning. Door de voedingsspanning te manipuleren kan ik de camera in een bepaalde mode forceren. Tijdens het overschakelen wordt de andere camera een aantal seconden voor de omschakeling geactiveerd (onder spanning gezet) om al een stabiel beeld te hebben na de omschakeling (zonder dat de AGC nog aan het bijregelen is).
Daarnaast heb ik ook nog een stroombron gebruikt om IR leds aan te sturen met een constante stroom.
Deze camera is een buitencamera opgebouwd uit 2 afzonderlijke camera's.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/front_view_dncamera.jpg
Vooraanzicht van de camera. Voor de IR leds zit een stukje kalkpapier om het IR licht gelijkmatig te verdelen (had wat last van een 'hot-spot').
Voor de LDR zit ook nog een IR-cut filter en het zwarte glas is het IR-pass (850nm) filterglas voor de nachtcamera.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/current_source.jpg
De 4 kanaals stroombron voor 4x5 IR leds te regelen tussen 0 en 100mA. Deze werkt op 12V.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/inner_view_dncamera.jpg
Het binnenwerk van de camera. Onderaan zit de dagcamera, met daarboven de elektronica (switch + stroombron). Daarvoor zit nachtcamera. Deze is een 600tvl z/w camera van conrad. De montage is eerder wat in elkaar geknutseld maar het doet zijn werk.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dnswitch_frontside.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dnswitch_backside.jpg
Dit is de 2de print van de videoswitch. (De eerste is al in gebruik.) Er ontbreken nog wat onderdelen zoals de indicatieled, drukknop en LDR. Deze zullen mat draden verbonden worden. Het programmeren van de PIC gebeurt via soldeerpads aan welke ik een soldeerconnector hang.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/schema_dnswitch.png
Dit is het schema van de schakeling. De dc-dc converter gaat van 12V naar +9V en -9V.
Bij de buitencamera heb ik nog vrije pin gebruikt voor een DS18S20 en extra relais voor de verwarming.

Ik had ook een simpele relais kunnen nemen voor het videosignaal te schakelen, maar daar zit je met contactdender. Deze schakeling heeft daar geen last van. De videoingangen en -uitgang kunnen nog beveiligd worden door een transorb te plaatsen (aan de bnc connector).

Deze is nu al een eindje in gebruik en werkt naar behoren. Ik heb wel nog wat extra IR leds mogen hangen.

Ha, bedankt!

@ Seb-PCB80: Ja het is echt ontzettend leuk, interessant èn leerzaam om te doen, maar echt oneindig: Internet staat VOL met schema's en ideeën. Ik moet zeggen dat ik die synthesizers van u niet ken, ik heb mij de laatste tijd veel verdiept in de verschillende modules die er bestaan, maar weet niets van de van tevoren gepatchte machines.
Die dingen zijn volgens mij wel stukken muzikaler dan een zelfgemaakte synth, ik heb de torren in de U naar Log I converters wel goed gematched maar kan nergens de juiste PTC's vinden. Frequentie drift en de bijbehorende ontstemmingen zijn niet te voorkomen, zeker bij hele lage frequenties niet, maar dat heeft ook wel weer wat :)

@MAH: Ik heb deze pinnen besteld.
Die opschuif verbinders heb ik ook bij Conrad besteld volgens mij.

Soms word je 's ochtends zomaar wakker met een idee, en dat gebeurde mij deze ochtend. Ik ben al een tijd aan prutsen met verschillende oplossingen om connectors, ledjes en schakelaars op een fraaie manier aan de front (maar ook achter) plaat te bevestigen. Een van de connectoren die mij al een tijdje dwars zat is de USB-B connector. Hier zijn speciale kabeltjes voor de krijg maar het probleem met die kabeltjes is dat de connector in lijn is met de bevestigingsgaten, de connector zal dus altijd een stukje verder naar achter zitten dan de front.

http://home.deds.nl/~leime/co/fotos/USB/USB-B.JPG

Om dat op te lossen heb ik vandaag het volgende in elkaar geprutst, op de print zit ook gelijk een usb naar rs232 omzetter, deze kan dus rechtstreeks met een hoofdprint worden verbonden.

http://home.deds.nl/~leime/co/fotos/USB/tn_zij.jpg
Op deze manier is er nog 10mm vrij om door een frontplaat te steken. En laat ik nou net altijd 10mm MDF daarvoor gebruiken.

http://home.deds.nl/~leime/co/fotos/USB/tn_voor.jpg
De drie bevestigingsgaten.

http://home.deds.nl/~leime/co/fotos/USB/tn_boven.jpg
De attiny45 moet nog in haar voetje geplaatst worden. Maar moet daarvoor eerst nog van een stukje code worden voorzien.

http://home.deds.nl/~leime/co/fotos/USB/tn_onder.jpg
Voor extra stevigheid is de print niet alleen bij de rand vast gesoldeerd maar zijn er ook nog twee stukken koperdraad gebruikt, op deze manier zit de USB connector muurvast.

Thevel

Golden Member

Mooi printje leime!

Maar had je in plaats van een stukje koperdraad niet een stukje print kunnen gebruiken?

Bedank Thevel!

Dat had idd ook gekund, al is koperdraad (waarvan hier nog zat op zolder ligt) denk ik net zo makkelijk. Mocht dittoch niet stevig genoeg blijken (wrikken van de stekker bij het loshalen oid) dan kan ik dat nog proberen, had er zelf nog niet aan gedacht.

Emiel

Eindelijk mijn CO labvoeding klaar!!!! :) :) :)

Het is een kit van de labvoeding met TIP142 tor die ik hier via CO nog heb kunnen bemachtigen.

Lcd is Arduino gestuurd, meetschakeling volgens schema van Flash2B, waarvoor hartelijk dank :)

Een goede voeding is al een jarenlang lopend project met veel trial en error en ik ben ontzettend blij dat ik er nu eentje goed werkend heb.

Hopen dat het zo blijft!! :)

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/photo%2016-05-14%2000%2010%2026.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/photo%2016-05-14%2000%2010%2035.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/photo%2016-05-14%2000%2010%2052.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/photo%2016-05-14%2000%2011%2002.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/photo%2016-05-14%2000%2017%2033.jpg

" Assumption is the mother of all f*ckups ", toch trap ik er geregeld in.... How to kill a mosquito with an elephant? --> Surfin' on a AMD RyZen 9 5900x, 12 cores @ 3.7GHz, opgekieteld naar 4.9GHz.
Shiptronic

Overleden

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
flash2b

Special Member

@KoenP
Mooie voeding en lekker compact opgebouwd. Ik ben blij dat het gelukt is met je stroom en spanning meting.

Je zou op de display ook nog het vermogen (V * A vermogen) en eventueel de temperatuur van de TIP142 kunnen vermelden. Er is genoeg ruimte op je LCD en met een arduino erin zou dat zo gepiept moeten zijn.

Zo ziet mijn display eruit:
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06301_cleaned.jpg

They say attention is a shovel. It's time to dig 'em out.
Lucky Luke

Golden Member

Op 14 mei 2014 23:01:02 schreef leime:
[afbeelding]
De attiny45 moet nog in haar voetje geplaatst worden. Maar moet daarvoor eerst nog van een stukje code worden voorzien.

[afbeelding]

Ga je de frontplaat waar 'ie inkomt ook geel verven? 't is prosachtig prachtig, namelijk.

:)

Eluke.nl | handgetypt | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Dit topic is gesloten